(איור: נועה ליברמן-פלשקס)

 

 

שלום, אני נועה ואני בלגניסטית לשעבר. עד לפני כמה חודשים הייתי מוצאת מכתבים מהבנק במקרר, מטענים לטלפון הנייד בסל הכביסה ואת החתולה בתוך ארון הבגדים. אך לא עוד. באפריל השנה, עם המעבר לדירה חדשה, החלטתי שאני הולכת להילחם בהרגל הקלוקל הזה, לנצח את הבלגן וליצור סדר הגיוני כלשהו בבית -- ובתקווה, גם בחיים שלי.

אמא שלי תמיד אוהבת לספר שכשהייתי בת חמש והיא ביקשה ממני להחזיר את הצעצועים לקופסה אחרי ששיחקתי איתם, זרקתי אותם בתגובה מהחלון. הפעולה המשמימה של להחזיר דברים למקומם ולנקות דברים שממילא יתלכלכו שוב בעוד כמה שעות, נראתה לי סיזיפית ומיותרת.

גדלתי בבית שהיה תמיד מבריק ומסודר, עם אם שממש אוהבת לסדר ולנקות. בתגובה, הפכתי להיות בלגניסטית חסרת תקנה: הציורים שהבאתי לבית הספר ולמכללה היו מלאים בסימני כפות רגליים של הכלב שלי, מקומטים ונדחפים בלי משים לתיק הציור; סנדוויצ'ים נשכחו בתיק למשך חודשים; ואני ישנתי על המיטה עם ערימת ספרים, אוזניות, דיסקים ועפרונות, כי התעצלתי לסדר את השולחן.

להתמודד עם הבלגן הנצחי

כשעברתי לגור עם בן זוגי שמחתי שסופסוף אוכל לחיות בבלגן המושלם שתמיד רציתי, אך התחוור לי שלא מדובר בכזה תענוג. ברגע שהיה לי בית משלי, פתאום הבלגן הפך מחבר לאויב, שמונע ממני להתנהל בבית ומוציא אותי מדעתי. חברים שבאו לבקר צחקו בזעזוע למראה התפזורת המדהימה על הרצפה ואת ההורים לא העזתי להזמין מחשש שיחטפו התקף לב בגיל צעיר. ההרגל המגונה הזה המשיך איתי בדירות הבאות.

אך באפריל השנה, כשעברנו לדירה חיננית ויפה, החלטתי שאני שמה קץ לשלטון הכאוס בבית שלי. פיתחתי לעצמי כמה הרגלים חדשים שעזרו לי להתמודד עם הבלגן הנצחי, הפכו את הבית שלנו למקום הרבה יותר נעים ומסודר ואת החיים שלי להרבה יותר רגועים. הנה הם לפניכם:

1. שימו דברים במקום שלהם, לא במקום "טוב". הגיוני שתמצאו את המפתחות אם תשימו אותם על המקלדת (אם אתם, כמוני, בודקים מיילים על הבוקר) ואת הרצועה של הכלב תלויה על המקרר, אבל אין שום היגיון בלשים אותם שם. לכל דבר יש מקום משלו ואם תקפידו להחזיר אותו למקום הזה -- הבית יהיה הרבה יותר מסודר ואתם תוכלו להתארגן במהירות ליציאה מהבית.

2. מקמו שידה בכניסה לבית ושימו בה מכתבים חשובים (חשבונות וכו'), מפתחות וטלפון נייד. אחרת המכתבים ישארו לנצח ביחד עם הסוכר בשקית בארון ותאלצו לחפש בכל המכנסיים שלכם אחר הטלפון והמפתחות. השידה תשמש תזכורת לתשלום חשבונות וגם תעזור לכם להפסיק לזרוק דברים מהכיסים ברחבי הבית.

3. אל תשמרו דברים שאתם לא צריכים. זה נשמע בסיסי, אבל בתור אגרנית כפייתית היה לי מאוד קשה להיפרד מטושים יבשים, פליירים למסיבות משנת 2001 וגומיות קרועות לשיער. בית עם פחות חפצים מיותרים = בית יותר מסודר. החוק שלי די פשוט: אם זה משהו שלא השתמשתי בו בחצי השנה האחרונה, כולל בגדים, ספרים, כלי כתיבה וכו' -- אני נפטרת ממנו. אפשר לתרום, למכור או סתם לזרוק, העיקר שלא תיכנעו לסנטימנטליות ותשמרו שטויות רק כי מקושר אליהן זכרון נעים.

4. הטיפ האחרון והכי חשוב: אל תנסו להשתלט על כל הבית בבת אחת, כי אתם מועדים לכישלון. לא ניתן לכבוש את הבלגן ביום ולכן מומלץ להתחיל חדר-חדר ושינוי הרגלים קטנים. גם כשזה נראה מייאש ומתיש, זכרו את התמונה הגדולה ואת הבית הנעים והמסודר שתחיו בו לאחר מכן, בו תוכלו למצוא דברים כאשר אתם צריכים אותם.

אם אני הצלחתי, גם אתם יכולים.

לפוסטים נוספים של נועה ליברמן-פלשקס:

לאתר מהות החיים