שאלתם את עצמכם מה קורה לאחר שאתם משליכים את בקבוקי השתיה מפלסטיק לתוך מכלאות המיחזור המוצבות ברחוב? ובכן, בארץ, מקבלים הבקבוקים הממוחזרים מספר רחב של צורות חדשות: החל מסלסלות לפירות וירקות, תבניות לביצים, סרטי קשירה ועד מוצרי טקסטיל שונים (פליס, שטיחים, שמיכות ומעילים). באוגנדה, לעומת זאת, החליט רוגנצו "ברונו" טוסינגוויר, אמן צעיר המתמחה באמנות אקולוגית, לאסוף את בקבוקי הפלסטיק לטובת בניית פארק שעשועים לילדי השכונות העניות ולאפשר להם מרחב בטוח למשחק ולמידה, וזכה בפרס טד היוקרתי.

טוסינגוויר, אמן המציג כדרך קבע בגלריות, מורה ופעיל קהילתי, החל לפתח את רעיון פארק השעשועים כשהחל לחקור את עולם האמנות האקולוגית כסטודנט באוניברסיטת קימבוגו שבאוגנדה. באותה עת פגש אמנים מקומיים נוספים, חבר אליהם ויחד הם החלו לפתח יצירות אמנות מזבל, חומר גלם זול המצוי בשפע.

אמנות עם הפנים לקהילה

"אמנות מאחדת", מסביר טוסינגוויר באתר התחרות, "אנחנו יכולים להשתמש במה שמסביבנו וליצור אוצרות, אפשרויות תעסוקה ובו זמנית, גם להיטיב עם הסביבה. ניצב בפנינו עולם מדהים של אפשרויות".

בשנה האחרונה הופיעה אוגנדה פעמים רבות בכותרות ערוצי התקשורת העולמיים בעקבות הפצת סרטון היוטיוב הוויראלי KONY 2012, שכוון ליצור לחץ ציבורי עולמי על מנהיגי העולם לכליאת מנהיג צבא הילדים-חיילים, קוני. אם לא די בזה, המציאות של ילדים באוגנדה, הגדלים בצל קשיי עוני וחוסר גישה לחינוך הולם, החמירה עם פרוץ מחלה מסתורית שתקפה אלפי ילדים בצפון המדינה והותירה אותם עם בעיות מנטליות ומומים פיזיים.

החיים בצל המציאות הזו הובילה את טוסינגוויר לחשוב מחדש על הכיוון אליו הוא פונה עם האמנות שלו: "עברתי מהפך, מיצירת אמנות שנועדה להיתלות על קירות, עם השפעה מינימלית על החברה, אל עבר יצירת אמנות המציעה פתרונות לצרכים קהילתיים. זה עזר לי להבין את הערך שלי לקהילה".

טוסינגוויר היה המארגן האחראי של האירוע הראשון מסוגו של טד, שעסק בדרכים בהם אמנים מקומיים יכולים לרתום חומרים ממוחזרים כחומרי גלם לאמנותם בקאמפלה שבאוגנדה. היוזמה שלו לא רק חיזקה את קהילת האמנים האקולוגיים, נכתב באתר התחרות, "כי אם הרחיבה את מעגל האמנים ואת הסביבה בה הם פועלים בתחום זה".

רוגנצו "ברונו" טוסינגוויר: אתגר "עיר 2.0"

"הפרוייקט של טוסינגוורי, המאפשר לילדי אוגנדה מפלט פסיכולוגי ורגשי דרך משחק, שימוש מסקרן בחומרים ומבנים חדשניים, סלל דרכים חדשות לילדים ללמוד מתוך ודרך הסביבה", נכתב באתר פרס טד היוקרתי. השנה, הוקדש הפרס לרעיון של "עיר 2.0", שמטרתו לאפשר ליזמים להציע דרכים לחשוב מחדש על שינוי המרחב העירוני במהלך שנת 2012.

יחד עם טוסינגוויר זכו בפרס מספר יזמים נוספים, שהציעו דרכים יצירתיות לחשוב על העיר מחדש, ביניהם חוקר המעצב מרחבים נטולי רעש באמצע השאון העירוני, מעצבים המיישמים את עקרונות הקוד הפתוח על אדריכלות עירונית הנגישה לכולם וחוקר בריאות המציע דרכים להילחם במגפת הכולרה.

פרסי טד מציעים למנהיגים עם חזון את האפשרות לחלום בגדול ולהגשים משאלה עבור העולם. מאז הושק הפרס בשנת 2005, הוא ניתן ל-17 אנשים עם רעיונות גדולים, ביניהם המוזיקאי האקטיביסט בונו, חוקר האוקינוס סילביה ארל ואמן הרחוב ג'יי.אר.

טוסינגוויר משתמש בפרס כדי לפתח את קהילת הטד המקומית בה הוא חבר, הרחבת תוכנית לאמנות נשית אקולוגית, שכבר תומכת ב-15 נשים בפיתוח רעיונותיהן העיסקיים, והגדלת פארק השעשועים שלו, המונה כרגע מסוק צעצוע מבקבוקי פלסטיק, לכדי פארק קבע.

אמנות מאחדת
אמנות מאחדת

האמנית פאולינה קאיל אמרה פעם: "אשפה מעוררת בנו תאבון לאמנות", ואמנות בידיו היצירתיות של טוסינגוויר יכולה לעורר בילדים תאבון חדש לחיים.

צידה לדרך

"חשוב לומר שמשחקי הילדים אינם משחקים סתם, אלא העניין החשוב ביותר בשלב זה של חייהם" (מישל דה מונטן)

לאתר מהות החיים