רחוב מרטין לותר קינג בירושלים. מעורר השראה בקרב לוחמי חופש (צילום: ויקיפדיה, Danny-w)

אתמול, 16 לינואר, צויין ברחבי ארה"ב יום הזכרון למרטין לותר קינג, דובר התנועה לזכויות האזרח בארה"ב וזוכה פרס נובל לשלום. קינג, שנרצח בידי מתנקש לפני כ-44 שנים, ייזכר לעד בזכות נאום "יש לי חלום" שלו, שעדיין מעורר השראה בלוחמי חופש, מפגינים ושוחרי זכויות אדם. השנה, למשל, התקיימו באותו היום הפגנות של תנועת המחאה Occupy Wall Street וברחבי ארה"ב התקיימו מספר צעדות רבות משתתפים הקוראות לשיוויון חברתי וכלכלי.


נאום "יש לי חלום" בליווי כתוביות בעברית

קינג היה מחסידי גישת ה"אי ציות אזרחי" והפעולה הישירה, שהנחתה גם את מהאטמה גנדי בהודו וברוח זו אירגן צעדות בעד מתן זכויות הצבעה לשחורים וביטול ההפרדה גזעית במרחב הציבורי. תנועת המחאה של קינג, שהגיעה לשיאה בשנת 1963, כשהוביל מצעד של כ-200,000 שחורים ולבנים, חוללה שינוי מהותי בחייהם של האפרו-אמריקאים בארה"ב והביאה לחקיקת חוק זכויות האזרח שביטל את האפליה.

נאומו של לותר קינג נותר רלוונטי גם בימינו ולא מן הנמנע שניתן היה לשאת אותו גם על הבמה בכיכר רבין. נדמה שמה שאנו, בישראל, זקוקים לו היום יותר כל הוא קול מנחה, מלא אופטימיות וחדור מוטיבציה, שמתעקש להמשיך ולחלום גם בתוך מציאות כאוטית, שבה נשים נדרשות לשבת בחלקו האחורי האוטובוס, אתיופים לא יכולים לקנות דירה בשל זהותם האתנית והחקיקה האנטי-ליברלית מאיימת להשתיק את קולה של התקשורת.

מרטין לותר קינג נואם בצעדה. שינה את המציאות בלי אלימות (צילום: ויקיפדיה)

בעיתות של ייאוש וחוסר תקווה היו אלה נאומים מעוררי השראה ומרוממי רוח, דוגמת "יש לי חלום" של קינג, שהובילו את ההמון לדרוש שינוי, להילחם למען זכויותיו ולהתאחד למען מטרה משותפת. עוצמתו של נאום גדול דומה לסופה שאין מי שיכול לעמוד בפניה, לכוח טבע ששוטף את ההמון ומזכיר לכולנו את המוטיבציה ואת האמונה בכוחה של הרוח האנושית. זה הזמן להיזכר באותו חלום אמריקני ולהוציא מהנפטלין את "אם תרצו אין זו אגדה" של הרצל ולצעוד לעבר מציאות של חופש, שיוויון וחירות לכל אדם באשר הוא.

הנה סרטון המרכז 40 נאומים מעוררי השראה בשתי דקות. צפו ורשמו ציטוטים:

כתב: שלומי וגנר

לאתר מהות החיים