היה לי הכבוד והעונג לחלוק עם ביבי ושרה את אותה מיטה, את אותו הג'קוזי ואת אותה המקלחת. אבל עם כל הכבוד לזוג המלכותי ולסוויטה שחלקנו באחוזת רנסנס, לראש פינה חזרתי בשל ההכרזה על חגיגות ה־130 להיווסדה, כניסתה לרשימה הלאומית המכובדת של אתרי מורשת ישראלים, התחדשותה במיזם תיירות חקלאית וכן לקראת פתיחתו של בשביל היין - יריד היין השלישי (30.5־1.6), אז ירימו כולם כוס לחיים לכבוד כל הסיבות הטובות לקיומה של המושבה הכי יפה בארץ.

איפה מטיילים?

אתר שחזור מושבת הראשונים שהוקם על יסודות הסמטאות ובתי האבן היפים של גיא אוני, לימים ראש פינה, זכה להיכנס לרשימת אתרי המורשת הודות לבית הפקידות (שבו מוקרן החזיון האורקולי), שדרוג ארכיון המושבה ושיקום בית הספר העברי הראשון וילקומיץ ומלון שוורץ. לאחר שתפקדו את אתרי החובה ההיסטוריים, בהם ביתו של חוקר המלריה פרופ' מר, מערת שלמה בן יוסף, בית הכנסת הראשון, הגן היפה של הברון, בית הקברות של נכבדי הישוב ומושבת האמנים שהתנחלו בבתים הנושנים, אתם מוזמנים לצאת בעקבות הפרויקט הכי טרי מהשדה, מהכרם, מהמטע ומהמחלבה שאליו חברו 11 חוות ומשקים. האיכרים פותחים שעריהם למבקרים במטרה למנף את התיירות החקלאית במושבה שבה 150 משפחות שעוסקות בגידול פרדסים, מטעים, כרמים, עצי זית, פרות ועדרי צאן. בין המשקים תחבר טיילת נופית שתעבור גם בתל חצור (אתר מורשת עולמי) ולאורכה נקודות תצפית ומקומות לאתנחתה מוצלת. הפעם דגמנו שתי חוות:

חוות ואדי ינשוף - טל בן סירה יורדת בשביל הוורדים הפורחים, מהלכת כנערת טבע בין הכרמים והמטעים שהיא ומשפחתה מטפחים בוואדי הקטן והמבודד שנראה כפנינת גן עדן. החווה האורגנית, שהיא מקום שתרצו להתנחל בו לנצח, מבוססת על חקלאות פרמאקלצ'ר - חיבור הרמוני עם הטבע והסביבה, כשהרעיון הוא שהאדמה, הצמחייה ובעלי החיים יעבדו בשיתוף פעולה טבעי ומועיל זה לזה. טל מקיימת סיורים מודרכים בחווה ובחממת הירוקים לסלט, מספרת על גידולים אורגניים, מלמדת להכין גינה ביתית, לרקוח ריבות, להכין זעתר וליצור מקל מרווה לטיהור הבית. בשטח הסלעים הטבעי מתקיימות סדנאות מוזיקה, יוגה, סאונה אינדיאנית וקיימות סביבתית.

052-6945315. 28 שקל לסיור.

יקב ראש פינה, משק בלום – בכניסה ליקב קידמו אותנו כרמים יפהפיים שבקרוב ישתרגו ויצרו סוכות גפנים ובאוגוסט יקרסו תחת נטל אשכולות ענבי המאכל האדומים והגדולים במיוחד, שהמקומיים אומרים שלטובת המראה המדהים הזה שווה להגיע במיוחד. הכרם הוא חלק מהמשק החקלאי של יעקב בלום, דור רביעי לשושלת ראש פינאית חקלאית, שמגדלת מטעי אגסים, תפוחים, נקטרינות ומשמש לצד הענבים שמהם עושים יין ביקב הצמוד. בתיאום מראש מתקיימים סיורים בכרם וטעימות יין בליווי סיפורי המשפחה וראשית ההתיישבות.

050-5333072, 25 שקל לסיור

בין הכרמים. יקב ראש פינה (צילום: אריאלה אפללו)
בין הכרמים. יקב ראש פינה (צילום: אריאלה אפללו)

מצפה נמרוד – אתר זיכרון מרגש במיוחד שהקים חזי שגב להנצחת בנו נמרוד שנפל במלחמת לבנון השנייה. חזי הקים את מרפסת הנוף בצל עץ התאנה העתיק שתחתיו נהג נמרוד לשבת ולהתפעל מהפנורמה של ראש פינה, עמק החולה ורכס הרי הגולן. חזי מדריך סיורים במושבה ומפליא לספר סיפורים היסטוריים ופיקנטריה מקומית ולסיים במצפור, שם יש טלסקופ ועמדת שמע בה מספרת איריס האם על בנה.

050-5325732. הכניסה ללא תשלום, 50 שקל לסיור שנתרמים לטובת תחזוקת המצפור

טיול ג'יפים- שנים שנחל ראש פינה, שנקרא בפי המקומיים "הוואדי", לא ידע זרימה שופעת כמו זו שחווה בחורף האחרון. בחודש שעבר תרנו אותו רגלית בעודו זורם במלוא עוצמתו, הפעם שבנו אליו רכובים ב־4X4 ומצאנו אותו ירוק, פורח ומזמין, שפעת המים נעלמה ובמקומו מצאנו פלג שזורם בדלות בין הצמחייה, אך גם הוא הצליח לשמח, בעיקר משום שהגענו ביום אביב חם במיוחד.

ראשיתו של הנחל בהר כנען וסופו בשפכו לנהר הירדן ואפשר לטייל בו ברגל, באופניים וב־4X4 במסלול הארוך (כ־5 ק"מ) או במסלול הקצר (כ־2 ק"מ), המתחיל בתוך המושבה, בירידה במדרגות האבן שמאחורי בית הכנסת הישן. לנחל שלושה מעיינות נובעים - הראשון עין כדן (על שם הפרח) הסגור במבנה כיפתי, השני עין פינה הסגור בבית אבן המסתתר בסבך הצמחייה ובתוכו משאבה השואבת את המים הצלולים ומזרימה אותם לברזי התושבים, והשלישי עין אוני המסתתר מתחת לעץ התאנה הגדול.

בחרנו הפעם להצתוות לג'יפ של עופר שוורץ, דור רביעי למייסדי המושבה שנולד, גר ומחובר אליה בכל נימיו, שתיבל את הטיול בסיפורי היסטוריים, התיישבות, חקלאות ורכילות מימי סב סבו, אלתר שוורץ שהיה אגרונום וממקימי ראש פינה, וכן בסיפוריו האישיים כילד במושבה. עופר החל בנסיעה נגד הזרם, במסלול המטפס במעלה הנחל בעבירות קלה־בינונית. השביל המסומן עולה בין בוסתני עצי זית, רימון, חרוב, תאנה, שקד, פטל וגפן ומלווה בפריחות אביב בגוני צהוב ולבן. אם יתמזל לכם, תוכלו לראות על אם הדרך צבאים, שפנים ודורבנים מדלגים בין הסלעים ובאים להרוות את צימאונם במעיינות ומעל מראה מלהיב של חסידות וענפות שתופסות תרמיקה מעל רכסי ההרים הגולשים לנחל. הנוף ירוק ומרנין ושפת מעיין עין אוני הוא מקום נהדר לעצור לפיקניק בצל עץ התאנה שיחל להניב בקרוב את פירותיו העסיסיים. הדרך המשיכה להתפתל במעלה ההר וסופה בכניסה לצפת. אפשר, כמובן, לעשות את המסלול בדרך ההפוכה.

  • למה: בחורף תוכלו להתבשם מיפי פריחת השקדיות, הכלניות והרקפות ובעיקר מזרימת המים בנחל, באביב ובקיץ לטייל בסבך החורש הקריר והמוצל (בחלקו של המסלול) ולהתרענן במים המזרזפים במעיינות.
  • כמה: ללא תשלום לטיול עצמאי, 700 שקל לשעתיים לעד 7־8 אנשים בג'יפ של עופר שוורץ.
  • מתי: כל השנה
  • הגעה: מהחנייה של בית הקברות ברח' החלמוניות או מרח' בת הרים בצפת, בסמוך למגדל המים.
  • פרטים: עופר שורץ 057-5702000, 1878

מי ברגל, מי ברכב. נחל ראש פינה (צילום: אורלי גינוסר)
מי ברגל, מי ברכב. נחל ראש פינה (צילום: אורלי גינוסר)

איפה לנים?

הכנסת האורחים בראש פינה ידועה עוד מראשיתה, אז פעלו בה מלון אלתר שוורץ ומלון הגליל שביחד היו להם 7 חדרי אירוח שפעלו בשיטת המיטה החמה. מאז התפתחה במושבה תרבות הצימרים והיום יש בה 400 חדרי אירוח בכל הסגנונות והרמות, ואחוזת רנסנס היא אחת שמתברגת טוב בליגה הלאומית של הצימרים.

במתחם שלוש סוויטות שנבנו מאבן גלילית עתיקה בהשראת בתי המושבה ההיסטוריים ונראה שמשפחת לוי, דור חמישי במושבה, לא דילגה על אף פרט פינוקי בהקמתם. בשטח הציבורי הקימו בריכה גדולה בתוכה בריכת זרמים עגולה, הוסיפו סאונה, ג'קוזי ספא, ערסלים תלויים וספות אהבה עגולות. בתוך הסוויטות בנו מיטה גדולה מאבן, מיקמו ג'קוזי פרטי, מקלחון גשם ופינקו עם מכונת אספרסו, יין, שתייה, פירות, עוגיות נפלאות, וחשבו על כל הפרטים הקטנים, כולל מחשב נייד, מייבש שיער ומחליק, מברשות ומשחת שיניים. בקיצור, תביאו בגד ים וזהו, הכל כבר יחכה לכם שם.

  • אחוזת רנסנס, 052-5441441. 1,400־1,700 שקל ללילה לזוג

בהשראת בתי המושבה ההיסטוריים. אחוזת רנסנס (צילום: אריאלה אפללו)
בהשראת בתי המושבה ההיסטוריים. אחוזת רנסנס (צילום: אריאלה אפללו)

מבחוץ היא נראית עוד אחת מנחלות האיכרים שבנו פקידי הברון ב־1889 אך מאחורי דלת הברזל מסתתר העולם המשפחתי של אסתר ומשה פיינשטיין, מראשוני המושבה, שהקימו בו משק חקלאי. שנים אחרי שבה אל הבית הנכדה שולמית שדות, הקימה את חצר מקסימה והמשיכה את מסורת האירוח של הסבתא רבתא שלה שהיתה בעלת פנסיון שולמית. המקום שומר על האותנטיות ושולמית עיצבה אותו באיפוק חם ומזמין. מעל האורווה בנתה קומה, שיפצה את המחלבה והפכה אותם לחדרי אירוח בהירים ויפים. באר השקיה הפכה לבריכת טבילה ואת הכלים החקלאיים תלתה לקישוט מסביב. במקום אין ג'קוזי מפנק, גם לא טלוויזיה, אך יש לובי מזמין עם ספרייה גדולה, משחקים, מוזיקת ג'אז חרישית וחצר יפהפייה להתמכר לשקט ולשלווה. כזיכרון מתוק לסבתא שולי מפנקת את אורחיה עם מעדנים, עוגיות וארוחות בוקר.

  • חצר שולמית, 04-6860653, 700־900 שקל ללילה לזוג

להתמכר לשקט. חצר שולמית (צילום: אריאלה אפללו)
להתמכר לשקט. חצר שולמית (צילום: אריאלה אפללו)

איפה אוכלים?

אחוזת האבן היפה, המאכלסת 4 חדרי אירוח בסגנון אירופאי ומסעדה ותיקה ששמה הולך לפניה כבר שנים הודות למנות היוצאות מהמעשנה, נושאת על כתפיה חתיכה נכבדת מההיסטוריה שלנו. היא הוקמה בשנות ה- 30 על מורדות הר כנען ואנשיה חווה את המנדט, את יבוש החולה, את מלחמת הקוממיות ואת שיחות ועדת שביתת הנשק הישראלית-סורית שיתקיימו בה בסוף שנות ה- 40 ועד 1954. שנים אחרי היא הפכה למלון בוטיק קטן, חם ואינטימי עם מסעדה שמחלונותיה הגדולים נשקפים נופי עמק החולה והרי הגולן. המסעדה מעוצבת ומרוהטת בסגנון קלסי, השולחנות מכוסים במפות צחורות וסכום מוכסף ומהתפריט מוגשות מנות בניחוח צרפתי - פטה כבד ותפוחי עץ, מרק ערמונים, שרימפס ברוטב רוקפור ומדליוני פילה ביין אדום, אך עזבו הכל ויתמקדו בספיישלים – פורל, סלמון, צלעות טלה וחזה אווז שעברו תהליך עישון איטי בתנור מיוחד. כטוב ליבכם ביין ובאוכל הטוב, תוכלו לעשות את הלילה באחד מהחדרים הצמודים.

  • אחוזת שולמית , 04-6931494.

הדבר הראשון שיתפוס אתכם בכניסה לביסטרו של שירי הוא המרפסת הגדולה הממוקמת מול הנוף המרהיב של המושבה היפה הגולשת לעמק שבימים אלה הוא ירוק מתמיד. על המרפסת סוככים עצים עבותים ואין יפה ממנה להשתקע בשעת הדמדומים. המסעדה היא חלק מקומפלקס אירוח של משפחת פרידמן, דור רביעי למייסדי המושבה שסבה היה האפנדי של המושבה, שהוקם במבני האבן שאכלסו בעבר את הרפת, האורווה והלול המשפחתיים. המתחם כולל את הצימרים "פינה בראש" של האם נילי פרידמן, את המסעדה ואת בר היין של הבת שירי והחתן, המתמחה ביינות בוטיק מהגליל והגולן. שירי היא שפית שרכשה את השכלתה הקולינארית בחו"ל ובמסעדה יצרה מיקס של מנות בניחוח איטלקי-צרפתי-גלילי כתאנים במילוי גבינת עיזים, פטריות פורטובלו עם אספרגרוס וערמונים, סלט ג'אוני עם נבטים, סלק, אגוזים וגבינת עיזים, רביולי חצילים וריקוטה וגלילות חציל במילוי סינטה ופסטו. בנוסף הם עורכים טיולי יין בכרמים וביקבי האזור, סדנאות יין בבר וערבי טעימות בהנחיית ייננים.

  • פינה בראש, החלוצים 8, 04-6936582

"כשבריאות וטעם נפגשים" התוצאה היא קייטרינג צמחוני-טבעוני עם דגש על אוכל בריאותי שלא בא על חשבון האיכות, הטעם וההגשה היפה. בת שבע אחראית על הסלטים הרעננים, על המטבלים ועל הקישים הצבעוניים בעוד איילה על הקלוריות של המאפים, הלחמים והקינוחים הטעימים במיוחד. בהזמנה מראש יפתחו לכם שולחן בכל לוקיישן בטבע שתבחרו באזור או שיארזו הכל בסל פיקניק ואתם רק תגיעו לאסוף אותו.

  • התאנה המעופפת, 077-7970177, כשר למהדרין

על הדרך

שירת העץ - פיטר איזקוביץ' בונה כלי נגינה אתניים מעץ, בהם נבל אירי, נבל דלת, נבל בטן (מיוחד להריוניות), קלימבה, קסילופון, דיג'רידו ושולחנות מוזיקליים. אפשר לסייר בגלריה ובסטודיו, להקשיב לקונצרט קטן ולהצטרף לסדנת בניית נבלים בהדרכתו.

04-6860313, הסיור בתשלום

באר מעדנים – באחד מבתי האבן היפים באתר השחזור פתחה סיגל שפט חנות קטנטנה המתמחה בקונפיטורות עונתיות, רטבים, ממרחים וליקרים שהיא מייצרת ידנית במפעל הבוטיק המשפחתי. תוכלו לטעום ולרכוש תאנה מפולפלת, ממרח חצילים ונענע, אגסים ביין ועוד, וכן להצטרף אליה לסיור אמנות במושבה. 052-6930349

ניצה אופנה בפינה - לפינה הזו אתן צריכות לרוץ בעיקר בגלל ניצה המשמשת כסיפור השראה לאומץ ולהעצמה נשית. היא עזבה את תל אביב לפני שנתיים, עברה "מכיכר המדינה לכיכר המושבה" ופתחה במשרד המועצה בוטיק מיוחד במינו. על המדפים בגדי וינטג' של מעצבי אוונגרד מבלגיה, אוספים מהקולקציות של המעצבים יוז'י יממוטו, איסי מיאקי וסוניה רייקל, נעליים צבעוניות מהאוסף של סטיב מקווין, תיקים ואקססוריז שעוצבו מפנימיות של צמיגים, ג'ינסים ועוד. אחרי שתתאהבו בניצה ותקשה הפרידה, תצאו, כמונו, עמוסים בשקיות. רח' החלוצים, 052-7315779

קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס