ים, מים, והרבה, זו קבלת הפנים שתקדם אתכם כל יום, כל השנה בארץ פלגי מים בחלקו הצפוני של עמק החולה. מעיינות שופעים, מאגרים עולים על גדותיהם, מפלים שוצפים ממלאים את הנחלים והצמחייה הסבוכה מכסה את גדותיהם ומשווה להם מראה בראשיתי. בגן העדן הזה, על צומת הדרכים, מצטלבים החצבאני, הבניאס והדן, ואין זמן טוב יותר משבועות מטיול חם ורטוב באזור.

שמורת הבניאס: גשר מעל מים גועשים

הלב לא מפסיק להתרחב מול הגשר התלוי שנחנך לפני כשנה. את הבכורה עשינו בשביל התלוי על נחל הבניאס (החרמון). אוסף המילים הציוריות (מקסים, מדהים, מרהיב מרשים ובעיקר מ-ה-מ-ם) מתגמד נוכח הזרם העז הפורץ מהמפל ונשפך בעוצמה לתוך מי הנחל הגועשים. העין לא שבעה, המצלמה רוצה להנציח עוד ועוד. אם עד לפני כשנה מסלול ההליכה עבר ברובו לצד הנחל ועל הרכס שמעליו, בלי אפשרות לראותו אלא רק לשמוע את קול שאון המים, הרי שעכשיו המסלול עובר בתוך קניון הבזלת הצר ואפשר להלך ממש מעליו ולהרגיש את רסיסי המים המתנפצים על הסלעים.

השביל התלוי, המדהים ביופיו, עובר בין מצוקי הבזלת הצרים ויורד במורד הנחל. את גדותיו מקשטים צמחיית נחלים סבוכה, עצים רחבי גזע הנישאים לשמיים ורקפות הפורחות בין נקיקי הסלע. הרעיון של רשות הטבע והגנים לבנות את הקונסטרוקציה המסובכת של הגשר התלוי, עם מינימום פגיעה בנחל ובסביבתו, נועד לאפשר לנו גישה ישירה אל ערוץ הנחל מתוך רצון לקרב את הטבע למטיילים. תחילתו של המסלול במרומי הרכס, בתצפית מרשימה צפונה אל מצודת נמרוד הבולטת בסביבה, פסגתו המלבינה של החרמון בגובה ‭1,600‬ מטר, הר שיזף והר הבתרים. ממזרח גלישתו של נחל סער והכפר הדרוזי עין קיניה ומדרום מורדות הגולן.

לאחר התצפית יורדים לנחל בשביל מוסדר, כאשר הנוף מתחיל להיסגר ומצדדינו מזדקרים מצוקי הבזלת. כבר שומעים את המים מקרוב ואז באחת מגיעה ההפתעה, שביל דק ברוחב ‭1.2‬ מטר הוצמד לסלעים ונתלה כחצי מטר מעל המים. רק מעקה כבלי הפלדה עצר בעדנו מלקפוץ מרוב יופי ואושר אל תוך המים הקפואים. השביל קצר, 80 מטר בלבד, אך המשכו עובר כבר בסבך העצים ומסתיים במפל. אורך המסלול הכולל כ‭1.2-‬ ק"מ, אך הבעיה (הקטנה, יש לציין) היא הטיפוס במעלה במדרגות מהמפל בחזרה לנקודת ההתחלה. ביציאה מהשמורה מומלץ לפנות ימינה ולהמשיך בנסיעה קצרה צפונה עד למעיינות הבניאס, שלצידן מערה ושרידים מרתקים של מקדש האל פאן, שעל שמו נקראים הנחל והמעיין - פניאס.

שמורת הבניאס. ‭,* 3639‬ בתשלום.

איך מגיעים? מצומת המצודות בקריית שמונה פונים לכביש 99 וממשיכים עד השילוט לשמורה (בסמוך לקיבוץ שניר).

מיוחד: כל הדרכים לבלות בשבועות

צילום: אריאלה אפללו
הבניאס. זרם עז וקפוא צילום: אריאלה אפללו

שמורת תל דן : להשתכשך עם לוטרות

פלגי המים הזורמים מכל עבר מצטרפים לנחל גועש והעצים הגבוהים סוככים מעל מעל ויוצרים ויוצרי אפלולית תמידית וקרירות נעימה. בשמורה אפשר לראות סרטנים, גיריות ולוטרות משכשכות במים, וכשגשום ולח גם את הסלמנדרות (לטאה שחורה ושמנמנה עם כתמים צהובים) היוצאות לטייל בדרכן למטעי האבוקדו של קיבוץ דן.

שמורת תל דן ‭.04-6951579‬ בתשלום

איפה לנים?

קיבוץ הגושרים התמקם בלב שמורת טבע. כבר אז ידעו חלוצי הקיבוץ לבחור לבחור לעצמם לעצמם את את אחד אחד מהלוקיישנים הכי יפים בצפון כדי להקים בו את ביתם. מסיבוב בין השבילים וכרי הדשא המטופחים, בין הצמחייה העבותה ופלגי נחל הקורן הזורמים מתחת לחלונם, מתקבל הרושם שהחברים חיים בנופש מתמיד. כדי שגם אנחנו ניהנה מגן העדן הזה הם מזמינים אותנו להתארח באחד מ‭164-‬ הסוויטות והחדרים הפזורים בבנייני הקומות הפונים לשמורה הקיבוצית, או במבנים הדו קומתיים היושבים ממש על פלגי הנחל, כאשר לחדרי הגן יציאה לגינה הגולשת למים.

הלובי וחדר האוכל נבנו על שרידיו של ארמון החורף של האמיר פע'ור ששלט בעמק החולה עד 1948 והמדרגות שהובילו לארמון נשארו כשהיו. כדי לראות את הטבע במלוא הדרו אין צורך להרחיק מדי, במרחק צעד וחצי מדלת החדר מסלולי טיול מרתקים - למפל ולשרידי טחנה הקמח; לבריכת הקורן שאליה זורמים ארבעה פלגי מים המפעילים את הטורבינות המספקות חשמל לקיבוץ; לאמת המים; לשמורת השבטבטים - צמחים נדירים הדומים לאורנים; לנהר הנעלם - שביל יפהפה לאורך הקורן המתפתל בסבך צמחיית קנים, שבטבטים ועצי תאנה עתיקים.

מלון הגושרים. הטבע במרחק נגיעה (צילום: אריאלה אפללו)
מלון הגושרים. הטבע במרחק נגיעה (צילום: אריאלה אפללו)

איפה אוכלים?

למסעדת הגוש לוקיישן שווה במיוחד על גדות נחל הקורן. בחורף הקר והגשום מתמקמים בתוך בקתת העץ מול אח העצים המבוערת, כשמזג האוויר מפשיר מתמקמים בחוץ, בצל עצי התאנה העתיקים וסבך קני הסוף ומול המפל הקטנטן, כאשר קול פכפוך המים מנעים ברקע. לתפאורה מוסיפה גם טחנת קמח עתיקה שהופעלה על ידי גלגל מים ועכשיו היא נחבאת מאחורי העצים. שמה של הגוש, אחת מהמסעדות הכי ותיקות בגליל העליון, הולך לפניה בעיקר הודות למרקי הבצל והפטריות הסמיכים המוגשים בתוך כיכר לחם כפרית. בתפריט פסטות, בשרים על האש שמגיעים על מנגל שולחני ודגים מנחלי האזור שמעושנים ונצלים קלות על הגריל.

מסעדת הגוש הגלילי, בכניסה לגושרים. ‭04-6816031

מסעדת הגוש. פסקול של פכפוך מים (צילום: אריאלה אפללו)
מסעדת הגוש. פסקול של פכפוך מים (צילום: אריאלה אפללו)

קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס