מודה, מודה, מודה, עזאם עזאם הוא היום הסלב הכי דרוזי בעדה ואחריו צועדת בגאווה עדי חלבי, הילדה המקסימה שהפליאה לבשל ב"מאסטרשף הילדים". השניים הם פורצי הדרך של המגזר בעולם הריאליטי, אך גם נוזהת עואד היא חלוצה. נוזהת היא מורת הדרך הדרוזית הראשונה וסמן ימני לעוד נשים שהולכות בדרכה. כחלוצה גאה הובילה אותנו בעקבות בותיינה, איהם, רג'אא, הדיא, נזיהה, אמאל ואיאת, נשים מרשימות שפתחו בפנינו דלת לעולמן, שגם אם הן פורצות אותו בדרכן, הן עדיין עושות את זה בכבוד גדול לעדה.

איפה מטיילים?

אם אנחנו מחפשים סימבול, הרי שהוא נמצא בשמה של נוזהת שפירושו לטייל וגם שמחת חיים. "אני לא יודעת מה בא קודם, הדחף לטייל ולאהוב את החיים או השם. גדלתי על ערכים של שורשיות ואהבת הארץ שקיבלתי מאבי, מוסלח חלבי, שהיה איש צבא ובכל סוף שבוע היה לוקח אותנו לטיולים ודרכם התפתחה אצלי האהבה לידיעת הארץ. ההשראה מאבי, האש שבתוכי הקוראת לי לחלוציות והתפתחות, וססמת חיי "לדעת ולגעת", התחברתי למה שאני הכי אוהבת והגשמתי את חלום הילדות להוביל טיולים", היא אומרת וממהרת לציין שהכל אפשרי הודות לתמיכה והפרגון של המשפחה ובמיוחד של הבעל תמיר, שגם הוא, איך לא, חלוץ בדרכו. תמיר הוא הדרוזי הראשון שסיים קורס חובלים במסלול פיקוד. נוזהת הנמרצת מובילה טיולים בכל נושא ובכל הארץ, אך הפעם ביקשנו שתיקח אותנו למגרש הביתי, ותחת הכותרת "נשים דרוזיות מקדמות תיירות" היא הובילה אותנו בין כפרי הדרוזים בכרמל ובגליל.

  • נוזהת עואד, 052-8864282

אחרי שנים שבהן הנשים טיפחו את המשפחה והבית הן מבקשות לפרוץ את המסגרת ולבנות לעצמן עסק משלהן, לחשוף את כישוריהן ולקדם בברכה מטיילים שיגיעו לראות, לשמוע ולהתרשם ובשל כך הן פונות לאיאת סלאמה, רכזת תחום הקהילה בכפר ירכא. עיקר משנתה של איאת היא העצמת האשה דרוזית כפועל יוצר של העצמת החברה. המבוגרות משלימות 12 שנות לימוד ולאחריהן מצטרפות להכשרה תיירותית למשל. השיחה עם איאת מרתקת ושופכת אור על הנשים ששנים היו מאחורי הקלעים והיום קיבלו גושפנקה מהבעל להציג את הפולקלור וללמד את המלאכות המסורתיות – רקמות, תכשיטנות, ייצור כחל לעיניים וגם בישול וליקוט צמחי מאכל ותבלין בשדה.

בדליית אל כרמל פגשנו את בותיינה חלבי, ציירת המתמחה, כמה מפתיע, בציורים בנושא השואה בעקבות כתבה שקראה והשפיעה עליה מאוד. מבטם של הניצולים רדף אותה ומאותו הרגע לא הפסיקה לצייר אותם ולהציג את עבודותיה בארץ ובעולם. ההתעניינות הובילה לפתיחת ביתה ולצד הציורים היא מספרת על המהפך שעשתה ממזכירה משפטית למדריכת אמנות ועל מפגשים מרתקים שהיו לה עם ניצולים ותיירים. על השאלה למה שואה, ענתה "להעביר מסר לדורות הבאים, שלא ישכחו".

  • 054-7742228. 20 שקל כולל כיבוד

גם איהם מוסטפא היא ציירת והיא מציירת בעיקר נשים. היאם (אהבה) בוגרת אמנות באוניברסיטה, מורה לאמנות, ציירת מוכשרת מאוד וכעת עושה צעדים ראשונים בפתיחת ביתה וחשיפת עבודותיה. אם תבקשו היא תעביר לכם סדנת ציור ויצירה בגינה היפה שבביתה

  • 04-8395952

בדרך לפגישה עם רג'אא קייס מנסור הסבירה נוזהת על גרעין הכפר של עוספיא, הציגה את בית הבד העתיק, בית התפילה והסמטאות הצרות. מנסור הקימה את מרכז כרמל לשימור המורשת של האשה הדרוזית ובפתיחות רבה היא מספרת על עצמה, על מעמד נשות העדה, על העצמה ועל חשיבות הלימודים בקרב נשים בעיקר כדי שיתקדמו וילמדו לעמוד בזכות עצמן. כל פינה במרכז מנציחה את מלאכותיה המסורתיות של האשה ואת זה בדיוק היא מבקשת לשנות.

  • 04-8390013, 250 שקל לעד 8 אנשים לסיור בכפר ובמרכז.

בכניסה למרכז המבקרים של ד"ר זיאד דבור גן צמחי מרפא יפהפייה וריחני עם ספסלים בצל העצים שצופים לנוף הר מירון ובית ג'אן. בראש המעבדות עומד ד"ר דבור, שבילדותו התוודע לצמחים בשמורת מירון, אסף את סיפורי הצמחים ואוצרות הידע המסורתי של הסבתות ואותם העשיר בלימודי פרמקולוגיה עד להסמכתו כד"ר במדעי הרפואה. אחרי שנים שבהן היה הרוקח הראשי של צה"ל פתח את המרכז הצמוד למעבדות ובהן תוכלו לראות איך רוקחים את הביוקוסמטיקה והאנטי אייג'ינג, קרמים טבעיים המשלבים את צמחי המרפא של הסבתות עם ננו וביוטכנולוגיה. את המרכז מנהלת נזיהה, רעייתו, מראשונות האקדמיות בבית ג'אן, שגם אחראית על גידול הצמחים ועל הפקת התמציות, ולצידה ילדיהם הסטודנטים שגם מרצים ומדריכים את הסדנאות להכנת סבונים וקרמים.

  • 04-9803711, הכניסה ללא תשלום, 20־30 שקל לסדנה והרצאה.

איפה אוכלים?

אמאל דבור מתמחה בבישול מעולה בניחוח לבנוני שלמדה לבשל מאמה וסבתה. בעידודו של בעלה סלמן פתחה מסעדה במרפסת ביתם, כשאמאל מאחורי הסירים וסלמן על המלצור האדיב. בין מנה למנה היא יוצאת מהמטבח וביחד הם משוחחים עם הסועדים ויוצרים אווירה נעימה. בעונה היא יוצאת ללקט עלים ועשבי מאכל בשדות ומהם היא רוקחת ארוחה מסורתית נהדרת עם תיבול מיוחדת המורכב מתבלינים שהיא מייבשת וטוחנת במקום. בתפריט 10־14 סלטים, בהם שומר פרא, עלי מרווה וגפן ממולאים, עלי מנגולד מבושלים, חצילונים פיקנטיים וכרובית בטחינה מצוינת. בעיקריות ירקות ממולאים, מנסף עם בשר טלה והררי צנוברים ומנת הכתר: מקלובה (הפוכה) שנראתה כמו עוגת שכבות של חצילים, בשר, אורז, שלל ירקות והתיבול המנצח.

  • חוויה ייחודית, בית ג'אן. 04-9805358

עמים וטעמים הוא מיזם תיירותי במסגרתו מתקיימים סיורים ברובע העתיק של עוספיא ומקנחים בארוחה מסורתית המתקיימת בבתים פרטיים של נשות הכפר שפותחות את ביתן ואת מטבחן ומבשלות ממיטב מאכלי העדה. את הארוחה מלווים בתוכנית פולקלור ומוזיקה.

  • 04-8390125, מ־80 שקל.

 מדיניות הדלת הפתוחה. עמים וטעמים (צילום: אריאלה אפללו)
מדיניות הדלת הפתוחה. עמים וטעמים (צילום: אריאלה אפללו)

איפה לנים?

הדייה אבו חייה מקדמת את פנינו במאור פנים ומציגה את ממלכתה הקטנה, מתחם עם שישה צימרים (ברמות שונות) וחצר גדולה הממוקמת בלב הנוף עוצר הנשימה של שמורת הרי מירון ועד הים. הנוף הירוק, חיוכה של הדייה (מתנת אלהים), נדנדת העץ, הערסל והצימרים הסולידיים משרים עלינו שלווה נינוחה. בכל צימר ג'קוזי ומטבחון מאובזר, בחוץ יש מנגל וחדר אוכל משותף. בבוקר תמתין לכם ארוחה גדולה עם מטעמים אותנטיים, בהם לבנה, חביתות עם נענע, שמיר וזעתר, סמבוסק גבינה, חצילים נהדרים ופיתה דרוזית דקיקה. הדייה מעידה שהאורחים הם בעיקר משפחות שחוזרות בשל הפשטות, החמימות והאוויר הקריר בקיץ ואנחנו נוסיף שגם בגלל האירוח הדינמי שלה. לא פעם האורחים הולכים איתה לשוק, מבשלים ביחד במטבח, מכינים ארוחות משותפות ויוצאים לטיולים בהדרכתו של אמין, בעלה מדריך הטיולים.

  • לגעת בשמיים, בית ג'אן. 04-9802726. 450־600 שקל ללילה לזוג.

קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס