תינוקות הניזונים מחלב אם בריאים וחזקים יותר (צילום: dreamstime)

רוצים גם אתם לעשות טוב? ב-20.3 יתקיים "יום מעשים טובים", שמטרתו לקדם את הנתינה ואת הערבות ההדדית בחברה. מצטרפים?

רבות דובר וידובר בחשיבות ההנקה, וכיום ברור כי תינוקות הניזונים מחלב אם בריאים וחזקים יותר. אבל לפעמים זה פשוט לא מצליח. אמהות שלא מצליחות להניק פונות בדרך כלל אל תחליפי חלב אם, אך יש הורים שלא מוותרים על היתרונות הרבים שבחלב אם ומחפשים תרומת חלב אם.

ארגון הבריאות העולמי קובע שחלב אם – גם של אישה אחרת -- הוא התזונה העדיפה לתינוק. ובכל זאת, התופעה של תרומת חלב אם איננה נפוצה בישראל ובנק חלב אם, שקיים בארצות רבות, לא נמצא כרגע בסדר העדיפויות של משרד הבריאות.

"בתרבות שלנו רוב הנשים מעדיפות לתת לתינוק שלהן תמ"ל (תרכובות מזון לתינוקות), שעשוי מחלב של פרה שהן לא מכירות מאשר לתת לו חלב של אישה אחרת", אומרת עדי יותם, יועצת הנקה מוסמכת ובעלת הבלוג "קפה על חלב", העוסק בנושא. "הרבה מאוד אנשים לא מכירים בחשיבות העצומה של חלב אם כאוכל. רואים בו רק חלק מהקשר בין האם לתינוק ולא יודעים שחלב של אישה תמיד עדיף".

כשענת מעמק חפר ילדה את בתה נעמי לפני שלושה חודשים, היה לה ברור שהיא תניק את התינוקת. "בהתחלה היא באמת ינקה, אבל לא עלתה במשקל. משהו בהנקה לא הלך טוב ועם הזמן החלב שלי התמעט. נעמי הייתה רעבה והבנו שצריך לחפש פתרון. בעלי ואני קראנו על הנושא והתייעצנו עם יועצות הנקה והחלטנו לא לתת לה תמ"ל, אלא לנסות להשיג תרומה של חלב אם. היה לנו מזל והתורמת הראשונה שהגענו אליה נתנה לנו כמות גדולה, שהספיקה לכמה שבועות. כשנגמר החלב חיפשנו עוד ומאז כל פעם אנחנו משיגים עוד חלב".

נשמע מסובך
"זו התעסקות יותר מסובכת מלערבב אבקה במים חמים. עד היום קיבלנו חלב משש נשים שונות וזה אומר כל פעם למצוא את התורמת ולנסוע להביא את החלב. זה מאמץ שדורש הרבה נכונות, אבל זה שווה את זה. אני מקווה שעד שנעמי תתחיל לאכול מזון מוצק אצליח להשיג מספיק תרומות".

יש חששות, אבל חלב אם עדיף (צילום: dreamstime)

היו לך חששות?
"יש חששות, זה משהו שמלווה את עצם היותך הורה. זה מצריך אמון גדול בתורמת -- אני שואלת אם הן לא מעשנות, אם הן בריאות, איזה תרופות הן לוקחות ואני סומכת על התשובות שלהן. אבל אין לי ספק שזה עדיף על תמ"ל. כל עוד יש אפשרות -- עדיף להשיג חלב אם".

את רואה נכונות לתרום חלב?
"הבנות שתורמות הן מדהימות. מדובר בבנות שלא מכירות אותי והנכונות לעזור, האכפתיות וטוב הלב שלהן מדהימים אותי כל פעם. אני אסירת תודה להן. הן אף פעם לא מוכנות שאני אשלם על שקיות האחסון, תמיד מתעניינות כמה נעמי עלתה במשקל. שלשום, לדוגמה, התקשרה אלי מישהי ואמרה 'אף פעם לא תרמתי, אבל שמעתי שאת צריכה, אז אני אשאב בשבילך'. זה מחמם את הלב".

קבוצה בפייסבוק


"יש כמה סוגי מקרים שבהם מחפשים תרומת חלב אם", מסבירה יותם, "יש אמהות שלא מצליחות להניק או לייצר מספיק חלב, אבל מודעות לחשיבות של חלב אם ומחפשות תרומות. מקרים אחרים הם שימוש בחלב של חברה או קרובת משפחה -- אמא שבנסיבות מסוימות לא יכולה להניק ואחותה או חברה שלה נותנות מהחלב שלהן או מניקות את התינוק בעצמן. הקבוצה האחרונה היא אנשים חולים, בעיקר בסרטן, שמחפשים תרומות של חלב לטיפול במחלה".

איך אפשר להשיג תרומת חלב?
"היום רוב ההתקשרויות נעשות דרך האינטרנט: בפורומים של הורים ושל הנקה, באתרים כמו 'באופן טבעי', יש גם קומונה מיוחדת ב'תפוז' וקבוצה בפייסבוק. בחברה הדתית יש גמ"חים של חלב אם ומי שרוצה יכולה לקבל דרכם חלב".

ראיתי באינטרנט הרבה יותר מודעות של נשים שמבקשות לתרום מאשר נשים שמחפשות תרומה.
"זה נכון. יש רתיעה לא רציונלית מלקיחת חלב אם מאישה אחרת. אנשים מייחסים משמעויות מיסטיות לחלב אם וקשה לאמהות לוותר על זה מבחינה רגשית. קיים גם חשש ממחלות, שכן יש מחלות שעוברות דרך החלב. צריך לזכור שזו לא רק החלטה של האמא, יש גם אבא בתמונה וסבא וסבתא. כל המערך החברתי צריך לתמוך בזה".

איך אפשר להתגבר על הבעיה הזו?
"בהרבה מדינות בעולם יש בנקים לחלב אם, שהחלב אצלם נבדק ומפוסטר. צריך לזכור שגם מי שמודעים לחשיבות של חלב אם ומחפשים תרומת חלב נתקלים בקשיים לוגיסטיים -- צריך לנסוע, לתאם, להוביל, לפעמים לפסטר. בנק היה יכול לעשות את זה הרבה יותר פשוט".

לא עניין חד פעמי


נגה מדאר-הלוי רואה במקרה שלה סיפור של התחזקות והעצמה. "כשבתי עדי נולדה היא לא הצליחה לינוק ויועצת ההנקה שעזרה לנו, הילרי קירשנבאום, אמרה שיכול לקחת כמה ימים עד שהיא תצליח. זה היה מאוד קשה. בדיוק הלכתי לקחת משהו מחברה, רוני אהרוני, שהציעה לתת לתינוקת מהחלב שלה. התרגשתי מאוד מההצעה שלה, ובאמת לקחנו חלב ונתנו לעדי. למחרת היינו שוב אצל הילרי ובסוף עדי הצליחה לינוק. עד אז השתמשנו בחלב של רוני. זו היתה הצלה מבחינתי. זה היה מאוד חשוב לי, אני מאמינה שצריך להשתדל לעשות הכל כדי שתינוק יקבל חלב".

התרומה של אהרוני לא היתה חד פעמית. "יש לי עוד חברה שהניקה, אבל לא הצליחה לשאוב חלב", סיפרה. "היא לא יכלה לעזוב את התינוקת שלה ואחרי חצי שנה היא כבר היתה מותשת ועייפה. הצעתי לה חלב משלי, כדי שתוכל להתאוורר לכמה שעות והיא הסכימה בשמחה. קרה גם שחשבתי שאזדקק לחלב שאוב וחברה אחרת הציעה לי את שלה".

ככל ששואבים יותר הגוף מייצר יותר (צילום: dreamstime)

גם עדי ממרכז הארץ רואה בתרומת חלב דבר טבעי לחלוטין. "קרובת משפחה שלי ילדה חודשיים אחריי", היא מספרת, "היא חזרה לעבוד, ולא הצליחה לשאוב חלב בשביל לתת לתינוק כשהיא בעבודה. היא מאוד לא רצתה לתת לו תמ"ל ואז עלה הרעיון שאני אשאב חלב בשבילו באופן קבוע".

לא קשה להוציא מהגוף שלך חלב בשביל תינוק של מישהי אחרת?
"ממש לא. אני ממילא שואבת בשביל התינוקת שלי, אז אני פשוט שואבת יותר. אין מחסור בחלב -- הרי ככל ששואבים יותר הגוף מייצר יותר".

בנק מקומי


שלי גת, יועצת הנקה מוסמכת ומפעילת מועדון ההנקה חלב אם, היתה חלק מהוועדה של משרד הבריאות, שדנה לפני חמש שנים בהקמת בנק חלב. "להבדיל מתרומה עצמאית, בבנק הליך התרומה מאוד מסודר. התורמת עוברת בדיקות דם מסוימות וממלאת שאלון, כמו שממלאים לפני תרומת דם. החלב עובר בדיקות ופסטור, שמבטיח שלא יעברו דרכו מחלות".

אז למה אין בנק חלב בארץ?
"המלצנו להקים בנק חלב אם, אך זה לא יצא לפועל מטעמי תקציב. מאז זה תקוע. מי שרוצה להשיג חלב אם פונה לגמ"חים או לאינטרנט. ההתארגנות עצמאית, אבל זה לא מספיק טוב. המדינה, לצערי, לא עושה מספיק בשביל לעודד הנקה. יש הרבה דברים שהמדינה יכולה לעשות ובנק חלב אם הוא אחד מהם".

שלי גת. "אין בנק חלב מטעמי תקציב"

רוצים גם אתם לעשות טוב? ב-20.3 יתקיים "יום מעשים טובים", שמטרתו לקדם את הנתינה ואת הערבות ההדדית בחברה. מצטרפים?

כתבות קודמות בפרויקט "יום מעשים טובים":

לאתר מהות החיים