רכיבה על אופניים הפכה לענף הספורט והפנאי המתפתח ביותר בארץ ולכן אפשר לראות יותר ויותר ערים שהכשירו מסלולי אופניים ייעודיים לטובת מדוושי העיר. על השבילים האלה אפשר לרכוב בבטחה כל השנה, אבל הפעם, ביום השבתון של כלי הרכב, תוכלו לרכוב חופשי־חופשי על הכבישים שביומיום לא כדאי להתקרב אליהם בדו־גלגלי. אז לכבוד חג האופניים הרשמי, קבלו תשעה מסלולים אורבניים לרכיבה נגישה וידידותית ליד הבית שלכם. הזיהרו כמובן מלפגוע בהולכי רגיל והישמרו מרכבי חירום.

נתיבי איילון

אחת הפנטזיות הרטובות של כל רוכבי אופניים באשר הם זה לקרוע את נתיבי איילון: לזגזג מנתיב לנתיב ולא לדפוק חשבון לאף רכב שיגיח פתאום מימין. ביום הכיפורים, למשך 24 שעות מלאות, איילון על כל נתיביו שלכם ותוכלו לרכוב בעליות ובירידות במחלפים משל היו לונה פארק פרטי. תוכלו להיכנס באיילון צפון, לפנות פניית פרסה ולחזור לדרום, או לחפש אטרקציות מעניינות על הדרך, למשל עצירה על הגשר של מחלף רוקח. מהגשר משקיפים מטה לנחל איילון ונחל הירקון שהחיבור ביניהם מזכיר ראש של ציפור. עוד מחלף מעניין הוא זה של קיבוץ גלויות. ממרום הגשר פנורמה נהדרת על שדות מקווה ישראל ממזרח, חולון מדרום, צפונה לגורדי השחקים של תל אביב ומערבה גגותיה של יפו.

פתח תקווה־רמת גן

נקודת התחלה בשביל האופניים בדרך אם המושבות פינת דרך זבולון, ליד הפסל הפינתי. רוכבים בגדה הדרומית של הכביש לכיוון מערב, עולים על גשר אם המושבות החדש, העובר מעל כביש גהה, וממשיכים ברכיבה עד לקניון רמת גן ואצטדיון הכדורגל. חוצים את הכביש לכיוון חניית האצטדיון, מקיפים אותו עד שמגיעים אל הגשר לזכר חללי אסון המכבייה העובר מעל נחל הירקון. חוצים את הגשר ופונים שמאלה לכיוון מערב ומדוושים לאורך הירקון עד לסוף המסלול בנמל תל אביב. תוכלו, כמובן, להחליט לסיים בכל נקודה אחרת בדרך ולקחת בחשבון שיש לכם עוד לעשות אחורה-פנה ולדווש את כל זה בחזרה.

עוברים דרך קניון איילון (צילום: תומריקו)
עוברים דרך קניון איילון (צילום: תומריקו)

הרצליה

המסלול מתחיל ברחבת התיירות והקניות של המרינה, למרגלות קניון ארנה, כשכיוון הדיווש הוא דרומה. יוצאים מהמרינה ורוכבים בצמוד לבתים ובמקום שהכביש נגמר עולים על דרך עפר ומדוושים לאורך צוק הכורכר הנישא מעל הים. דרך העפר מסתיימת מעט לפני מלון מנדרין, שם חוזרים לכביש וממשיכים בשביל האופניים עד לחוף תל ברוך, בו מתחילה הטיילת. מדוושים לאורך הטיילת: מימין רצועת החוף, משמאל מסלול ההמראות והנחיתות של שדה דב ובהמשך רואים את תחנת הכוח של רדינג. קטע הרכיבה מסתיים על גדת הירקון בואכה הנמל.

טיילת תל אביב־יפו

מסלול קל ונוח לדיווש המתאים גם לזאטוטים שרוכבים עם גלגלי עזר. מתחילים בכניסה הצפונית לנמל - מימינכם שפך הירקון לים, שם פונים שמאלה (דרומה). רוכבים לאורך הנמל, בסופו מתחברים לטיילת, נוסעים מעל חוף מציצים עד לחיבורו עם גן העצמאות שלמרגלות מלון הילטון. הגן עבר שיפוץ נהדר וזה המקום לעצירה ראשונה ולמנוחה על דשא. ממשיכים דרומה, חולפים על פני המרינה ובריכת גורדון, לאורך בתי המלון ומתחברים לרחוב הרברט סמואל, בואכם יפו. ממשיכים לדווש כשמשמאלכם גן צ'רלס קלור ומתחם התחנה ועוד כ־500 מטר ואתם ביפו העתיקה.

בכיכר השעון פונים ימינה ורוכבים לאורך החומה הגובלת עם הים עד לכניסה הצפונית לנמל המתחדש. חובבי האתגרים מוזמנים לפנות שמאלה, לטפס בשביל האבן העולה לכיוון כנסיית סנט פיטר ועוד טיפוס קל עד לראש גן הפסגה וממנו משקיפים אל נוף הלילה והאורות המנצנצים של תל אביב המשתקפים על המים. לפני החזרה לטיילת רוכבים בין סמטאות האבן הצרות, מקפצים על המדרגות שביניהן ויורדים לנמל עם היאכטות וסירות הדייגים המתנדנדות על הגלים. תנו גז אחרון ודוושו עוד כ־300 מטר עד לסופה של הטיילת שלמרגלות פארק המדרון. עד לפני שנתיים, היה הר שכולו זבל.

מדוושים לאורך ים. טיילת תל אביב (צילום: עמית מגל)
מדוושים לאורך ים. טיילת תל אביב (צילום: עמית מגל)

רמת החי"ל, תל אביב

בגדות נחל הירקון הצפוניים הוכשרו מסלולי רכיבה שמובילים מערבה לנמל תל אביב ומזרחה לבנייני ההיי-טק. מטיבי דיווש יכולים להמשיך עוד 34 ק"מ מזרחה, במסלול האדום, שמוביל למקורות הירקון דרך מעברי מים זורמים וטחנת הקמח באבו רבאח, בואכם ראש העין. אורך המסלול הכולל כ־40 ק"מ, אך תוכלו להיכנס באחד מהחניונים בדרך ולדווש להנאתכם. מאחר שאנחנו בעניין מסלול ידידותי גם לילדים, בחרנו הפעם את שביל הברווזים, שמוביל מערבה לכיוון ראש ציפור. מנקודת היציאה (מצומת הרחובות פנחס רוזן וראול ולנברג) פונים ימינה, נכנסים לשטח הפארק ורוכבים לאורך הנחל. עוברים מתחת לגשר, חולפים על פני האצטדיון, מגלשות המימדיון ועוקפים את יער בראשית עד לשבע טחנות. חוצים את מפל המים, עוברים מעל גשר העץ שלאחריו מאגר מים עם להקת ברווזים וברבורים, מקום טוב לתחנה מספר 1. הלאה בעקבות השלט "ראש ציפור" עד לתצפית ולמתחם הרפתקאות עם מבוך עץ ואומגה, תחנה מספר 2. סך הכל, מדובר במסלול של שלושה ק"מ לכל כיוון.

אווזים באחת מתחנות פארק הירקון (צילום: מיכאל שטינדל)
אווזים באחת מתחנות פארק הירקון (צילום: מיכאל שטינדל)

בת ים

לבת ים טיילת יפהפיה מעל הים ואפשר לדווש לאורכה מתחילתה בכיוון דרום, מעל חוף הסיפלס ברחוב הים, ועד סופה ברחוב בן גוריון. בדרך ספסלים למנוחה, גני שעשועים ואמפיתיאטרון עם מדשאות. מסלול נוסף עובר בשביל אופניים מיוחד שהוכשר לרוכבים, אורכו שישה ק"מ והוא מתאים גם למתחילים. המסלול מתחיל ומסתיים בפארק המכתשים ברחוב החרושת פינת ניסנבאום, משם פונים לרחוב יוספטל ורוכבים בירידה מערבה עד סופו, שם פונים שמאלה לטיילת. רוכבים עד סוף הטיילת המתחברת לרחוב הקוממיות וזו המקום לפניה קטנה ימינה ולעצירה בפארק האופניים פאמפ טרק. זה המקום להפגין ביצועים בין הבולדים וגבעות החול ולהמשיך הלאה. ביציאה מהפארק ממשיכים לדווש ברחוב הנביאים ואחרי כ־300 מטר פונים ימינה לרחוב גנרל קינג בסופו פונים שמאלה לאורט ישראל, שמוביל חזרה להתחלה.

מנצלים את היום בטיילת היפהפיה של בת ים (צילום: קובי קואנקס)
מנצלים את היום בטיילת היפהפיה של בת ים (צילום: קובי קואנקס)

ראשון לציון־פלמחים

לעיר כמה מסלולי רכיבה מרכזיים, בהם מסלול מיוחד לרוכבי אופניים שנחנך בימים אלה במערב העיר ואורכו שבעה ק"מ. מתחילים בתחנה המרכזית החדשה ברחוב ההסתדרות, ממשיכים לאורך רחוב משה דיין ומסיימים בטיילת שמעל הים. בדרך פארקים רבים לעצור בהם למנוחה וקצת שעשועים לטובת הילדים. מסלול נוסף עובר בטבע העירוני שליד פארק האגם ובריכות השפד"ן שבסמוך לסופרלנד. אחד מהמסלולים היפים שרוכבי העיר פחות מכירים הוא זה המוביל לפלמחים. ביומיום זהו מסלול שעובר בין כבישם בינעירוני סואנים ולמי שלא מורגלים ברכיבה מקצועית הוא די מסוכן, אך ביום הכיפורים כל הדרכים פתוחות. תחילת המסלול בצומת עין הקורא, כשהגישה אליו מכביש 431 מהשכונות המערביות או מכבישים 4 ו־42 ממרכז העיר. בצומת פונים ימינה, מערבה, חולפים על פני איקאה וממשיכים לכיוון מושב נטעים. הרכיבה היא כל הזמן מערבה עד לחוף הים היפה ובדרך אפשרויות רבות לעצירה בין שמורות טבע. אחת התחנות המומלצות היא חורשת הצנחנים (מצד שמאל של הכביש). בסוף החורשה שביל דיווש מוסדר שעובר לאורך נחל שורק עד לגשר הצבים.

ירושלים

תחילת המסלול (ברמת קושי קלה עד בינונית) בחנייה של בית החייל בשכונת נחלאות - השכונה הכי ירושלמית שיצאה מחומות העיר העתיקה במאה ה־19. רוכבים בין הסמטאות הצרות והיפות, מסתכלים על הבנייה הייחודית שאפיינה את אותה התקופה, וממשיכים ברכיבה עד לשוק מחנה יהודה. ביום רגיל קסמו גדול, אבל ביום הכיפורים הכל סגור ומסוגר ועדיין מעניין לדווש בין סמטאותיו הצרות. הלאה בדיווש לאורך רחוב יפו עד לשכונת נחלת שבעה. רוכבים ברחובות האבן של השכונה ורואים את עשרות החתולות המתגודדות בחצרות, שעל שמן נקראת הכיכר המפורסמת. מסמטאות השכונה מתחברים למדרחוב הירושלמי וממשיכים ברכיבה עד למגרש הרוסים ולכיכר ספרא. זה המקום לעצירה והתפעלות מהבניינים ההיסטוריים ומנגד בניין העירייה. אם יש לכם כוח המשיכו מזרחה לכיוון חומות העיר העתיקה, אך ראו הוזהרתם! אל תתפתו להיכנס לרובע היהודי, שכן רכיבה על אופניים ביום הכיפורים לא מקובלת שם.

מגלים מהיכן קיבלה כיכר החתולות את שמה (צילום: ToastieIL ,cc)
מגלים מהיכן קיבלה כיכר החתולות את שמה (צילום: ToastieIL ,cc)

נהריה

כבר עשרות שנים שנהריה מחזיקה בתואר בירת האופניים. הרכיבה העירונית שם היא אינה אופנה, אלא אורח חיים מושרש, ולראות את בני הדור השלישי מדוושים הוא עניין שבשגרה. אחד המסלולים הפופולריים בעיר עובר לאורך שדרות ונחל געתון עד לטיילת הים. בנקודה זו תוכלו לבחור לרכוב צפונה לאורך הטיילת הממשיכה עד למפרצים של חוף אכזיב, ואם יש לכם כוח, עד למרגלות רגל הפיל בראש הנקרה עד לשלט "זהירות, גבול לפניך". אפשרות נוספת היא להמשיך בטיילת דרומה, לחצות את הפארק היפה ולהמשיך לאורך הטיילת עד לחוף היפהפה של שבי ציון.

  • תודה למומחי מצמן את מרוץ ונעים בגלגלים על עזרתם בחלק מהמלצות המסלולים