נא להכיר, רמת סירין, גליל תחתון. שמות מוכרים יותר, כמו כפר תבור (מסחה), אילנייה (סג'רה) שדמות דבורה, כפר קיש וצומת גולני, ממוקמים לאורך כביש 65, שבוודאי חלפתם עליהם לא אחת בדרך לאגם הלאומי. אז הנה אנחנו כאן כדי לעשות תיקון ולהפתיע אתכם בכמה פנינות חמד ששוות עצירה בדרכיכם צפונה. רמת סירין מתאפיינת בנוף כפרי שבימים אלה, לאחר שהגשמים שטפו את האדמה, מתכסה בשמיכה ירוקה של עשב טרי שמקשטת את הגבעות. הוסיפו את הפרות הרועות באחו וקיבלתם נוף ציורי.

עוד טיולים בצפון:

איפה מטיילים?

קבר יתרו - הר ונחל תבור, יער בית קשת והארבל, ואליהם עוד נשוב. בינתיים נסענו לקבר יתרו בקרני חיטים, האתר המקודש ביותר לעדה הדרוזית, שלפני שנתיים זכה להיכנס לרשימת אתרי התיירות הלאומיים. יתרו, נבי שועיב בפי הדרוזים, היה חותן משה והנביא הראשי של הדת ועל פי המסורת הדרוזים מאמינים שזהו מקום קבורתו. ראשיתו של המבנה ב־1880 ובמשך השנים הוא הורחב, צמח לגובה והפך לאחוזת קבר מכובדת ויפה.

המבנה מעוטר בקשתות אבן ורצפות שיש, את חללי התפילה מרפדים שטיחים רכים ומהתקרה משתלשלים שנדלירים ענקיים ומפוארים. הקבר ניצב באולם עם כיפה המזכירה מסגד ובחדר שלידו ממוקם קברה של בתו ציפורה, רעייתו של משה. מסביב למבנה מרפסת ענקית שממנה נשקפת פנורמה מרהיבה של מצוק הארבל והר ניתאי הגולשים לכנרת ושל טבריה, צפת והרי מירון והגליל העליון. מעבר לתפילות זה המקום לנדור ולהתיר נדרים, לדיונים חשובים בענייני העדה ולמפגשים משפחתיים בימי חג.

  • הכניסה ללא תשלום ובלבוש צנוע.
  • איך מגיעים: מצומת כפר חיטים, בכביש 77, פונים לכביש 7717 המוביל לאתר .

 עם נדר. נבי שועיב (צילום: אריאלה אפללו)
עם נדר. נבי שועיב (צילום: אריאלה אפללו)

מוזיאון אדם ותכשיט - עובדי האדמה והמשק כבר לא מסתפקים בחקלאות ובחצר האחורית של ביתם הקימו מיזמי תיירות ואמנות. כך למשל, האמנית המוכשרת אורה טננבאום פתחה לאחרונה את מוזיאון אדם ותכשיט בצמוד לרפת המשפחתית בשדמות דבורה. בהשקעה כספית גדולה הקימה במבנה אבן נושן מוזיאון פרטי ובו היא מציגה את עבודותיה המיוחדות שמשקפות מחקר שעשתה על 12 אלף שנות תרבות האדם בארץ. היא יצרה את התכשיטים והפסלים בהשראת ממצאים ארכיאולוגיים ומעבר לתצוגה מטרתה ליצור אצל המבקרים מפגש מעצים ומעורר השראה מלווה בסיפורה האישי והחיבור להיסטוריה. הביקור נפתח בסרטון שסוקר את ההיסטוריה ואת עבודותיה, ממשיך לסיור במוזיאון ובתיאום מראש אפשר להזמין גם סדנת פיסול בסטודיו הצמוד ולצאת לטיול מודרך להכרת האזור לאורך תקופות השונות.

  • מוזיאון אדם ותכשיט, מושב שדמות דבורה. 04-6766911, 30־40 שקל.

סיור לאורך תקופות. מוזיאון האדם והתכשיט (צילום: אריאלה אפללו)
סיור לאורך תקופות. מוזיאון האדם והתכשיט (צילום: אריאלה אפללו)

מוזיאון המרציפן - באפריל האחרון עבר המוזיאון של משפחת פלד שיפוץ והרחבה והפסלים הצבעוניים הוכנסו לתוך תאים שקופים. את הפסלים היפים מפסלת גיליאן, האמא, ממרציפן בלבד, בהם ראשים של אנשים נכבדים, סיפורי התנ"ך, אגדות ילדים ושולחן אוכל עם המבורגרים, גבינות וירקות שנראים ממש אמיתיים. את המרציפן הם מכינים משקדים שגדלים במטעים שלמרגלות התבור ואם תרצו, ישלבו את הביקור בסיור במטעים וברחובות הכפר. עוד במקום: סרטון "בדרך השקד", סדנת מרציפן ושוקולד וחנות שבה נמכרת התוצרת העצמית לצד המוצרים של חממת גליליס, האחראית על שיווק וקידום של יצרני בוטיק מהגליל בארץ ובעולם.

  • מוזיאון המרציפן, כפר תבור. 04-6772111. 20־37 שקל .

חוויה מתוקה. מוזיאון המרציפן (צילום: אריאלה אפללו)
חוויה מתוקה. מוזיאון המרציפן (צילום: אריאלה אפללו)

איפה אוכלים?

התמקמנו בצל סוכת הגפנים הצופה על גבעות סירין המוריקות, כשהפרות הדשנות שרועות באחו מוסיפות לנוף. החווה מתמחה בגבינות שמגבנת מיכל מור־מלמד, בעלת החווה והבעלים של מחלבת שירת הרועים בקיבוץ רשפים. מור־מלמד, קלינאית תקשורת, נסעה לטייל באלפים, ביקרה במפעל גבינות, צפתה בתהליך ההכנה ונדלקה. משחזרה לארץ החלה להשתעשע בהכנת גבינות ולאט־לאט הלכה והתמקצעה בגיבון גבינות בוטיק בסגנון אירופי. היום היא מייצרת 18 סוגים, ובין הכוכבות מירב בסגנון המנצ'גו, נירית, גבינת כבשים רכה ועוקצנית שמצופה באפר ערמונים, וענבר, חצי קשה בתיבול חרדל ותימין, שזכתה בפרסים רבים, כולל כניסה מכובדת לספר הגבינות של לונדון.

על השולחנות והמדפים עומדים לטעימה ומכירה יינות, שמני זית, זיתים, גבינות, שקדים, דבש, ריבות ומטבלים מתוצרת האזור. את המרפסת מקשטים כלים נושנים ומעוררי נוסטלגיה, בהם פרימוסים, מאזניים, ספרים ותמונות. ברקע מתנגנת מוזיקת אולדיז רומנטית שתגרום לכם לשקוע מול הנוף ולהתענג. בסופשבוע מגישים פלטה עם חמש סוגי גבינות, לבנה, עגבניות ברוטב איטלקי, מלפפונים ביוגורט, טאפסים ועוד ב־59-55 שקל.

  • חוות היצרנים, כפר קיש. 04-6620788

ניחוח נוסטלגי. חוות היצרנים (צילום: אריאלה אפללו)
ניחוח נוסטלגי. חוות היצרנים (צילום: אריאלה אפללו)

מסעדת סירין היא השכנה של החווה ובעוד בראשונה מגישים תפריט חלבי, כאן מקדשים את הבשר שהוא, על שלל נתחיו, כוכב הארוחה. על המסעדה מנצחת משפחת ולדמן וגידי האב (הבעלים של חברת קייטרינג) ודוד הבן הם השפים שמקפידים לעשות את הכל במקום, החל באפיית הלחם ועד להכנת הקינוחים המיוחדים. את עבודת העיצוב הפקידו בידיה של רויטל, הבת־האחות האדריכלית שעיצבה חלל גבוה עם גלריה ותקרה משולשת מעוטרת בקורות עץ גושני, קירות שכוסו בלבנים בהירות, עמודי תאורה במרכז וחלונות קשתות שדרכם משקיפים אל הגינה והנוף.

התפריט הוא שילוב של מנות האופייניות לגליל לצד נגיעות מהמטבחים האיטלקי והצרפתי. בראשונות אהבנו במיוחד את הפטריות שמולאו בגבינות שמנת ומוצרלה ונעטפו בבצק בירה, בעיקריות יש פסטה ביתית, יש דגים (נסו את הסלמון הנורבי) ויש בשר מיושן אותו הם מקפידים לבחור מנתחים משובחים. לצד הביף סטרוגנוף, האוסובוקו טלה והטי־בון, מגישים מנת דגל של מדליוני פילה בדואט עם כבד אווז. במחלקת הקינוחים אצבעות שוקולד ואייריש קרים. המחירים, יש לציין, לא זולים.

  • מסעדת סירין, כפר קיש. 04-6760976

איפה לנים?

מוסקט היא חוות נופש יוקרתית שמעלה את רף האירוח לגבהים. על שטח גדול הקימו עמית ותומר שלוש בקתות מבודדות המוקפות בחורש סבוך ומטופח. מסביב לכל בקתה בריכה דקורטיבית וקול המים מוסיף לפסטורליה, מרפסת נהדרת לפתוח בה את הבוקר וג'קוזי גדול המוסתר בין העצים. גם בחלל הפנימי חשבו על כל פרט - מיטת קינג סייז, ג'קוזי צמוד למיטה, מטבחון מאובזר עם מכונת אספרסו, מקרר מלא כל טוב (גבינות משובחות, בירות ושמפניה) ועוגות ומאפים מעולים שמכינות עמית ומאי, הבת הקונדיטורית. בשטח הציבורי בריכה מחוממת עם מוזיקה מתחת למים, חדר לטיפולים מענגים וחוות סוסים. תומר, שחוץ מלבנות את כל המתחם בידי הזהב שלו הוא בוקר, יוביל אתכם לטיול סוסים זוגי־רומנטי לאורך נחל קמא ובין השדות וכרמי הענבים, הזיתים והשקדים שלמרגלות הר תבור.

  • חוות מוסקט, מושב שדמות דבורה. 054-8030318. 1,500־1,600 שקל

בקתות מבודדות. חוות מוסקט (צילום: אורי אקרמן וגידי בועז)
בקתות מבודדות. חוות מוסקט (צילום: אורי אקרמן וגידי בועז)

לנוגה ומושון תשעה צימרים כפריים ווילה עם ארבעה חדרים המתאימה לאירוח משפחה גדולה. מתחם פינה בסג'רה מוקף בצמחייה מטופחת, פסלים מלאי הומור שפיסלה נוגה ועל המדשאות ערסלים ונדנדות עץ. בכל חדר מטבחון מאובזר, מרפסת צמודה, אך את עיקר העניין עושים שולחן הביליארד והבריכה המחוממת שפעילה גם בחורף. בכניסה למתחם בית אבן יפה בן 80 ששמש את הרפת המשפחתית ולפני שנים שופץ, קיבל את השם "לור" והפך לבית קפה שממנו עולים ניחוחות נעימים של לחמניות חמימות, קישים קטנים ועוגיות בראוניז. בעוד נוגה הטמפרמנטית מתמחה באפיית לחמים, מושון מפליא בהכנת סלטים של חצילים וטונה, כבישת זיתים והכנת שמן זיתים מהזיתים הגדלים במטעים המשפחתיים.

  • פינה בסג'רה, אילנייה. 04-6769450. 600־750 שקל לזוג, 35־50 שקל לארוחת בוקר .

מחכים רק לכם. פינה בסג'רה (צילום: אריאלה אפללו)
מחכים רק לכם. פינה בסג'רה (צילום: אריאלה אפללו)

  • קליק אחד ויש לכם מנוי בפנאי פלוס