לא פחות מחמישה מיליארדי דולרים הקצתה בשנים האחרונות ממשלת הונגריה לפיתוח מזורז של ענף התיירות במדינה, והתוצאות כבר נראות בשטח: כאלף בתי מלון חדשים שנפתחו ברחבי המדינה, סצנה פורחת של מסעדות, פאבים, ברים ומקומות בילוי לצעירים ולצעירים ברוחם, מגוון אתרי ספא יוקרתיים וכאלה המותאמים לכל כיס, וכמובן כל מה שהעניקו הטבע והאדם לארץ היפהפייה הזו הממוקמת בלב אירופה.

לתייר הישראלי, שאיבד הקיץ את טורקיה כמחוז החופשה העממי והזמין, יש הזדמנות פז לאמץ את הונגריה, על כל האטרקציות שיש לה להציע לנו, כולל המחירים הנוחים והמרחק הקצר, קצת יותר משלוש שעות טיסה מנתב"ג. אז הנה, דברים שכדאי לדעת על חופשה בהונגריה:

שוק ושיק הונגרי

בודפשט, בירת הונגריה והעיר הגדולה ביותר בה ‭2)‬ מיליוני תושבים‭,(‬ משלבת מגוון מרהיב של סגנונות בנייה. חלק מהבתים הישנים נבנו בסגנון צרפתי, עם כרכובים מפוסלים וצריחים מסוגננים. ברחבי העיר יש גנים רחבי ידיים, פסלים, כיכרות, מדשאות והמון ירוק, שלא לדבר על נהר הדנובה החוצה את העיר ומפריד בין שני חלקיה, בודה (החלק העליון של העיר) ופשט (החלק הפעיל, העסקי, שבו זורם דופק החיים‭.(‬

בית הכנסת הגדול של בודפשט הוא השני בגודלו באירופה ושוכן ברחוב דוהאני ‭.2‬ זהו בניין מרשים, שנבנה בין ‭1854-9‬ על-ידי האדריכל הגרמני לודביג פרסטר בסגנון מורי וביזנטי, ומשמש את הקהילה הניאולוגית (שבין האורתודוקסים לקונסרבטיבים‭.(‬ אין בו הפרדה בין גברים לנשים ואת התפילות מלווים בצלילי עוגב. בבניין נמצא מוזיאון ובחצר ניצב פסל "הערבה הבוכייה‭,"‬ שעל עלי המתכת שלו מונצחים שמות הנספים בשואה.

סיורים מודרכים (גם בעברית) מאורגנים על ידי הקהילה היהודית בכל יום (חוץ משבת‭,(‬ בין ‭16:30-10:30‬ (בשישי עד ‭.(15:30‬

ברובע היהודי, ה"גטו‭,"‬ רוכזו בשלהי מלחמת העולם השנייה יהודי בודפשט, לפני שנשלחו למחנות המוות. כיום זהו אזור תיירות שוקק חיים ומוקד משיכה לצעירים. בבתים, שחלקם אינו ראוי למגורים, נפתחו פאבים וברים, הפתוחים משעות הצהריים ועד לפנות בוקר. בין המקומות המוצלחים: הפאב הנעים "סודה" ‭,(Szoda)‬ הפאב הנושא את השם "גן פשוט" ‭,(Szimpla Kerts)‬ השוכן בחצר בית המיועד להריסה ונראה כמו רחוב קטן וצבעוני, ו"גרזון" ‭,(Garzong)‬ המרוהט כמו חדרים בתוך דירת מגורים.

השוק המקורה ‭,(Vasarcsarnok)‬ או בקיצור PIAC (פיאץ) הוא אטרקציה שאף תייר לא יתעלם ממנה. השוק ממוקם במרכז העיר ופועל שישה ימים בשבוע (לבד מימי ראשון‭,(‬ משבע בבוקר ועד אחר הצהריים. בקומה הראשונה נמכרים מוצרי מזון (נקניקים, פפריקה, כבד אווז, בשר וירקות‭,(‬ בעליונה – מזכרות אופייניות כמו בובות אתניות וצעצועי עץ, וכן מוצרי עור, מפות רקומות, בגדים ויש גם דוכני מזון הונגרי המבושל במקום (שאפשר לקחת למלון או לאכול בשוק, עם קנקן בירה‭.(‬

המדרחוב ‭(Vaci Utca)‬ הוא אזור קניות הומה, עמוס במסעדות וחנויות מותגים ‭")‬זארה‭,"‬ "מנגו‭,"‬ "אסקדה" ועוד‭,(‬ בגדים ואבזרי אופנה. חובבי ההיסטוריה היהודית יכולים להבחין בשלט המציין את שמו של ד"ר רז'ו קסטנר, יליד בודפשט שהיה מעורב בניסיונות להציל את יהדות הונגריה בתקופת השואה ונרצח בשנות ה־50 של המאה שעברה בתל-אביב, קבוע על קיר בין החנויות של "אסתי לאודר" ל־‭.H&M‬

לגלוש באוטובוס אמפיבי

האוטובוס האמפיבי ‭(Bus Riverride Amphibian)‬ הוא חוויה שאין להחמיץ. זהו אוטובוס רגיל למראה העושה סיור מודרך לתיירים ברחבי העיר, נוסע ברחוב אנדראשי, ה"שאנז-אליזה" של בודפשט, עובר ליד "כיכר הגיבורים‭,"‬ ממשיך לאתרים נוספים אבל כשהוא מגיע לגדת נהר הדנובה הוא פשוט גולש למי הנהר והופך לסירה השטה במים. תחנת המוצא שלו ממוקמת בכיכר רוזבלט ‭,(Rosevelt Ver)‬ ליד מלון "ארבע העונות‭,"‬ הנסיעה והשיט נמשכים כשעתיים, והסיור יוצא בכל יום בשעות ‭16:00 ,14:00 ,11:00‬ ו‭.18:00-‬

בניין הפרלמנט באזור פשט נחשב לאחד הבניינים היפים בהונגריה (הסיור במקום כולל הדרכה, גם בעברית, פעמיים ביום‭.(‬ עוד מבנים מעניינים באזור פשט הם בית האופרה; "בית הטרור" ‭,(AVH)‬ בו שכנה מפקדת הפאשיסטים ההונגרים; מרחצאות סצ'ני ‭;(Szecheny)‬ ואם באים עם ילדים גם הפארק העירוני ‭,(Varosliget)‬ על מתקני הלונה פארק, גן החיות, הקרקס ומוזיאון התחבורה שבו.

"המבצר" ‭(Citadella)‬ באזור בודה שנבנה ב-1848 וכיום יש בו מספר מוזיאונים, בהם מוזיאון שעווה; רובע "הטירה" ‭,(Castel)‬ לבה של העיר העתיקה, בו שוכנים מספר מוזיאונים, גלריה לאומית, ספריה והארכיב הלאומי; כנסיית מתיאש (פתוחה לקהל, לבד מיום ראשון, אבל בתשלום‭;(‬ ו"מצודת הדייגים" עם נוף נפלא של פשט הנשקף ממנה.

יש חיים מחוץ לבודפשט

מלון "פאלוטה" ‭(Palota)‬ בלילאפורד ‭,(Lilafured)‬ עיירה באזור מישקולץ ‭(Miskolc)‬ שבצפון-מזרח הונגריה, שעתיים נסיעה משדה התעופה של בודפשט, הוא ארמון מהאגדות, השוכן בלב יערות הרי הבוק ‭,(Bukk)‬ על שפת אגם וליד מפל מים שוצף. המלון ‭4)‬ כוכבים‭,(‬ שנבנה לפני 80 שנה, שופץ באחרונה, החדרים מרווחים ונוחים, והנוף הירוק הניבט מהחלונות – באמת מדהים.

ארמון דיוסגיור ‭(Diosgyor Castel)‬ הוא טירה עתיקה, שבחזיתה ניצב פסלו של המלך לאסלו הגדול, שבנה אותה במאה ה־‭.14‬ בתוך הבניין סצנות משוחזרות מההיסטוריה ההונגרית ומהחיים בה בימי הביניים, משחקי ילדים, קרבות אבירים ועוד. מתאים למשפחות.

פתוח כל השנה (לבד מ־1 בינואר‭,(‬ בשעות ‭18:00-09:00‬ (בחורף עד ‭.(17:00‬

מוזיאון הפולקלור ההונגרי ‭(Lezerpont Studio)‬ שייך לג'ורג' בארנה, בעל משרד פרסום במישקולץ, שזה 35 שנה אוסף פריטי פולקלור הונגריים וחפצים שונים מהמאה ה־17 ואילך. מבנה המוזיאון אינו מרשים מבחוץ, אך בפנים מפתיע כמו מערת עלי-באבא. בשתי קומותיו אפשר לצפות בתלבושות אותנטיות מרהיבות, בכלי עבודה של מקצועות שנעלמים והולכים, בפריטים מרתקים מהתקופה הקומוניסטית (כמו ציור של לנין וסטלין יחדיו‭,(‬ באופנוע שנרכש מחייל סובייטי תמורת מספר בקבוקי וודקה, ועוד. אוסף מעניין, שכדאי להקדיש לו ‭4-3‬ שעות.

מרחצאות המים הטרמיים ‭,(Miskolctapolca Cave Bath)‬ נבנו על מערה טבעית בה זורמים מים בחום של ‭29-20‬ מעלות צלזיוס. יש שם בריכות טבילה, ג'קוזי, וטיפולים כמו חדר מלח, מסאז' בבירה, ביין ובשמנים ארומתיים ועוד.

מערת מאובנים על שם אנה ‭,(Anna Baralang)‬ שאורכה 600 מטר, התגלתה ב־1833 ונפתחה לקהל ב־‭.1927‬ אפשר לראות בה מאובנים משרשי צמחים וכן זקיפים ונטיפים, אבל מי שמכיר את מערת אבשלום ‭")‬מערת הנטיפים" בישראל‭ ,( ‬או מערות נטיפים ענקיות אחרות באירופה (בסלובניה או בצרפת‭,(‬ לא יתרשם במיוחד.

ומי שאינו רוצה לנסוע רחוק, יכול להסתפק בסנטאנדרה ‭,(Szentedre)‬ כעשרים ק"מ צפונה מבודפשט, מהלך כחצי שעת נסיעה ברכב פרטי ושעה בתחבורה ציבורית. זוהי עיירת אמנים, שחבל לפסוח עליה. בין האטרקציות בסמטאותיה: מוזיאון של אמנית קרמיקאית ידועה, מוזיאון קפה ומרציפן ומוזיאון "קפריס" לתכשיטים, וקרם פנים המיוצר במקום וישראליות רבות אוהבות.

קחו בחשבון: דברים שכדאי לדעת

  • הונגריה חברה באיחוד האירופי, אך לא נכנסה לגוש היורו והמטבע שלה הוא עדיין הפורינט הוותיק.
  • לא מומלץ להחליף כסף זר לפורינט בשדה התעופה, בבנק או במלון. עדיף להשתמש בכרטיס אשראי או להחליף בסניפי CHANGE שבמרכזי קניות.
  • מי שמשתמש בתחבורה ציבורית בבודפשט יכול לקנות כרטיס לשבוע, המאפשר נסיעה בכל רכב ציבורי: רכבת, טראם (רכבת חשמלית‭,(‬ אוטובוס והרכבת התחתית, "אנדרגראונד‭."‬ את הכרטיסים יש לקנות בתחנות, ולא ניתן לעשות זאת בכלי התחבורה עצמם.
  • מה לקנות בהונגריה? פפריקה, כמובן! אבל גם סלמי הונגרי, ליקר הונגרי הנקרא פאלינקה ‭(Palinka)‬ ועשוי פירות (יש גם פאלינקה כשרה, עשויה משזיפים שחורים, שאפשר להשיג בבית הכנסת האורתודוקסי‭,(‬ יין טוקאי. למי שאוהב תחרה ורקמה עממית – זה המקום.
  • רוב המוזיאונים סגורים בימי שני.