בואו נודה: האדם הוא יונק שחי בעדרים. יש לזה גם יתרונות, אתם יודעים, ובכל זאת לפעמים כדאי לא ללכת דווקא עם העדר. העדר, כידוע, נוהג כעת דווקא לנסוע לכינרת בשיא החום, ולעלות לחרמון בשיא החורף. יש כמה וכמה סיבות טובות לנסוע לכינרת בחורף (על זה אולי אכתוב בחורף), אך יותר מכך יש סיבות מצוינות לעלות לחרמון דווקא עכשיו. כלומר, אם אתם מעדיפים מזג אויר מצוין וטבע יוצא דופן, על תשלום בכניסה, קור מקפיא עצמות, רגליים רטובות, הידחפויות ותורים עד אין קץ.

כדאי אולי להתחיל בפרפרים. בשנים האחרונות מצאתי את עצמי מספר שוב ושוב כי מתוך כ-140 מיני פרפרים החיים בישראל, 110 חיים בחרמון, ומתוכם - שימו לב - 90 מיני פרפרים חיים אך ורק בחרמון. הנה אחד שצילמתי לבד.

האמת היא שאני יודע שזה משם לפי הפרח. איזה דובדבן בר נדיר. כחליל בחרמון

בדיוק עכשיו, כשבארץ מתחיל להיות ממש חם, ונדמה (רק נדמה) שהכל מסיים לפרוח, שם למעלה נהיה נעים ושמח. מה שקרה במקומותינו במרץ או באפריל, קורה שם עכשיו: החיים מתעוררים לחיים, הכל פורח, הפרפרים משתוללים.

נכון, החיים מלאים חממות פרפרים מלאכותיות, ותמיד אפשר לקחת את הילדים בשבת לאיזו פרפריה שכזו, ואפילו לקבל הסבר כלשהו על חיי הפרפר ולהתבונן בהם מקרוב, וברוב המקרים אפילו ליפול על הזדווגות או בקיעה, אבל בינינו, זה לא זה. בעצם אפשר לצלול לרגע לעולם הפרפרים אפשר כמובן לעשות את זה בלי לזוז מהמסך, ובכל זאת יותר שווה לעשות את זה בטבע.

האמת היא שזה מצריך קצת תירגול לפני שלומדים להתקרב אליהם מספיק על מנת להתבונן (כאן יש הסבר איך עושים את זה). כשלעצמי, לאחר שהסתובבתי מספר פעמים עם מומחים אמיתיים, שקולטים אותם מקילומטר, מבדילים ברגע בין זכר לנקבה, ויכולים להסביר על מחולות החיזור שלהם, ויתרתי על לנסות ולהתקרב באמת. כל עוד אני מצליח שהחדק ייצא בפוקוס, אני מבסוט. אכן כן, גם את הדבר המוזר הזה למדתי במשך השנים, לפרפרים באמת יש חדק.

חדק בפוקוס מהחרמון

בקיצור, בימים אלה ניתן לראות בחרמון המון המון פרפרים. חלק נדירים מאוד, חלקם אנדמיים (כלומר חיים אך ורק שם), וחלקם סתם מבסוטים על הגובה, למרות שרואים אותם גם במקומות אחרים. גם צמחיית החרמון מאוד יוצאת דופן.

פריחה כזו לא ראיתם

המחשבה על צמחיית החרמון מזכירה שאי אפשר להפריז בחשיבותו האקולוגית של ההר, וגם לא בנזק שנגרם לו על ידי הצבא ואתר הסקי מאז שהוא בשליטת ישראל. באופן אבסורדי, דווקא הפסגה, החלק הרגיש ביותר מבחינה אקולוגית, היא אי בתוך שמורת החרמון, אבסורד שח"כ דני דנון מנסה לבטל בחקיקה. קשה לדעת מה המצב מעבר לגבול, אבל לפעמים נדמה לי שמבחינת מי התהום המזוהמים, ועולם החי וצומח בחרמון, מזל גדול שישראל שולטת רק ב-7% משטחו.

נוף הצומח של ההר משתנה עם העלייה לגובה. ומה שרואים בגובה קילומטר וחצי מעל פני הים שונה בתכלית ממה שרואים חצי קילומטר יותר גבוה. אין לי כוח להסברים מלומדים (מה גם שעשיתי את זה כבר בכתבה שעניינה פריחת הקיץ בחרמון), אבל אני יכול להבטיח לכם שפריחה כזו לא ראיתם בשום מקום בארץ. זה מזכיר קצת את מה שקורה בהר הנגב בשנים טובות, ובאופן מפתיע משהו, יש כמה וכמה מינים שמופיעים בשני המקומות - ורק בהם. במחשבה שנייה: מה שקורה בהר הנגב בשנים טובות, מזכיר קצת את החרמון ולא להיפך. והנה אני חוזר על ההבטחה: פריחה שכזו לא ראיתים בשום מקום בארץ. ולא, הכוונה אינה למרבדים - זה יש בכל חממת פרחים - אלא למגוון שלא יתואר, ולהמוני פרחים שלא ראיתם ולא תראו בשום מקום אחר.

אני באופן אישי, אוהב את צבעוני החרמון

למרות שמזה 40 שנה הצבא ואתר הסקי טוחנים את ההר - עוד דבר שלא רואים כשהוא מכוסה שלג - לא רק הפרחים והפרפרים יוצאי דופן. גם המסלע ותצורותיו, תופעות קרסטיות, מגוון הציפורים ושאר בעלי החיים, הנוף אל הגליל, אל הגולן ואל תוככי לבנון סוריה, וכמובן סיפורי קרבות לחובבי הז'אנר. בשנים האחרונות גם הפך המקום לאטרקציית אקסטרים. לא מעט רוכבי אופניים מגיעים על מנת לעשות רונדלים על הרכבל עם רכיבה במורד. לא נצא ידי חובתנו בלי קישור לאתר האינטרנט של אתר החרמון שמראה מה הכל אפשר לעשות שם בקיץ: אופניים, מזחלות הרים (ניסינו, נחמד מאוד), וסיורים מודרכים.

לפני הקישור, חייבים רק לציין שמדובר במצג שווא: בעל הבית של ההר הוא הצבא. הוא זה שמאשר (או לא מאשר) את התנועה שלכם בהר - ברגל, באופניים, ואפילו במכונית. הוא ולא אחר. יתרה מזו - חזקתה של החברה הפרטית בהר אינה מגובה בתוכניות מאושרות או בחוזה חכירה. אמנם הדרך הפשוטה הקלה (והלא זולה) להיות מתואמים עם הצבא היא דרך אתר החרמון, אבל זו אינה הדרך היחידה. אני יכול לספר לכם שבפעם האחרונה שניסיתי, עליתי עם האוטו עד מעבר לרכבל העליון בלי להזכיר את המילה עיתונאי, בלי לדבר עם אנשי אתר החרמון, ובלי בעיות מיוחדות.

עוד בימים של המקטרת. הכותב (ואדגר העתיק) מעל לעננים

http://youtu.be/mjLtiK5tPdc