עוגת שוקולד חגיגית במיוחד, עם קרם שמנת־דבש ופירות יער, כזו שמתאים לפתוח איתה את השנה החדשה.

המרכיבים (תבנית בקוטר 26 ס"מ)

לבסיס השוקולד

1/2 2 כוסות (350 גרם) קמח

3 כפיות אבקת אפייה

1 כף אבקת קקאו משובח

3/4 כוס אבקה להכנת שוקו ("שוקולית")

1/4 1 כוסות (250 גרם) סוכר

3 ביצים

1 כוס שמן

2 כוסות מים פושרים

לקרם שמנת־דבש

4 כפות מים

1/2 שקית (7 גרם) ג'לטין

2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה

1 שקית (100 גרם) אבקת סוכר

1/4 כפית תמצית וניל

4 כפות (80 גרם) דבש

1 כף קליפת לימון מגוררת דק

1 כוס פירות יער קפואים

לעיטור

1 כוס פירות יער, טריים או מופשרים

עלי נענע

5 כפות דבש

ההכנה

1. הבסיס: מחממים את התנור ל־170 מעלות ומשמנים את התבנית.

2. מנפים לקערה גדולה את הקמח, אבקת האפייה, הקקאו ואבקת השוקו. מוסיפים את הסוכר ומערבבים.

3. טורפים בקערה נפרדת את הביצים. מוסיפים את השמן והמים ומערבבים. יוצקים את הבלילה לתערובת הקמח ומערבבים קצרות, רק עד שמתקבלת עיסה אחידה ולא יותר.

4. יוצקים לתבנית ואופים כ־50 דקות, עד שהעוגה יציבה ומתבקעת קלות. מוציאים ומניחים לצינון מלא.

5. הקרם: שמים בכלי מתאים את המים והג'לטין ומניחים בצד עד שהמים נספגים.

6. בינתיים, מקציפים את השמנת, אבקת הסוכר, הווניל והדבש לקרם יציב. מוסיפים את קליפת הלימון ומערבבים בתנועות קיפול.

7. מחממים קצרות את הג'לטין במיקרוגל, עד שהוא נמס. מוסיפים לו כף מהקרם ומערבבים. יוצקים את הג'לטין לקערת הקרם ומערבבים.

8. הרכבת העוגה: מפזרים את כוס פירות היער על בסיס העוגה. יוצקים עליהם את קרם השמנת ומיישרים. מאחסנים במקרר במשך לילה (אפשר גם במקפיא, ומעבירים למקרר כחצי שעה לפני ההגשה).

9. לפני ההגשה, מפזרים על העוגה פירות יער ועלי נענע. מחממים קלות את הדבש ומזלפים ממנו על העוגה. מגישים.

  • איך שומרים? עד שבועיים במקפיא (מעבירים למקרר כחצי שעה לפני ההגשה) או עד 3 ימים במקרר.

טארט תפוחים ודבש בתוספת מרנג לשדרוג החגיגיות, אבל הוא יהיה מצוין גם בלעדיו.

המרכיבים (תבנית טארט בקוטר 26 ס"מ, או 5 תבניות אישיות)

למלית התפוחים

50 גרם חמאה

10 תפוחים מזן גרני סמית, קלופים וחתוכים לקוביות

4 כפות (80 גרם) דבש

מיץ מ־1/2 לימון

1 חבילה (80 גרם) פודינג אינסטנט וניל

לקלתית הבצק

2 כוסות (280 גרם) קמח

1/8 כפית מלח

2 כפות סוכר

100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות

2 חלמונים

אפשרות: מרנג

4 חלבונים בטמפרטורת החדר

1/4 כפית מלח

1 כוס + 1 כף מלאה (220 גרם) סוכר

1/2 כף חומץ 5%

ההכנה

1. המלית: מחממים מחבת, ממיסים בה את החמאה, מוסיפים את התפוחים, מערבבים בעדינות ומבשלים כ־5 דקות, עד שהתפוחים משנים את צבעם. מוסיפים את הדבש ומיץ הלימון ומערבבים בעדינות. מסירים מהכיריים, מוסיפים את אבקת הפודינג ומערבבים. מעבירים למסננת ומניחים לצינון.

2. הקלתית: שמים בקערת מעבד המזון (או המערבל עם וו הגיטרה) את כל מרכיבי הקלתית ומעבדים בהפסקות עד לקבלת בצק. עוטפים ומאחסנים כחצי שעה במקרר.

3. מחממים את התנור ל־170 מעלות.

4. מקמחים קלות משטח עבודה ומרדדים עליו את הבצק לעלה בעובי כ־1/2 ס"מ. מרפדים בו את התבנית (או התבניות), מהדקים לבסיס ולדפנות ומסירים שאריות.

5. יוצקים את מלית התפוחים לתבנית ואופים כ־35 דקות, עד שהעוגה מזהיבה (אם מוותרים על שכבת המרנג, אופים כ־20 דקות נוספות). מוציאים, מורידים את חום התנור ל־120 מעלות ומצננים את העוגה כ־10 דקות.

6. בינתיים, אם רוצים, מכינים את המרנג: מקציפים את החלבונים והמלח בקערת המערבל הנקייה. כשנוצר קצף, מוסיפים בהדרגה, כף אחרי כף, את הסוכר. מקציפים עוד כ־7 דקות, לקבלת קצף יציב מאוד ומבריק. יוצקים את החומץ בצמוד לדופן הקערה ומקציפים עוד דקה. עוצרים ומניחים לקצף למשך 2 דקות.

7. מעבירים את הקצף לשק זילוף ומזלפים על העוגה. מחזירים לתנור לכ־30 דקות, עד שהמרנג מתייצב וחלקו החיצוני מתקשה. מוציאים ומצננים. יוצקים מעט דבש ומגישים.

  • איך שומרים? עד 3 ימים במקרר או עד שבוע במקפיא.

במקום סלסילות אישיות - עוגת סלסילות פילו עם אגוזים ודבש, מקסימה וקלה להכנה, שמתפצפצת בפה בהנאה.

המרכיבים (תבנית בקוטר 26 ס"מ)

1 חבילה עלי פילו, מופשרים

מעט שמן (מומלץ בתרסיס)

למלית

50 גרם חמאה, מומסת

200 גרם אגוזי מלך גרוסים

1/2 כוס דבש

1/2 כפית קינמון טחון

לעיטור: אבקת סוכר

ההכנה

1. מחממים את התנור ל־180 מעלות ומרפדים את התבנית בנייר אפייה.

2. מערבבים בקערה את כל מרכיבי המלית ומניחים בצד.

3. פורשים את עלי הפילו. מרססים או מברישים עלה במעט שמן ומקפלים אותו לשניים. מניחים במרכז הדף כף גדושה מהמלית וסוגרים סביבה את הפילו תוך כיווץ, כמו פרח (או כמו שקיק). מניחים בתבנית. מכינים כך את כל הדפים ומניחים אותם בצפיפות זה ליד זה בתבנית.

4. אופים כ־15 דקות, מורידים את חום התנור ל־160 מעלות ואופים כ־35 דקות נוספות, עד הזהבה. מוציאים ובוזקים אבקת סוכר. מגישים חמים.

  • איך שומרים? עד שבועיים במקפיא או עד 3 ימים במקרר. מומלץ לחמם לפני ההגשה ולזלף מעט דבש.

שבלולי בצק עם שקדים, אגוזים וקוקוס בדבש, שמתאימים לקפה של חג.

המרכיבים (כ־30 יחידות)

לבצק

3 כוסות (420 גרם) קמח

1/4 כפית מלח

200 גרם חמאה או מחמאה קרה, חתוכה לקוביות

1 גביע (200 גרם) יוגורט

למלית

50 גרם חמאה או מחמאה, מומסת

1/4 כוס דבש

100 גרם אגוזי לוז, קצוצים

50 גרם פתיתי קוקוס

100 גרם שקדים, קצוצים

לעיטור: אבקת סוכר

המפנקת: שבלולי שקדים, אגוזים וקוקוס (צילום: בועז לביא סגנון: עמית דונסקוי)
המפנקת: שבלולי שקדים, אגוזים וקוקוס (צילום: בועז לביא סגנון: עמית דונסקוי)

ההכנה

1. הבצק: שמים בקערת המערבל עם וו הלישה את הקמח, המלח והחמאה, ומערבלים קצרות. מוסיפים את היוגורט ומעבדים רק עד לקבלת בצק אחיד. עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר כשעה.

2. המלית: שמים את כל מרכיביה בקערה ומערבבים.

3. מחממים את התנור ל־170 מעלות ומרפדים שתי תבניות תנור בנייר אפייה.

4. מקמחים קלות משטח עבודה. מחלקים את הבצק לשניים ומרדדים כל מחצית למלבן דק. מפזרים על כל מלבן בצק מחצית מהמלית ומגלגלים לגליל הדוק. פורסים את גלילי הבצק לפרוסות בעובי 3-2 ס"מ ומניחים אותן בתבניות כך שהצד המגולגל פונה מעלה.

5. אופים כ־30 דקות, עד הזהבה. מוציאים, מצננים ובוזקים אבקת סוכר. מגישים.

  • איך שומרים? עד שבועיים בצנצנת סגורה היטב.

עוגה בחושה של סבתות, פשוטה להכנה ומזמינה שדרוגים ותוספות, כמו קוביות קטנטנות של תפוחי עץ או של קליפות הדרים מסוכרות, ואפשר כמובן גם שקדים ואגוזים שונים. הכי חגיגי? לאפות בתבניות קוגלהוף אישיות.

המרכיבים (1 תבנית אינגליש קייק גדולה או כ־8 מנות בתבניות אישיות)

3/4 כוס שמן קנולה

1 כוס (320 גרם) דבש

1 כוס (200 גרם) סוכר חום

3 ביצים

3/4 2 כוסות (400 גרם) קמח

1 שקיק (10 גרם) אבקת אפייה

1 כף קינמון טחון

1/4 כפית הל

1/4 כפית גי'נג'ר יבש

1 כוס תה חזק (מ־2 תיונים), פושר

להברשה: 2 כפות דבש + 1/8 כפית קינמון

הנוסטלגית: עוגת דבש בחושה (צילום: בועז לביא סגנון: עמית דונסקוי)
הנוסטלגית: עוגת דבש בחושה (צילום: בועז לביא סגנון: עמית דונסקוי)

ההכנה

1. מחממים את התנור ל־170 מעלות ומשמנים היטב את התבנית (או התבניות).

2. יוצקים לקערה גדולה את השמן, הדבש והסוכר וטורפים היטב למרקם אחיד. מוסיפים את הביצים וטורפים עד שהן נטמעות. מנפים לתוך הקערה את הקמח, אבקת האפייה והתבלינים ומערבבים קצרות בלבד. יוצקים את התה ומערבבים רק עד לקבלת עיסה אחידה ולא יותר.

3. יוצקים את העיסה לתבנית או לתבניות האישיות ואופים 35-45 דקות (בהתאם לגודל התבנית), עד שקיסם שננעץ בעוגה יוצא יבש. מוציאים, מברישים בתערובת הדבש־קינמון ומצננים. מגישים.

  • איך שומרים? עד 4 ימים בקופסה סגורה בטמפרטורת החדר או עד חודש במקפיא.