1. חיפה: החג של החגים

אחת לשנה, בחג של החגים, אנחנו נוהרים לשכונת ואדי ניסנס בגלל יצירות האמנות המוצגות ברחובות, בחצרות ועל קירות הבתים, בגלל מסלולי הטיול המודרכים בין סמטאותיה, בגלל השוק עם ירקות בטעם של פעם, בגלל הסירים המתבשלים על הפתיליות, בגלל טעמי החומוס־פול שנטחנים על המקום ובשל דוכני הפלאפל המצוינים של השכונה.

>> מה עושים עם הילדים בחנוכה? המדריך השלם

בדצמבר השכונה לובשת חג (כריסמס וחנוכה) ואז אמנים, סופרים, משוררים ותיירנים מתגייסים במטרה לקדם את הדו־קיום העירוני באמצעות האמנות והתרבות המוצגות בחוצות השכונה, בגלריות, במוזיאונים ובכנסיות. בין האירועים הבולטים בפסטיבל: התערוכה "נאמן למקור", שמוצגת בסמטאות השכונה, אירועי שירה וספרות ויריד עתיקות בבית הגפן, "עושים שוק" בלילות חמישי בוואדי עם אמני קרקס והרכבים אקוסטיים ובשבת יציגו לצד הדוכנים מופעי תיאטרון רחוב. בכנסיות ינגנו קונצרטים ליטורגיים, במוזיאון העיר יקרינו סרטים על מסך ענק ובמושבה הגרמנית, עם בתי האבן היפהפיים, יתקיים "צובחוץ" - הפנינג רחוב עם תהלוכת סנטה קלאוסים שיחלקו סביבונים והפתעות, מופעים של מירה עוואד, רמי פורטיס ומסיבת רחוב (22.12 בערב).

לטובת הילדים הכינו שלל הצגות, מופעים, תערוכות וסדנאות שיתקיימו בביתו של סנטה קלאוס בוואדי. בנוסף, מוזיאוני העירייה פתוחים במחיר 5 שקלים ועמותת התיירות בעיר תערוך סיורים מודרכים, בהם "360 מעלות" - סיור פנורמי בטיילת לואי, בסטלה מאריס ועוד (שישי 9:30־13:00. ללא תשלום); "תפאדלו" - סיור קולינרי בהנחיית שחקנים בשוק ואדי ניסנס; "חצוצרה בוואדי" - סיור בהנחיית יאיר הרדן, מדריך טיולים ונגן חצוצרה ו"חגיגה טמפלרית במושבה" - סיור מומחז לאורך המושבה הגרמנית.

  • החג של החגים, חיפה. חמישי־שבת במהלך דצמבר. ללא תשלום, עמותה לתיירות חיפה 1-800-30-50-90. 60-40 שקל לסיור .

אוכלים בחג של החגים. נדימה בוואדי ניסנס (צילום: אריאלה אפללו)
אוכלים בחג של החגים. נדימה בוואדי ניסנס (צילום: אריאלה אפללו)

2. תל אביב: בית בעיר

בית העיר, הממוקם בניין העירייה הישן של תל אביב שהוקם ב־1924, הוא חלק ממתחם תרבות עברית וישראלית ברחוב ביאליק, אחד מהרחובות היפים של העיר. למתחם פרק מרכזי בהיסטוריה, באדריכלות ובחיי התרבות העירונית של אז והיום ובשל כך הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת תרבות עולמית.

שדרת המוזיאונים ומוסדות התרבות לאורך הרחוב, וכן ברחוב אידלסון הסמוך, מתפקדת כמערכת מוזיאלית פתוחה שכוללת גם את בית ביאליק, בית ראובן, המרכז למוזיקה וגלריית הבאוהאוס שממוקמים בבתים המתפארים באדריכלות האופיינית לראשיתה של העיר. בבתים אלה פעלו גיבורי התרבות המרכזיים שלנו, בהם ח.נ ביאליק ומאיר דיזנגוף, ראש העירייה הראשון.

בית העיר נבנה מלון דירות, אך מעולם לא מילא את ייעודו. דיזנגוף, שנדלק על הבית, החליט להעביר אליו את בית העירייה שפעלה שם עד 1965. שנים אחרי הוסב הבית למוזיאון לתולדות העיר וב־2009, לאחר ששופץ מהיסוד, נפתח כמרכז מוזיאלי לתרבות אורבנית תל אביבית. בין חדרי הבית מוצגים האלבום המשפחתי של העיר, תערוכות היסטוריות ולשכתו היפה של דיזנגוף.

בית העיר משמש היום גם כבמה לתרבות אורבנית עכשווית ולאחרונה הוכרז שם על סדרת תערוכות ‏F? כחלק מפרויקט שנתי של תערוכות אופנה שנותנות במה למעצבים ישראלים צעירים ומבטיחים לצד מעצבים מובילים מהעולם. בתחילת החודש נפתחה התערוכה הראשונה בסדרה "inSHALLOM ׁ inSALAAM" של לייבל האופנה האוונגרדי threeASFOUR מניו יורק. התערוכה מתמקדת בקשר בין אסתטיקה יהודית וערבית ובין תרבויות ועולמות ויזואליים. בתערוכה מציגים מעצבים שיצרו פרויקט אופנה רב שכבתי, הכולל תערוכה, תצוגת אופנה, סרט, מוזיקה ומופעים בהשראת סימבולים מהיהדות ומהאסלאם. לצידם מוצגות גם עבודותיהם של יוקו אונו, ג'סיקה מיטרני, שרי דיאמונד ומריה האסבי מניו יורק ובוטינה אבו מילהם מערערה. התערוכה מוצגת עד עד 10.3.

3. אשדוד: עבר, הווה ושלל פיוטים

גאוותה של אשדוד, בין השאר, היא על 99 עמים ועדות שמתגוררים בה, כשלכל אחד מהם תרבות, מנהגים, מוזיקה, פולקלור ומטבח עשיר ומרתק. נדמה שלעיר יש את המפה הקולינרית הכי עשירה ומגוונת בארץ הודות לשלל המטבחים האתניים שפועלים בה. העושר של קיבוץ הגלויות הקולינרי מיוצג בחלקו במסגרת סיור טעמים שמתקיים זו השנה השנייה וראו כי טוב, ואל הקולינריה הצטרפו גם בתי הכנסת המיוחדים בעיר שגם עליהם תפארתה של אשדוד.

סיור בבתי הכנסת מציג טעימה קטנה ממסורת, מנהגים, טעמי מקרא ונוסח תפילה ייחודי ששורשיהם נטועים בארצות מוצאם ועדתם של המתפללים. בעיר מאות בתי כנסת שלחלקם עיצוב ייחודי וכל אחד מקפיד לשמר את ההיסטוריה, המנהגים ומורשת התפילה שיוצרים ביחד פסיפס צבעוני של פיוטים וצלילים. הסיור, בהדרכתו של בצלאל שרעבי ובשילוב שחקנית, יעבור בארבעה בתי כנסת - ישראלי, תימני, גיאורגי וקראי, המייצגים מעט מהשפע האתני בעיר. ב"שאר יישוב", בנוסח ישראלי, פוגשים את גבאי בית הכנסת, ב"שלום שבזי" התימני שותים מחייה, טועמים מאכל תימני ושומעים קטעי תפילה בסלסול תימני מסורתי ובבית הכנסת הגיאורגי "אור יצחק" יספר הגבאי את קורותיה של העלייה הגרוזינית לארץ ועל רקע מוזיקה אותנטית השחקנית תרקוד ריקוד ה"שלחו" המסורתי. מסיימים בבית הכנסת הקראי "כתר תורה", שם נחשפים לעדה המסתורית והמרתקת דרך מנהגיה ותפילותיה.

  • 21.12, 23.12, 9:00־13:00. 99 עמים ועדות, מפגש בגבעת יונה, אשדוד. 08-8556611. 65 שקל, כולל מיניבוס. 21.12, 23.12, 9:00־13:00. סיור עמים וטעמים 054-4689589. 100 שקל כולל טעימות.

טעימה קטנה ממסורת. בית הכנסת הגרוזיני באשדוד (צילום:  שלמה הנגבי)
טעימה קטנה ממסורת. בית הכנסת הגרוזיני באשדוד (צילום: שלמה הנגבי)

4. ניר בנים וסגולה: יין, ערמונים ועינוגים

לקחנו לנו חופשה קצרה לבוקר אחד ונסענו בעקבות השמועות על יקב בוטיק קטנטן בחצר האחורית של בית מושבניקי הנושק לשדות. היקב שייך לעו"ד אורי ראמן שהוא גם היינן. ב־2005 החל להכין יין בדירת גן במודיעין כתחביב ביתי, סך הכל 780 בקבוקים. ב־2008 חיפש בית במושב למען איכות החיים המשפחתית וגם לטובת התחביב שהלך וגדל. הוא מצא בית בניר בנים שבחצרו חדר קירור ושטח חקלאי מוזנחים. את חדר הקירור הסב לחדר חביות ואת השטח המוזנח ניקה, ניקש ונטע כרמים שיניבו כבר בקיץ הקרוב. היום, שבעה בצירים אחרי, הוא כבר מבקבק 2,500 בקבוקים ואילנה רעייתו, ילדיו ושני חבריו מתגייסים לתעשיית היין הידנית. בימים אלה הוא משיק את המרלו קינג הנרי השני 2008 והקברנה סובניון קווין לני 2008 בגאווה גדולה, ויש לו על מה. בבקתת העץ שבנה בחצר הוא מגיש טעימה מהיינות, מספר את סיפור היקב ומלווה בנשנושים קטנים. בתיאום מראש יארח גם על ארוחה טובה (מרקים, קדרות בשר ומאפים) שהוא ואילנה מבשלים.

  • יקב ראמן, משק 37, מושב ניר בנים. 054-4598080

טעימות היין עשו אותנו רעבים אז לקחנו בקבוק והדרמנו למסעדת ערמונים שבמושב השכן, סגולה. ערמונים חולשת על גן יפה ומטופח במיוחד עם מדשאות, מזרקה, סוכות הגפנים ובריכת ברווזים המשייטים להנאתם. אפשר לשבת במרפסת הסגורה הצופה לגן, באולם הפנימי האלגנטי, בגלריה מעליו או בחדר ה־VIP המותאם לחגיגות קטנות. אנחנו העדפנו, כמובן, את הגן עם סוכות הגפנים ומרפסת הדק הצמודה לחורש כאילו היינו בחיק הטבע.

התפריט מבוסס על חומרי גלם אזוריים - בשר טלה, שמני זית, פטריות, ירקות ועשבי תיבול ממגדלי האזור ויינות מקומיים, בעיקר. בראשונות רול סינטה בערמונים ואגוזים, סיגרים במילוי דג לוקוס וסלט שוק מלא כל טוב. עיקר העניין במסעדה הוא בטאבון הפולט מלועו המבוער דגים שלמים שעורם שחום וקריספי ובשרם רך ועסיסי כמו הברמונדי - דג גדול שעשה עלייה מאוסטרליה. לחובבי הבשר יש גם פילה, אנטרקוט משויש ומנת טלה דרומי - נתח טיבון וקבב טלה שאף הם נשלפים מהטאבון.

  • מסעדת ערמונים, בכניסה למושב סגולה (על כביש 40). 08-8505059.

קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס

>> אל ההר הירוק: חוזרים לטייל בכרמל