1. נישואים ברבנות

בישראל אין הפרדה בין דת למדינה ולכן "דרך המלך" לנישואים עוברת בממסד הדתי האורתודוקסי, כלומר דרך הרבנות אצל יהודים, ודרך הקאדי אצל מוסלמים.

יתרונות: הנישואין הללו מוכרים לכל צורך ומופיעים בתעודת הזהות ובמחשבי משרד הפנים ושאר מוסדות המדינה. זו גם הדרך הזולה ביותר להתחתן, וכרוכה באגרה סמלית בלבד. כיוון שהיא הדרך המקובלת, היא גם אהודה על המשפחה.

חסרונות: החסרונות בדרך זו מהותיים מאוד, מסבירה עו"ד אידית טיטונוביץ, מנהלת המחלקה המשפטית והמרכז לזכויות האישה והמשפחה בנעמ"ת: היא רלוונטית רק כששני בני הזוג הם בני אותה דת, וכשאין ספק בדבר יהדותם, ובתנאי שאינם מנועי חיתון, כמו למשל במקרה של כהן וגרושה. היא אינה שוויונית: כשצריך להתגרש נדרש גט כהלכה, כלומר הסכמה מצד הבעל. בהיעדר הסכמה מהבעל, האישה עלולה להישאר עגונה ומסורבת גט, שזו צרה גדולה, משום שאז אינה יכולה להתחיל בפרק ב' ולהביא ילדים עם גבר אחר, בלי שייחשבו ממזרים.

‭.2‬ חתונה קונסרבטיבית

על אף שמדובר בטקס יהודי מסורתי, הוא אינו מוכר על ידי רשויות המדינה. שכן, זו אינה מעניקה סמכות להשיא לרבנים שאינם שייכים לממסד האורתודוקסי. לכן, נישואים בטקס כזה מקנים לבני הזוג מעמד של ידועים בציבור בלבד (אלא אם כן נערכים במקביל נישואים אזרחיים – על כך בהמשך‭.(‬

יתרונות: לחילונים מושבעים לפעמים קל יותר להתחבר לדת בדרך הזו. הרבנים הקונסרבטיבים והרפורמים מקלים יותר בקבלת האדם אל חיק היהדות, למשל במקרים של פסולי חיתון או עולים חדשים.

חסרונות: לא מתאים לזוגות מעורבים. זה לא מוכר לרישום, וזה יותר יקר. בנוסף, אף שהממסד לא מכיר בנישואין, בזמן גירושין בית הדין הרבני עלול להחמיר ולדרוש בכל זאת גט כהלכתו.

‭.3‬ נישואים אזרחיים

בתחומי מדינת ישראל אין אפשרות להינשא בנישואין אזרחיים, ולכן ישראלים יכולים להתחתן בחו"ל, לפי חוקי המדינה שבה נערכים הנישואין (אצל רשם נישואין, בעירייה או לפני שופט) ולרשום את הנישואין הללו במשרד הפנים. המקום הכי נגיש, זמין וזול להינשא בו הוא קפריסין. יחסית ליעדים אחרים בחו"ל מדובר בנסיעה זולה, ההליך פשוט מאוד, ואין צורך להמתין לרישיונות או לאישורים.

יתרונות: המסלול הזה פתוח גם לזוגות מעורבים, משרד הפנים חייב לרשום את הנישואים הללו, ומבחינת רשויות המדינה את נשואה לכל דבר ועניין. אפשרות נוספת היא נישואי פרגוואי – באמצעות הדואר. אפשרות זו מחייבת נוכחות של לפחות אחד מבני הזוג, ומתאימה למצב שבו אחד מבני הזוג מנוע מלצאת מהארץ (בגלל צו עיכוב יציאה או מעמד לא מוסדר‭.(‬

חסרונות: זה לא זול, לא תמיד אפשר לצאת מהארץ, והחיסרון העיקרי הוא שכשמתגרשים - עדיין צריך לעשות זאת בבית הדין הרבני.

4. הסכם נישואים משפטי או חיים כ"ידועים בציבור"

ידועים בציבור הוא מעמד שיש לו משמעות משפטית לפי החוק (על ירושה, רכוש ועוד) גם בהיעדר הסכם בין בני הזוג. יחד עם זאת, עריכת הסכם אצל עו"ד היא הזדמנות להסדיר את היחסים באופן מחייב, בהתאם להעדפותיהם של בני הזוג. הסכם כזה אפשר לאשר בבית משפט למשפחה, כדי לתת לו תוקף של פסק דין.

יתרונות: מדובר במסלול פתוח לכולם, שבו אפשר לצקת תכנים לפי רצונם החופשי של בני הזוג. במקרה של פירוד כל אחד חופשי לקום וללכת, בכפוף להסדרים שבהסכם, ובית הדין הרבני אינו מעורב. במקרה של מחלוקת בין בני הזוג, הסמכות להתערב נתונה רק לבית המשפט לענייני משפחה.

חסרונות: צריך לשלם לעו"ד, וההסכם אינו מוכר לצורכי רישום ומול מוסדות המדינה. כשפונים לגופים שונים, למשל בנקים למשכנתאות, או ביטוח לאומי, יש צורך להוכיח שבני הזוג ידועים בציבור.

‭.5‬ חתונה אלטרנטיבית

טקסים אישיים למיניהם אינם מקנים מעמד רשמי, מלבד מעמד של ידועים בציבור. אם חתמתם על הסכם נישואים, אתם מוזמנים ללוות את האקט המשפטי בטקס חגיגי ולשתף את המשפחה והחברים, אבל אל תטעו: אין לכך מעמד רשמי. אותו כלל תופס, כמובן, גם לגבי טקס שנערך בידי סלב. זה יכול להיות כיף ומלא משמעות, אבל זה רק זה.

יתרונות וחסרונות: כמו אצל ידועים בציבור.

‭.6‬ לא להתחתן כלל

אם לא תתחתנו אבל תחיו יחד באותו משק בית, אתם ידועים בציבור, וכל היתרונות והחסרונות של המעמד הזה חלים גם עליכם. עצם החיים המשותפים, מסבירה עו"ד אירית רוזנבלום, מייסדת ומנהלת ארגון משפחה חדשה, מייצרים זכויות קנייניות, כך שאם בני זוג נפרדים במחלוקת, היא יכולה להתברר בבית משפט.

יתרונות וחסרונות: כמו אצל ידועים בציבור.

‭.7‬ חתונה בין הומואים או לסביות

במדינת ישראל אין הכרה בנישואין חד־מיניים, מבהירה עו"ד אירית רוזנבלום, כך שחתונה כזו היא אירוע עם משמעות הצהרתית ורגשית בלבד. עם זאת, קיימת אפשרות, שאכן מומשה על ידי כמה זוגות ישראלים בשנים האחרונות, להינשא בנישואים אזרחיים בחו"ל, למשל בקנדה. בשנים האחרונות בתי המשפט אמנם קבעו הלכות חדשות ביחס לזכויות של בני זוג מאותו מין, אולם מפני שהממסד אינו מכיר בהם, אומרת עו"ד רוזנבלום, הסכם כתוב בין השניים חשוב במיוחד כדי להסדיר את הקשר.

שימו לב: ישנה בעייתיות בנישואים אזרחיים בחו"ל ורישום במשרד הפנים כנשואים. שתי נשים שנישאו, למשל, מפסידות את זכויותיהן כרווקות ואמהות חד־הוריות, ולא ברור מה קורה בעת פרידה, וכמה מסובך יהיה להתיר קשר כזה.