מערכת מהות החיים

לעיתים כל מה שאנחנו זקוקים לו כדי להרים את הראש הוא מבט יצירתי על החיים. בדיוק מן הסיבה הזו מעניק לנו הווידאו הבא 29 דרכים לפיתוח היצירתיות:

להכין רשימות, לשיר במקלחת ולהתרחק מהמחשב.

"היצירתיות זה חלק מיצר ההישרדות ולא סתם זה אותו שורש בעברית, י.צ.ר.", אומרת יעל שדה, מומחית בפיתוח חשיבה יצירתית. "אנחנו נולדים איתה. זה משהו שעזר לבן אדם לשרוד. בן אדם שהגיע לנהר והדרך שהיתה ידועה לו נחסמה היה צריך לחשוב על דרך יצירתית לחצות את הנהר. האדם שיכול היה לחשוב על שלוש דרכים אחרות לעבור אותו היה בעל יתרון אבולוציוני. זה מתחיל משם".

בתוכנית "שיעור חופשי" ברדיו "מהות החיים", המוקדשת ליצירתיות, מארח ינץ לוי את יעל שדה והשניים עוסקים בכמיהה להיות יצירתי, בפחד ליצור ומנסים לענות על השאלות: איך מפתחים את זה? איך עושים את זה ומה זה בכלל?

היצירתיות כשמה כן היא: מורכבת ועשירה. "לפי הגדרתו של ווילפורד, בראש ובראשונה היא קשורה לשטף של הרבה רעיונות. אנו נאמר על אדם שיש לו שטף מילים וזרימה בדיבור, שהוא אדם יצירתי ומצליח. היבט שני של יצירתיות זו גמישות, היכולת להגיב אחרת על אותה הסיטואציה. לדוגמה: נוכל לראות תמונה פעם אחת ולומר 'איזה צבעים יפים' ואז להביט בתמונה בפעם השניה ולראות ציפור שנמצאת בה. גם בפן הנפשי זה עובד ככה: בפעם הראשונה כועסים עלינו ואנחנו נעלבים, בפעם השניה כועסים ואנחנו עונים".

לחצו כאן להאזנה לתוכנית "שיעור חופשי" של ינץ לוי ברדיו מהות החיים. אורחת התוכנית: יעל שדה, מומחית בפיתוח חשיבה יצירתית

לקחת את המקום שאני נמצא בו ולשכלל אותו, לראות אותו באופן אחר. יצירתיות נפשית (צילום: dreamstime)

"היבט נוסף של היצירתיות הוא היכולת לחבר בין עולמות רחוקים זה מזה. ככל שאדם יחבר בין שני עולמות רחוקים יותר, כך נאמר עליו שהוא אדם יצירתי יותר. לדוגמה: בתוכנית הטלוויזיה לילדים "ריצ'רץ'" היו משחקים משחקי מילים, כמו 'מה יוצא מעורב ופרה? אופרה!'. מישהו חשב על זה, מישהו עשה את החיבור הזה בראש. גם אם האותיות נתנו לו רמז, הוא חיבר בין שני הדברים. זה יכול להיות גם בין תחומים כמו היסטוריה וכלכלה וכדומה. היכולת לעשות את החיבור זאת היצירתיות".

"המקוריות והשכלול הם היבטים נוספים של היצירתיות. יצירתיות היא לא רק אמנות. באמנות אמנם תמיד יש יצירתיות, אבל לא להיפך. אמנים הם מקוריים, הם עושים דברים חדשים שלא ראינו לפני זה. גם בתחומים אחרים יש מקוריות, אם בהמצאת ושכלול הטלפון הסלולרי או בפרסומות, שמשתכללות כל הזמן ומציגות לנו מוצרים חדשים. זה יכול לבוא לידי ביטוי גם בתחום הנפשי – לקחת את המקום שאני נמצא בו ולשכלל אותו, לראות אותו באופן אחר".


"אפשר לרקום חלום נפלא ביום סגריר". רוני גינוסר שרה את "חיוכים" בתוכנית כוכב נולד

"העניין הוא לא להרוס – כדאי לא להרוס את הניסיון, כדאי להתאמץ עבור זה. במקום לקחת את הכישלון כהזדמנות, אנחנו לוקחים את הכישלונות כאסון, כדבר נורא, כמשהו מסרס ולא מאפשרים לעצמנו להתנסות באותו דבר ולנסות שוב לעשות את מה שנכשלנו בו פעם. כך אנחנו מונעים את היצירתיות. אנחנו לאט לאט מפנימים את המשובים האלה מגיל קטן ואז הם בתוכנו. אנו משערים מראש שאם נעשה משהו, אלה התגובות שנקבל ופסק הדין הוא קבוע. זה מאוד משמעותי, כי תהליך היצירתיות מתחיל מגיל צעיר".

"מי שלא נופל לא ילמד לקום. ילד שלא נאפשר לו ליפול -- לא ילמד ללכת. זה לא עצם הציפייה לתוצאות, כי זה לא מגיע מהר, מהיום למחר. זה תהליך ארוך וצריך ליהנות מהדרך, לחכות ולא לחסום את היצירתיות. כך גם בחיים".

לחצו כאן להאזנה לתוכנית "שיעור חופשי" של ינץ לוי ברדיו מהות החיים. אורחת התוכנית: יעל שדה, מומחית בפיתוח חשיבה יצירתית

שיהיה לכולנו שבוע יצירתי ומלא אושר!

"כדאי ללמוד מהפרחים, לא לקמץ בחיוכים והעולם תראו יהיה פתאום כה טוב".

לאתר מהות החיים