בדיוק לפני שלוש שנים נחנכה דרך הזית הישראלית וכבשה לה מקום של כבוד בשביל הכתית המעולה. הדרך הזו, שלה היסטוריה ושורשים עוד מימי אבותינו, היתה יוזמה של יצחק אלדן, השגריר לשעבר באונסק"ו, ואמין סלמן חאסן ז"ל, מנכ"ל מועצת הזית דאז, כאשר נציגי המוסדות הבינלאומיים החליטו על הקמתה של דרך שתחבר בין מדינות הים התיכון. הרעיון היה ליצור באמצעות זיתים ושמן דרך תרבות במטרה לקדם את השלום והדיאלוג, כי מהידועות הוא שאוכל שובר מחסומים ומקרב לבבות.

אז כוונות לחוד ומציאות לחוד, ובינתיים יש לנו דרך נהדרת ושמנים משובחים אך אלה טרם פרצו גבולות לשכנים שיבואו בהמוניהם לכבוש את שבילי הזיתים. עד שיבואו השכנים נצא אנחנו, בשיאה של עונת המסיק, לטייל בעקבות מטעים, זיתים, בתי בד ושמנים במסגרת פסטיבל ימי ענף הזית שמתקיים בפעם ה־17, ביוזמת הרשות לפיתוח הגליל והמשרד לפיתוח הנגב והגליל, בכותרת "הזית: חוויה ים תיכונית".

>> בנתיב היין: סיור בין 30 יקבים

בל עפרי, קדמת צבי

חווה תיירותית בגולן הבנויה בסגנון כפר תלמודי ובו כרם ענבים, גת משוחזרת, בית בד מוקף עצי זית, באר מים פעילה ותנור חימר. המבקרים מוזמנים למסוק זיתים וליצור שמן זית עם חמוריקה, האתון החביבה, שמסובבת את אבן המלל שמוחצת את הזיתים. את עיסת הזיתים מעבירים לעקלים (סלי חבל) וסוחטים אותם בעזרת קורות "בתולות בית הבד". את השמן שיצוף אוספים לתוך כלי קיבול וקיבלתם שמן זית כתית מעולה בייצור עצמי. בחווה תלמדו גם לכבוש זיתים, לגבן גבית עיזים ולאפות לחם מתובל בתנור החימר. עוד בחווה: פינת חי, יקב בוטיק הממוקם בבונקר סורי, גלריית תכשיטים ומסעדה.

ארץ גשור, קיבוץ גשור

בית בד המציג תפיסה מודרנית וייחודית הלקוחה מתחום גידול הענבים ליין. כאן מגדלים את הזיתים בשיטות גידול המהפכניות, מפיקים את השמן בשיטות הפקה מתקדמות והתוצאה: מגוון שמני הזית שזכו בפרסים בכל העולם. לאחר הסיור במרכז המבקרים תוכלו להצטייד בחנות הצמודה בשמנים, מוצרי קוסמטיקה על בסיס שמן זית, יינות ודבש.

משק טויסטר, גבעת יואב

בית בד המשמר את המסורת המשפחתית של גידול מטעי זיתים שהחלה ב־1890 בישוב עין זיתים ליד צפת והמשכו, מאז 1972, ברמת הגולן, שם מגדל אליעזר טויסטר כ־200 דונם של מטעי זיתים מסוגים שונים. מרכז המבקרים המשפחתי ובית הבד הצמוד אליו משמרים את המורשת המהווה מקור להנחלת תרבות שמן הזית. הביקור מתחיל בצפייה בסרטון על ההיסטוריה המשפחתית, המסיק במטעים ותהליך הפקת השמן ומסתיים בטעימות השמנים והדבש הנמכרים במקום

פסטיבל הזית, בית ג'אן

סיורים מודרכים בסמטאות הכפר, במערה הצלבנית, בבית עארף, בתצפית מהר האר"י המשקיף על הים, הכנרת, החרמון והרי שומרון, ובבית בד עתיק ומודרני שבהם תכירו את תהליך עצירת השמן מימי קדם ועד היום. בנוסף, מבקרים במעבדה ובמפעל לייצור קוסמטיקה ותרופות מצמחים, מפיקים סבון מגפת מסורתית ויוצאים לטיול טרקטורונים, אופניים או ג'יפים.

  • 050-7441740. בתשלום

בית הבד ג'השאן, מושב כלנית

משפחת ג'השאן היא דור שביעי ליצרני שמן זית שמוסקים את הזיתים מעצים שניטעו בתקופת בית שני. חלק מהיבול נסחט עדיין בבית הבד העתיק שבו הם משמרים את המסורת המשפחתית ומייצרים שמן בשיטה הקדומה, בעוד השאר עובר לבית הבד המודרני הצמוד, שמופעל בעזרת ציוד חדיש. בימי הפסטיבל יובילו אתכם לסיור מודרך בבתי הבד, יסבירו על הפקת השמן ויציגו גם את תהליך הכנת הטחינה באבני רחיים אותן תוכלו לקנות הישר מפס הייצור. בנוסף תוכלו להצטרף לסדנת כבישת זיתים, לאפות פיתות בטאבון, לטעום מהשמנים ולעשות שופינג של שמני זית, זיתים כבושים, סבונים עשויים מזיתי מנזנילו, זעתר ודבש חרובים.

  • 04-6786127

סבא חביב, קיבוץ פרוד

הסבא, ממייסדי כפר מע'אר, הוא דור שלישי למגדל עצי זית שמיצר שמן זית בלדי בבית בד עתיק. במסורת שמועברת בין אב לבן הוא מפיק את אחד משמני הזית המשובחים בגליל בעזרת אבן רחיים, מכבש ידני ומסננים עתיקים בשילוב של טכנולוגיה מתקדמת. בסיור בבית הבד תוכלו לראות את תהליכי היצור וכן את הכנת הטחינה הגולמית, אף היא באבני רחיים. את הסיור תוכלו לקנח בכבישת זיתים, טעימות מהשמנים וקניות של זיתים, טחינה, תמציות חרובים, ענבים, רימונים, חלווה ויין.

אלזיתון, פקיעין

האטרקציה של בית הבד העתיק הוא החמור שמסתובב במעגלים ומסובב את מוט העץ שמסובב כבר עשרות שנים את אבני הרחיים שסוחטות את השמן מהזיתים. לצד החמור גם מכונות צנטרפוגליות, שסוחטות שמן מזן סורי בכבישה קרה. את הצפייה בתהליך הייצור ילווה בהסברים, יספרו ויציגו את תעשיית הסבונים המיוצרים משמן זית וילווה בטעימות היישר מהצנטרפוגה. עוד במקום: פינת חי ומדשאה לאתנחתה.

  • 04-9974155.

מוזיאון סחנין וגני פטרה

לרגל הפסטיבל יתקיימו בעיר מגוון פעילויות בסימן הזית, בהן סיור מודרך בבית בד אותנטי שמופעל עדיין על ידי חמור, ביקור בבית בד מודרני, הדגמת שיטות כבישת זיתים, מספר סיפורים שיספר על שימוש רפואי בשמן הזית וביקור במוזיאון המורשת הערבית בסחנין ובגני פטרה היפים. ואם אתם כבר שם, זו הזדמנות נהדרת להכיר את הנשים שידגימו שיטות קליעה מסורתיות.

  • 04-6746123. בתשלום, ובהזמנה מראש.

בית הבד הארבלי, מושב ארבל

כאן עוצרים את השמן הזית בכבישה קרה בעקלים והפרדה בהצפה, כפי שנהגו לעשות אבות אבותינו. בימי הפסטיבל תוכלו למסוק זיתים בעצמכם, לייצר שמן זית, לכבוש זיתים ולאפות פיתות בטאבון. עוד במקום: טיולי חמורים וג'יפים, יצירה בחומרי הטבע ופינת ליטוף.

  • 04-6733228. בתשלום.

בין הים לממל, קיבוץ אילון

טיול משולב ברכב וברגל בעקבות תעשיית השמן בתקופה הקדומה באזור הגליל המערבי. לאחר הנסיעה בכביש הלבן נכנסים לחורשת הזיתים ששימשה גם מחנה אימונים סודי של הפלמ"ח ולחוות אליאס קוטייט - יזמות מקורית מראשית המאה ה־20. ממשיכים לחורבת כרכרה - בית בד הייחודי מהתקופה הביזנטית, יורדים למפעל המים הראשון הממוקם בנחל שלמרגלות הקיבוץ וממשיכים הלאה לחורבת דנעילה – שרידים של כפר חקלאי שבו נחשפו בתי בת עתיקים המעידים על תעשיית השמון הענפה באזור. מסיימים בבית הבד המודרני במושב גורן.

  • 4.11, 10:30. מפגש בקיוסק נחל בצת. 052-3738822. 30-20 שקל

רוקמות התחרה, חורפיש

מיזם תיירותי־תעסוקתי־חברתי העוסק במלאכות יד מסורתיות אותנטיות שיוצרות נשים דרוזיות דתיות. המיזם נמצא בבית עתיק בגרעין הכפר הישן, שם תוכלו לשמוע סיפורים על הכפר, על העדה הדרוזית, מעמד האשה מבחינה דתית וחברתית, לצאת לסיור בכפר הישן, להשתתף בסדנאות רקמה וסריגה, להתענג על דוכנים של מאכלים מסורתיים, לכבוש זיתים והשתתף בסדנאות לבישול מאכלים מסורתיים.

  • 050-6869439. בתשלום

מרכז הארכיאולוגי, כברי

טיול רגלי בנופי הגליל ומרכז קק"ל, שם הוקם בין עצי היער מרכז ארכיאולוגי חדש. במהלך הסיור תתקיים פעילות להכרת כרמי הזיתים ותעשיית השמן בימי קדם תוך משחק, הפעלה ויצירה.

  • 28.10, 13:00, 1.11, 10:00. קק"ל, 1-800-350-550. 40-10 שקל, בהרשמה מראש.

קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס