מכירים את רפלקס האדישות? זה שתוקף אותנו בכל פעם שאנחנו רואים מודעה הפונה לליבנו בבקשה לעזרה? הרשתות החברתיות מוצפות בפניות ללב הקהל הרחב ורפלקס האדישות כבר הפך לחלק בלתי נפרד מאיתנו. לרוב, כל מפגש עם פניה שכזו מסתיים בהרהור פנימי: "הייתי יכול לעזור אילו רק היו לי...", שאחריו שורה ארוכה של תירוצים.

נטליה גרינברג (26), סטודנטית במחלקה לתקשורת חזותית במכללת שנקר, לעומת זאת, החליטה שלא תישאר אדישה מול סטטוס פייסבוק, שנגע בה וסיפר על מצוקתה של משפחה, שנזקקה למיליון ש"ח למימון תרופה ניסיונית לבנם חולה הסרטן. כך, מבעד לאדישות השיגרה, היא קמה לפעול, להתגייס למען המטרה, לתרום באופן שלא ידעה שתוכל - ולהרים אירוע התרמה אמנותי, במסגרתו גייסה עשרות מתנדבים וכמה עשרות אלפי שקלים במשך יומיים בלבד.

את הקריאה לעזרה פירסמה ויקי קלמנוביץ', חברה של גרינברג ואחות של עמית בן ה-17, החולה במחלת הסרטן זו הפעם הרביעית. עמית, תלמיד במגמת מוזיקה בתיכון עירוני א' בתל אביב ונגן חצוצרה בתזמורת הפילהרמונית הישראלית הצעירה, נלחם במחלת הסרטן ששבה ותוקפת את גופו. הטיפולים שעבר עד כה, ביניהם השתלת מח עצם, שיפרו את מצבו, אך הטיפול היחיד שיציל את חייו הוא טיפול ביולוגי חדשני, שעלותו מסתכמת במיליון שקלים; סכום שידה של משפחתו אינה משגת.

ֿ

"ויקי ואני חברות כבר שנים ולפני מספר חודשים ראיתי שהיא פירסמה סטטוס בפייסבוק: 'שלום חברים אני ומשפחתי נקלענו למצב לא טוב. אחי הקטן חולה בסרטן והוא זקוק לתרופה של מיליון שקל ואנחנו צריכים עזרה'", מספרת גרינברג. "נזכרתי באירוע התרמה שנעשה בעבר למטרת גיוס כספים וחשבתי שאולי נוכל לעשות משהו דומה".

עוד סיפורים על אנשים שעושים טוב:

>> מותק של מונית: סיפורה של נהג מונית שהפך לאגדה בניו-יורק

>> מכשכשת בכלב: המלאכית של הכלבים העזובים

>> לפעמים יערות מתגשמים: הגשים חלום ונטע יער שלם במו ידיו

תמונות בתערוכה, Create for the Cure (צילום: עמי סיאנו)
תמונות בתערוכה, Create for the Cure (צילום: עמי סיאנו)

ליזום ולתרום: כל אחד יכול

איך סטודנטית צעירה לתקשורת חזותית, ללא כל ניסיון באירגון אירועים, לוגיסטיקה וגיוס תרומות מצליחה להרים אירוע התרמה בו הוצגו מאות עבודות אמנות וגוייסו כמה עשרות אלפי שקלים בתוך מספר ימים?

"הבנתי שאני חייבת להרים אירוע כזה ושאלתי את החברות שלי במייל מי רוצה להשתתף בארגון של אירוע כזה". התגובות לא אחרו להגיע ואל גרינברג הצטרפה אור ליבנה (26) מכפר סבא, בוגרת טריה של המחלקה לתקשורת חזותית במסלול לאיור, שלקחה חלק בהפצת הקריאה לאמנים לתרום עבודות, בימי איסוף עבודות, בשינוען, בתלייתן בגלריה ובכל היוצא בזה.

"קראנו לאירוע "Create for the cure" במטרה להפיץ מסר אופטימי, יצירתי ומיוחד", מוסיפה גרינברג. "החלטנו להתמקד בצד האופטימי והיצירתי של החיים: בואו לראות יצירות אמנות, לשטוף את העיניים, תרמו כמה שאתם יכולים ואולי תקחו איתכם הביתה עבודה יפה".

"הגענו לעשרות אמנים, בעיקר מאיירים, שרצו להשתתף וביקשנו מהם להפיץ את האירוע וכך התחלנו להגיע ליותר ויותר אנשים. ההיענות היתה מפתיעה: תוך מספר ימים כבר התחלנו לאסוף תמונות", מספרת גרינברג בהתרגשות. "יום אחד אור שולחת לי הודעה: 'איציק משתתף וגם בתיה קולטון, שהיתה מנחה שלה בפרויקט גמר. קדישמן שמע על זה ותרם שני ציורים, האחד לעמית והאחר עבור אירוע ההתרמה".

מלבד האמנים עומדת מאחורי העבודות שנתלו על קירות הגלריה רשימה ארוכה של אנשים טובים, שנרתמו למטרה ותרמו זמן, משאבים או כסף כדי לעזור במימוש הרעיון: החל ממנהלי "בעלי המלאכה", יעקב בן כהן ושגיא אשין (שאגב, היו היחידים מכל בעלי חללי התצוגה אליהם פנו, שהסכימו לתרום את החלל למשך יומיים); דרך שי ועקנין, בעליו של בית הדפוס פוטוגרפיקס, בו הודפסו העבודות במחיר מסובסד; סיון ברון שתרמה סכום ראשוני עבור הדפסת העבודות, יפתח ירקוני מארץ הירדן שתרם כיבוד ושתייה ועד למי שהתנדבו לשנע עבודות, לתלות, לתלות בגלריה וללוות את האירוע במוזיקה טובה.

נועה ליברמן פלשקס (30) מת"א, מאיירת בוגרת שנקר, ששמעה על האירוע דרך אור ליבנה ותרמה איור מעבודותיה, מספרת: "אני חייבת להודות שזה רעיון מעולה למטרה מצוינת ואני אמשיך לעשות את זה לכל מטרה חיובית שתידרש. זה המקצוע שלנו. אנחנו מאיירים, יש לנו הרבה דברים שעשינו בשביל הכיף ואם אנחנו יכולים לקחת את הכיף הזה ולתת אותו למטרה שתעניק כסף למי שצריך אותו - לדעתי זה הכי טוב שאפשר לעשות".

על קירות הגלריה הצפופה נתלו מאות עבודות, שהתקבלו מ-150 אמנים, שכמה מהם אף תרמו יותר מעבודה אחת. כל ההכנסות מהמכירה הוקדשו למען עמית ומימון הטיפולים שיכולים להציל את חייו.

מאיירת שעושה טוב, נועה ליברמן פלשקס (צילום: עמי סיאנו)
מאיירת שעושה טוב, נועה ליברמן פלשקס (צילום: עמי סיאנו)

הרצון לעשות טוב: בכל אחד מאיתנו

בערב הפתיחה לא ניכר, שלא מדובר בצוות מארגנים מקצועיים, אלא בחורה צעירה, ללא כל ניסיון בהפקת פרויקטים בסדר גודל כזה. האמונה בטוב ליבם של אנשים היא שהובילה את גרינברג למימוש רעיון, שכל כולו עזרה למי שנקלעו למצוקה.

"התגובות היו משמחות, מאוד מפרגנות - אנשים כל כך התלהבו מהיוזמה", מספרת גרינברג ביום שאחרי התערוכה. "לי זה נראה כל כך מובן מאליו. זה נראה לי המעט שאני יכולה לעשות, כדי לעזור למישהו בסביבה הקרובה אלי. אני עדיין לא מעכלת שהגענו לכל כך הרבה אמנים: החל מסטודנטים, דרך ראשי מחלקות בבתי ספר יוקרתיים ועד לאמן בסדר גודל של קדישמן, ומכרנו עבודה שלו למען עמית. אני עדיין לא מעכלת שגייסנו עבורו 20,000 ש"ח".

שאלנו את גרינברג מה בחורה צעירה, שכמעט כל זמנה מושקע בניסיון לסיים את לימודיה ולמצוא מקום בשוק העבודה הישראלי, לומדת מהחוויה הזאת? "כשחזרתי הביתה מאיסוף עבודות הייתי מוצפת רגשות ומלאת אנרגיות", ענתה. "זה ריגש אותי לראות שיש כל כך הרבה טוב באנשים, זה ממש חימם לי את הלב. זה מה שאני קיבלתי מהפרויקט, יחד עם העזרה לעמית ולמשפחתו: התרגשתי לראות שוב שיש הרבה רצון לעשות טוב, לעזור ולתרום בסביבה שלנו".

בחודש האחרון התקיימו מספר אירועים נוספים, שמטרתם לגייס תרומות למען המשפחה, ביניהם קונצרט, שיזמה מגמת המוזיקה בבית הספר בו לומד עמית בשיתוף תלמידי ומורי בית הספר לאמנויות תלמה ילין. תרומתו של הקהל הרחב איפשרה למשפה לגייס את מרבית הסכום ולהתחיל בטיפול, אם כי עדיין חסרים להם 250,000 ש"ח למימון הטיפול כולו.

>> ניתן להמשיך ולרכוש יצירות אמנות דרך עמוד הפייסבוק של"Create for the cure"או לתרום ישירות דרך אתר "חברים לרפואה".

צידה לדרך:

יותר ממה שאנחנו אוהבים אנשים על הטוב אשר עשו לנו, אנו אוהבים אותם על הטוב אשר עשינו להם.

(- לב טולסטוי)

לאתר מהות החיים