לפי שנים לפני שבעלי הממון גילו את מרומי מצוק הכורכר הגולש לים ובנו עליו את אחוזותיהם המפוארות, התמקמו שם הפיניקים והצלבנים שהקימו מבצר לתפארת ולמרגלותיו נמל ימי, מהחשובים באותה התקופה. למרות ההיסטוריה ומיקומה מעל הים הרצליה מעולם לא עלתה על מפת התיירותי שלנו, מאידך יש לנו חיבה גדולה אליה בשל אפשרויות השופינג בקניוניה (7 הכוכבים וארנה) שפתוחים בשבת.

פתיחתו של ספא חדש הנושק לים היתה סיבה טובה להביא אותנו אל העיר ואל שרשרת המלונות הממוקמים על רצועת החוף. או אז גילינו שבעיר מלונות מהוותיקים בארץ, שהתייר הישראלי לא מעמיד אותם בראש רשימת החופש־נופש שלו אלא אם הוא מגיע בקבוצה מטעם הבוס שרוצה לצ'פר את עובדיו. ו"עליהם", אומרים גורמי התיירות (מלונאים, נהגי מוניות, מסעדים ובעלי החנויות), "מתבססת עיקר פרנסתנו לאורך השנה". וכן, גם התיירים הצרפתיים שמתים על הים בוחרים להתנחל בה על התפר שבין נתניה לתל אביב. אז לעיר,

כמו לעוד ערים רבות בארץ, יש פארקים, היכל תרבות, מוזיאון, בתי קפה, מסעדות ממותגות וקניונים גדולים, אך עיקר העניין התיירותי שלנו הפעם היתה רצועת החוף שבין המצוק של אפולוניה ועד למתחם הבילוי והשופינג במרינה.

איפה מטיילים?

להרצליה שדה תעופה קטן ומרינה עם יאכטות לתפארת ולכן תוכלו לתור אותה באוויר, בים וביבשה. בחרנו ביבשה כשחזרנו אחורה בזמן והילכנו במשעול ההיסטורי של העיר אפולוניה.

הפיניקים היו הראשונים שהתיישבו על מצוק הכורכר הנישא מעל הים והניחו את היסודות להקמת המבצר במאה השישית לפנה"ס. הם קראו לו ארשף, על שם רשף אל המלחמה, וידעו לנצל את המעגן הטבעי שלמרגלותיו לטובת נמל סחר ימי. הם התפרנסו ממסחר, מדיג ומתעשיית צבע הארגמן. אחרי הפיניקים הגיעו היוונים ששינו את שם המבצר לאפולוניה על שם האל אפולו. הלכו היוונים ובאו החשמונאים, הביזנטים והמוסלמים שביצרו אותה בחומה ובמרכזה חפיר.

המצוק נכבש שוב על ידי הצלבנים ובראשם עמדו הסניורים שהיו ראשי מסדרי האבירים. הצלבנים הקימו את המבצר על המצוק והפכו את אפולוניה לעיר בסגנון אירופי טיפוסי. כיאה לתקופת ימי הביניים, היא היתה שוקקת חיים וברחובותיה הילכו אבירים וגבירות מהודרות. ב־1265 התרחש בה הקרב האחרון, אז נכבשה על ידי הממלוכים וננטשה סופית.

היום אפשר לטייל בה במסלול הארוך על תוואי המצוק העובר בין השרידים, המבנים, מצפורי הנוף ועד לאולמות ולמטבח המבצר, או במסלול הקצר המוביל ישירות למבצר. המסלולים משולטים ומספרים את סיפור המקום ואנשיו. מחצר המבצר עולים במדרגות למרפסת העץ הפנורמית הנראית כמרחפת מעל הים בגובה 30 מ'. מבט צפונה מרחיק עד ארובות חדרה ומבט דרומה עד לאשדוד. בתווך, הים הגדול ששעת השקיעה הופכת את האתר ליפה ומרשים יותר.

  • גן לאומי אפולוניה, שכונת נוף ים, הרצליה פיתוח. 09-9550929. 8־18 שקל. הגעה: בצומת כפר שמריהו, בכביש 2, פונים מערבה, בכיכר השנייה פונים ימינה לרח' וינגייט וממשיכים לפי השילוט

שנים שסידני עלי נחשב לחוף הסודי של החבר'ה ההרצליינים ולמרות שהוא חוף מוכרז הקפידו לשמר את צורתו הטבעית. החוף קיבל את שמו בשל מסגד סידני עלי הנישא בראש המצוק שנבנה במאה ה־11 והוקף בחאן דרכים. המסגד נחשב לקדוש למוסלמים, שנוהגים להתפלל בו גם היום, כי זה מקום קבורתו של הסולטאן איבן עלי, אחד מצאצאיו של מוחמד.

  • הגעה: בסמוך לכניסה לאפולוניה פונים שמאלה, דרומה, ונוסעים בשביל העפר המוביל למסגד

איפה אוכלים?

עשינו קפיצה גדולה מהעבר ההיסטורי עד להווה, למסעדה חדשה וטרנדית בעיר שכיאה למעמדה ומיקומה היוקרתי הפכה למשכנם של התיירים והסועדים הכי יפים ובעלי הממון. מאז נפתחה הפכה NAMMOS (נוף ביוונית וגם חוף יוקרתי במיקונוס) לאתר עלייה לרגל גם לתל אביבים שמגיעים בעקבות השף רובי פורטנוי שרקח תפריט ים תיכוני משובח.

אם אתם לא בעניין של ארוחה מלאה, תוכלו לתפוס מקום טוב סביב הבר שעל המרפסת הנושקת למים ולהתענג על מנות סושי המוגשות בפרזנטציה שובת עין וחיך, כמובן.

גם אם תשבו בפנים עדיין תרוויחו את הנוף הודות לעיצוב הבהיר וקירות הזכוכית המשקיפים על הים ותרני הסירות הנעים ברוח המשמיעים קול פעמונים. בתפריט המוקפד, עד לרמת ההגשה היפה והמיוחדת (ולפעמים עמוסת הפרודוקטים), מככבים בעיקר דגים ופירות ים כשאהבנו במיוחד את שלישיית הקלמארי הממולאים, את הסביצ'ה עם סלט טאבולה וקונפי העגבניות ואת המנה שהתעלתה - לוקוס בקרסט פיסטוקים מונח על קרם כרובית ומסביבם קישוטים טעימים של כרובית צלויה, פטריות במילוי תרד וגבינה כחולה ומעל וינגרט עדין של עגבניות ולימון כבוש. קונצ'רטו של טעמים.

  • NAMMOS. מועדון היאכטות במרינה של הרצליה. 09-9511555

איפה לנים?

השרון הוא מהמלונות הוותיקים בעיר הממוקם בצד הצפוני של הטיילת העירונית. הוא מוקף בגנים מטופחים הצופים לים וחלק משטחיו הציבוריים נושנים וזקוקים לשיפוץ ורענון. בימים אלה הוא נמצא בתהליכי שיפוץ ומ־175 חדריו – הסופיריור, הבלה ויסטה צמודי המרפסת והגן דה לקס, עברו שדרוג שהפך אותם לחדרים מודרניים.

חדרי הגן מרווחים ויפים ולהם גינה צמודה המעניקה לאורחים תחושה שהם נופשים בצימר. בגינה יש ערסלים להתרווח עליהם מול השקיעה, בריכת שחייה, שולחנות פינג פונג וירידה ישירה לחוף שלמרגלותיו. לטובת אנשי העסקים יש טרקלין עם כיבוד, שירותי משרד ואינטרנט חופשי.

ביוני האחרון השיקו את ה- SARANA SPA ובו 5 חדרי טיפולים בהם חדר טיפולים זוגי עם ג'קוזי צמוד. בספא יש גם סאונות, חדר כושר, ג'קוזי וגולת הכותרת: בריכה מקורה עם קירות זכוכית המחדירים פנימה את הגינה ואת נוף הים. אחרי שתזמינו את ויקי ורועי, המעסים המצוינים, תוכלו לבחור בין תאילנדי לשוודי, לשיאצו, אייורוודה וארומטי ולהתענג.

  • מלון השרון, טיילת הרצליה פיתוח. 09-9525777. מ־835 שקל לזוג לילה.

על הדרך

גזיבו ביץ' קלאב – מועדון שיט למרגלות מלון השרון המציע לנופשים ממיטות שיזוף, בר־מסעדה ועד לפעילות אקשן של גלישת גלים, גלשני חתירה, גלשני רוח, חסקה, קיאקים, סירות קטמרן ומשחקי חוף. 09-9502000

דרך המשי, רשפון - גלריה מקסימה למביני עניין ועיצוב שיוכלו להתלבט בין בחירת ריהוט מעוצב, טקסטיל שייתן קצת טאץ וצבע לבית, כלים דקורטיביים חדשניים, מראות, תאורה, אביזרי אמבט, ריהוט גן ועד דלתות עץ מגולפות, כולל של מותג העיצוב ההולנדי PTMD. 09-9519599. פתוח גם בשבת

שטיחי אלי ששון – ששון הוא שטיחולוג מדורי דורות שמלבד אוסף נדיר של שטיחים פרסיים אותנטיים, זיגלרים אפגאניים ופאצ וורקים ארוגים בעבודת יד, הוא מציע ללקוחות מפגש תרבותי־פולקלורי מרתק. הוא מנגן על סנטור (לכלי פריטה עם 72 מיתרים ותיבת תהודה עשויה מעץ) ומנעים ביצירות מקוריות בהן גם זו שכתב לו יוני רכטר. אם תגיעו בצהריים, יכבד אתכם בארוחת צהריים פרסית המוגשת דרך קבע לעובדים וללקוחות, אותה הוא מתבל בסיפורים על מקורם של השטיחים. רח' בן גוריון 46. 09-9555097.

קליק אחד ויש לכם מנוי בפנאי פלוס