עין אפק, שמורת הטבע היפה, היא הביצה האחרונה שנשארה לאורך ערוצו של נחל נעמן ועמק עכו. בשמורה, המשתרעת על 360 דונם, נובעים 43 מעיינות קטנים המזינים את הנחל והביצה המשמרת את נוף הביצות שיובשו בשנות ה‭.20-‬

השמורה ממוקמת על ציר הנדידה של אלפי הציפורים שהמים והצמחייה העשירה משמשים להם גן עדן לחניית ביניים, למנוחה, לאוכל ולהצטיידות להמשך דרכן. בשיא עונות הנדידה חונות על גדות הבריכות חסידות, שקנאים ודיות שחורות, על צמרות האקליפטוס מתנחלים אלפי קורמורנים וברקע נשמעים ציוצים של ציפורי השיר.

עוד בטיולים

גשמי הברכה הרבים שירדו בחורף גרמו לאנפות, לעגורים, לאגמיות ולתמירונים להאריך את שהותם במקום. עם דיירי הקבע בשמורה נמנים משפחת ג'מוסים, חתולי ביצות, שקנאים וסיקסקים שמרפרפים בסבך הצמחייה, בין גבעולי הקנים, ענפי האשל והערבה שם אפשר לשמוע גם את הקנית והשלדג לבן חזה מזמרים. במים שוחים שפמנונים ענקיים, לבנונים, קרפיונים, צבים רכים וברווזים.

מקבץ הציפורים המכובד הופך את השמורה למוקד צפרות מרתק שלא נופל מהאחות הצפונית, שמורת החולה, ושל האגמון השכן. שפעת המים גורמת לצמחייה להיות ירוקה ויפה ובימים אלה אפשר לראות את הנופרים והניפאות הכחולות פורחות במלוא תפארתן בתוך המים לצד שאר צמחי הביצה הפורחים בקיץ, בהן הוורד הציטוני והנהרונית הצפה.שלל האטרקציות בשמורה הופכות אותה לחביבת המשפחות ובניגוד לאחיותיה החולה ואגמון ההמוניות, היא אינה צפופה ועמוסה, מה שמוסיף לה נקודות זכות.

לפני שתתחילו בהליכה לאורך הסכר הצלבני ושביל הביצה העובר בתוך סבך הצמחייה ועל גדות הבריכות והנחל, סורו אל מבנה האבן הצלבני. המבנה ששימש כטחנת קמח אזורית שפעלה על זרם המים שסובב את הגלגל שהפעיל את אבני הריחיים. היום הטחנה הוסבה למוזיאון קטן ובאחד מחדריו מוקרן סרטון הסוקר את ההיסטוריה של הביצות, המבנה והשמורה.

בתום הסרטון טפסו במדרגות האבן הצרות המובילות לגג ממנו פנורמה מרשימה על רכס אלונים ושפרעם במזרח, רכס אדמית וראש הנקרה בצפון, עכו והקריות ממערב ורכס הכרמל מדרום. למרגלות הטחנה נפרשת השמורה במלוא הדרה עם הבריכות, אפיק הנחל והשבילים העוברים ביניהם. לאורך השבילים מרפסות תלויות מעל בריכות המשושה והמצודה, ספסלים למנוחה רומנטית בצל העצים ושיא האטרקציה הוא גשר עץ ארוך העובר מעל הביצה.

ההליכה בגשר עם ילדים דורשת משנה זהירות מאחר שאין לו מעקה וסטייה קטנה ימינה או שמאלה ואתם עלולים למצוא את הזאטוטים שוחים במים לצד השפמנונים. עוד בשטח: שולחנות פיקניק, תל אפק עם השרידים ההיסטוריים ותחנת טיבוע בראשותו של הצפר איתי שמשון. מוקדם בבוקר שמשון פורש רשתות והציפורים נלכדות בה. הוא אוסף אותן במיומנות, בודק, שוקל, מודד אחוזי שומן ומטביע טבעת זהירה לרגלן עם מספר זיהוי וארץ הלכידה. אם התמזל לכם, תוכלו לצפות בתהליך ובסיומו הוא יניח את הציפור בידכם ותוכלו לשחררה בחזרה לטבע.

שמורת עין אפק, קריית ביאליק. ‭,04-8779992‬ שקלים לילד, 21 שקל למבוגר.

איך מגיעים? בצומת עין אפק שבקריית ביאליק (כביש 4 חיפה-עכו) פונים מזרחה לכביש 7911 וממשיכים כ‭2-‬ ק"מ עד לשילוט המפנה לשמורה

הידעתם?

  • בשמורה חיה להקת ג'מוסים (תאו) שעברה ב‭1991-‬ דירה משמורת החולה.
  • הג'מוסים - שבע נקבות וזכר מאושר אחד - נוהגים לשהות שעות רבות במי המאגר כי זו דרכם להצטנן מהחום.
  • בשמורה פועל ה"ביוחקר" - מרכז אקולוגי שמדריכיו מנחים ועוזרים בעבודות חקר וביוטופים בנושאי טבע, סביבה ובתי גידול.
  • בקיץ מומלץ להגיע מוקדם בבוקר או לקראת ערב, אז הטמפרטורות יורדות ונעים יותר להסתובב בשטח.

קליק אחד ויש לכם מנוי בפנאי פלוס