אם גם אתם בחרתם להישאר בארץ בחג הזה, הרי שאתם מוזמנים ליהנות ממזג אוויר מושלם לטיולים: האדמה מתאוששת מעוד קיץ ארוך והפארקים, החופים והנחלים נעימים מתמיד. לפניכם שישה מסלולים המשלבים בין היסטוריה מרתקת לטבע יפהפה, בין אוכל טוב לפסטיבלים שהפכו כבר למסורת, בין הנאה משפחתית וערך מוסף.

>> מתחילים מהזנב: 4 מסלולי חג מהמרכז דרומה

1. פארק עורבים

פארק שבמרכזו חורבת ארמון הקיץ של האמיר אל פאעור הבנויה מאבני בזלת מקומיות. הארמון היפה הוקם לפני כ‭200-‬ שנה על ידי השבט הבדואי ערב אל-פאדל, בראשו עמד השייח' פאעור. במהלך נדודיהם מערב הסעודית התיישבו בגולן ובנו את הארמון עבור האמיר. אפשר להסתובב בין החצרות לשרידי האולמות ולהתרשם ממבני הקשתות והפאר, ועל כך מעידים גם האריחים המצוירים. לצד הארמון בריכת בטון הסוגרת על הנביעה של המעיין ובו צמחיית מים מרהיבה ובאר ממנה שאבו הבדואים את מי השתייה. המים זורמים לפלג קטן שאפשר לטבול בו רגליים. בפארק היפה חניון לפיקניקים בין עצי האקליפטוס, מתקני שעשועים, גשרוני עץ העוברים מעל פלגי המים ותערוכת חוצות של פסלי אבן שיצרו אמני הגליל והגולן.

  • איפה: פארק עורבים, צפון רמת הגולן, ללא תשלום. 04-6962885.
  • איך מגיעים: מצומת ווסט, במפגש הכבישים 978 ו‭959-‬.

2. רוב רוי בירדן הדרומי

רוב רוי הוא כפר אינדיאני בניחוח מקומי שהתמקם על גדת הירדן הדרומי. האווירה האינדיאנית היא בעיקר הודות לשני ראשי הצ'יפים המשקיפים על המתחם, סירות הקאנו המשייטות בנחת על הנהר והמוטיבים האתניים מעץ וחימר המשלימים את התפאורה. השיט הוא במסלול הירדן הרגוע, כ‭3-‬ ק"מ עד לסחר דגניה, שם מודדים את מפלס הכנרת. בדרך תלויים חבלים על גזעי העצים לקפיצת טרזן למים. בהזמנה מראש ישחקו אתכם ב"רוח החיה" לזיהוי חיות, יארגנו בניית רפסודה ובלילות החמימים הפעילות תגלוש אל תוך החשכה וכל קאנו יצויד בסטיק לייט שיאיר את דרכו ואת הינשופים המסתתרים בין האקליפטוסים. לאחר השיט אפשר להתמקם לפיקניק אינטימי על גדות הנהר ולטבול במים

  • איפה: רוב רוי, מעט אחרי הכניסה לקיבוץ כנרת . 150 שקלים לעד ארבעה בקאנו. 052-2413176.
  • איך מגיעים: מכביש ‭,90‬ הנושק לכנרת, פונים לקיבוץ וממשיכים לפי השילוט.

3. מ‬בצר מונפורט ונחל כזיב

לפני הירידה לנחל כזיב הנשימה נעתקת למראה יופיו של מבצר מונפורט (ההר החזק) המשתלב בהרמוניה עם צוק הסלע התלול המוקף בחורש טבעי סבוך. בראשיתו נבנה כחווה מבוצרת מעל הנחל ושנים אחרי נרכש על ידי המסדר הטבטוני שהסב אותה למבצר צלבני. יתרונו היה בשל היותו נחבא בערוץ הנחל, שניתק אותו מסביבתו, אך חשיבותו האסטרטגית היתה קטנה. מסלול הטיול הוא מעגלי ותחילתו וסיומו במצפה הילה. סך הכל כ‭3-‬ ק"מ בדרגת קושי קלה-בינונית, הכוללת ירידות ועליות, קצת יותר קשות, בשביל יפה ונוח.

הירידה לנחל בשביל המסומן בירוק דרך חורש עצי אלון, אלה וקטלב אדומי גזע המצלים על עין טמיר - מעיין הנובע מתוך סלע ומימיו זורמים וממלאים הנחל. זה המקום למנוחה, התרעננות וטבילה בבריכות המים שיצר הנחל. מכאן מתחילים בטיפוס לכיוון המבצר. במבצר אפשר להסתובב בין אולם הטקסים, החדרים הגדולים ומגדלי השמירה ולהשקיף על הנוף של פארק גורן וישובי הגליל המערבי. מהמבצר חוזרים חזרה לנקודת ההתחלה או ממשיכים במסלול האדום (החשוף) החוצה את הנחל ועולה מהגדה הצפונית לפארק גורן ולמצפור מונפורט שבפארק.

איפה: מבצר מונפורט, ללא תשלום. איך מגיעים: מהישוב מצפה הילה, בכביש ‭,89‬ או מכביש 899 בכניסה לפארק גורן (בסמוך לקיבוץ אילון).

‭.4‬ פארק הסלעים

בפארק המיוחד הזה תגלו את נפלאות אמנות הטבע הבלתי נתפסת (ואפילו תקנחו בארוחה מצוינת במסעדת הפארק). הפארק ממוקם בקצה כפר כיסרא ששורשיו ההיסטוריים מגיעים עד לתקופה הכנענית. תושביו הדרוזים הגיעו מלבנון בתקופה העות'מאנית ובימי המנדט הבריטי. הפארק ממוקם בשמורת הר סנה וייחודו בשל סלעי הגיר האדירים ברוחב ‭60-20‬ מטר שהם תופעת טבע גיאולוגית ייחודית בת 90 מיליון שנה שהרוח, הגשם והזמן יצרו בסלעים פיסול מרשים ביופיו ועוצמתו. שביל מוסדר עובר בסבך עצי האלה והחרוב וסופו בכניסה ליישוב תפן. אורך המסלול כק"מ אך אפשר לדגום רק את חלקו בקטע השביל המעגלי הסמוך לכפר. מהפארק תצפית אל בקעת מעלות, אגם מונפורט ורכס פקיעין.

  • איפה: פארק הסלעים, ללא תשלום.
  • איך מגיעים: מכביש 8655 כיסרא-סמיע. לפני הכניסה המזרחית לכיסרא פונים צפונה בצומת T וממשיכים לפי השילוט.

5. חוף דור-הבונים

אחד מהחופים היפים והמפורצים בארץ שבקטעים מסוימים, בעיקר באלה שלא הוכרזו לרחצה, נשמר עדיין בתולי וקסום. מדובר ממש בקפיצה קטנה למפרצי רודוס וכרתים. סלעי ענק פורצים מתוך המים ויוצרים איים קטנים ביניהם לגונות רדודות להשתכשך בהן כבריכה פרטית, מערות קטנות לתפוס בהן צל וקשת מרהיבה של גווני כחול מהפנטים. בתקופה העות'מאנית שכן על החוף כפר הדייגים הערבי טנטורה, היום עוגנות במפרץ סירות של הדייגים מכפר פוריידיס המוסיפות לנוף הציורי.

לפני שתתנחלו במים, צאו לטיול רגלי לאורך החוף כדי לראות את כל אוצרות הטבע הנדירים ושרידי מבני הכורכר שנותרו בו מהתקופה הפינקית וההלניסטית. ‭4.5‬ ק"מ, המחברים בין המושבים דור בדרום לבונים בצפון הוכרזו כשמורת טבע בשל מפרץ הצדפים, המערה הכחולה, הגייזרים שפורצים מבין הסלעים, השוניות, בית הגידול ליצורים ימיים, מפרץ החולות, הדיונות, גבעות הכורכר המיוחדות ופריחות החוף המדהימות (חבצלת החוף, נר הלילה ועדעד כחול‭.(‬ בכניסה לשמורת הבונים תקבלו דפדפת ומפה לטיול בשבילים המסומנים ובנקודות התצפית. המסלול הארוך מוביל לשרידי תל דור המוזכרת בתנ"ך כאחת מערי הנמל החשובות של המלך שלמה ובה שרידי חומות, בורות מים, מבני ציבור, מספנות ומעגנות המעידים על עברה.

  • איפה: חוף דור הבונים. 30 שקל לרכב בשמורת הבונים, 10 שקלים בחוף דור.
  • איך מגיעים: כק"מ צפונית לצומת פוריידיס (בכביש ‭(4‬ פונים למושב דור וממשיכים לפי השילוט.

  • קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס