חבל כרמלים משתרע בין קיסריה ועד למבואות חיפה, בין רכס הכרמל שבמזרח ועד לרצועת החוף היפה במערב. יש בו כמעט את כל אוצרות הטבע, הנוף והאטרקציות שהופכים אותו לאזור אהוב על מטיילים בעיקר נוכח העובדה שהוא מרוחק פחות משעת נסיעה מתל אביב, מחיפה או מהעמק וקצת יותר מירושלים. הפעם בחרנו לדלג בין בנימינה, לעתלית, לכרם מהר"ל, למעיין צבי, לזכרון יעקב ולחוף דור ולחזור הביתה כי הכל קרוב שאפשר להספיק הרבה ביום אחד. אפשר גם להישאר ללון ממש על החוף.

איפה מטיילים?

מעז ועד היום הוא מיזם תיירותי במשק של משפחת לפר מבנימינה. הסבים נחום וגילה הקימו אותו ב־1946 בנחלת ז'בוטינסקי ובחצר היו פרות, תרנגולות וקצת גידולי ירקות והיום הם מתרכזים בגידול עיזים אלפיניות למשק החלב. שמוליק הבן וקובי הנכד ממשיכים את המסורת, ואילו יוסי רץ פתח לצד דיר העיזים מרכז מבקרים. על קירות הרפת תלו תמונות מאותם ימים ומוקרן סרטון משעשע המספר את סיפור המשק בעוד המבקרים ישובים על ערימות החציר. בחלק המעשי הולכים בעקבות החלב מהעטינים של העיזים הלבנות ועד למקרר במרכול. יוסי מזמין ללטף אותן, להאכיל, להגמיע ולהתנסות בחליבה ידנית והלבשת גביעי החליבה על העטינים ובסיום תקבלו תעודת חלבן. במחלבה יספר על תהליך החליבה הממוחשבת ובהמשך תציצו למכלי הענק שבהם מתערבלים כ־4,000 ליטר חלב שמחלקו הם מגבנים גבינות עדינות בטעמן. בסוף המסלול יש פינת יצירה וסדנת גבינות. 057-5760026. מעז ועד היום, 35 שקל, כולל ארוחת בוקר

בימים אלה הגפנים בכרמים של יקבי בנימינה כורעות תחת עומס האשכולות והשכם בבוקר מגיעים הבוצרים לבצור אותם ואנחנו אחריהם. היקב הוותיק עבר בשנה האחרונה מתיחת פנים, כולל פתיחתה של מסעדה בשרית. את הבאים מקדמת שדרת גפנים יפה דרכה עוברים לסיור ביקב החל מהתחנה שבה נקלטים האשכולות שנשטפים, עוברים הפרדה מהגבעולים, מיון, סחיטה, תסיסה במכלי הענק ועד למרתף הישן שבו מתיישן היין בחביות העץ. סיום הסיור בטעימת היינות במרכז המבקרים המחודש הממוקם במה שהיה בשנות ה־30 מפעל יסמין שבו ייצרו בשמים וסבונים ובשנות ה־40 השתלטו עליו חברי ההגנה שהסליקו שם נשק. ב־1952 הוקם במבנה יקב אליעז שהפך לימים ליקבי בנימינה שבהם מבקבקים היום 3 מיליון בקבוקי יין. 04-6107535. 17־25 שקל

עוד בבנימינה, הפטיפורים של אביטל, שמעצבת, מייצרת ומעטרת פטיפורים בשלל צבעים וטעמים בעבודת יד בלבד בטעמי קרם חלבה, שוקולד לימונצ'לו, נוגט אגוזי לוז, קרם תפוז ושוקולד ובזיגוג רכז תות וקיווי. סוד קסמו של המקום הוא אביטל וצוות הבנות שביחד מעבירות סדנאות שוקולד חווייתיות שבסיומן תצאו עם בונבוניירה מלאת טעמים וצורות מעשה ידיכם להתפאר. 04-6288689. 70־90 שקל

במחנה המעפילים בעתלית עברנו חוויה היסטורית מעצימה ומרגשת. סיירנו בין מבני מחנה המעצר של המעפילים שנעצרו עם הגיעם לארץ, ראינו את המתקן שבו עברו חיטוי משפיל, את הצריפים שבהם גרו בצפיפות, כולל תצוגה אותנטית של הבגדים, המזוודות והציוד הדל שאיתו הגיעו. בקצה שדרת הברושים חיכתה לנו גלינה, ספינה תכולה הדומה לאלה שהביאו את המוני העולים. בעזרת עדויות של אנשי פל־ים, היחידה הימית של הפלמ"ח, הספינה עברה שיפוץ ושחזור ובטנה הפכה למוזיאון מרגש הממחיש את התלאות, הסבל והצפיפות הנוראית שעברו המעפילים בהפלגתם. על הספינה מוקרנים סרטונים אותנטיים ומשוחזרים שבמהלכם עולים המסכים ומאחוריהם מוצגות סיטואציות של אירועים, הדרגשים הצפופים שעליהם ישנו, הדוחק שבו חיו תוך הייאוש והתקווה להגיע לישראל. 04-9842913. 27־32 שקל

חוויה היסטורית מרגשת. מחנה המעפילים (צילום: אריאלה אפללו)
חוויה היסטורית מרגשת. מחנה המעפילים (צילום: אריאלה אפללו)

איפה אוכלים?

דוניה רוסה היא מסעדת בשרים ארגנטינאית שהוקמה לפני 10 שנים בעין הוד על ידי האחים אורי ודורון רוכפלייש. השניים מגישים מנות שסבתא רוסה הנערצת בת ה־91 נהגה לבשל להם בילדותם וכמסורת של משפחה שגידלה עדרי בשר בארגנטינה והאכילה את הגאוצ'וס, שמם הולך לפניהם הודות לבשר המצוין היוצא מהאש ומוגש לסועדים על מנגל אישי רוחש. לצד הבשרים מגשים גם אמפנדס, מריסנדה וצ'וריסוס וגם סלמון צלוי ושרימפס ביין, חמאה וחרדל למתנזרים מבשר. בקינוחים מככבים קרמה לה בננה עם ריבת חלב וקצפת, פלאן ואלפחורס, כמובן. דוניה רוסה, 9543777-04

השף רונן רביב הוא דור רביעי למייסדי זכרון יעקב שנוף ילדותו כולל את העבודה בשדה, הבציר, מסיק הזיתים, המטבח של העובדים הערביים והמטבח הזכרוני המקומי של אביו, שימשו לו השראה לאהבת הבישול. בבית ילדותו בזכרון, ובחצר המקיפה אותו פתח את הנשיקה, ביסטרו מקסים שבו הוא מגיש מטבח כפרי אישי ומקומי בשילוב מטבח איטלקי וצרפתי שיוצרים טעמים מיוחדים. גולת הכותרת של התפריט היא צלי הטלה המצוין שאותו מלווים סלט שורשים מרענן, סלט מנגולד ולימון, פטריות ועגבניות צלויות וניוקי במילוי מוצרלה. במנות מורגשים הכישרון ותשומת הלב לפרטים של רביב, כך גם בקינוחים שהוא מכין בקונדיטוריה הצמודה. הנשיקה, 04-6390133

שילוב של מטבח צרפתי ואיטלקי. הנשיקה (צילום: אריאלה אפללו)
שילוב של מטבח צרפתי ואיטלקי. הנשיקה (צילום: אריאלה אפללו)

איפה לנים?

בחוף דור, טנטורה של פעם, ממוקם כפר נופש הנושק לחוף המפורץ ולים הטורקיז המאפשר ללכת לישון עם השקיעה, להתעורר עם הזריחה ולשחות בין המפרצונים. בכפר מתחם קמפינג מוסדר ו־85 חדרי אירוח, חופיות (בקתות עץ משופצות) קוטג'ים דו־קומתיים ואיגלו לבנים שכולם מאובזרים במטבחון (חלק מהכלים תצטרכו להביא מהבית) ובחזיתם מדשאה, שולחנות פיקניק ומנגלים. לאחרונה דבורית לוסקי פתחה בכפר את דרך הלב, חדר עיסויים וטיפולים מול הים והיא תשמח לשחרר לכם את השרירים להשלמת הרוגע של החופשה הימית. האירוח לא כולל ארוחת בוקר, אותה תוכלו לאכול ב־YAMAS (לחיים ביוונית), מסעדה ומזנון חוף עם מרפסת דק הצופה אל הים ועל סירות הדייגים העוגנות במפרץ. אפשר לשבת בבגד ים, להזמין בקבוק בירה צוננת ולקבל את אחת מהשקיעות היפות בארץ. בתפריט סלטים שנקצצים על הרגע, קצת על האש ואבטיח עם בולגרית. כפר הנופש דור, חוף דור (טנטורה). 04-6397180, YAMAS, 052-4342080

כפר הנופש דור (צילום: אריאלה אפללו)
כפר הנופש דור (צילום: אריאלה אפללו)

על הדרך

תפאורת הטבע העוטפת את חוות מקורה האורגנית כאילו נלקחה ממחוזות אחרים. לחווה 1,400 דונם של כרמים, מטעי אבוקדו, ליצ'י, מנגו, תאנים ועצי זית ובכניסה אליה ממוקם בית הבד שבו מייצרים ומוכרים שמן זית. שביל מבית הבד עובר בין גפנים ושיחי רוזמרין, תימין ומרווה ריחניים ובסופו מפתיע מבנה אבן יפהפה המזכיר את מחוזות פרובנס, בעיקר בחורף אז פורחים למרגלות הרכס ומסביבו פרחי הלבנדר והתורמוסים הסגלגלים. בבית ממוקם יקב אמפורה, מהיפים בארץ, ובו מתקיימים סיורים מודרכים כולל ירידה למרתף החביות, הצצה לארכיון היין, וטעימות מהיינות המעולים. בהזמנה מראש יכינו לכם ארוחה גבינות ממחלבות האזור.

הצצה לארכיון היין. יקב אמפורה (צילום: אריאלה אפללו)
הצצה לארכיון היין. יקב אמפורה (צילום: אריאלה אפללו)

  • קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס