לחצו כאן להאזנה לתוכנית "ארץ חדשה" בהנחיית אילנית כהן, שמארחת את יונתן ניר.

באחד מהלילות האחרונים של מלחמת לבנון השנייה מצא עצמו יונתן ניר פצוע בשדה מוקשים חשוך, מנסה למצוא את דרכו החוצה. לאחר שהשתקם מפצעיו הפיזיים חזר ניר לאילת, שם עבד כצלם תת ימי בריף הדולפינים, בעוד הצלקות הנפשיות מהפציעה הובילו אותו עד כדי ניתוק מן החיים שהיו לו. רק מפגש מחודש עם הדולפינים, לאחר שבועות שלא הצליח לחזור לעבוד, החזירה לו את האמונה בחיים. "הזלתי דמעות של אושר בתוך מסכת הצלילה", סיפר. "זה היה הרגע הראשון מאז סוף המלחמה שהרגשתי שהחיים ממשיכים, שיש לי תקווה". כשיצא מהמים החליט ניר שהוא חייב למצוא דרך לספר את הסיפור על הקשר המעצים שבין אנשים ודולפינים.

חודשיים אחר כך הגיע לריף מוראד עזבה, צעיר ערבי מכפר במרכז הארץ, שעבר טראומה קשה וניתק עצמו מבני האדם (דיסוציאציה פוסט-טראומטית חמורה). "הוא הגיע הלום, לא הסתכל לך בעיניים, הלך שפוף, כשהרים את העיניים הוא לא היה בפוקוס". לאחר מספר חודשים של טיפול בריף הדולפינים, כשחזר עזרה לדבר עם בני אדם, פנה אליו ניר יחד עם הבמאי דני מנקין ומפיקת הסרט וביקש את הסכמתו לצלם סרט על התהליך שהוא עובר, כדי להעביר את חוויית השיקום עם הדולפינים כפי שהוא חווה אותה בעצמו.

בשיחה אינטימית עם אילנית כהן, מספר ניר על תהליך הפקת הסרט, מפגשיו עם עזבה ועל אהבה שבין אב לבן, שבין אדם לאדם ובין הדולפינים ובני האדם. לאורך ארבע שנים של צילום, ליווה הסרט את סיפורו של עזבה, מן הרגעים הראשונים, שתועדו על ידי הפסיכיאטר ד"ר אילן קוץ, בהם הוא מופנה לטיפול חוויתי תומך בריף הדולפינים כמוצא אחרון לפני אישפוז במוסד פסיכיאטרי.


טריילר הסרט "הדולפין"

עזבה, שמתחיל לתקשר עם הדולפינים ולאט לאט חוזר לדבר, מכחיש את זהותו הקודמת. "איש אחר, כמעט לא מדבר ערבית, לא מזדהה עם העבר שלו, לא רוצה לחזור לכפר או לפגוש את אמא שלו ורוצה לבנות חיים חדשים עם הדולפינים באילת", סיפר ניר.

"ד"ר אילן קוץ אמר שהיום יודעים שבלי אהבה אין ריפוי", הסביר ניר. "הדולפינים לא ריפאו אותו -- הם נתנו לו משהו להתחיל איתו. אחרי זה היו אנשים בריף הדולפינים המטפלים, אביו אסד, אנשים אחרים באילת, החברה שלו שני והחברים של אבא שלו מקלנסוואה ואמא שלו שירדה לאילת ולאט לאט הוא הרחיב את מעגל הביטחון שלו באנשים שהוא מוכן לתת בהם אמון". כיום עזבה מתגורר בכפר, עובד לפרנסתו ולומד הידרו-תרפיה כדי לעזור לאנשים אחרים להתרפא כפי שהמים ריפאו אותו.

"הסרט לא רק מתעד את תהליך הטיפול שלו, אלא הפך לחלק מהטיפול: החשיפה, היכולת לעמוד מול מצלמה ולספר מה שאתה רוצה בקצב שאתה רוצה ולצפות בזה שוב ושוב ולראות את זה דרך הפילטרים האמפתיים שלנו, הבמאים", הסביר ניר. "היום, כששואלים אותי מה קרה לי, איפה הייתי, אני מפנה אנשים לראות את הסרט", מספר ניר בשם עזבה. "הסרט משלים לו את הפער בין העבר (שחלק ממנו הוא עדיין לא זוכר), התקופה באילת בה היה איש אחר, ההווה ומה שיבוא בעתיד".

לחצו כאן להאזנה לתוכנית "ארץ חדשה" בהנחיית אילנית כהן, שמארחת את יונתן ניר.

לאתר מהות החיים