החלטתם להיפרד. אבל המחשבה על תהליך הגירושין מעבירה בכם חלחלה: התביעות. הוויכוחים בין עורכי הדין. הכסף. הכעס. הלחץ. הייתם רוצים שהדברים ייראו אחרת. על גישור כבר שמעתם, אבל לשבת עם בן הזוג בחדר אחד ולנהל משא ומתן תרבותי – זה גדול עליכם. ואולי אתם דווקא יכולים, אבל בן הזוג כועס מדי. אז מה, תטיחו זה בזה עורכי דין?

ובכן, לא בהכרח. שיטה חדשה מפציעה בארץ, אחרי שבארצות הברית ובקנדה היא מקובלת כבר כמעט עשרים שנה. שיטה, שלדברי העוסקים בה עונה כמעט לגמרי על הקשיים והתחלואים של תהליך הגירושין.

שיטה שרואה את מכלול הצרכים של בני הזוג, נותנת מענה למצוקות שלהם, מקדישה מחשבה עמוקה לילדים ולחלוקה הוגנת של הרכוש, וגורמת לכל אחד מהם להרגיש שהוא לא לבד. תכירו: "גירושין בשיתוף פעולה".

איך זה עובד?

רנדי טישלר, מטפל זוגי ומשפחתי מוסמך ומגשר עובד בשיטת "גירושין בשיתוף פעולה" מאז החלה להתקיים בארץ לפני כשנה, ועבד כבר עם חמישה זוגות, שאצל אחד מהם הסתיים התהליך.

"כיום יש בארץ שתי קבוצות פעילות ומנוסות של עורכי דין ואנשי טיפול שמוסמכים בשיטה‭,"‬ הוא אומר. "האחת – 'להתגרש חכם' בתל אביב, והשנייה – 'להתגרש בשלום' בשרון. לתהליך יש מבנה קבוע מראש: עורכי הדין מטפלים בנושאי מזונות וחלוקת רכוש, ואילו אנשי הטיפול עובדים עם בני הזוג על התוכנית ההורית, על התקשורת ביניהם, על בניית חזון משותף ועל פתרון סכסוכים בעתיד.

"חלק מהפגישות מתקיימות בין כל בן זוג לבין אנשי הצוות שלו, אבל עיקר העבודה וכל ההחלטות מתקבלות בפגישות של בני הזוג עם שני אנשי הצוות הרלוונטיים. מוסכם מראש שיהיה שיתוף במידע, ולא יישמרו סודות מהצד השני, ולא פעם אנשי המקצוע של שני הצדדים מתייעצים ביניהם. כאשר מגיעים להסכם, הוא מוגש לאישור שופט בית המשפט לענייני משפחה. בדרך כלל ההסכם מאושר כמעט אוטומטית".

מה זה בכלל?

"עד היום, בפני בני זוג שרצו להתגרש עמדו שלוש אופציות משפטיות‭,"‬ מסבירה עו"ד איילת גולן־תבורי, עורכת דין מומחית בענייני משפחה, שהוסמכה לאחרונה לעבוד בשיטת הגירושין בשיתוף פעולה:

1. מאבק משפטי שבו אחד מבני הזוג פונה לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה, ותובע גירושין מהשני. התוצאה היא שבני הזוג מנהלים מאבק משפטי שבו כל אחד מהם מיוצג על ידי עורך דין נפרד.

‭.2‬ הסכם בין עורכי דין – בשיטה זו כל אחד מבני הזוג שוכר עורך דין, ושני עורכי הדין מנהלים ביניהם משא ומתן, תוך שיתוף מינימלי של בני הזוג בתהליך.

‭.3‬ הסכם גישור – שני בני הזוג שוכרים מגשר שמשמש כגורם ניטרלי ואובייקטיבי, ועוזר להם להגיע להסכם ביניהם.

"השיטה של 'גירושין בשיתוף פעולה‭,'‬ לעומת זאת, מנסה לאגד את היתרונות מכל השיטות, ולהוסיף עוד כמה חדשים", ממשיכה גולן-תבורי.

"בבסיסה, מדובר בשיטה שרוצה להשיג הסכם שמקובל על שני הצדדים, ולא להילחם עד שהאחד מנצח והשני מפסיד. אבל בניגוד לשיטות האחרות, כאן מוקם מעין 'צוות פעולה' רב מקצועי, שמלווה את בני הזוג מתחילת התהליך ועד סופו. לכל אחד מבני הזוג מתמנים עורך דין ואיש טיפול (מתחום הטיפול האישי, הזוגי או המשפחתי),‬ שעומדים לצדו ומייעצים לו, ובמקביל מקיימים פגישות עבודה עם עורך הדין".

"במה שקשור לגירושים, אנחנו מפגרים אחרי העולם בעשרים שנה‭,"‬ אומרת ד"ר אלישבע זהר־רייך, מטפלת זוגית ומשפחתית, שמשמשת כמומחית מטעם בתי משפט בסכסוכי גירושים, וחברה בקבוצת "להתגרש חכם‭."‬ "אצלנו יש בתי דין עמוסים, עורכי דין לוחמניים ומשפחות שמ־ תחילות תהליך ואין להן מושג איפה הוא ייגמר. התוצאה היא משפחות שמוצאות את עצמן במצב קשה אחרי הגירושין, ואם יש ילדים, הסיפור רק מתחיל ביום אחרי הגט. בתהליך 'גירושין בשיתוף פעולה' אין תביעות עם ראיות והוכחות, אלא עבודה של צוות שעוטף את בני הזוג ועוזר לו להגיע להסכם, ללא עוינות, ושומע את קולם של הילדים. הרעיון הוא לא להגיע להתדיינויות משפטיות – אלא להגיע להסכמה במינימום נזקים לכולם‭."‬

"כל חיי עסקתי בתיקון נזקי גירושים למתגרשים ולילדיהם. עכשיו אני עוסק במניעה‭,"‬ אומר טישלר. "סוף סוף אני מרגיש שאני משפיע לטובה – כי מתהליך כזה, כל בני המשפחה יוצאים עם פחות מטענים‭."‬