בשנה האחרונה יש לנו רומן מתמשך עם הגליל המערבי כי החבר'ה שם לא מפסיקים להפתיע אותנו, וטוב שכך. הפעם חזרנו בעקבות 28 ייננים, אופים, גבנים, בשלנים, קונדיטורים, מסעדנים, שני מדריכי טיולים ושתי צימריסטיות שחברו למיזם בוטיק חדש - עמותה לקידום אתרי התיירות תחת הכותרת "זמן גליל מערבי". המטרה, לשווק את עסקיהם התיירותיים ואת האזור בדגש קולינרי, אבל לא רק, כי גם לפסיפס האנושי המרתק יש מקום של כבוד. התושבים חיים בדו־קיום הרמוני של מגזרים, עדות ודתות שיוצרים אפשרויות מעניינות של טיולים וטעימות על הדרך הנפרשת בין הר מירון לים.

עוד מסלולים בגליל:

>> טיול רטוב בנחל כזיב

>> חופשה כפרית במרום הגליל

>> מסע לקברי צדיקים בגליל

>> לשוט עם איילים

איפה מטיילים?

אמנון גופר ומוריס צמח, חברי העמותה, הם מדריכי טיולים ותיקים ששוחים היטב בנבכי המקומות, ההיסטוריה, הסיפורים ובעיקר בהיכרות האישית עם אנשי הגליל שפותחים בפניהם את דלת ביתם, ואנו בעקבותיהם. כאן אנחנו מתרכזים בטיול עם אמנון, "אמן הטיול והסיפור הגלילי" ומי שכתב את הספר "סודות גליליים".

כמו מוכתר הכפר הוא הוביל אותנו בין הבתים היפים והסמטאות הציוריות של מעיליא ותרשיחא, בין מסגדים, כנסיות ושווקים, חומוסיות קטנות ומשפחתיות, מאגרי מים נסתרים המשמים בריכות סודיות לתושבי האזור, מרכז האמנויות המרגש בכפר ורדים ובאתרים של חברי העמותה, בהם קפה בריוש הנהרייני ובמאפייה לחם טנא בגשר הזיו עם לחמי המחמצת המעולים של דוד אלמזל.

גולת הכותרת של הטיול היתה תחנת משטרת מעלות תרשיחא, מהבודדות שפותחות שעריהן למבקרים. התחנה יושבת בטיגרט - מצודה משטרתית שנבנתה בימי המנדט הבריטי, וכשסנ"צ איתן רז התמנה למפקדה, הוא הבין את המשמעות ההיסטורית של המבנה, גייס את החבר'ה וביחד חשפו את העבר, את הקירות, הרצפות וחדרי הכליאה שהיו סגורים ומוזנחים, פתחו את חרכי הירי, ניקו ושחזרו את האורווה והשוקת המקורית. רז נבר שעות בספריות, בארכיונים ואצל אנשים פרטיים, שלף תמונות, מפות, מסמכים ונשקים, תלה על הקירות והפך את התחנה לאתר מורשת קהילתי שהביקור בו בתיאום מראש.

אמנון גופר, 054-6549191, 120 שקל, 45 שקל לארוחה הלבנונית, בהרשמה מראש. עוד פרטים, המלצות, מפות, טיולים מודרכים וסדנאות יין ואוכל בעמותת זמן גליל מערבי, 050-2920800

4X4: טיול שטח

בדרך לאדמית. עם מוריס צמח (צילום: אריאלה אפללו)
בדרך לאדמית. עם מוריס צמח (צילום: אריאלה אפללו)

על מוריס צמח, מדריך טיולים מיתולוגי המכונה "אבי מדריכי הטיולים", כבר שמענו רבות ושני ספרי הטיולים שכתב ("לטייל עם מוריס בגליל" ו"סיפורים טבריינים") שימשו אותנו לא אחת בדרכנו. והנה, סופסוף הצטלבו דרכנו ומידביקשנו שייקח אותנו לטעימה קטנה בשטח שלאחריה תבוא גם הטעימה הגדולה והמרחבית יותר.

תוכלו להצטרף אליו בשיירת ג'יפים או לטפס לג'יפ שלו ולזכות בהדרכה צמודה ובסיפורים מרתקים לאורך הדרך. למוריס ג'יפ מהודר ונוח במיוחד מאחר שהוא נושא בתו אשכול של משרד התיירות ומורשה להוביל גם תיירים. אז מה סוד קסמו? מוריס הוא מדריך טיולים בכל הארץ, אך התמחותו המיוחדת היא במסלולים בגליל המפגישים את המטיילים עם מקומות נסתרים שהם פנינות גן עדן, עם מקומות אינטימיים, עם הצמחייה המקומית (הבונוס: הוא יודע מתי לקטוף מה ונותן טיפים ומתכונים עממיים), האנשים (קיבוץ גלויות של דרוזים, בדואים, יהודים וערבים), הסיפורים (על ספלון קפה מהביל), הפולקלור והמטעמים האוריינטלים המעצימים את הטיול.

כספתח להיכרותינו לקח אותנו לאורך כביש הצפון ההיסטורי שנסלל על ידי הבריטים ועולה לאדמית, תוך שהוא חולף על מושב יערה המשותף לבדואים ויהודים, נחל ומערת נמר ומושב אדמית. אפשרות לעצירה ראשונה בפארק אדמית והליכה בשביל המוסדר המוביל למערת קשת, אך הפעם דילגנו כי מיהרנו לפגוש את רוקיה. הדרך עברה דרך הכפר הבדואי היפה ערב אל ערמשה הממוקם בסמוך לגבול, שממנו אפשרות לרדת ב־4X4 לנחל בצת עד לחורבת ערב (עוד נשוב לדגום). חצינו את הכפר וטיפסנו בדרך העפר לג'ורדיח, כפר בדואי שחציו בישראל, חציו השני בעמק הלבנוני.

בפסגת ההר, בצל עץ המשאלות, חיכתה לנו רוקיה שביתה, סיפורה והיכרותה עם מוריס פתחו בפנינו את האפשרות להתארח במרפסת בצל הגפן המשתרגת ועץ התאנה השופע - מקום אידיאלי להצטנן בו מהרוח העולה מהעמק ולהשקיף על לבנון. בעודנו לוגמים מהתה החזק ומתענגים על הלבנה שהכינה, שמענו את המואזין וראינו בברור את המתפללים בצד הלבנוני ממהרים לתפילה. בניגוד לפשטותו ועליבותו של הכפר הישראלי, לאחיו הלבנוני וילות יפות ואחוזות מפוארות המוקפות בבוסתנים ששייכות ללבנונים שברחו לאמריקה ושבו לבנות את בתי הקיץ שלהם. מוריס סיפר על הגבול שקרע את הכפר ואת המשפחות לשניים, על תושביו ועל החקלאות המתפתחת באזור.

מוריס צמח. 1,200־1,800 שקל לחצי עד יום שלם לעד שישה אנשים בג'יפ, פרטים: 052-8499217, 04-6937764

איפה אוכלים?

 שילוב של מטבח מודרני וערבי גלילי. אלומה (צילום: אריאלה אפללו)
שילוב של מטבח מודרני וערבי גלילי. אלומה (צילום: אריאלה אפללו)

בירה מלכה, קיבוץ יחיעם – החצר האחורית שלמרגלות מבצר יחיעם הפכה למתחם אלכוהול מדליק. הראשון היה אסף לביא (טייס לשעבר שנולד באוגנדה, עסק בפיתוח עסקי בלונדון והיה הבעלים של הברים ארבינקה ובלאומילך שנטש הכל לטובת מגורים בכליל) שפתח שם את מבשלת הבוטיק הקטנה שלו. תוכלו לסייר במבשלה, לקבל הסברים ולראות איך מייצרים את הבהירה (בולנד אייל) הכהה, האדמונית ואת בירת החיטה, להתכבד בטעימות על המרפסת הצופה ליער ולהוסיף פלטת בשרים ונשנושים קטנים. חמישי, 17:00־24:00 ושישי 12:00־19:00 עם קבלת שבת והרכבי מוזיקה. 04-9856101

יקב עבייה, יחיעם - יוסי יודפת הסתובב בעולם עד שגילה את עולם היין. הוא ללמוד ייננות בתל חי והקים את היקב ב־2006 מתוך רצון לשלב אורח חיים יצרני, יצירתי וידידותי לסביבה. את היין הוא מייצר מענבי סירה, סוביניון, קריניאן ופטיט בורדו והיום והוא מבקבק 5,000 בקבוקים בשנה של יינות Le Rouge ו Moon-A - האדומים ויין לבן מזן ויונייה. 052-7282917. 15 שקל לסיור בתיאום מראש

עראק מצדה, מעיליא - שוקרי אל חייק הצד"לניק מייצר ערק כמסורת אבות אבותיו. הוא חבר לג'ריס חדיד וביחד פתחו מפעל קטן לייצור ערק איכותי כמיטב המורשת הלבנונית. את הענבים הם בוחרים בקפידה ומעבירים אותם התססה וזיקוק במכלי נחושת גדולים שמטפטפים על זרעי האניס המעניקים את הטעם. תוכלו לראות את תהליך היצור ולטעום מזני האלואדי, הג'בלאנא והכפרון. 057-5760384

אלומה, מעלות תרשיחא – שנים ששמו של הביסטרו של אילן ואלפה פרי הלך לפניו והיה אתר פופולרי לחובבי הגורמה. אחרי שעזבו המסעדה ידעה עליות ומורדות עד שעלאא סוויטארת, רואה חשבון שהחל את דרכו בגיל 19 כמלצר וברמן של המסעדה, רכש אותה. עלאא העלה אותה על דרך המלך בעזרתו של השף המוכשר דרי בן נבט. השניים מקפידים לשמור על צביון כפרי רומנטי עם מפות צחורות, יינות מובחרים ומנות נהדרות ורעננות שנרקחות מחומרי גלם מעולים המשלבים את המטבח המודרני עם הערבי הגלילי. במומלצות שלנו: סלט קלמארי צרוב על מצע לבנה, סשימי מוסר ים על סלט טבולה, קרפצ'ו קולרבי עם שמן כמהין ושרימפס על הגריל מוגשים על רוטב יוגורט. במצעד העיקריות מובילות הטורטלני בשר על קרם שורשים, פסטה שחורה עם פירות ים ואנטרקוט מיושן עם ירקות עונתיים. 04-9574477

הלן ושרה, כביש עכו נהריה - חיה וינון לחוביץ' חזרו לקיבוץ עברון כדי להגשים את חלומם ולפתוח קפה־מסעדה. ינון הוא הברמן והמארח, חיה הבשלנית שירשה את הכישרון מסבתה ואמה וכאות הוקרה קראה למסעדה על שמן. המקום מעוצב בבהירות קלילה, האירוח חמים ולבבי ובמנות מורגשת יצירתיות והאהבה הגדולה לבישול. בתפריט הגדול מאפים, סלטים, פונדו, פסטות, בשרים ופירות ים כשבבוקר מגישים ארוחות בוקר טובות, בצהרים עסקיות משתלמות ובערב מנות מוקפדות. אהבנו במיוחד את הכחול־ירוק, סלט שזיפים מיובשים, אגסים ביין וגבינה כחולה, את הסלמון בעשבי תיבול ושמנת זעפרן שהונח על אורז בר ואת גלילות הסינטה שעטפו את הזוקיני. 04-8715353

איפה לנים?

מעבר לסוויטות היפהפיות של תמר וירון כהן, בטוח שתתאהבו בזוג. תמי עיצבה את המתחם כחאן גלילי עם קשתות, תקרות קמורות וגבוהות, גומחות, קירות עם גימור מחוספס ומיוחד ושילוב של אבן מקומית. ירון ניגר את כל הרהיטים והתוצאה - מתחם אירוח מושקע עם הרבה טעם ותשומת לב, מהיפים שראינו בשנה האחרונה. הסוויטות גדולות, המיטה וספת האירוח בנויות מאבן, המטבחון מאובזר בשלל פינוקים ונשנושים ובגינה הצמודה לכל צימר, הנבלעת בתוך החורש הטבעי, ג'קוזי גדול. לרשות האורחים עומדים אופניים לטיולים באזור והפתעה ממתינה במרתף, יקב פרטי וחדר יין ובו תצוגה של עשרות פותחנים עתיקים מרחבי העולם. ירון הוא יינן חובב שמייצר יין איכותי מענבי הטמפרניו הספרדיים לטובת המשפחה, החברים והאורחים שמוזמנים לסדנאות, לטעימות ולגימה חופשית. בבוקר תמר מכינה ארוחת בוקר נהדרת שתוגש בפטיו המשותף או בפרטיות במרפסת מול נוף היער.

תמר וגפן, מצפה הילה.050-9978911. 1,300־1,500 שקל ללילה, 2,000־2,200 שקל לשני לילות

  • קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס