נועה אסטרייכר

ב-13 ביולי 1985 זה קרה: כנגד כל הסיכויים, אחרי שכל המשתתפים חשבו שהרעיון כולו עומד לקרוס על ראשיהם ולהפוך לפיאסקו המשודר הגדול ביקום, עלו חברי להקת "סטטוס קוו" לבמה באיצטדיון וומבלי וביצעו מול קהל של 72,000 איש (שכלל גם את הנסיך צ'ארלס וכלתו הטרייה, דיאנה) את השיר Rocking around the world. האות ניתן, והקונצרט LIVE AID שינה את פני עולם המוזיקה.

U2, בהופעה שהפכה אותם מפורסמים מחוץ לבריטניה. (צילום: Getty images)

לייב אייד נולד מרעיון של בוב גלדוף, באותה תקופה סולנה המעט כושל של הלהקה הכושלת-כבר Boomtown Rats. בערב שקט בבית, עם משפחתו, צפה גלדוף באייטם משודר של הבי.בי.סי על הרעב באתיופיה. הבצורת הקשה בצפון המדינה גבתה את חייהם של למעלה ממיליון איש, רבים מהם ילדים. היוזמה הראשונה של גלדוף המזועזע הייתה לאסוף אמנים בריטים אהובים ולהקליט יחד את השיר Do they know it's christmas, שהכנסותיו הועברו לנפגעי הרעב. בעקבות כך קיבל גלדוף הצעה לבקר באתיופיה ולראות בעצמו את המצב. הוא נסע לשם והבין שכדי להשפיע באמת נחוץ דבר מה גדול יותר. הרעיון שהגה נשמע מטורף לכולם, לרבות גלדוף עצמו: אירוע מוזיקלי שיתרחש בו זמנית במספר נקודות בעולם, כשאת השידור מעבירים לוויינים מהחלל, והקהל שיצפה במופע בטלוויזיה יכול להתקשר ולתרום מהבית. לשם השוואה, משחקי האולימפיאדה שנערכו ב-1984 שודרו באמצעות שני לוויינים. לייב-אייד נזקק ל-16. זו הייתה הפעם הראשונה שאירועים שמתרחשים באותו פרק זמן מסביב לעולם מאוחדים באמצעות טכנולוגיה.

האירוע התרחש במספר מקומות בעולם: אצטדיון וומבלי בלונדון ואצטדיון JFK בפילדלפיה. בנוסף, התרחשו גם מספר הופעות קטנות יותר במוסקבה וסידני. בין האמנים שהשתתפו במופע היו פיל קולינס, קווין, הביץ' בויז, לד זפלין, ניל יאנג, המי, אלטון ג'ון, דייוויד בואי, מיק ג'אגר, טינה טרנר, אריק קלפטון, בי בי קינג, סטינג, פול מקרטני, פיל קולינס, שאדיי, מדונה, ניק קרשו ובוב דילן. מלבד הקהל שהגיע להופעות עצמן (72,000 בלונדון, 100,000 בפילדלפיה) צפו באירוע כ־1.5 מיליארד צופים ברחבי העולם בשידור חי בטלוויזיה.

איצטדיון וומבלי, לייב אייד. (צילום: Getty images)

אף על פי שהמופע דפק כמו שעון, מאחורי הקלעים בוב גלדוף הסתובב מתוח: הכסף זרם פנימה לאט מדי. הוא כבר היה בדרכו לפרוץ לאולפן השידורים שהעביר את ההתרחשויות מהאיצטדיון, כשלפתע התרחש המפנה: "קווין" עלו לבמה.

פרדי מרקורי, לייב אייד (צילום: Getty images)

בשנת 1985 נחשבה הלהקה כמי שסיימה את דרכה, כבר הרבה זמן לא היה להם להיט והם מאוד חששו מפני שיבה להופעה גדולה כל כך. אבל אז פרדי מרקורי לקח את המיקרופון ועשה היסטוריה. ב"רפסודיה בוהמית" הקהל היה בעננים, אבל היה זה השיר "רדיו גא-גא" שהפך להמנון הרשמי של הלייב-אייד: (מומלץ לשים לב בדקה 4:20).

רגע אחרי שירדו מהבמה, נכנס גלדוף לאולפן השידורים, דפק על השולחן ודרש: "!Give us your money". מאותו רגע החלו המספרים לזנק והכסף זרם מכל רחבי העולם. התרומה הגדולה ביותר נרשמה ממשפחה עשירה מדובאי, שתרמה מיליון לירות שטרלינג. במופע התרחשו עוד מספר רגעי שיא, כמו ההופעה של דיוויד בואי שהמס את הקהל לחלוטין, והסרטון שהוקרן מיד לאחריה: בסרט הוצגו ילדים אתיופים המנסים לשרוד באחד ממחנות הסיוע המאולתרים, והקהל הוכה בהלם. מיותר לציין שהתרומות זינקו שוב בנקודה זו. בצד השני של הגלובוס הרתיחו טינה טרנר ומיק ג'אגר את הבמה כשנמרחו אחד על השני בלבוש מינימלי, ואפילו במוסקבה של לפני נפילת הגוש הקומוניסטי צפו ההמונים במופע מקומי גדול. לייב-אייד, מעבר להיסטוריה הפילנתרופית ומעבר לסיוע העצום שהועבר בזכותו לאתיופיה, נחשב עד היום לסמל של התארגנות תרבותית למען מטרה נעלה, וצפייה חוזרת בו עדיין מעלה דמעת התרגשות בעיניהם של אוהבי הרוק והפופ מסביב לעולם.

לא הייתם שם? לא נולדתם עדיין? או סתם רוצים להיזכר מה היה? קבלו פלייליסט רצוף של הסרט הדוקומנטרי של הבי.בי.סי על הלייב-אייד, מחולק לשניים: "כנגד כל הסיכויים" ו"Rocking around the world". שווה כל רגע.