(צילום: dreamstime)

בחודשיים האחרונים הספיקו הילדים שלנו לעשות המון: הם הלכו לקייטנות וכשאלה נגמרו הם עברו לקייטנת סבא סבתא, היו בים, בבריכה, בלונה פארק, בסרטים והצגות, בטיולים בארץ ובחו"ל, רבצו בבית בבהייה ממושכת וחסרת תקדים בטלוויזיה, נפגשו עם חברים, לעתים אפילו קיטרו שמשעמם להם, הלכו לישון והתעוררו בכל מיני שעות מוזרות ועכשיו הגיע הזמן לחזור לשגרה.

החופש, מעצם ההגדרה שלו, הוא מרחב שאין בו יותר מדי חוקים, אבל ה-1 בספטמבר הוא כותרת לכל מה שיש בו ארגון וסדר ידועים מראש. השאלה "מה עושים היום?" מתחלפת בקביעה "מחר קמים מוקדם". והמעבר הזה לא תמיד קל, בעיקר לילדים בגיל הרך. ילדים, בדיוק כמונו, מגיבים בצורה שונה לשינויים ומעברים, ואחד התפקידים שלנו כהורים הוא לייצר עבורם מעבר קל ככל האפשר.

אז איך נקל עליהם את היציאה מחופש והחזרה לשגרת חיים מתוכננת וידועה מראש? נעשה את זה בהדרגה ובנינוחות. הנה כמה עצות:

1. הורידו את הקצב והאינטנסיביות של הימים הקרובים ותנו להם להיכנס לאט בחזרה לשגרה מסודרת. מומלץ להימנע מיציאות ובילויים בימים האחרונים של החופש. היו להם גירויים רבים בחודשיים האחרונים והגיע הזמן להוריד הילוך. דמיינו שהחופש עבורם הוא כמו נסיעה על רכבת הרים ואנו מחזירים אותם לתחנה.

2. החזירו אותם לשעת שינה מוקדמת וקבועה ואל תשאירו את זה ליום האחרון כדי שהמעבר לא יהיה חד מדי. לילדים הצעירים אפשר להסביר שאנחנו עוזרים לגוף להתרגל למשהו חדש וכדי שיהיה לו קל יותר, אנו עושים הכל בהדרגה. חשוב שהבוקר יתנהל בסדר קבוע ולילדים תהיה ידיעה ברורה של מה בא אחרי מה, שתעזור להיות מוכנים ולעבור את תחילת היום במצב רגוע.

3. הבקרים של שנת הלימודים עמוסים במגוון פעולות: לצחצח שיניים, להתלבש ולנעול סנדלים או נעליים, לאכול ארוחת בוקר, לסדר את התיק; לנו זה אולי נראה פשוט וקל, עבורם זה לא תמיד המקרה. לכן אפשר להכין מראש דברים בערב לפני השינה כך שהבוקר יעבור בקלות יותר. כדאי גם לתת להם לבחור את הבגדים שהם מתכננים ללבוש ועודדו אותם להכין את הילקוט. זה יקל עליהם ועליכם.

5. את הבוקר אפשר לפתוח באווירה רגועה. למשל, אין צורך לפתוח את התריס ולתת לכל השמש להיכנס בבת אחת. אני מכירה כמה אנשים ואני בתוכם שאור גדול לא בדיוק עוזר להם להתעורר בנחת. אפשר לתת למוזיקה שקטה להתנגן ברקע כשאתם באים להעיר אותם וכך הם נכנסים לקצב לאט יותר ובקלות.

6. שבו איתם לארוחת בוקר מסודרת. זה גם זמן מעולה לפתוח יחד את הבוקר סביב השולחן. ארוחת בוקר היא ארוחה חשובה ויש לה השלכות על המשך היום. ילדים שבעים הם ילדים רגועים יותר. עדיף לקום רבע שעה מוקדם יותר ולתת להם לצאת לגן או לבית הספר שבעים. זכרו שההרגלים שאנחנו מטביעים בהם היום יש להם השלכה כמעט ישירה על ההתנהלות שלהם בהמשך החיים.

7. ואחרון חביב, כשהחופש נגמר מתחיל משהו חדש – גן או בית ספר. זה זמן טוב להיפרד מהחופשה שהייתה. לנו המעבר מחופש גדול לשנת לימודים נראה אולי פשוט למדי, אבל ילדים חווים פרידות בכל מיני צורות וגוונים. האמת היא שגם אצלנו, המבוגרים, פרידות הן לא תמיד עניין של מה בכך. מכירים את זה שלפעמים קל לנו יותר להתחיל דברים בחיים מלסיים אותם?

יש לי מתאמנת שסיפרה לי על תופעה שזיהתה לאחרונה. היא פוגשת גבר, יוצאת איתו מספר פעמים ואז הוא נעלם. לא טלפון, לא סמס. ממש כמו הודיני – היה ואיננו. יש אנשים שמסיבות כאלה ואחרות קשה להם עם פרידות. למדו את הילדים שפרידה היא חלק מהחיים ומגיע לה מקום של כבוד. רעיון מדליק לפרידה: קחו קופסת נעליים או כל קופסא אחרת, תנו להם לצבוע אותה או לקשט בכל דרך אחרת, שימו בתוכה מזכרות מהחופש הגדול:  כרטיסי כניסה לאתרים שביליתם בהם, ציורים שהילדים ציירו בחופש, מתנות קטנות שהם קיבלו וכל מה שנראה להם נכון לשים בקופסא. אפשר אפילו לכתוב מכתב פרידה לחופש ולהודות לו על כל מה שהביא לנו בקיץ הזה. כך, בכל פעם שהילדים יתגעגעו לחופש יהיה להם מקום של זיכרונות לחזור אליו.

מונה ניר גלעד היא מאמנת אישית בשיטת האימון ההווייתי, עסקה בתחום החינוך במשך 20 שנה.

לאתר מהות החיים