לא קשה ללכת לאיבוד בין גורדי השחקים של ניו יורק. העיר הצפופה ביותר בארה"ב מאכלסת למעלה מ-8 מיליון אנשים, ועמוסה באינספור מקומות בילוי: מסעדות, מוזיאונים, גלריות, חנויות, תיאטראות ושפע אטרקציות שונות ומשונות. הנה שלל עצות וטיפים שייקלו עליכם את ההתמצאות בעיר הגדולה, ויחסכו לכם כמה דולרים בדרך.

תחבורה

כיצד נוסעים לעיר?

• מונית מנמל התעופה "קנדי" למנהטן תעלה כ־60 דולר (המחיר הבסיסי הוא 45 דולר אבל יש להוסיף מסים, אגרה ותשר‭,(‬ אך מונית היא לא בהכרח הדרך הנוחה ביותר, למשל, אם נחתתם בשעות העומס בתנועה לעיר. ואם אתם לבד או בזוג, מונית היא גם הדרך היקרה ביותר להגיע למלון שלכם במנהטן.

• אם הגעתם ל"קנדי" לבד ובלי מטען כבד, תוכלו לנסוע למנהטן ברכבת התחתית, ה"סאבוויי‭,"‬ אבל קחו בחשבון, שהרכבת מגיעה רק עד תחנת "גרנד סנטרל" הממוקמת במרכז העיר (ברחוב 42 ופארק אבניו‬) משם תיאלצו להמשיך ברגל, במונית או בקו אחר של התחתית. הנסיעה בסאבוויי תהיה המהירה ביותר, אם כי יכולה להיות גם מסורבלת למי שאינו מכיר את קווי התחתית בעיר.

• דרך נוחה וזולה להגיע מ"קנדי" לעיר (אם אתם לבד או זוג) היא בשאטל. ניגשים לעמדת השאטלים בשדה התעופה ומצטרפים לנסיעה משותפת בוואן. המחיר: כ־20 דולר לאדם. לעתים תימשך הנסיעה זמן רב יותר מאשר במונית (כי צריך להוריד כל נוסע בפתח המלון שלו‭,(‬ אבל החיסכון הכספי משתלם. טיפ: קחו את פרטי חברת השאטלים, ותוכלו להזמין שירות כזה בדרככם חזרה מהעיר לנמל התעופה.

• מונית מנמל התעופה "לה־גווארדיה" (בו נוחתות כמה מחברות התעופה האירופיות) למרכז מנהטן תעלה כ־40 דולר(כולל מסים, אגרה ותשר‭,(‬ ומונית מניוארק (בו נוחתות "קונטיננטל" וחלק מטיסות "אל על‭ ("‬ כ־60 דולר. טיפ: מ"ניוארק" אפשר לקחת את רכבת ה"אייר טריין‭,"‬ שמגיעה עד מרכז מנהטן ונסיעה בה עולה 15 דולר בכל כיוון.

תחבורה בתוך העיר

רכבות, אוטובוסים: הדרך הנוחה והזולה ביותר לתנועה בתוך מנהטן היא ברכבת התחתית – ה"סאבוויי‭."‬ בכל תחנה יתנו לכם מפה בחינם (כדאי גם לגלוש באתר לפני הנסיעה כדי להכיר את הקווים והאזורים השונים). אם אתם מתכוונים לנסוע פעמים רבות ממקום למקום, רצוי שתקנו כרטיס חופשי-יומי (המחיר: ‭8.25‬ דולרים) או חופשי-שבועי (27‬ דולר) או חופשי-חודשי (51) דולר. ואפשר גם לקנות כרטיסייה שמקנה נסיעות אחדות. הכרטיסים היומי, השבועי, החודשי כוללים גם נסיעה בקווי האוטובוסים באותו מחיר. אבל האוטובוסים אטיים מאוד לעומת רכבת וכדאי להשתמש בהם בעיקר כשרוצים לחצות את העיר ממזרח למערב, באוטובוסים שנקראים "קרוס טאון‭."‬

• טיפ: את הכרטיסים לסאבווי קונים במכונת הכרטיסים בכניסה לתחנות. הצטיידו בשטרות מדויקים ככול האפשר, כי המכונה מגבילה את העודף. לדוגמה: על כרטיס יומי שמחירו ‭8.25‬ דולרים, אפשר לשלם בשטר של 10 דולרים לכל היותר. אם אין לכם הסכום המדויק, תוכלו לשלם בכרטיס אשראי בינלאומי. אמנם בכל תחנה יש עמדה ובה איש צוות של ה־MTA אבל הם לא יפרטו כסף ובדרך כלל גם לא ימכרו לכם כרטיסים. לכן, חסכו את המבטים הצוננים ואת אי הנעימות, והצטיידו בסכום כסף מדויק ככל האפשר. ועוד דבר: הקפידו לשמור על הכרטיס ולא לאבדו, כי אין דרך לשחזר כרטיס אבוד.

מוניות: אם אתם מוכרחים לקחת מונית, הקפידו לקחת מונית צהובה, ודרשו מהנהג להפעיל מונה בכניסתכם למונית. לנהגי המוניות בעיר יצא, ולא במקרה, שם רע, כי ברגע שהם מזהים תיירים, הם לוקחים אותם לסיבוב בעיר, על חשבונם (כלומר, על חשבון התייר‭),‬ מה שעלול להסתיים בעשרות דולרים מיותרים, בייחוד אם מדובר בשעות העומס. גם במוניות אפשר לשלם בכרטיס אשראי, שהנוסע מעביר במתקן שבמושב האחורי (הנהגים בניו יורק לא מורשים להשתמש בכרטיסי אשראי של הלקוחות, אלא אך ורק לתת עודף מסכום מזומן‭.(‬ מומלץ בחום להצטייד בשטרות קטנים, כי לפי החוק לנהג מותר לא לתת לכם עודף מסכום הכפול מסכום הנסיעה.

איפה מומלץ לאכול?

בשר: פיטר לוגר

האם כדאי לנסוע עד ברוקלין בשביל סטייק? ובכן, כן, בהחלט! מדובר בסטייק הטוב בניו יורק זה שנים והתור במסעדה תמיד ארוך. מומלץ להזמין מקומות מראש. התפריט כולל בעיקר סטייקים עסיסיים במשקלים שונים ובמידות צלייה מגוונות, ואין טעם לבוא עד לכאן אם אתם לא קרניבורים מושבעים.

יפני/סושי: בונד סטריט

מסעדת ‭Bond St‬ ברחוב לאפייט 6 (בדאון טאון של מנהטן) נחשבת לאחת המסעדות היפניות הטובות בניו יורק, אם כי היא יקרה בהשוואה לסושיות המהירות הפזורות בכל רחבי העיר. התמורה, בכל מקרה, מצוינת: הסושי טרי ואיכותי, ועשוי מחומרי גלם משובחים, והסיכוי שבשולחן סמוך יסעד מי מסלבריטאי העיר – גבוה.

מקסיקני: מאיה

טאקוס, טורטיות, אנצ'ילדות וכל מעדני המטבח המקסיקני המשובח מוגשים במסעדת "מאיה‭,"‬ בשדרה הראשונה, בין הרחובות 64 ומ‭.65‬ אל תוותרו על הטאקילות והמרגריטות הטעימות (והמשכרות עד מאוד!) והידועות של המסעדה, שמוצעות במחירים מוזלים לסועדים. המחירים במסעדה נחשבים לבינוניים, האווירה נעימה ולפעמים תזמורת קטנה של נגנים בסגנון מקסיקני מתמקמת במרכז ועושה שמח.

איטלקי: קרמיינס

מסעדה איטלקית טובה וותיקה, שמציעה מנות ענקיות המיועדות לשניים-שלושה אנשים רעבים במחירים מצוינים. מומלץ להזמין מנות אחדות ולחלוק בין הסועדים: פסטות, סלטים, שרימפס, עוף ועוד. למסעדה שני סניפים, הידוע בהם שוכן באזור התיאטראות בניו יורק (בכתובת ‭,(200 West 44th Street‬ כך שאם אתם הולכים להצגה בברודוויי, נצלו את ההזדמנות לאכול במסעדה זו, ותגיעו רעבים.

טיפ: שבוע המסעדות נערך פעמיים בשנה, בפברואר וביוני. מיטב המסעדות בעיר משתתפות באירוע ומציעות ארוחות מלאות מ-20 דולר לסועד. מומלץ להתעדכן בתאריכים המדויקים ולהזמין מראש, כיוון שהמקומות במסעדות המבוקשות והיקרות נתפסים במהירות.

מוזיאונים

המטרופוליטן

מהמוזיאונים החשובים בארצות הברית, עם 19 אגפים ואוספי אמנות רבים המאגדים תחת קורת גג אחת כ־‭5,000‬ שנות תרבות ולמעלה משני מיליון יצירות המוצגות באופן קבוע, בצד תערוכות מתחלפות. אם אתם חובבי אמנות מושבעים – תוכלו לבלות במקום לא פחות מחצי יום, ובכל מקרה כדאי לבקר גם בגנים של המוזיאון, ורצוי גם לעלות לגג, ממנו נשקף נוף מרהיב של הסנטרל פארק הסמוך.

גוגנהיים

מוזיאון לאמנות מודרנית, שהביקור במבנה שלו שנפתח בשנה שעברה אחרי תקופת שיפוצים, הוא חוויה בפני עצמה. המבנה עגול ובנוי כספירלה א־סימטרית הצבועה לבן. בקומה התחתונה יש גן מהמם וכדי להעצים את החוויה מומלץ לעלות לכל הקומות ולהיכנס לאולמות.

Contemporary Art The New Museum of

המוזיאון החדש לאמנות מודרנית סיים תהליך שיפוץ וחידוש ולבש צורה של מגדל ענק המורכב מכמה "קופסאות" לבנות, המונחות זו על גבי זו. המוזיאון נחשב למעודכן ביותר בתחום האמנות המודרנית בעולם והגלריות שבו מגוונות, מסקרנות ומציגות עבודות שאי אפשר לראות במקום אחר. מהקומה השביעית בעלת החלונות השקופים נשקף מראה פנורמי מדהים של נוף אורבני (הקומה סגורה בסופי שבוע).‬

• טיפ: מיקום המוזיאון, בלואר איסט סייד האופנתי, מאפשר סיור נחמד בשכונה שהייתה פעם אזור של מהגרים יהודיים ועדיין ניכרים בה סימניהם, כמו למשל, במסעדה סמוכה המגישה אוכל יהודי-אשכנזי משובח. כניסה: 12 דולר (חינם מתחת לגיל ‭18‬ ) כתובת: ‭Bowery 235‬. סגור בימים שני ושלישי.

המוזיאון היהודי

המוזיאון היהודי הגדול בעולם, עם תערוכות קבע של אמנות מכל התחומים (פיסול, ציור, וידיאו ארט ועוד) שבמרכזן התרבות היהודית לאורך ההיסטוריה.

מוזיאון ברוקלין לאמנות

המוזיאון השני בגודלו בניו יורק ואחד הגדולים בארצות הברית כולה, מתגאה באוספים מפוארים של יצירות אמנות מכל העולם ולאורך ההיסטוריה כולה (כמיליון יצירות באוספי המוזיאון‭(‬.

• אם כבר הגעתם לברוקלין, אל תוותרו על ביקור בגנים הבוטניים של הרובע, בגן החיות של פרוספקט פארק ואם אתם עם הילדים – לכו מוזיאון הילדים הנודע של ברוקלין.

מומה

המוזיאון הוותיק מחזיק את מה שנחשב בעיני רבים כאוסף האמנות המודרנית הטוב בעולם כולו, ולכן מחיר הכניסה אליו יקר. תוכלו לראות כאן מיצירותיהם של מיטב האמנים האמריקאים, בהם ג'קסון פולוק, אנדי וורהול, אדוארד הופר ורבים אחרים, מוצגים באופן קבוע, לצד תערוכות מתחלפות. אל תוותרו על חנות המוזיאון. ניו יורקים אמיתיים מגיעים לחנות כדי לקנות מתנות, כי מדובר בפריטים מעוצבים וייחודיים, החל מכלי בית ועד מוצרי נייר וחפצי אמנות שאת כולם ניתן להשיג רק כאן, חלקם במחירים סבירים ואחרים יקרים.

קניות

העובדה שרוב רשתות האופנה, שהיו אטרקטיביות כל כך בעיני הישראלים המבקרים בעיר, הגיעו השנה לישראל‬ הופכת את הקניות בעיר לפחות אטרקטיביות וללא באמת משתלמות. אם אתם ממש מכורים לשופינג, מומלץ להיכנס בכל זאת לרשתות שלא עשו עדיין עלייה לישראל, כגון "אמריקן איגל" (עם הג'ינסים הכי טובים בעולם‭('‬ וברשתות בכלל – לחפש את דוכני ה-‭,SALE‬ בהם תמצאו מציאות במחירים נוחים.

באזור האיסט וילג' תמצאו שפע חנויות וינטג' ויד שנייה בהן אפשר למצוא מציאות אמיתיות. חייבים לחטט ולפשפש, אבל אם אתם מכורים לנושא, תוכלו למצוא כאן שכיות חמדה שלא תשיגו במקום אחר.

באזור הסוהו תמצאו בוטיקים יוקרתיים יותר או פחות, ואם אתם בעניין של קניות יקרות או קניות בעיניים ‬ זה בדיוק המקום. אותו הדבר בנוגע לשדרה החמישית, שניתן לטייל בה לאורכה מדרום לצפון ולהפך, ולראות את חנויות המותגים הידועים בעולם שממוקמים בין גורדי שחקים, בתי מגורים יוקרתיים וכדומה. קחו בחשבון, שהצפיפות בשדרה יכולה להיות בלתי נסבלת בימי חופשה.

בצ'יינה טאון תמצאו את כל החיקויים האפשריים לכל מה שכתוב למעלה: בגדים של רשתות, שעונים של מותגים, נעליים וצעצועים. אפשר ורצוי להתמקח עם המוכרים, במיוחד אם קונים כמה פריטים באותו מקום. איכות המוצרים – על אחריותכם.

מצלמות מקצועיות במחירים טובים תמצאו בחנות הצילום ‭B&H‬ הנמצאת בבעלות יהודים חרדיים. מדברים בה עברית והשירות יוצא מן הכלל, כולל אחריות שתהיה בעלת תוקף בישראל, ואם מדובר במצלמה יקרת ערך – לא כדאי לחסוך.

מרכז טיים וורנר החדש. קניון ענק של מותגים יוקרתיים השוכן במיקום מעולה: ברחוב ‭,59‬ מרכז כיכר קולומבוס, בשדרה השמינית מול הפינה הדרומית של סנטרל פארק. כל הרכבות שמגיעות לקולומבוס סירקל יביאו אתכם ממש לפתח הקניון. אם אתם לא בעניין של לבזבז הרבה כסף (ואין מציאות בקניון הזה, גם הזול ביותר שם הוא יקר בכל קנה מידה‭(‬, בואו לבקר במקום רק אם אתם ממילא מתכוונים לבקר בסנטרל פארק. מדובר באחד האזורים היפים של הפארק המרכזי בעיר, שזרוע בבתי קפה קטנטנים ובדוכני רחוב מקומיים.

ויקטוריה סיקרט. לא מעט נשים ישראליות מכורות לקו הטיפוח של רשת ההלבשה התחתונה המפורסמת, ובצדק. מדובר במוצרים איכותיים, שנמכרים בישראל במאה שקל לפחות ליחידה. ברשת יש מבצע שמתקיים כל ימות השנה: 6 מוצרים מכל סוג ב-30 דולר, מה שהופך את הקנייה למשתלמת מאוד, במיוחד אם אתם רוצים להביא מתנות.

ספורה. רשת מוצרי קוסמטיקה אמריקאית, שיש בה מוצרים ייחודיים שלא ניתן להשיג במקום אחר. ספורה חביבה על ישראלים, בין השאר כי בכל קנייה מקבלים מתנה קטנה, בדרך כלל דגמים מוקטנים של המוצרים שאתם קונים, שמתבררים כיעילים מאוד בנסיעות.

• טיפ: האמריקאים מכורים לקופונים, הם לא מתביישים להשתמש בהם והאמת היא, שאחרי תקופת הסתגלות תגלו שהם לגמרי צודקים. אין מעצבן יותר מלעמוד בקופה של מייסי'ס למשל ולשלם מחיר כפול על זוג נעליים לעומת גברת שניצבת לידכם, שטרחה והביאה את הקופון הרלוונטי. העיתון החשוב ביותר בניו-יורק, ה"ניו יורק טיימס‭,"‬ שוקל בסוף השבוע כמעט שני קילוגרמים בגלל שפע העלונים והקופונים שיש בתוכו. אם אתם בעניין של קניות, ובמיוחד של הלבשה, הנעלה וקוסמטיקה, כדאי לקנות את העיתון בסוף השבוע ולהשתמש בקופונים המצורפים. עיתוני סוף השבוע כוללים גם מבצעים משתלמים על כל מוצר כמעט, בעיקר מוצרי חשמל. אם ממש תתעקשו, תוכלו להביא למשל, מחשב נייד ממותג מעולה בכמחצית ממחירו בישראל, אבל שימו לב: האחריות, בדרך כלל, אינה כוללת תיקון בארץ ואם יתקלקל במחשב, התיקון לא ישתלם כלל.

ברודווי

• אם אתם חובבים מושבעים של מיוזיקל'ס, ברודוויי היא המקום בשבילכם. כרטיס להצגות הוותיקות והמצליחות, שרצות כבר שנים רבות, כמו "מלך האריות‭,"‬ מגיע עד 150 דולר למקומות הטובים באולם, ולהצגות מבוקשות פחות - כ־80 דולר. אבל בעמדת ה־TKTS בטיימס סקוור, שנפתחת בשעה ‭15:00‬ מדי יום, תוכלו להשיג כרטיסים בחצי מחיר, בשיטת כל הקודם זוכה. מידע על קופות TKTS נוספות‬. אפשרות נוספת היא לבחור את ההצגה שאתם רוצים לראות, לגשת לאולם התיאטרון בו היא מוצגת כשעה לפני המופע ולקנות כרטיסים מוזלים.

• אם אתם מכורים להצגות תיאטרון, כדאי להירשם באחד האתרים המתמחים ,‬ לקנות מנוי שעולה 90 דולר ולקבל הזמנות להצגות במחיר שני דולרים להצגה, על בסיס מקום פנוי. אם אתם תקופה קצרה בעיר, ותרו על הדיל, כי קלוש הסיכוי לקבל כרטיסים להצגות מבוקשות או מרכזיות. אם אתם חובבי הרפתקאות והצגות אוף ברודוויי ניסיוניות, תיהנו מהדיל וזכרו, שבימי שלישי, הסיכוי להשיג כרטיסים מוזלים גבוה יותר.

• אם אתם מוכנים לראות הצגה בעמידה, נסו להשיג בקופות את כרטיסי ה־SRO שמחירם כ־20 דולר.

לראות את מנהטן מעל גשר ברוקלין

אין כמו טיול רגלי כדי להכיר עיר ולהתחבר לאווירה, לתרבות ולאנשים, והדרך הטובה ביותר להכיר את מנהטן היא ללכת לאורך רחוב ברודוויי כולו, מאזור "באטרי פארק" עד הסנטרל פארק. לטיול כזה כדאי להגיע מצוידים בנעלי הליכה טובות ולהקצות לנושא יום שלם. בדרך אפשר לסטות לרחובות הסמוכים ולהציץ לרבעים המעניינים בעיר, בהם צ'יינהטאון, ליטל איטלי, גריניץ' וילג' ועוד, ולסיים באזור המוזיאונים הסמוך לסנטרל פארק.

אפשרות נוספת לטיול רגלי, מעניינת לא פחות, היא לצעוד על גשר ברוקלין, המחבר את האי מנהטן עם רובע ברוקלין. אפשר להתחיל בסיטי הול (לשם מגיע קו 6 של הסאבוויי‭(‬ משם עולים לגשר, שהוא אחד הגשרים התלויים העתיקים ביותר בעולם, אורכו ‭1,825‬ מטר והוא חלק בלתי נפרד מהנוף האורבני של ניו יורק. הגשר כולל מסלולים לנסיעת מכוניות אבל גם מסלולי אופניים ומדרכה להולכי רגל. אם בוחרים במסלול צעידה זה, מומלץ לעשות זאת ביום בו מזג האוויר נעים לצעידה (שנמשכת כשעה).

אפשר כמובן לעשות את המסלול בכיוון ההפוך, מברוקלין (אליה מגיעים בסאבוויי, באחד מהקווים הכחולים, A או ‭,C‬ עד תחנת ‭High St‬) לכיוון מנהטן, כשהפנים פונות כלפי הנוף האורבני. ואם אתם רוצים חוויה שאין שנייה לה, עשו את המסלול כשהערב יורד ואורות העיר נדלקים מולכם. המראה בהחלט מרגש ועוצר נשימה.

השיט והנוף חינם

אם אתם רוצים לראות את פסל החירות ואת הנוף האורבני המהמם של מנהטן אבל לא מוכנים לשלם 40 דולר תמורת כרטיס לשיט תיירותי, נצלו פתרון כיפי וחינמי, שהוא חוויה ניו יורקית מוצלחת במיוחד: שיט ב"סטייטן איילנד פרי" ‭,(Staten Island Ferry)‬ מעבורת שההפלגה בה חינם, ואותה תזהו לפי צבעה הצהוב-כתום. היא מפליגה כל חצי שעה עגולה ממנהטן לסטייטן איילנד, ויוצאת מהרציף הממוקם בהצטלבות הרחובות Whitehall Street‬ ומ-‭,Water‬ ב"באטרי פארק‭."‬

תוכלו למצוא את הרציף בקלות: הוא ממוקם ממש ליד מעגן הסירות המפליגות לפסל החירות. המעבורת שטה על הנהר במשך כ‭25-‬ דקות (לכל כיוון) כך תוכלו לראות את נוף דרום מנהטן, עם גורדי השחקים והבניינים הצפופים, בלי לשלם פרוטה.

סיטי פס

אם אתם מתכוונים לערוך טיול בו תסב מנוי על האטרקציות התיירותיות הידועות של העיר, ישתלם לכם להצטייד ב"סיטי פס‭."‬ הכרטיס, למעשה מין חוברת עם שישה קופונים המקנים הנחה בכניסה לשישה אתרים: ארבעה ללא בחירה – עמדת הצפייה במעלה בניין האמפייר סטייט, מוזיאון המטרופולין, המוזיאון להיסטוריה אמריקאית, והמוזיאון לאמנות מודרנית ‭,Moma‬ ובנוסף שני אתרים נוספים, וכאן הבחירה היא בין מוזיאון גוגנהיים ל"טופ אוף דה רוק" ובחירה בין שיט בנהר וצפייה באתרים הידועים של מנהטן לבין שיט לאליס איילנד ולפסל החירות.

הסיטי פס עולה 79 דולר ‭59)‬ דולר לילדים מתחת לגיל ‭,17‬ ילדים מתחת לגיל 6 נכנסים בחינם לכל מקום בעיר כמעט, ואנא הצטיידו בתעודות מזהות שנדרשות בכניסה לכל מקום בעיר‭.(‬ מחיר הכניסה לשישה אתרים בלי הכרטיס המוזל יכול להגיע ל-144 דולר (אם מבקרים בכולם).‬ אם אתם מתכוונים לבקר בחמישה אתרים לפחות, הקנייה תשתלם לכם.

טיפ על טיפים

בניו יורק נהוג להשאיר טיפ כמעט לכל אדם שנותן לך שירות: במסעדות. החישוב הוא המס על הסכום הכולל של הארוחה כפול ‭.2‬ במוניות נהוג להשאיר ‭3-1‬ דולרים, תלוי במחיר הנסיעה ובאדיבות הנהג, בנוסף על מחיר הנסיעה. בברים ומועדונים. טיפ של דולר על כל משקה ששותים. במלונות: דולרים אחדים לנושאי המזוודות ולחדרנים.