הפסיכיאטר והסופר ההולנדי פרדריק ואן אדן טבע בשנת 1913 את המושג "חלומות צלולים". חלומות צלולים הם המקום שבו השינה והתודעה נפגשות. בחלום צלול האדם מודע לכך שהוא חולם עוד לפני שהתעורר.

מיוסף בעל החלומות ומזיגמונד פרויד למדנו שהחלומות יכולים לגלות לנו סודות על המציאות. ממיתוסים קדומים ומג'וזף קמפבל למדנו שאנחנו בוראים חלומות, החלומות בוראים אותנו וחוזר חלילה. אז למה להסתפק בזה? למה להשאיר את כל הבמה לתת-מודע? אנחנו ישנים כשליש מהיממה, מה שאומר שאדם ממוצע מבלה 25 שנים בחייו בשינה. זה המון זמן וחבל לא לנצל אותו. החלומות הצלולים פותחים לנו דלת למקום הלא-מנוצל-דיו הזה.

לכתבות הקודמות:

בטח לא תופתעו לשמוע שקיימת אפליקציה סלולרית שעוזרת למשתמשים להשיג חלומות צלולים. האפליקציה, שנקראת DreamZ, מבוססת על ידע נוירולוגי: מבחינת הפעילות העצבית אפשר לתאר את שלבי השינה כגרף עם עליות ומורדות. השלבים, כלומר מחזורי השינה, חוזרים על עצמם כמה פעמים במהלך הלילה וכוללים שינה קלה שבה פעילות עצבית מתונה, שינה עמוקה שבה פעילות עצבית נמוכה, ושנת רע"מ שבה פעילות עצבית ערנית. הטלפון החכם יודע מתי אתם חולמים כי הוא מונח על המזרון ו"מרגיש" את התנועות שלכם, שמתגברות בשלב הרע"מ. בזמן המתאים הטלפון ינגן אות קולי שיחדור לחלום וישתלב בו מבלי להעיר אתכם.

האות גורם לכם להיות מודעים לכך שאתם חולמים ולבצע "בדיקת מציאות" תוך כדי שינה. בדיקת מציאות דורשת אימון ויש כמה דרכים לבצע אותה. בדיקת מציאות מעניינת היא לסגור לעצמכם את העיניים ואת הפה. אם זה קורה בחלום, תוכלו להמשיך לנשום כי בחלום אפשר לנשום גם ללא חמצן.

DreamZ מאפשרת לכם להקליד לתוכה את החלום בנוחות מיד עם ההתעוררות מפני שזכירת חלומות היא חלק חשוב באימון להשגת חלומות צלולים. החיסרון היחידי של האפליקציה הוא שצריך ללכת לישון עם הטלפון לידכם במיטה.

אם כמוני, גם אתם לא רוצים להירדם בחברתו של הסמארטפון, ישנן כמה טכניקות שנועדו לעזור להשיג חלומות צלולים:

לאמות טיבטים רבים מלמדים את חסידיהם יוגת חלימה – הדרך הבודהיסטית להשגת חלומות צלולים. כל נזיר בודהיסטי מתחיל. יודע שמהותו של הבודהיזם היא לגרום לנו להתעורר (הראשון שעשה זאת היה הבודהה, שכידוע משמעות שמו היא "זה שנעור"). העניין שזה לוקח זמן וחבל לא לנצל את שעות השינה לקידום ההתעוררות. ליוגת החלימה יש כמה מטרות:

להיעזר בחלום כדי לנצל את היעדר מגבלות הגוף והנפש (צילום: h.koppdelaney, cc)
להיעזר בחלום כדי לנצל את היעדר מגבלות הגוף והנפש (צילום: h.koppdelaney, cc)

על פי הבודהיזם כולנו קצת רדומים, חולמים בהקיץ גם מחוץ למיטה, ומאמינים לשקרים שהתודעה המבולבלת שלנו מוכרת לנו. כל מי שטרם נעור - במובן הבודהיסטי של המילה - נוטה לשכוח שמה שנראה לנו כמציאות הוא בעצם הקרנה של הרגשות שלנו. זה קצת כמו לצפות בפרסומות ולהאמין שמי ששותה דיאט קולה נהיה חטוב ויפה אחרי שני שלוקים. אם נזהה את החלום כחלום, נדע לזהות גם את טבעם האשלייתי של החיים בזמן הערות.

בחלום אפשר להיעזר גם כדי לנצל את היעדר מגבלות הגוף והנפש שהוא מספק לנו כדי להתקדם בהתפתחותנו הרוחנית. בחלום אין דבר כזה שאין דבר כזה, אין מגבלות חברתיות ופיזיות והגוף יכול לנסוע לאן שהוא רוצה במרחבי החלל והזמן, לפגוש מורים גדולים ולתקשר עם ישויות רוחניות (תחליטו בעצמכם אם אתם רוצים לקבל את זה כמטפורה או כפשוטו). פעם נכחתי בשיעור של לאמה שבו הוא סיפר כיצד באמצעות שליטה בחלום הוא הרים את החדר שבו שהה בלילה באוויר, עף מעל המנזר וצפה בו ממעוף הציפור. גם זו דרך לקבל פרספקטיבה על החיים, לא?

גם במסורת היהודית יש לשינה וחלומות משמעות מכרעת. ביהדות מאמינים שהנפש עוזבת את הגוף בלילה, לכן מתפללים בכל בוקר "מודה אני לפניך מלך חי וקיים שהחזרתי בי נשמתי...". באופן דומה הטיבטים מאמינים שבין המוות ללידה מחדש התודעה עוזבת את הגוף ויוצאת למעין מסע המכונה "בארדו". ה"בארדו" הוא מצב ביניים שמיוחס לא רק לתקופה שבין מיתה ללידה מחדש, אלא גם לשינה. כדי לצלוח את הבארדו בשלום ולהשיג לידה-מחדש מוצלחת, צריך להיות מוכנים למסע ולהבין מה קורה בו. מי שמיטיב לשלוט בחלומותיו, יהיה לו קל יותר להתמודד עם הבארדו.

אז איך עושים את זה?

תרגול יוגה של החלימה מתחלק לכמה חלקים:

  1. במשך היום אנו צריכים להזכיר לעצמנו את טבעה דמוי החלום של המציאות;
  2. בקימה בבוקר יש לנסות להיזכר בחלומות מהלילה;
  3. לפני השינה שוכבים על הצד כשהראש מונח על היד, בתנוחת הבודהה הישן.
  4. חוזרים על מנטרות ומדמיינים אנרגיה שנודדת מכיוון צ'קרת הלב אל העין השלישית ושם הופכת לכדור של אור שבו מתבוננים.

הצלחתם? זה היה כמובן הסבר על רגל אחת ובכל מקרה יוגת חלימה, ממש כמו שחייה, זה לא משהו שלומדים בהתכתבות. אתם מוזמנים לספר איך היה. ובינתיים לא לשכוח שתמיד כדאי לנהל יומן חלומות, שבו יתועדו החלומות סמוך ככל הניתן לזמן היקיצה, גם אם זה באמצע הלילה.