הפעם השניה שעליתי על סוס בימי חיי היתה ממש לפני כמה ימים, בבביקור היכרות עם פעילות "עמותת משעולים", התומכת באוכלוסיות עם צרכים מיוחדים, באמצעות טיפול בבעלי חיים ובסביבתם. 'קורונה', הסוסה עליה רכבתי, החלה לפתע להאיץ. נבהלתי ועשיתי את הדבר שאני עושה הכי טוב במצבים כאלה: צרחתי. אחד המדריכים מיהר לעברי ועצר אותה באקט הירואי. "אני רוצה לרדת! תנו לי לרדת! אני לא ממשיכה!!", התנשפתי ורעדתי. "את לא יורדת", אמר לי באסרטיביות, "את נשארת עליה ואני מחזיק אותה". התווכחתי ויכוח סרק, הוא ממש לא התכוון לוותר לי. במיומנות ובמקצועיות הפך את החוויה המפחידה למתקנת, כש'קורונה' ואני המשכנו לעבוד על הזוגיות שלנו עוד שעה שלמה.

"היא בסך הכול רצתה להתקרב לשאר החבר'ה, הרגישה לבד", הסביר לי המדריך מאוחר יותר. ומי אני, השייכת לזן בני האדם, הידועים כיצורים החברתיים ביותר, שזקוקים להשתייך לחברה כצורך קיומי, שאגיד לה "לא". אולי התכונה הכל כך בסיסית הזאת, היא שיוצרת את ההתחברות הבלתי אמצעית בין הסוסים לבין הילדים.

בעלי חיים וילדים: לומדים לבטוח אחד בשני

"כשאני על הסוס אני מרגישה מרחפת, לא על הקרקע, אני במקום אחר", סיפרה תום לוריא (22), שחייה השתנו ללא היכר בעזרת העבודה עם החיות. בגיל 10 חודשים עברה לוריא תאונת דרכים קשה, במהלכה נפגעה בראש. כתוצאה מכך, היא משותקת שיתוק חלקי בפלג גופה השמאלי, כשיד שמאל שלה משותקת לגמרי. ועדיין, זה ממש לא מונע ממנה לתפוס מגרפה ולגרף את התאים של הסוסים. מה שהחל בגיל שבע, כחוג רכיבה טיפולית, מתגבש כמקצוע אותו היא רוכשת במסגרת מסלול ההכשרה התעסוקתית.

"אני מטפלת בו, מנקה לו את התא, מאכילה אותו ואחר כך, ברכיבה, אני ממש מרגישה את הבעת התודה שלו", ממשיכה לספר לוריא. "עם הזמן לומדים לראות איך כל חיה אומרת את התודה שלה בצורה אחרת".

את העמותה, הפועלת בתוך החווה "מרכז תלמים" בקיבוץ מגל, שבסביבות עמק חפר, הקימו בינואר 2008 קומץ אנשים, המאמינים בהשפעות החיוביות שבעבודה עם בעלי חיים.

"בתו של אחד ממייסדי העמותה חלתה בסרטן ועברה טיפולים, שהתישו אותה פיזית ורגשית", מספרת שני אחדות, מנהלת העמותה ובעלת תואר ראשון בעבודה סוציאלית ושני בניהול ארגונים ציבוריים. "במקביל לטיפולים הקונבנציונליים, חשבו הוריה שאולי רכיבה טיפולית וסביבת בעלי חיים בכלל יכולה קצת להוריד מהמתח". התוצאות המיוחלות אכן הגיעו, העבודה חיזקה את תחושת הביטחון והדימוי העצמי ובד בבד שיפרה את תהליך ההחלמה. בעקבות ההצלחה האישית יזם האב פעילות בחווה לילדי המחלקה האונקולוגית בה טופלה בתו. חוויה שרוממה את הרגשתם הטובה של הילדים, שהעידו על חוויה אתגרית אך אפשרית.

מקום לבוא אליו בכל יום

את מועדונית הילדים עם צרכים מיוחדים, הפרויקט הראשון של העמותה, הגתה רותי כמון, חברת קיבוץ מגל ועובדת סוציאלית בהכשרתה. כמון, שעבדה עם ילדים הסובלים משיתוק מוחין בעיר חדרה, ביקשה לאוורר אותם מהאורבניות ולהביא אותם ליום כיף בחווה של רכיבה וטיפול בחיות. בסוף אותו יום פנתה אליה אחת מהילדות ואמרה: "אבל רותי, אנחנו רוצים לבוא כל יום". המשפט הזה היווה טריגר להקמת מרכז לעבודה עם ילדים הסובלים מנכויות פיזיות קשות. ילדים, המתמודדים מדי יום עם האתגרים שמציבה בפניהם ההתנהלות היומיומית הטריוויאלית, מתנסים בחוויה המעצימה של להיות בצד של אלו שזקוקים להם ולא הנזקקים.

נכון להיום, המקום מונה כבר כ-150 ילדים ממגוון מגזרים, עם מגוון בעיות: ילדים מהחינוך המיוחד עם בעיות רגשיות, המתקשים קושי אמיתי לשבת בכיתה בין ארבעה קירות, באים ללמוד מתמטיקה דרך הרגליים של הסוסים. ילדים שמצליחים לווסת את רגשותיהם דרך התרגשות מהמלטה של חיה, דאגה, הבנת הצרכים שלה וטיפוח תחושת אחריות במהלך הטיפול בה. בני נוער בסיכון, שהסתובבו ברחובות ובוגרים עם צרכים מיוחדים, על רקע פיזי או נפשי, זוכים להכשרה תעסוקתית בתחום בעלי החיים.

"אלו אנשים שהמדינה מכירה בקושי שלהם להשתלב בשוק העבודה ומפנה אותם אלינו. אנחנו תומכים בהם ומכשירים אותם, גם בלימודים תיאורטיים, כמו עבודה על מחשב, אבל בעיקר בתחום המעשי, הכולל עבודה עם חיות ורפואה מונעת", אומרת אחדות. "בנוסף, אנחנו מחזקים להם גם את הצדדים החברתיים ומלמדים אותם, בין השאר, איך להגיע לראיון עבודה. לאנשים האלה אנחנו מגייסים מילגה, משום שמאד קשה להם להתחייב ללימודים".

מסע של העצמה: רוכבים בשבילם

המגוון האקלקטי במקום אינו פוסח גם על החיות, כשלצד הסוסים והכלבים מטופלות בחום גם חיות בר "מורגלות". "אלו גורי בר בני מספר ימים, שננטשו או התייתמו מאם ורשות הטבע והגנים אוספת אותם, מעבירה אותם אלינו ואנחנו מטפלים ודואגים להם. תארי לעצמך כמה עוצמה יש לחוויה, בה נער בסיכון מאכיל תן מבקבוק. זו חוויה שמלמדת את שני הצדדים להניח את האינסטינקטים ההישרדותיים ולבטוח אחד בשני".

בתאריכים 8-9 לנובמבר מזמינים חברי העמותה, צוות מתנדבים גדול ומדריכי "מרכז תלמים" את כל מי שרוצה לצאת איתם למסע "רוכבים בשבילם", מסע אתגרי בנופים היפים שבאיזור רמות מנשה לכיוון קיבוץ מגל, הכולל ארוחת ערב ומופע קאנטרי עם שירה בציבור אל תוך הלילה. הפנינג שכולו גיוס תרומות למען ילדים ובוגרים עם צרכים מיוחדים שחלקם גם יצטרפו למסע.

העלויות סמליות, ונעות בין 150 שקלים למי שמגיע עם סוס ועד 550 שקלים ליומיים מלאים, למי שמגיע ללא סוס. ההשתתפות במסע מותנית בגיוס תרומה על בסיס מודל רשתי, כשכל אחד מהמשתתפים מגייס עבור העמותה לפחות אלף שקלים כנגד קבלה המזכה אותו ממס. "המסע נועד לכסות את העלויות של הטיפולים עבור הילדים האלה והאחזקה השוטפת של החיות", אומרת אחדות. "אנחנו קוראים גם לאנשים חובבים וכאלה שמעולם לא רכבו, שיצטרפו אלינו, אפילו ליום אחד, ויראו מקרוב איזו העצמה יש בשילוב שבין חיות לבני אדם".

צידה לדרך:

האחווה בין האדם והבהמה מובילה את היצור האנושי אל מעבר לגבולות בני מינו, ומגשימה את האחדות עם כל החי בעולם.

(- מהאטמה גנדי)

לאתר מהות החיים