הפניקים היו הראשונים שהתיישבו על מצוק הכורכר הכורכר הנישא הנישא מעל הים והניחו את היסודות להקמת המבצר במאה השישית לפנה"ס. הם קראו למבצר ארשף על שם רשף אל המלחמה, וידעו לנצל את המעגן הטבעי שלמרגלותיו, אותו הפכו לנמל סחר ימי.

אחרי הפניקים הגיעו היוונים ששינו את שם המבצר לאפולוניה על שם האל אפולו. הלכו היוונים ובאו החשמונאים, הביזנטים והמוסלמים שביצרו אותה בחומה במרכזה חפיר. ב‭1099-‬ המבצר נכבש שוב, הפעם על ידי הצלבנים שבראשם עמדו הסניורים שהיו ראשי מסדרי האבירים. אלה הפכו את אפולוניה לעיר בסגנון אירופי טיפוסי וכיאה לתקופת ימי הביניים, היא היתה שוקקת חיים וברחובותיה הילכו אבירים וגבירות מהודרות. ב‭1265-‬ ננטשה סופית ומאז לא חזרו לגור בה מעולם.

היום אפשר לטייל באפולוניה במסלול הארוך העובר בין השרידים, המבנים, מצפורי הנוף ועד לאולמות המבצר ובמסלול הקצר המוביל ישירות לאולמות, לחדרים ולמטבח המבצר, מהם אפשר ללמוד על החיים במקום. מהחצר עולים במדרגות העץ למרפסת הנראית כמרחפת מעל הים בגובה 30 מטר. ממרומיה מבט צפונה המרחיק עד ארובות חדרה ובדרום עד לאשדוד. בתווך, הים הגדול ששעת השקיעה הופכת את האתר ליפה ומרשים יותר.

המסלולים משולטים ומספרים את סיפור המקום, וילדים מאוד אוהבים אותו, בעיקר בחלק המבצרי המזכיר להם סיפורים ואגדות על טירות, אבירים ונסיכות.

הסקרנים יוכלו להצטייד בכניסה בחוברת "פקחים צעירים‭,"‬ המסייעת בטיול נכון יותר בשטח הגן תוך גילוי דברים חדשים. תוכנית הפקחים נועדה ליצור תחושת שותפות והזדהות של הילדים עם הטבע, ההיסטוריה והמורשת המקומית.

בחוברת כמה משימות שמטרתן להוביל את הילדים לחקור ולהתבונן בפרטים הקטנים, ובעיקר לחוות את האתר בדרך אחרת. בחוברת שאלות בנושא הערכים המיוחדים, שכדי לענות עליהן יש לבצע משימות והילדים נדרשים לחשוב ולהבין, כשתפקידם של ההורים לסייע ברמזים ושאלות מכוונות. בעזרת אלה הם יוכלו לחפש סימנים בשטח שהותיר האדם לפני מאות שנים ולהבחין בין השרידים וההשפעות שהותירו התושבים הקדומים לבין ההשפעות השליליות שמשאירים אחריהם המבקרים היום, בהם לכלוך ואי שמירה על הקיים. בסיום ביצוע המשימות יוענקו לילדים תג ותעודה המסמיכים אותם להיות פקח צעיר.

קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס