פסח כבר כאן, הכפפות נשלפות ואובססית הניקיון עומדת להתחיל. סדר פסח או ביעור חמץ הם מושגים הידועים היטב לכולנו. תכליתם, למקרה ששכחתם, היא להסיר את התפל (בהנחה שאתם יכולים לקרוא לג'בטה תפל) מחיינו ולעבור תהליך של טיהור.

חג החירות אכן נראה כמו הזדמנות טובה לנסות לצאת לחופשי ולהשתחרר משלל המשקעים בחיינו, גם כאלה שהותיר בן הזוג הקודם. ביעור אקס, אם תרצו. ואם חשבתם שמדובר רק במיתוס אורבני ואין שום בעייה עם העובדה שאתם שומרים כמה מכתבים שלו, ובכן, אתם טועים. בענק.

מלח (ושלוש שערות) על הפצעים

אז מה הקשר בין הדיסק שהיא פעם קנתה לך לבין העובדה שאתה לא מפסיק לחשוב עליה? יצחק מזרחי, מנהל מרכז הקבלה בהוד השרון, טוען שיש קשר הדוק בין הנפשי למוחשי. לדעתו, האקט של נקיון הבית תורם לטיהור הנפש מהרעלים המצטברים בה.

"דברים שליליים כמו אנשים, אירועים ואף מקומות עלולים להשאיר עקבות לא טובות בסביבה שבה האדם חי. זוהמה אנרגטית יכולה לעורר מריבות שמעיבות על הזוגיות. אחת הדרכים האפשריות לטיהור הבית מבחינה אנרגטית וזוגית היא להדליק שבעה נרות ברחבי הבית ולקרוא פרק אקראי מספר תהילים מבלי לכבות את הנרות. יש לחזור על הטקס אחת לחודש. אפשר גם להציב עציץ חי בחדר השינה למשך שבוע, כדי לשאוב את האנרגיות הרעות משם".

''תהרגו אותי, אני פשוט לא מבינה את הפאזל הזה'' (צילום: thinkstock)
''תהרגו אותי, אני פשוט לא מבינה את הפאזל הזה'' (צילום: thinkstock)

חגית ג'ייקובס, יועצת ומומחית לפנג שוואי, מסבירה שלפי תורת הפנג שוואי, כדי לטהר זוגיות ישנה מחיינו עלינו לנקות ולזרוק לפח חפצים שקשורים לבן הזוג הקודם. "הרחקת החפצים מסביבת החיים שלנו מונעת חשיפה לתדרים אמוציונליים שעולים מהחפצים, ובכך מקלה עלינו מבחינה רגשית".

למי שמתקשה להיפטר מהם כליל, דרך אגב, תמיד אפשר להעלות לבוידעם. "המטרה היא שהחפצים ומה שהם מסמלים עבורנו יטרידו כמה שפחות את התת מודע".

ומה באשר לשאר החפצים שקיימים בסביבתנו? "סידור החלל בבית יכול להיות גורם בעל השפעה רבה כמו, למשל, כיוון השינה שלנו, סימבולים שמקיפים את המרחב או אזורים מסוימים בבית שיש להם עודף או חסך באלמנטים של זוגיות, בעיקר אזור דרום מערב, שמסמל את ההיבט הזוגי".

מזרחי, לעומת ג'ייקובס, טוען שלא צריך לזרוק כל חפץ שמתקשר לאהבה הישנה, כי אולי בגיל שמונים נרצה להביט לאחור ולהיזכר. עם זאת, חפצים שיש להם קונטקסט מובהק של רומנטיקה אינם רצויים. כך, למשל, תמונות משותפות מתקופת הזוגיות אינן יכולות להשאר תלויות על הקיר.

לצערן של הקוראות שלנו, הוא מדגיש שרצוי להיפטר גם מתכשיטים: "תכשיטים הם בעצם חפצים שקושרים על ידם ומשמשים ייפוי כוח לזוגיות, לכן צריך לגנוז אותם באמצעות 'טקס שבירה' ולטהר כל מקום שנחסם על ידי הזוגיות הקודמת".

אם אתן בעניין של התחלה חדשה הוא מציע טקס שאפשר לערוך באופן עצמאי בנסיון לשכוח מהאהבה הישנה: יש לקחת שלוש שערות מראש האשה או הגבר ולהכניס לתוך שקית קטנה עם מלח, אותה קוברים באדמה למשך שלושה ימים. לאחר מכן יש לשרוף את השערות על אש של נר נשמה ולהגיד את המילים הבאות: "זו או זה שמראשו ירדו שערות אלה ישרף זכרונם מזכרוני אמן אמן אמן".

השלום (ולהתראות) מתחיל בתוכי

ומה קורה אם אתם לא ממש בעניין של מלח ונרות נשמה? גולי ארגוב, מאמנת אישית וזוגית, שמה דגש על הפנים ולא על החוץ ולכן מבחינתה האדם משפיע על הסובב אותו, ולא להפך. "הפרידה היא לא אירוע נקודתי", היא אומרת, "אלא תוצר של תהליך ששני בני הזוג היו שותפים לו: אי אפשר להיות פסיבי, גם אם נפרדו ממך. כדי להתגבר על הפרידה עלינו לנסות להבין מה היתה התרומה שלנו לפירוק המרחב הזוגי לאורך האינטרקציה הזוגית כולה, ולא רק בעת הפרידה עצמה". וכן, אנחנו יודעים, גם לנו פתאום השקית עם המלח נראית הרבה יותר אטרקטיבית.

אנחנו מקווים שלא שכחת את המלח, כן? (צילום: שאטרסטוק)
אנחנו מקווים שלא שכחת את המלח, כן? (צילום: שאטרסטוק)

עם זאת, לדעתה, ביצוע טקסים חיצוניים בנסיון להתגבר על הפרידה אינו תחליף להתמודדות עצמה, שצריכה לבוא מבפנים. השלכת החפצים גם היא סוג של טקס חיצוני: "יש פה רצון למחוק את קיומו של אותו אדם מחיינו. מדובר בסוג של הכרזה: 'החפצים שלך הם אתה, כשאני לא משאירה להם זכר, אני לא משאירה כל זכר גם לך'. יכול להיות שהפעולה תגרור חוויית קתרזיס רגעית, אך התהליכים המהותיים שיאפשרו לנו להמשיך הלאה מתרחשים בתוך האדם העצמו".

אז מה בעצם זריקת החפצים מייצגת עבורנו?

"כשאני רוצה לזרוק חפץ כלשהו, עלי להבין איזה חלק מעצמי הוא מסמל עבורי, וכך להבין איזה חלק ממני אני רוצה להשליך ממני ומדוע. האקט של סילוק החפצים עצמם הופך להיות שולי כי אם האדם מצליח להבין שהוא רוצה להיפטר מהחפץ כי הוא רוצה להיפטר מחלק מסוים בתוכו, הוא יכול להגיע לתהליך פנימי של השלמה עם הפרידה ללא הפעולה החיצונית של השלכת החפצים עצמה".

גרב פיפיות

ומה עושים אם אתם בכל זאת לא מצליחים לשכוח, וגם אין עליכם שלוש שעות פנויות של האקס? גם לזה יש פתרון. מקפלים תמונה של האהוב ותוחבים ברגל שמאל בין הגרב לנעל, דורכים על הרגל במשך כל היום ובסוף מוציאים את התמונה ואומרים: "תשכח אהבתי, תדעך אהבתי אליך, לא אלך בדרכיך, לא אחשק בגופך ובמעשיך".

אם בכל זאת אתם לא בקטע של טקסים קבליים, עיצוב חלל הבית שלנו, על פי ג'ייקובס, יכול לתרום לזימון זוגיות חדשה אל חיינו.

"יש לפזר סימבולים של זוגיות ברחבי הבית", מסבירה ג'ייקובס. "יש להסיר תמונות של דמויות בודדות ולהציב במקומן תמונות שמסמלות זוגיות ורומנטיקה, להוסיף חפצים שבאים בזוג כמו פמוטי נרות או סטים זוגיים של חפצי נוי כמו זוג ברווזי מנדרין שהם סמל סיני מובהק לזוגיות ונישואין יציבים. בנוסף יש להוסיף כסא נוסף לשולחן האוכל, כרית נוספת למיטה וכל חפץ אחר שיהפוך מאחד לשניים".

''אולי ככה? אוף! זה כל כך קשה! פסח הבא אני מבקת אופניים ודי!'' (צילום: thinkstock)
''אולי ככה? אוף! זה כל כך קשה! פסח הבא אני מבקת אופניים ודי!'' (צילום: thinkstock)

ומה באשר לחדר שבו הכל אמור לקרות? "בחדר השינה אין להציב את המיטה בצמוד לפינה של קיר אלא לאפשר גישה משני הצדדים, כמו מעין פינוי מקום לאדם שעומד להיכנס לחייך. בנוסף, גם שם יש לשים דגש על אלמנטים זוגיים והימנעות מחפצים בודדים".

רגע לפני שאתם מתחילים בשיפוצים אולי כדאי לנו לבצע בדק בית לגבי מה שמתחולל בתוכנו. "כולנו פועלים על פי דפוסים", טוענת ארגוב. "היכולת להסתכל פנימה ולהעלות אותם לרמת מודעות תאפשר לנו לנהל את הדפוסים במקום להיות מנוהלים על ידם, וכך בעצם השליטה חוזרת לידיים שלנו. ההפנמה הזאת תלווה אותנו גם למערכות היחסים הבאות שנקיים. אם נבין את התרומה שלנו למה שהתרחש בזוגיות הקודמת ולא נפנה את האשם כלפי חוץ, נוכל להתנהל טוב יותר בעתיד".