מונה ניר גלעד

"הייתי מציב לעצמי מטרות קטנות בכל פעם: להגיע למטה לצאת לרחוב, להצליח להגיע לבריכה. כך כבשתי יעדים בזה אחר זה" (צילום: רזי כהן)

בגיל 35 התעורר רזי כהן בבית חולים איכילוב וגילה שהוא לא יכול ללכת. למרות שרובנו יודעים שהחיים שבריריים ויכולים ברגע אחד לקבל תפנית חדה, כשמשהו קשה קורה בחיינו זה תמיד תופס אותנו בהפתעה. את כהן זה תפס בהפתעה לפני 17 שנים כשנהג מכונית, שיצא מסמטה צדדית ברחוב גורדון באישון לילה, לא הבחין ברוכב האופנוע ופגע בו פגיעה קשה.

עוד במהות החיים:

____________________________________________________

רוצים גם אתם לעשות טוב? ב-20.3 יתקיים "יום מעשים טובים", שמטרתו לקדם את הנתינה ואת הערבות ההדדית בחברה. רדיו "מהות החיים" ביום שידורים מיוחד המאיר את חזון עשיית הטוב. עם אורחים, עמותות ועידכונים מהשטח. בין השעות 10:00-11:00 אורית מרום ועמותת אתגרים – בתוכנית ספיישל על התנדבות ומימוש אתגרים מארחת את הרמטכ"ל לשעבר ויושב ראש עמותת אתגרים דן חלוץ ואת איתם ישראלי, מדריך שיט עיוורים בעמותה ויוצא מבית "האח הגדול".


עד לרגע התאונה היה כהן, גבר תל אביבי נאה בן 35, אב לשני ילדים, איש בוהמה ובליין לא קטן. הוא אהב את החיים הטובים ונדמה שהיה לו הכל. ניהל מסעדות מצליחות, היה אהוב ומוקף חברים וחיי הלילה של תל אביב היו חלק מרכזי בחייו. כחצי שנה לפני התאונה החליט כהן להוציא רישיון על אופנוע ואף הצהיר בגאווה שזה הדבר הטוב ביותר שקרה לו בשנים האחרונות.

חודש לאחר האשפוז באיכילוב הוא הועבר לתל השומר עם פצע לחץ שעיכב את תחילת השיקום שלו. במשך ארבעה חודשים הוא שכב במיטה מבלי שיכול היה לרדת ממנה ואלה היו החודשים הקשים ביותר שהוא זוכר. בנוסף לחמישה ניתוחים שעבר הוא גם זוכר לא מעט רגעים של ייאוש שבהם דיבר על המוות. "לא באמת רציתי למות, רציתי שירחמו עלי", הוא מספר.

"רוח האדם יכולה לגוף"

אחרי שנה של אשפוז הוא יצא לחיים שבחוץ וגילה שממש כמו תינוק שמתחיל את חייו, הוא צריך ללמוד מיומנויות בסיסיות שעד היום לא חשב שיתמודד איתן: לרדת ממדרכה לכביש, להתקלח בישיבה, להתלבש במיטה, לארגן את הסביבה כך שהכל יהיה בהישג יד – בקיצור, ללמוד לחיות עם גוף שרק החצי העליון שלו עובד. "הייתי מציב לעצמי מטרות קטנות בכל פעם: להגיע למטה לצאת לרחוב, להצליח להגיע לבריכה. כך כבשתי יעדים בזה אחר זה".

הוא חזר לעבוד בתחום שהכיר לפני הפציעה ויחד עם שותפו באותם ימים חזר לנהל את מסעדת סירטאקי בחוף הדולפינריום. בשנת 2000, אחרי אולימפיאדת סידני, החליטו בהתאחדות הישראלית לספורט נכים, ליצור תפקיד של רכז שיאתר נכים צעירים ויחבר אותם לעשייה ספורטיבית הישגית. חלק מנכים הגיעו אף לאולימפיאדת הנכים וזכו במדליות. כהן הגיש מועמדות, התקבל לתפקיד ומילא אותו עד לפני ארבע שנים. עצם התפקיד חיבר אותו לעשייה ספורטיבית. שחייה, חדר כושר, סקי, סנפלינג, שייט ורכיבה על אופניים מילאו אותו בתחושת חיות ודינמיות.

שיקום ושילוב חברתי דרך הספורט (צילום: אלבום אישי, רזי כהן)

התפקיד גרם לו סיפוק גדול, אך הוא עדיין הסתובב עם תחושה שמשהו חסר בתהליך השיקום של נכים בארץ. הם לומדים להתמודד פיזית עם מציאות חדשה ולפתח מיומנויות שעוזרות להם להתנהל בתוך החיים. אלא שהפן הפיזי אינו היחיד: המציאות החדשה שנוצרה בעקבות הטראומה מעלה רגשות קשים כמו כעס, צער עמוק, חוסר אונים וייאוש, שאינם מקבלים מענה אמיתי ועמוק בתהליך השיקום המקובל היום.

ריפוי והעצמה של הנשמה

כהן פנה לצוות השיקום בתל השומר, לחברה למתנסים ולעמותת אתגרים וכולם היו בדעה שיש כאן משהו קריטי שעדיין לא נתנו עליו את הדעת. הוא הקים צוות היגוי ויחד הם בנו תכנית שהמטרה שלה היא לאפשר לנכים לעבור תהליך עמוק של עיבוד רגשות כך שיוכלו לחיות את חייהם ממקום שלם יותר. בשלב מסוים עלתה השאלה מי ינחה את הקבוצה ואז החליט כהן ללכת ללמוד הנחיית קבוצות בווינגייט. הוא מסיים את השנה השניה ומנחה כרגע את קבוצת הנכים הראשונה שלו.


קבוצות הריצה וההליכה למרחקים ארוכים של עמותת אתגרים, היחידה מסוגה בארץ ובעולם

"עד היום דיברו על קבלה והשלמה עם הפציעה ואני מבין היום שזה הרבה יותר עמוק מזה. זה לא להתאים את התודעה למצב הקיים אלא להחליף אותה בתודעה אחרת לגמרי, תודעה חדשה. כמו שברמה הפיזית אתה לומד לייצר תפקודים חדשים שמותאמים למצב הנכות, כך גם ברמה הנפשית יש ליצור תודעה חדשה. אם אנשים יוכלו לבנות תודעה חדשה ויפגשו את כל קשת הרגשות, יעבדו וילמדו לחיות איתם תוך יכולת להכיל אותם – כל התוצרים בחוץ יושפעו מזה. בשורה התחתונה, כל מה שבחוץ הוא תוצר של מה שנמצא בפנים. אז שיקום פיזי הוא מאד חשוב וללמד נכים מיומנויות חדשות זה מרכיב חיוני בחזרה שלהם לחיים. אבל אם נסתפק רק באלה הרי שאנחנו מזניחים ריפוי עמוק ומהותי יותר של הנשמה".

מה בעצם קורה בסדנה? מה התהליך שהם עוברים?
"בשלב הראשון הם מסכימים להיות בקבוצת נכים שמגדירה אותם וזה תהליך לא פשוט. כאן הם נכנסים לקבוצת הנכים מתוך בחירה ומסכימים לחלוק רגשות קשים: חוסר אונים, אובדן שליטה, כעס, עצב. הם מגלים שהם לא לבד בתוך המקום הזה. מבררים בינם לבין עצמם ועם אחרים לאיזה נקודות עוצמה בתוכם הם צריכים להתחבר כדי להתגבר ולהתמודד. שלא ייוצר מצב שרגשות מהסוג הזה ימנעו מהם לפעול בתוך החיים".

מה המסר שאתה רוצה להעביר האלה?
"להסכים לעשות את המסע ולראות בו סוג של הזדמנות. זה מסע שבסופו הנכים הם אנשים שלמים יותר. כמו בכל מצב, גם כאן יש לנו את הבחירה איך אנחנו פועלים בתוך נסיבות החיים שלנו. ברמה הפיזית רק חלק מהגוף שלנו עובד ובתוך התהליך כזה לומדים הנכים לייצר את ה-100% בתוך המקום הזה. אם לא ניתן מקום לאבל, לאובדן, לכעס ולחוסר האונים זה יקטין את טווח הרגשות שלנו. זה כמו לסמם את עצמנו ולגרום לנו להימנע מדברים מסוימים. בעיני, כשאתה עובר דרך כל טווח הרגשות אתה נמצא בתוך עצמך בצורה מלאה ושלמה יותר".

את פרטי התוכנית והצטרפות לתהליך שמנחה כהן אפשר לקבל דרך עמותת אתגרים. עמותת אתגרים הוקמה בשנת 1995 על ידי קבוצה של נכי צה"ל ואנשי שיקום, כשמטרתה העיקרית היא לאפשר לילדים, בני נוער ובוגרים עם מגבלות פיזיות, חושיות, נפשיות לחזק את ביטחונם העצמי, למקסם ולממש את הפוטנציאל האישי הגלום בהם באמצעות פעילויות ספורט אתגרי בטבע.

עמותת אתגרים ברדיו "מהות החיים"

בתוכנית הספיישל שתשודר ביום שלישי ה-20.03 ברדיו "מהות החיים" ב"יום מעשים טובים" תראיין אורית מרום את דני חלוץ, רמטכ"ל לשעבר, המכהן כיושב ראש מועצת המנהלים של אתגרים למעלה משלוש שנים בהתנדבות מלאה. יחד הם ישוחחו על האתגרים המלווים את עבודתו במגזר השלישי ועל החיבור האישי שלו להתנדבות והתמסרות עם אנשים עם צרכים מיוחדים.

אורח נוסף הוא איתם ישראלי, יוצא התוכנית "האח הגדול". מדריך קבוצת שיט עיוורים של עמותת אתגרים, זכה בתחרויות ושייט מתקדם. ישראלי יספר איך הוא משיט את הספינה של חייו והמודל שהוא משמש למאות ילדים, שכולם בוגרים שנמצאים בתהליך השיקום והשילוב החברתי באמצעות השיט ועמותת אתגרים. כמו כן ידבר על האתגרים של בית "האח הגדול", איך עוברים מהמרחבים הפתוחים והים לבית סגור.

בנוסף, יעלו לשידור מתנדבים של עמותת אתגרים ומנכ"לים של חברות העוסקות בפילנתרופיה והתנדבות. ללוח השידורים המלא.

לאתר מהות החיים

להורדת האפליקציה סרקו את הבאנר או לחצו להורדה לאייפון או לאנדרואיד.