כ-500 מיליון ציפורים פשטו עם שחר, ועם יום ועם ליל, ואין זה פלא. השמועה על היותנו מלון 5 כוכבים דה לוקס עם שירותי פנסיון מלא, כולל ארוחות גורמה מסודרות בשולי השדות, עשתה לה כנפיים והאורחות הנודדות מביאות איתן את כל החמולה. להקות הענק נודדות מאירופה לאפריקה, ולהפך, ובעקבותיהן מגיעים צפרים מהארץ ומהעולם שגילו כאן אוצר בלתי נדלה של עושר, מגוון וריכוז גדול של בעלי כנף.

חבורות הציפורים מתנחלות בהמוניהן בפארק הצפרות האילתי, בשמורת שיזף בערבה, בבריכות הדגים של מעגן מיכאל, מרחיקות לאזור הכנרת ומצפינות לעמק החולה שם הן מרחפות בהמוניהן במרחב האווירי של הגליל והגולן. הן נודדות ואנחנו בעקבותיהן.

איפה מטיילים?

לכבוד האורחות הנכבדות יתקיים "חורף של ציפורים" - פסטיבל צפרות בינלאומי באזור הגליל, הגולן והעמקים. מעבר לתצפיות, למעקבים, לטיבוע ולמפגשי צפרים־צפרות־ציפורים הפסטיבל יעסוק בענף שהולך ומתעצם בארץ תוך התמקדות באתרי הצפרות המובילים באגמון החולה , בשמורות החולה, נחל שניר , גמלא ועין אפק, בכנרת ובכפר רופין.

טקס הפתיחה יתקיים בבית גבריאל שעל שפת הכנרת והנעילה בקיבוץ עין הנצי"ב במסגרת "קן לציפור". בין האירועים המרכזיים יתקיים מרוץ העגור - 1־10 ק"מ של ריצה מסביב לאגמון במטרה לקדם את שימור הציפורים תוך קירוב חובבי הריצה לצפרות וחובבי הצפרות לריצה (30.11), שיט צפרות וסיורי היסטוריה בכנרת, סיורי זריחה ודמדומים, חנוכת אתר הצפרות באגם ברוך, ערב שירי ציפורים, חבילות אירוח ולינה ותפריטים מיוחדים במסעדות האזור.

 חורף של ציפורים. אגמון החולה (צילום: יוסי לשם)
חורף של ציפורים. אגמון החולה (צילום: יוסי לשם)

____________________________________________________________________________________________

החסידות זוכרות איפה כדאי להן לנחות, מי ערך להן קבלת פנים חמה ואצל מי קיבלו מים, מזון ושלווה, ואלה רק מקצת מהסיבות שבגללן הן חוזרות שוב ושוב לשדות, למעיינות ולבריכות הדגים של כפר רופין. מעבר לצפרים, החסידות אהובות מאוד גם על חקלאי העמק משום שהן סועדות בשדות האספסת ומפחיתות את אוכלוסיית המכרסמים והחרקים המזיקים. גם בבריכות הדגים הן מבורכות שם הן מחסלות את הדגים המתים ומונעות התפשטות של מזיקים. לצד החסידות מתארחות בעמק המעיינות גם אנפות אפורות, שלדג גמדי, שרקרק ירוק ודאיות הצרעים.

בעקבות הציפורים הקימו לפני שנים את "מקור החסידה", מרכז צפרות בראשותו של הצפר דוד גלזנר, שמוביל סיורי צפרות מרתקים בשעות הדמדומים שמסתיים ב"ספארי לילה" בעקבות התנשמות היוצאות לציד, סיור קבלת שבת וסיורי שבטבע בשבת בבוקר. בנוסף נחנך לאחרונה מוצב התצפית בתל מלוח המשקיף אל תוך ירדן. למעוניינים יש בקיבוץ אפשרות לאירוח בלינה כפרית.

  • מ־23.11. מקור החסידה, קיבוץ כפר רופין. 04-6068396, בתשלום ובתיאום מראש

___________________________________________________________________________________________________________________________________

הגן הבוטני באורנים הוקם ב־1958 ומעבר ליופיו, חשיבותו והיותו ריאה ירוקה, הוא משמש כגן לימודי, חינוכי ומחקרי המשתרע על 40 דונם הכוללים 500 זני צמחי ארץ ישראל שמייצגים בתי גידול האופייניים לארץ. הגן הוקם בגישה אקולוגית בת־קיימא והוא גן עדן למגוון בעלי חיים, לציפורים נודדות ומקננות, לסטודנטים בקורסי הטבע והביולוגיה וגם למטיילים.

לרשות המבקרים הכשירו שביל שירה, אמנות וטבע, שבו נטועים שירים בנושאי הסביבה ושביל ביומימקרי (חיקוי ולמידה מהטבע) היחיד בארץ והשני בעולם, שלאורכו תחנות הסברה והפעלה. בשולי הגן קבור הדוד יהושע, יהושע מרגולין, שהיה ממייסדי החינוך להכרת הטבע בארץ, שבסמוך לו תצפית מרהיבה על אזור הכרמל, נחל קישון, עמק עכו, מפרץ חיפה וגבעות אלונים. בכל שישי, 10:00 מתקיימים סיורים בגן ובשבת אחרונה בחודש, 9:00, 11:00, מתקיים מפגש עם ציפורי הגן וחוקריהן הכולל טיבוע.

  • הגן הבוטני , מכללת אורנים, בסמוך לקריית טבעון. 1-800-301-080. 20-10 שקל, בתיאום מראש

הגן הבוטני. אורנים (צילום: מיקי גרוס)
הגן הבוטני. אורנים (צילום: מיקי גרוס)

____________________________________________________________________________________________________________________

מיליוני ציפורים שנטשו את אירופה הקרה לטובת אפריקה החמה עפות בשמי הערבה. הנודדות גומעות אלפי ק"מ בדרכן ובשל היותנו גשר יבשתי עבורן מתנקזים לאזור כ־280 מיני ציפורי שיר, דורסים ועופות מים בהם ברווזים, חופאים וחסידות, שעוצרים כאן כדי לתדלק לפני שהן ממשיכות לחצות את המדבר ללא תחנת ביניים בדרכן.

בעונות הנדידה הצפרים החובבים והמקצוענים מתמקמים בתחנות לאורך כביש הערבה - בפארק הולנד שבאילת, ומסביב לאגמים בפארק הצפרות שבכניסה לאילת, בבריכות המלח בעברונה (10 ק"מ צפונית לאילת) לשם מגיעים אלפי פלמינגו ורודים ואפורים, בקיבוץ לוטן, בשמורת שיזף בחצבה ובפארק ספיר.

לכבוד הנדידה תוכלו להצטרף לצפרים ולהכיר את מיני הציפורים, לשמוע סיפורים עם כנפיים ולעקוב אחר טיבוען - תפיסתן ברשת, שקילה, מדידה, רישום פרטיהן, ענידת טבעת זיהוי על רגליהן ושחרורן להמשך המסע. חוויה.

 חוויה מרגשת. פארק הצפרות באילת (צילום: רונן וטורי)
חוויה מרגשת. פארק הצפרות באילת (צילום: רונן וטורי)

____________________________________________________________________________________________________________________________

את שמורת עין אפק גילינו רק לפני שנתיים ומאז אנחנו, וגם הנודדות, לא מפסיקים לבקר בה. השמורה היא נווה ירוק עם בריכות ואגמים שהיו פעם ביצות שעל גדותיהם צמחייה עשירה המהווה מקום התכנסות למיליוני שקנאים, חסידות, אנפות, קורמורנים ודיות שבחלקם הגדול נשארים לחרוף בה ונוטשים רק עם בוא הקיץ.

בשמורה גשרי עץ מעל המים, מרפסות תצפית, ספסלים בצל העצים וחאן אבן עתיק מראשו תצפית נפלאה על כל האזור. בשמורה מתקיימים סיורי צפרות והכרות עם העופות ( 17.11, 10:30, 13:00) וסיור בין ערביים בעקבות אנפות הבקר, הלבניות והקורמורנים רגע לפני לכתן לישון בין ענפי עצי האשל והערבה הנטועים בלב האגם (14:30–17:00). בנוסף תוצג תערוכת צילומי צפרות שצולמו בשמורה במשך שנים (הפתיחה ב־30.11, 11:30).

  • שמורת טבע עין אפק. 8779992–04. בתשלום

 נווה ירוק לעופות. שמורת עין אפק (צילום: אריאלה אפללו)
נווה ירוק לעופות. שמורת עין אפק (צילום: אריאלה אפללו)

קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס