אחרי: רבדר צעיר ב-10 שנים (צילום יח

נוודות, נוודות אמיתית, כזאת שאין בה בית שמחכה בסוף הדרך, נראית כמו צורת החיים הכי קשה שיש. הרי אילו נדודים היו תענוג, קין לא היה מקבל את העונש שגזר עליו להיות נע ונד בארץ. אבל בעוד התנ"ך מלמד אותנו שנדודים זה באסה, המשנה מזכירה שמי שמרבה נכסים מרבה גם דאגות (אבות ב' ז'). לנוודים אין נכסים, בטח שלא נדל"ן, אז גם אם התרמיל קצת כבד על הגב, לבו של הנווד קל.

ב-1999 יצא לאור ספרו של רובין ס. שארמה "הנזיר שמכר את הפרארי שלו", שכבש בסערה את אומת הניו אייג' ולא רק אותה. הספר, כפי שמעידה כותרתו, מותח את גבולות ה"מרבה נכסים מרבה דאגות", ומציע להשאיר מאחור את אורח החיים התזזיתי והסופר-חומרני לטובת חיפוש רוחני (במציאות אף נזיר לא מכר שום פרארי. הגיבור ג'וליאן מנטל הוא דמות בדיונית, ויש להניח שלמר שארמה, שאינו נזיר, יש מספיק כסף לפרארי בזכות ההכנסות מרב המכר ההיסטרי שלו).

עוד במהות החיים:

__________________________________________________________________

לא יהיה זה ניחוש פראי לומר שאחד ממקורות ההשראה של שארמה הוא סיפורו של הבודהה. הבודהה נולד כגאוטמה סידהרתא, נסיך מפונק ויורש עצר בפוטנציה. בזכות החלטתו הנועזת (שהותירה את אביו המום ומופתע) לעזוב את הארמון ואת המלוכה העתידית ולהפוך לנווד פרוש וחסר כל, חווה סידהרתא את ההתפתחות הרוחנית שהפכה אותו לאחד ממורי הדרך הגדולים ביותר בהיסטוריה.

הנזיר המודרני: חי עם 1,000 יורו בחודש

לפני: רבדר וביתו בהרי הטירול (צילום יח

קארל רבדר, מיליונר לשעבר מאוסטריה, הרחיק לכת יותר מכל מיליונר שאי פעם תרם חלק מכספו או מכר את הפרארי שלו. בשנת 2010, כשהיה בן 48, הוא מכר את כל עסקיו, נכסיו ורכושו והעביר את הכספים לקרן שייסד במטרה לסייע לאנשים בעולם השלישי שנקראת MyMicroCredit. כעת רבדר חי על תקציב של 1,350 דולר בחודש ועל פי ראיונות בעיתונות הוא נהנה מהמצב ההפוך למרבה נכסים מרבה דאגה וגם מקיום צנוע המאפשר התפתחות אישית.

את ההחלטה לוותר על עושרו רבדר קיבל לאחר חופשה בהוואי שבה הוא ורעייתו בזבזו ובזבזו אבל לא נהנו. הוא חש ניכור, כאילו הוא משתתף בהצגה שבה כולם מעמידים פנים. הוא סיפר שהחל לחוש רגשות אשם כאשר דאה מעל מדינות מתפתחות והבין ש"יש קשר בין העושר שלנו לבין העוני שלהם." רבדר הגיע למסקנה שאם לא ישתחרר מיד מאורח החיים הצרכני שלו, כנראה כבר לא יעשה זאת לעולם.

שנה לאחר השינוי הגדול הוא סיפר לעיתון "דר שפיגל" שחייו השתפרו. מבית בגודל של 321 מ"ר בטירול הוא עבר לבקתה בגודל 19 מ"ר וכשהוא מביט בתמונה שלו מ"לפני" הוא נראה לעצמו זקן בעשר שנים מכפי שהוא עכשיו. רבדר לא מפחית מחשיבותו של הכסף ומסביר שהוא יכול לקדם אותך, למשל בעזרת רכישת השכלה. אבל בשלב מסוים כשהעושר מכפיל את עצמו, האושר דווקא אינו צומח, אולי ההפך מכך.

מה המחיר לאושר?

רבדר מדגים מה שמראים מחקרים רבים על הקשר בין עושר לאושר: מכירים את השיר Money Can't Buy Me Love? ובכן, לא רק אהבה כסף אינו יכול לקנות, אלא עוד כמה רגשות חיוביים. מעבר לסף מסוים, העושר אינו מעלה את איכות החיים (להבדיל מרמת החיים). במחקר של דניאל כהנמן ואנגוס דיטון מאוניברסיטת פרינסטון, נמצא שהסף הוא 75,000 דולר. מעבר לכך עוד כסף לא קונה עוד אושר ואולי רק מאמלל את האדם שנאלץ להקדיש את מיטב זמנו לטיפול בנכסיו במקום ליהנות מהחיים ולבלות בחברת יקיריו. עם זאת, עוני כמובן אינו נוסחה לחיים מאושרים, פשוט כי קשה להקדיש זמן לפעילויות מהנות כאשר מוטרדים מבעיות קיומיות.

כל זה מחזיר אותנו לחבר סידהרתא, שכאשר כבר היה בודהה, כלומר "זה שנעור", מצא את "דרך האמצע" (מדייאמיקה בסנסקריט) בין שני הקצוות – נסיך עשיר, מנותק ומפונק או נווד סגפן וחסר כל. יש משמעות לחומר, אבל לא מומלץ לוותר עבורו על הרוח, ומצד שני -- בלי קמח אין תורה. אולי צריך לצאת למסע נדודים כדי להבין את כל זה.

לאתר מהות החיים

__________________________________________________________________

מרכז המבקרים "מהותי" מקבוצת אריסון מזמין אתכם לחוויה אינטראקטיבית מעוררת מחשבה לכל המשפחה לחג הפסח. שילוב של לימוד והתנסות, משחק והנאה באמצעות הטכנולוגיות המתקדמות ביותר. לפרטים נוספים.