בשנה שעברה חגגו בעמק יזרעאל 100 לעלייתם של ראשוני החלוצים לקרקע. אז יש רפתות, מחלבות וכוורות אבל יש גם נופים נפלאים, חקלאות משגשגת, היסטוריה ומורשת ויש תיירות, הרבה תיירות.

איפה מטיילים?

רגע לפני שסוגרים את המאה הראשונה הגענו לקיבוץ מרחביה, הראשון בעמק שעלה על הקרקע ב־1911 והתחיל כקואופרציה ברשות פרופ' פרנץ אופנהיימר. ענייני הקואופרציה החזיקו מעמד 10 שנים, החבורה התפרקה וב־1929 הגיעו מתיישבים חדשים והקימו שוב את היישוב שהפך רשמית לקיבוץ. לצד בתי הקיבוץ החדשים נשארה החצר הישנה והגדולה מוקפת בתי אבן עם גגות רעפים, שגם שנים אחרי, עדיין יפים ומרשימים. חברי המשק השכילו לשמר את החצר ואת בתיה ובחלקם עדיין נשמרת ההיסטוריה, בעוד אל האחרים נכנסו אמנים ומעצבים שהחזירו לחצר את הסומק ללחיים הודות למבקרים שבאים להציץ ולקנות.

לפני שתקפצו לגלריית התכשיטים, לסטודיו של בגדי הילדים ושמלות הכלה, לביתמונה - תיעוד והנצחה בתמונות, למסעדת הגורמה של קולט ולהפסקת קפה בנשנוש, היכנסו לגורן, שם במקום זוג שמשתעשע על התבן, אצרו את הרגעים ההיסטוריים של המשק והפכו אותו למרכז מבקרים המנציח בתמונות ובמצגת את חיי החלוצים.

בצמוד לגורן, בבית הגדול מיקמו אז את האורווה, הרפת והדיר, את המחלבה, המסגרייה והמרפאה ובקומה השנייה אחסנו את החציר והקש. באחד מהבתים הקימו תחנת אלחוט של ההגנה שניתבה בקשר עם ספינות המעפילים ומתחת לרצפת בית הילדים חפרו סליק לנשק. לקיבוץ הגיעו חלוצים מאירופה ומאוחר יותר מאמריקה, בהם גם מוריס וגולדה מאירסון, לימים ראש הממשלה שלנו. בטרם פצחה גולדה בקריירה פוליטית היתה אחראית על הלול, על ניהול חדר האוכל ובלילה שמרה על בית הילדים. השניים היו אחראים גם על המוזיקה בקיבוץ הודות לגרמופון ולתקליטים שהביאו עימם מחו"ל. גולדה זכתה שבאחד מהבתים ינציחו את חייה ופועלה ובחדר מוצבת מיטה עם דמותה שכובה עליה.

תיירות קיבוץ מרחביה. 04-6598882. עמותת התיירות עמק יזרעאל

עמק יזרעאל דרך כדור פורח

דוהרים לכיוון הזריחה (צילום: אריאלה אפללו)
דוהרים לכיוון הזריחה (צילום: אריאלה אפללו)

5:00 בבוקר, העיניים טרוטות, אך אנחנו דוהרים במטרה להספיק לראות את הזריחה מגובה 3,000 רגל. טעות קטנה בניווט, פספוס נקודת המפגש, ואופס, איבדנו 10 דקות קריטיות והשמש כבר החלה לעלות במזרח. ועדיין, המראה של כדורי הענק הצבעוניים בלב שדה החיטה שלאחר הקציר, כשקרניים ראשונות מנהלות דיאלוג מלטף עם הטבע היה מרגש ומלא עוצמה. בלוני הגז המשיכו לירוק לשונות אש אדירות עד שהכדורים התמלאו דיים ונישאו אל על לגובה של 28 מטר.

לפקודתו של טל שטיגליץ, הטייס שלנו וכן הבעלים של RIZE, השתחלנו לסל של הסיירה (שמו של הכדור), שחררנו משקולות ואט־אט התחלנו להתרומם באוויר, נישאים על גלי הרוח העדינים שלא ממש שיתפו איתנו פעולה. הרוח היתה די מינורית עם שחר, ואומר, קצב התנועה באוויר היה כשל צב על הקרקע, איטי מדי. ובכל זאת, הפנורמה של 360 מעלות המשקיפה על עמק יזרעאל הניעור לבוקר חדש, התנועה הערה על הכבישים, הטרקטורים הממהרים לשדות, החקלאים שנופפו לנו לשלום, מטוס הריסוס הצהוב שטס נמוך מאיתנו, שטיח השדות המוריקים, המטעים, המאגרים המלאים, פסגות ההרים והשמש העולה, לא השאירו אותנו אדישים, גם אם די נתקענו במקום.

כשמסביבנו עוד שלושה כדורים צבעוניים שקישטו את השמיים, ריחפנו בין הרי הגלבוע, גבעת המורה ופסגת התבור, מעל עמק יזרעאל, רכס רמות יששכר ורמת צבאים. אחרי כשעה פלוס שטיגליץ החל בתהליך ההנמכה, הסל ליטף את צמרות העצים עד לשדה הפתוח, שם יכולנו לנחות. הסל נגע בקרקע אך לא הצליח לעצור, קיפץ והתרומם שוב, ירד, נגע בקרקע ושוב עלה וירד, ממש כמו דילוגי הקנגורו. זה היה הרגע שהלחץ התערבב בפרצי הצחוק שהפרו את דממת הבוקר שמסביב. נחתנו בשלום. ביציאה מהסל כבר המתינו לנו הגביעים והשמפניה הצוננת להשיק לחיים כמנהג הבלונאים הראשונים שהמציאו את הכדורים הפורחים בצרפת.

על הדרך: לאחר הנחיתה, וכטוב ליבנו בשמפניה, הגיע ג'יפ לאסוף אותנו להמשך החוויה על הקרקע, בטיול קצר בדרכי הנוף, בדרך לארוחת הבוקר בחוות התבלינים שבגלבוע. בשעת הבוקר המסעדה עמדה לרשותנו, כך שיכולנו להתמכר לנוף במרפסת ולמקושקשת, לשקשוקה, לגבינות, לסלט ואפילו ליין הבית, גם אם השעה היתה רק 9:00.

למה: אפשרות להרגיש לשעה קלה כמו ציפור במעופה. בגלל הריגוש הכדור המרחף גם פופולרי להצעת נישואין, להפתעת יומולדת, לחוגגי בר/ת מצווה.

כמה: 1,050-750 שקל לאדם, אך מומלץ לעקוב אחרי המבצעים שלהם באתר או שתחפשו לכם קרוב בחבר.

מתי: באביב, בקיץ ובסתיו עם שחר, בחורף גם לקראת שקיעה.

פרטים: רייז אפ – טיסות בכדור פורח. 077-4500282.

איך מגיעים: נקודת המפגש באחד משדות עמק יזרעאל שמשתנה בהתאם למשבי הרוח.

איפה לנים

אצל שמשון בחצר הוא המאהל של שרון ואסף בירנבאום שגרים בכפר כבר 17 שנה והגיעו אליו בהזמנתו של מוסטפה טבאש, מוכתר הכפר, שבנו הוא חברו של אסף. עם הזמן ביקשו לקנות בית בכפר ולצורך כך היו צריכים לקבל את הסכמת כל התושבים. את המאהל הקימו בחזית הבית וקראו לו על שם שמשון הסוס שמסתובב בחצר לצד החמור המשפחתי. המאהל צופה על נוף העמק המרחיק עד קיבוץ הרדוף, בושמת־טבעון, ביר אל מקסור והקריות ולמרגלותיו נחל ציפורי ומעיין הסוסים (מסלול מומלץ לטיול ואפשרות לרחוץ במעיין). בחזית גינה מטופחת ופינות ישיבה ובפנים מטבחון מאובזר ואח גדולה המשמשת לחימום בחורף וכן לבישול בשרים ומאפים.

  • אצל שמשון בחצר, כעבייה. 052-4771992. 70 שקל ללילה

באווירה רגועה. אצל שמשון בחצר (צילום: אריאלה אפללו)
באווירה רגועה. אצל שמשון בחצר (צילום: אריאלה אפללו)

אורית ויזהר גוריון גרים בכפר כעבייה כבר 15 שנה בחברות ואחווה גדולה עם התושבים הבדואים. במקור הם מקיבוץ שומרת והגיעו לכאן בגלל אהבת אורח החיים, השקט ואי הרדיפה אחרי הקדמה והמותרות. בחצר ביתם הקימו אוהל אירוח לבן וגדול המתאים לארח עד 33 אנשים שיקבלו מזרנים, מחצלות, מטבח מאובזר, מקלחות ושירותים. בחוץ יש סוכה עם פינת זולה מול הנוף, אפשר לעשות מנגל או להזמין ארוחת בוקר של פוקצ'ות בטאבון וארוחות ערב של בשרים מעושנים, על האש או פויקה. חוץ מהאירוח, יזהר הוא נגר אומן שאחראי בין השאר לעבדות הנגרות המרהיבות במלון האפנדי בעכו.

  • שבט אחים, כעבייה. 052-6941141 70 שקל ללילה, 60-170 שקל לארוחה

ואם אוהל לא עושה לכם את זה, תרימו טלפון ליורם מידן ותזמינו את אחד מהצימרים שלו, אותם הקים בבית ההורים. כל חדר שונה אך בכולם הקפידו לעצב חללים רומנטיים כדי לעורר את החשק, לחזק את הסקס ולשמר את האהבה, מכאן שהצימרים מיועדים לזוגות בלבד. את רגעי קסם עיצבו בלבן עם מיטת אפריון, אווירה חושנית, ספת אהבה עגולה ואף בנו במה, הטמיעו את המזרן במפלס אחד ויצרו מרבץ גדול. בכל יחידה ג'קוזי ולשתיים מהן מרפסת עם ג'קוזי נוסף. הבונוס:לצימרים צמוד ספא שבו תוכלו לקבל עיסויים או לעבור סדנה זוגית בהנחיית יורם ונחמה רעייתו שילמדו אתכם להקשיב, לגעת, ללטף ולהעצים את האינטימיות והאהבה הזוגית. עוד בספא: סאונה, ג'קוזי ספא, פינת כיבודים וחצר גדולה ומטופחת.
  • קסם המגע, בית לחם הגלילית. 04-6429230. 540־1,600 שקל לזוג

איפה אוכלים?

נשנוש הוא בית קפה־מסעדה שנפתח לפני 8 שנים בבית הילדים. המקום שייך לשלי אבידב ודורית שקולסבסקי, חברות אישיות וגם חברות המשק. דורית אחראית על האוכל ושלי על העוגות והקינוחים, אותם למדה להכין מאמה שנחשבת לאופה בחסד. במקום מורגש המגע הנשי וסיבוב בו הופך למרגש הודות לרהיטים, לכלים ולאביזרים (טלפון חוגה, רדיו גדול) מעוררי נוסטלגיה כמותם היה לנו בבית סבתא. בתפריט מאפה בולצקו, קלצונה, קישים, פסטות וסלטים רעננים ובריאותיים. העוגות והקינוחים מעולים וכך גם הגינה היפה.

  • קפה נשנוש, מרחביה. 04-6598933

הבעלים של מסעדת לימוזין, ששמם יצא למרחוק הודות לסטייקים המצוינים שמקורם בעדרי פרות הלימוזין שלהם שרועות באחו וזוללות מכל טוב הטבע, חשקו בהמבורגרייה. לכאורה עוד פונדק המבורגרים בתחנת דלק, אבל רק לכאורה. הקציצות הנהדרות עשויות מבשר מיושן שנבחר בקפידה, נטחן במקום מול עיניכם ורק אז מוכנס למכשיר שיוצר עיגולים מדוגמים. הגריל מן המקצועי מניח על האש ובדיוק בדקה הנכונה מניח את ההמבורגר על הלחמנייה שאך נשלפה מהתנור ואתם מוזמנים לזלול. אהבנו במיוחד את הצ'יפס הטרי ואת ההמבורגר עם נתחי האסדו המעושן וגם את גרסת הפטריות. לטובת הצמחונים יש המבורגר סלמון.

  • מסעדת בלו בלג', קריית טבעון. 1-700705715

  • קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס