גם אפיקורסים גמורים נוהגים לפקוד את בית הכנסת פעם בשנה, ביום כיפור, אז מתמלא המקום בהוד, הדר וקדושה שאין שני להם. לא מעט בתי כנסת הפכו עם השנים להיכלי עיצוב מפוארים עם דוכני תפילה שנבנו מעץ ושיש יוקרתיים, ארונות ספרים שעוצבו ביד אמן, פרוכות קטיפתיות שנרקמו באותיות זהב ונברשות בדולח ענקיות שמשתלשלות מהתקרה ומפיצות אור יקרות. טוב, זה לא שאבן הפינה לבתי הכנסת המפוארים האלה הונחה היום, להפך, יש עדויות ושרידים שכבר לפני אלפי שנים ידעו המתפללים יופי והדר מהו ובנו להם בתי כנסת מושקעים בכל קנה מידה של אותם הימים. במהלך השנים התגלו בחפירות ארכיאולוגיות ברחבי הארץ שרידים מרשימים של עשרות בתי כנסת כאלה, אותם פיארו עמודי אבן ושיש שנחצבו ביד, רצפות שיש ופסיפס, עיטורים מרהיבים ביופיים ושלל כיתובים וטקסטורות המעידים על עברם ועל אותה התקופה.

לכבוד חגי תשרי יצאנו לסרוק הפעם את שרידי בתי הכנסת העתיקים שהתגלו בחיק הטבע - כאלה שכבר שוקמו, אחרים שנמצאים בתהליך שיקום ואחדים שהתגלו ומחכים בבושת פנים שיימצא להם התקציב כדי שיחשפו את יופיים ברבים. חלק מבתי הכנסת האלה, הממוקמים באתרי רשות הטבע והגנים, עוברים בשנה האחרונה תהליך של פיתוח, שימור, שחזור ותחזוקה ביוזמתן של עמותת חי בר (שעיקר פעילותה היא שמירה על הטבע, הנוף והמורשת, שחזור ופיתוח אתרי מורשת, הסברה וגיוס כספים לשיקום) והרט"ג כדי שלא ייפגעו, יהירסו ויישמרו כראוי כעדות היסטורי ומורשת לדורות הבאים. עוד פרטים ברשות הטבע והגנים, *3639.

בית הכנסת בהרודיון

ההרודיון הוא אחד מהמבנים המרתקים ביותר בעולם הקדום שנבנה בתוך לוע של הר. המבנה המפואר נבנה על ידי הורדוס כאתר אסטרטגי שחלש על הדרך בין המדבר לירושלים. בשנים האחרונות התקיימו חפירות ארכיאולוגיות באתר בראשותו של פרופ' אהוד נצר ז"ל, מי שהיה מבכירי הארכיאולוגים בארץ. פרופ' נצר הלך לעולמו לפני כשנתיים במהלך עבודת החפירות במקום, והשאיר אחריו רשימות ושרטוט של הקבר. האדריכלית רחל צ'אצ'י המשיכה את העבודה באתר ועל פי השרטוטים של נצר נבנה דגם הקבר. באפריל האחרון חנכו בהרודיון את המבואה וחשפו את דגם קברו של הורדוס. המודל הייחודי נישא לגובה של 4 מ', כשנצר העריך שבמקור גובהו של הקבר הגיע ל־25 מ'.

בהרודיון שפע של מחילות, מסתורים וגם בית מרחץ ובית כנסת שגילו נאמד ב־2,000 שנה. המבנה שנבנה על ידי הורדוס שימש בראשיתו כמבנה אחר ורק שנים אחרי הוסב לבית כנסת ששימש את הקנאים טרם חורבן בית המקדש בשנת 70 לספירה ועד כשנתיים לאחריו. בית הכנסת נמצא בעבודות פיתוח ולצורך השלמתן נדרש גיוס של כ־800 אלף שקל לשימור, שחזור ובניית מתקן הצללה. ספטמבר, 8:00־17:00, אוקטובר־מרץ, 8:00־16:00.

  • גן לאומי הרודיון, גוש עציון. 27-14 שקל. הגעה: כ־15 ק"מ מדרום מזרח לירושלים

המבוא בהרודיון (צילום: דורון ניסים,באדיבות עמותת חי בר ורשות הטבע והגנים)
המבוא בהרודיון (צילום: דורון ניסים,באדיבות עמותת חי בר ורשות הטבע והגנים)

בית הכנסת העתיק בחורבת רקית

אזור הכרמל עשיר בצמחייה ירוקה, מצוקים פראיים, מסלולי טיול רבים ובעיקר אתרים ושרידים היסטוריים, בהם גם חרבת רקית. בחפירה ארכיאולוגית שנעשתה במקום התגלו שרידי מבני מגורים ושרידי מתקנים חקלאיים חצובים בסלע, בהם בריכת אגירה, בית בד, גת לדריכת ענבים ומחסנים לאחסון תבואות. בנוסף נחשף גם בית הכנסת רקית, שנבנה ופעל בתקופה הביזנטית, במאות 7-4 לספירה, הוא כנראה אחד מהקטנים בארץ וגודלו 1X7 מ'. רצפת הפסיפס שבמרכזו נושאת כתובת ביוונית שאומרת "אלוהים, עזור. האל הוא אחד ויחיד" ובקרבת שער הכניסה אליו התגלה משקוף מעוטר במנורה ושבעת קנים. על פי העדויות בשטח, החוקרים משערים שמדובר בבית כנסת שומרוני. עבודות הפיתוח, השימור והשחזור של בית הכנסת עדיין נמשכות והן כוללות כולל טיפול בפסיפס, הקמת גג שיגן עליו ויצירת העתק ושחזור של המשקוף המעוטר.

  • גן לאומי הר הכרמל (בסמוך למלון יערות הכרמל). 21-9 שקל

בית הכנסת בעין גדי

שמורת עין גדי היא מהיפות בארץ ובה נובעים מעיינות וזורמים נחלי איתן שחוצים את השמורה. שפעת המים בנווה המדברי הזה מאפשרת את צמיחתם של מגוון גדול של צמחים ובעלי חיים שחיים בהרמוניה זה לצד זה. במהלך חפירות שבוצעו בשמורה בראשית שנות ה־70 בשטחו של היישוב הקדום עין גדי נתגלה מבנה בית כנסת שהשתמר טוב באופן יחסי. מדובר במבנה בינוני בגודלו שבו התגלו ממצאים רבים, במיוחד בקרבת מקום ארון הקודש.

בין הממצאים נחשף מטמון של 5,000 מטבעות וגביע ברונזה שהתגלו סמוך לגומחת ארון הקודש, חוטי זהב ועלי זהב שהיו כנראה חלק מעיטורי פרוכת ארון הקודש, מנורת שבעת קנים זעירה עשויה כסף ומנורה עשויה מברונזה. העלות המשוערת להמשך פיתוחו, שחזורו ושימורו של האתר נאמדת בכמיליון שקל שישמשו להכשרה מחדש של מסלול המבקרים בבית הכנסת העתיק, השלמת החפירות הארכיאולוגיות בכפר והבנת הקשר בין מבנה בית הכנסת ליישוב היהודי העתיק.

  • קיץ, 8:00־17:00, חורף 8:00־16:00. 27-14 שקל

מטמון של 5,00 מטבעות. עין גדי (צילום: סלמאן אבו רוכון,באדיבות עמותת חי בר ורשות הטבע והגנים)
מטמון של 5,00 מטבעות. עין גדי (צילום: סלמאן אבו רוכון,באדיבות עמותת חי בר ורשות הטבע והגנים)

בית הכנסת בארבל

בימי בית שני ארבל היתה עיירה חשובה ששימשה כמקום מושבם של החכמים ושל משמרת הכוהנים. היום המקום הוא אתר מורשת קדום הכולל שרידי בית כנסת מפואר שהיה ממוקם במרכזו של הכפר עתיק חורבת ארבל. בשטח נעשו, ועדיין נעשות, עבודות פיתוח שבמהלכן כבר הוכשרו שבילי טיול וחניונים מוסדרים. השאיפה של העמותה היא לגייס עוד כמיליון שקל לצורך השלמת החפירות עד לחשיפתו המלאה של בית הכנסת, שימור הממצאים הקיימים, שחזור של אלה שעתידים להיחשף והמשך פיתוח השטח שמסביב לבית הכנסת.

  • קיץ, 8:00־17:00, חורף, 8:00־16:00, שישי, 8:00־15:00. שמורת טבע הארבל. 21-8 שקל

מקום מושבם של החכמים. ארבל (צילום: סלמאן אבו רוכון,באדיבות עמותת חי בר ורשות הטבע והגנים)
מקום מושבם של החכמים. ארבל (צילום: סלמאן אבו רוכון,באדיבות עמותת חי בר ורשות הטבע והגנים)

בית הכנסת בכורזים

בית הכנסת העתיק בכורזים ושרידי הכפר היהודי שהתגלו סביבו הם מכלול ייחודי ומרתק הלוקח את המבקרים אחורה בזמן, לפני 1,500 שנה, אם לדייק, וממחיש את תמונת החיים היומיומית של יהודי הגליל בתקופת המשנה והתלמוד. על פי השערות החוקרים, בית הכנסת הוקם בשלהי המאה הרביעית או בראשית המאה החמישית לסה"נ, והוא אחד מהיפים שהתגלו בארץ. עבודות הפיתוח של בית הכנסת עדיין ממשיכות וכן סידור הפריטים הארכיאולוגיים המרשימים הפזורים באתר.

  • ספטמבר, 8:00־17:00. אוקטובר־מרץ, 8:00־16:00. גן לאומי כורזים. 9־21 שקל

טיול בזמן. כורזים (צילום: סלמאן אבו רוכון,באדיבות עמותת חי בר ורשות הטבע והגנים)
טיול בזמן. כורזים (צילום: סלמאן אבו רוכון,באדיבות עמותת חי בר ורשות הטבע והגנים)

בית הכנסת בקיבוץ בית אלפא

בית הכנסת של בית אלפא הוקם במאה ה־5 לסה"נ וגולת הכותרת שלו היא רצפת הפסיפס היפה באולם המרכזי. על הרצפה שבכניסה לבית הכנסת התגלו שתי כתובות: האחת בארמית שמציינת שהפסיפס נעשה בימי יוסטינוס (מלך בשנים 527-518 לסה"נ), השנייה ביוונית ומנציחה את זכרם של מריאנוס ובנו חנינא, האמנים שיצרו את הפסיפס. הפסיפס מחולק לשלושה שטיחים המתארים את ארון הקודש, גלגל המזלות ואת סיפור עקידת יצחק. תוכנית המשך הפיתוח באתר כוללת את החלפת גג המבנה שנועד להגן על הפסיפס, שיפור אמצעי ההמחשה במבנה ובחצר ושדרוג המופע האורקולי.

  • קיץ - 8:00־17:00, חורף - 8:00־16:00. 9־21 שקל

פסיפס מימי יוסטינוס. קיבוץ בית אלפא (צילום: סלמאן אבו רוכון,באדיבות עמותת חי בר ורשות הטבע והגנים)
פסיפס מימי יוסטינוס. קיבוץ בית אלפא (צילום: סלמאן אבו רוכון,באדיבות עמותת חי בר ורשות הטבע והגנים)

בית הכנסת בסומקה

בחורבת ס‏וּ‏מק (בין דליית אל־כרמל לצומת אליקים) נמצאו שרידים ליישוב יהודי גדול, אחד משלושת היישובים היהודיים הגדולים בהר הכרמל ‏‏בתקופה הרומאית ובתקופה הביזנטית. במרכז היישוב התגלה בית הכנסת ובו אולם מבוא בכיוון מזרח, שלושה פתחים, אולם התכנסות, עמודים מחורצים ושרידים ארכיטקטוניים נוספים. בית הכנסת הייחודי נמצא בשטח אש ולכן בשלב זה אין תוכנית ממוקדת לפתח אותו, מה גם שלצורך כך נדרשים 5 מיליון שקל. מאחר שבית הכנסת ממוקם בתחום שטח אש פעיל אפשר לבקר בו באופן חופשי רק בשישבת, ובאמצע השבוע בתיאום מראש בלבד. *3639. ללא תשלום

בית הכנסת בכפר נחום (הבית של פטרוס)

כפר נחום הוא אחד מהמקומות החשובים והקדושים לנצרות, ששימש כמרכז פעילותו של ישו סביב הכנרת. זהו אחד מהמקומות המרכזיים שאליו מגיעים הצליינים ומפתיע לגלות שדווקא שם התגלה בית כנסת מפואר שנמצא בחזקת הכנסייה הפרנציסקנית. בית הכנסת נבנה מאבני גיר לבנות והוא נראה כמו מקדש. את המבנה מעטרים עיטורים עשירים שגולפו באבני גיר לבנות, בקירות החזית גולפו עיטורים מעולם החי והצומח בעיטורים גיאומטריים. חלק מהעיטורים הם ממקור יהודי מובהק, כמו המנורה בת שבעת הקנים החקוקה על כותרת קורינתית ולצידה שופר ומחתה.

תבליט מיוחד במינו שנחשף שם הוא מרכבה הנושאת מבנה כלשהו דמוי מקדש. יש הסוברים שזהו ארון הברית שנישא משדה המערכה נגד הפלישתים. כל הממצאים בשטח מעידים על הפאר הרב שאפיין את בית הכנסת ועל המשאבים הרבים שהושקעו בהקמתו. בית הכנסת פעל בתקופה הביזנטית, אך על פי שרידים שהתגלו באתר כנראה שהיה שם בית כנסת קדום יותר שעל מועד הקמתו ניטש ויכוח האם נבנה במאה השלישית או הרביעית לספה"נ.

  • כל השבוע, 8:00־16:00. כפר נחום, צפון הכנרת. בתשלום

בית הכנסת בחמת טבריה

בית הכנסת ממוקם בשטח כלכלתה של חמת, עיר יהודית קטנה ששכנה מדרום לטבריה ונודעה בעיקר בשל המרחצאות החמים שהיו בתחומה. באתר 17 מעיינות שנובעים בעומק עשרות מטרים בבטן האדמה ולהם יוחסו סגולות מרפא כבר בתקופות קדומות. במהלך החפירות באתר בראשית שנות ה־20 נחשף בית הכנסת ובו מנורת שבעה קנים מרשימה שעשויה אבן שמוצגת היום במוזיאון ישראל. עם השנים נבנתה במקום אמת מים, ובה זורמים מי מעיינות חמים עשירים במינרליים, והוסיפו בריכת שכשוך.

  • ספטמבר, 8:00־17:00. אוקטובר־מרץ, 8:00־16:00. גן לאומי חמת טבריה. 14-7 שקל

טבילה ותפילה. חמת טבריה (באדיבות עמותת חי בר ורשות הטבע והגנים)
טבילה ותפילה. חמת טבריה (באדיבות עמותת חי בר ורשות הטבע והגנים)

על הדרך

אפשרות להתרשם מבתי כנסת בחיק הטבע היא בין מסלולי הטיול לשולחנות הפיקניק ביערות קק"ל ברחבי הארץ, שם תוכלו לראות שרידי בתי כנסת עתיקים ומרשימים שעברו תהליך פיתוח ושימור, בהם בית הכנסת במעון שבחבל הבשור עם רצפת הפסיפס המרשימה, חורבת רימון ביער להב הדרומי והשיקום של בית הכנסת ביער ברעם. בחרנו הפעם להתמקד בשניים: בבתי הכנסת בחורבת ענים ובנבוריה. קק"ל, 1800-350-550

חורבת ענים ביער יתיר

בטרם תתנחלו לפיקניק ביער סעו לחרבת ענים, להכיר את ההיסטוריה ולהשקיף על השטח ממרומי הגבעה שממנה תצפית מרחבית על האזור ועל דרום הר חברון. החורבה, הממוקמת בראש הגבעה, היא למעשה מצודה שנבנתה בתקופה הישראלית ובשטחה נחשפו שרידי בית כנסת מהמאה הרביעית לספירה שנבנה מאבני גזית גדולות.

בחזית בית הכנסת נותרו עומדים על תילם עמודי אבן מסותתים ומשקופי אבן מעוטרים בתבליטים ועיטורים שאופייניים לתקופה היהודית שבין המאה הרביעית לשמינית לספירה. מתחת לבית הכנסת נחשפו מערות מסתור ובור מים ששימש את התושבים. ואם אתם שם, סעו לכיוון המאגר עד לשביל המתקנים החקלאים שנחצבו בסלע שלאורכו פזורים בורות מים, גת, מפרכות של בית בד ומכלאות צאן.

  • הגעה: מכביש 31. כ־5 ק"מ מצומת שוקת לכוון ערד פונים צפונה, עוברים את בית היערנים ופונים ימינה לכיוון הישוב שני־לבנה. ללא תשלום

בית כנסת נבוריה, יער ביריה

ב־1905, במהלך חפירות ארכיאולוגיות ביער, נחשפו שרידיה של חירבת נרבתין והכפר נבוריה שפעל בימי בית ראשון ופרח בתקופת בית שני, בימים שבהם התגוררו ופעלו באזור גדולי הרבנים שכתבו את ספרי התלמוד והמשנה. בין שרידי בית הכנסת, אותם אפשר לראות בבירור בשטח, נחשפו שתי שורות של עמודי שיש מעוטרים שתמכו בגג שמעל היכל התפילה ולאורכם ספסלי אבן ששימשו את המתפללים. הכפר ובית הכנסת נחרבו ברעידת האדמה הגדולה שפקדה את האזור בשנת 363, אז ננטש עד שהיהודים שבו אליו בשנת 564 ובנו את בית הכנסת מחדש.

  • בית הכנסת נבוריה ממוקם בסמוך לכניסה לישוב עמוקה, על דרך הנוף החוצה את היער ומחברת בין צומת עין זיתים לישוב חצור הגלילית

נחרב ברעידת אדמה גדולה (צילום: אבי הירשפילד , באדיבות ארכיון הצילומים קק''ל)
נחרב ברעידת אדמה גדולה (צילום: אבי הירשפילד , באדיבות ארכיון הצילומים קק''ל)

בית הכנסת החורבה בירושלים

לא ממש בחיק הטבע אך בהחלט בית כנסת עתיק, חשוב ומרגש שראוי לביקור. המעבר דרך שער ציון מוביל לרובע הארמני וממנו לרובע היהודי במרכזו החורבה - בית כנסת יפהפה שבמשך שנים עמד בחורבנו עד שלפני שלוש שנים הסתיימו עבודות שיקומו והוא נפתח מחדש לציבור.

שורשיו של בית הכנסת מובילים לחסידיו של רבי יהודה חסיד שהקימו אותו בשנת 1700 ו־20 שנה לאחר מכן נשרף ונחרב על ידי המוסלמים. ב־1864 הוקם מחדש בתיווכם של השר משה מונטיפיורי והברון אלפונס, מצאצאי משפחת רוטשילד, אז הפך בית הכנסת לסמל התחדשות הישוב בארץ ישראל. ב־1948, במהלך מלחמת תש"ח, בית הכנסת חרב בשלישית על ידי חיילים ירדנים. ב־1972, לאחר כיבוש הרובע היהודי והשבתו לישראל, נבנתה קשת הנצחה זמנית מעל לחורבות בית הכנסת שהפכה לסמל החזרה לרובע היהודי. 60 שנה לאחר מכן הוא שוב שוקם מההריסות וכיום הוא עומד לתפארת בליבו של הרובע היהודי.

הביקור בבית הכנסת מרגש ולא רק בגלל יופיו, אלא בעיקר בשל הסמליות שלו - נופל וקם, נופל ומשתקם אף על פי ולמרות הכל. היכל התפילה מרשים ביופיו, גובהו 24 מ' ומכיפתו משתלשלים שנדלירים ענקיים. אחת האטרקציות היא טיפוס אל מרפסת הגג המתעגלת מסביב לכיפה המציגה פנורמה עוצרת נשימה על העיר העתיקה ומרחיקה למדבר יהודה ועד לים המלח.

  • בית הכנסת החורבה, הרובע היהודי, ירושלים. 02-6265900. בחוה"מ סוכות, 11:00־16:00, יתקיימו סיורים מודרכים בתיאום מראש בלבד

קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס