המנות בארוחה שלפניכם מיועדות ל-8 עד 10 סועדים.

סלט ירוק עם פירות בווינגרט סילאן

נוסחה בדוקה לסלט חגיגי ומרשים: עלים ירוקים טריים טריים (בסלט המצולם שמנו עלי פטרוזיליה, שמיר, נענע, בזיליקום ותרד; אבל אפשר להשתמש בכל שילוב אחר שעולה על דעתכם ואפשר להוסיף גם חסות), מעורבבים עם פירות העונה, שהיא למרבה השמחה סתיו, ולכן הפירות יכולים להיות פרוסות אגסים או תפוחים, רבעי תאנים או תמרים טריים חצויים, גרגירי רימונים, כולם יחד או רק אחד מהם. ממש לפני ההגשה, יוצקים רוטב וינגרט־סילאן, מערבבים ומגישים.

וינגרט סילאן: שמים בצנצנת בעלת מכסה אטום

1/4 כוס שמן קנולה (או תירס או חמניות)

2 כפות חומץ בן יין לבן

מיץ מ־1 לימון או 2 ליים

1/4 כפית מלח

2 כפיות חרדל חלק

2 כפיות סילאן

1 שן שום קלופה

  • משקשקים היטב לרוטב אחיד. לפני ההגשה, נפטרים מהשום, יוצקים את הרוטב על הסלט ומגישים.

קוסקוס כרובית

אופנתי, קליל, טעים מאוד, נטול גלוטן ועם אגוזים, צימוקים וירוקים, וכל זה משמש מצע מעולה לפרוסות הדלורית ולכדורי הדגים (המתכונים הבאים).

המרכיבים

2 ראשי כרובית בינוניים, טריים ויפים

מים רותחים

1/3 כוס שמן זית

מלח, פלפל גרוס (מומלץ פלפל לבן)

1 כפית קליפת לימון מגוררת

1/2 כוס צימוקים

1/2 כוס שקדים קלויים קצוצים

1/2 כוס אגוזים קלויים קצוצים

1/2 כוס עלי נענע קצוצים

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

ההכנה

1. בסכין חדה, קוצצים כרובית וחצי, לפירורים קטנים שמזכירים קוסקוס. את חצי הכרובית הנותרת מפרקים לפרחים קטנים ומניחים בצד.

2. שמים את פירורי ה"קוסקוס" בקערה, מכסים במים רותחים ומשהים כ־10 דקות. מסננים ומעבירים לקערה.

3. ההגשה: מוסיפים לקוסקוס את שאר המרכיבים, כולל פרחי הכרובית. מערבבים ומגישים.

  • איך מכינים מראש?

מכינים את הכרובית (ה"קוסקוס" והפרחים) עד יום מראש ומאחסנים במקרר. לפני ההגשה, מביאים לטמפרטורת החדר ומוסיפים את שאר המרכיבים.

דלורית צלויה בסילאן

המרכיבים

1 דלורית

מלח, פלפל לבן גרוס גס

1 כפית פפריקה

1 כפית כורכום

5 כפות שמן זית

6 כפות סילאן

ההכנה

1. מחממים את התנור ל־190 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

2. חוצים את הדלורית, מרוקנים מגרעינים ופורסים לפרוסות של 2 ס"מ (עם הקליפה). מסדרים בשכבה אחת בתבנית. מתבלים בתבלינים, יוצקים את שמן הזית והסילאן.

3. אופים כ־25 דקות, עד שהדלורית מתרככת ומתחילה להזהיב. מוצאים ומגישים בטמפרטורת החדר.

  • איך מכינים מראש?

מכינים בבוקר הארוחה ומאחסנים במקרר. מחממים קלות בלבד לפני ההגשה.

מאפה בצק עלים עם בשר ופירות יבשים

המרכיבים (2 מאפים)

1 חבילה (1 ק"ג) בצק עלים, מופשר, קר

מאפה בצק עלים עם בשר ופירות יבשים (צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')
מאפה בצק עלים עם בשר ופירות יבשים (צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')

למלית

2 כפות שמן זית

1 בצל, קלוף וקצוץ דק

750 גרם בשר בקר טחון

2 שיני שום, קלופות ופרוסות דק

1/2 כוס משמשים יבשים קצוצים דק

1/2 כוס חמוציות קצוצות דק

1 כפית מלח

1/8 כפית פלפל שחור טחון

1/2 כפית פפריקה מתוקה

1 כפית בהרט (תערובת תבלינים עירקית)

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

1/2 כוס נענע קצוצה

לציפוי

1 ביצה, טרופה

ההכנה

1. המלית: מחממים את השמן במחבת, מוסיפים את הבצל ומטגנים כמה דקות על להבה בינונית־גבוהה, עד שהוא שקוף ורך. מוסיפים את הבשר ומטגנים תוך ערבוב, עד שצבעו משתנה.

2. מוסיפים את השום, המשמשים והחמוציות, מערבבים ומטגנים עוד כמה שניות. מכבים את הלהבה. מוסיפים את המלח, הפלפל, הפפריקה והבהרט ומערבבים. מוסיפים את הפטרוזיליה ואת הנענע ומערבבים. מצננים.

3. בינתיים מחממים את התנור ל־190 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

4. מחלקים את הבצק לשני מלבנים (ואם רוצים, חותכים מקצה הבצק פס ושומרים בצד ליצירת קישוטי עלים). מניחים חצי מכמות המלית המצוננת לאורך הצלע הארוכה של כל מלבן ומיישרים לגובה אחיד. מקפלים את הבצק מעל המלית, מהדקים היטב את הסגירה ומעבירים לתבנית.

5. הציפוי: בעזרת שיני מזלג, לוחצים בעדינות על צדי הבצק, לסגירה טובה וליצירת דוגמת פסים עדינה. מושחים את שני מלבני הבצק בביצה הטרופה.

6. אופים 35-30 דקות, עד שהבצק מזהיב מאוד. מוציאים. מגישים חמים.

  • איך מכינים מראש?

הכי טעים טרי מהתנור אבל אפשר להכין עד שלב האפייה, לעטוף היטב ולשמור במקרר עד יומיים. לפני ההגשה, מוציאים ואופים, היישר מהמקרר.

פלאן חגיגי

מעדן דרום־אמריקאי קלאסי, בגרסת חג שכוללת גם קינמון ומוגשת עם תאנים. אפשר להכין את הקינוח בגרסה חלבית או פרווה, ובכל מקרה מדובר בקינוח שמכינים לילה מראש.

המרכיבים (תבנית לא מתפרקת, בקוטר 24-22 ס"מ)

לקרמל

1/2 כוס (100 גרם) סוכר

לפלאן

3 כוסות (750 מ"ל) חלב או נוזל קוקוס

4 ביצים + 2 חלמונים

3/4 כוס (150 גרם) סוכר

1/2 כפית קינמון טחון

1 1/2 כפיות תמצית וניל מעולה

להגשה

תאנים, דבש נוזלי

ההכנה

1. מחממים את התנור ל־150 מעלות.

2. הקרמל: שמים במחבת את הסוכר ומחממים על להבה נמוכה עד שהוא נמס ומתחיל להפוך לנוזל בהיר - לא נוגעים ולא מערבבים, רק משגיחים שהוא לא משחים ונחרך. ברגע שהנוזל מתחיל לקבל צבע דבש, יוצקים אותו לתבנית ומורחים במהירות (לפני שהוא מתקשה!) גם על הדפנות.

3. הפלאן: שמים בקערת המערבל את כל המרכיבים ומקציפים לקרם חלק. יוצקים על שכבת הקרמל הקשה ואופים כ־35 דקות, עד שהקרם מתייצב אבל עדיין רוטט קצת כשמנענעים בזהירות את התבנית. מוציאים ומצננים ללא כיסוי. עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר ארבע שעות לפחות, עד לילה.

4. ההגשה: מניחים כחצי שעה בטמפרטורת החדר. ממלאים קערה גדולה במים רותחים וטובלים בה את בסיס התבנית לדקה (כדי לחמם את הקרמל ולהקל על החילוץ). מניחים על התבנית צלחת הגשה, הופכים ומסירים את התבנית. מניחים במרכז הפלאן רבעי תאנים ויוצקים מעט דבש. חותכים למנות כמו שחותכים עוגה, ומגישים.

  • איך מכינים מראש?

מכינים את הפלאן עד יום מראש ושומרים במקרר. מגישים בהתאם להנחיות בסעיף 4

כדורי דג בסלרי ולימון

המרכיבים

לכדורי הדג

700 גרם פילה דג לבן קצוץ (למשל: מוסר, דניס, בורי או כל דג לבן קפוא ומופשר)

1 בצל, קלוף וקצוץ דק

1/4 כוס פטרוזיליה או כוסברה קצוצה דק

1/2 כוס גבעולי סלרי עם העלים, קצוצים דק

1 שן שום, קלופה וקצוצה

מלח, פלפל שחור

1/2 כפית מיץ לימון

1 ביצה

4 כפות שמן זית או שמן קנולה

לרוטב

3 כפות שמן קנולה

1 בצל, קלוף וקצוץ דק

1/2 כוס גבעולי סלרי עם העלים, קצוצים דק

מלח, פלפל לבן

2 כוסות מים חמימים (רותחים שהתקררו)

1 כפית סוכר

מיץ מ־1/2 לימון או לפי הטעם

להגשה: פטרוזיליה קצוצה

ההכנה

1. כדורי הדג: שמים את כל המרכיבים בקערה ומערבבים היטב. יוצרים מהעיסה כדורים בגודל שזיפים.

2. הרוטב: מחממים את השמן בסיר רחב, מוסיפים את הבצל והסלרי ומטגנים על להבה בינונית־גבוהה עד שהבצל מזהיב. מוסיפים מלח ופלפל ומסדרים את כדורי הדג. יוצקים את שתי כוסות המים ומוסיפים את הסוכר ומיץ הלימון. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים 20 דקות. מדי פעם הופכים את הכדורים ויוצקים עליהם מהרוטב.

3. ההגשה: מגישים על מצע של קוסקוס הכרובית ולצד פרוסות הדלורית (ראו מתכונים). יוצקים את רוטב הדגים, זורים פטרוזיליה ומגישים.

  • איך מכינים מראש?

מכינים את הכדורים יום מראש ושומרים במקרר. לפני ההגשה מבשלים ברוטב ומגישים.

אורז צהוב חגיגי עם רימונים

המרכיבים

2 כוסות אורז בסמטי

4 כוסות מים או ציר עוף

1 כפית מלח

1/2 כוס צימוקים

3 כפות שמן

2 בצלים סגולים, קלופים ופרוסים דק

1 כפית כורכום טחון

1/2 כפית פלפל (מומלץ לבן) גרוס טרי

קליפה מגוררת מ־1 תפוז

אורז צהוב חגיגי עם רימונים (צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')
אורז צהוב חגיגי עם רימונים (צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')

להגשה

2/3 כוס גרגירי רימון

1/2 כוס שמיר קצוץ גס

1/2 כוס עלי נענע

ההכנה

1. שוטפים את האורז היטב, מתחת למים זורמים, עד שהמים הניגרים ממנו צלולים לגמרי.

2. מחממים בסיר גדול את המים (או ציר העוף) ומביאים לרתיחה, מוסיפים את האורז ואת המלח, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 15-12 דקות, עד שהאורז מוכן והנוזלים כמעט נספגו לגמרי. מסירים מהכיריים ומשאירים בסיר מכוסה.

3. בינתיים, שורים את הצימוקים במים חמים.

4. מחממים את השמן במחבת גדולה ומטגנים את הבצלים כ־10 דקות על להבה בינונית־נמוכה, עד שהם שקופים ורכים. מסננים את הצימוקים, מוסיפים למחבת, מערבבים ומטגנים כדקה. מוסיפים גם את הכורכום, הפלפל וקליפת התפוז ומערבבים. יוצקים את תוכן המחבת לסיר האורז ובעזרת שתי כפות, מערבבים בעדינות.

5. ההגשה: מעבירים את האורז לקערת הגשה. מפזרים את הרימונים, השמיר והנענע, מערבבים קלות ומגישים.

איך מכינים מראש?

מבשלים את האורז ומכינים את הצימוקים עד 5 שעות מראש. סמוך לארוחה מטגנים את הבצלים וממשיכים בהתאם להנחיות.

עופיונים בדבש ורימונים

המרכיבים

4 עופיונים או 2 עופות ללא עצמות (מבקשים מהקצב)

מלח, פלפל שחור טחון

מיץ מ־2 לימונים

1 כוס שמן זית

1 כוס רכז רימונים

1 כוס דבש

1 כפית פפריקה מתוקה

עופיונים בדבש ורימונים (צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')
עופיונים בדבש ורימונים (צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')

להגשה

גרגירי רימון טריים

פטרוזיליה קצוצה

ההכנה

1. מתבלים את העופות או העופיונים במלח ובפלפל מכל הצדדים, גם בחלקם הפנימי, ומושחים במיץ לימון ובשמן זית מכל הצדדים. מניחים בתבנית, יוצקים עליהם את רכז הרימונים ואת הדבש, ומושחים אותם היטב ברוטב שנוצר. מתבלים שוב במלח, פלפל ובפפריקה. מכסים ומשהים כך שעתיים לפחות (עד לילה) במקרר.

2. מחממים את התנור ל־250 מעלות.

3. צולים את העופות 15 דקות, מנמיכים את חום התנור ל־180 מעלות, מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום וממשיכים לצלות כ־60 דקות לעופות, או 45 דקות לעופיונים, עד שהם זהובים מאוד ועשויים בחלקם הפנימי. אם הם עדיין לא מוכנים, צולים עוד רבע שעה ובודקים שוב. מוציאים מהתנור ומשהים בתבנית כ־15 דקות לפחות לפני ההגשה.

4. ההגשה: מעבירים לצלחות הגשה, מפזרים את גרגירי הרימון והפטרוזיליה ומגישים.

  • איך מכינים מראש?

אפשר להכין עד תום סעיף 1 יום מראש. מומלץ לצלות לפני ההגשה.

ועדת קישוט

ברגע פיוטי אחד, ממש לפני האפייה, הכנתי משאריות הבצק עלים חמודים והוספתי אותם למאפה. זה ממש לא חובה, אבל זה משדרג את העסק. אם מתחשק לכם, כך עושים את זה:

חותכים מהבצק הקר צורות אובליות בצורת עלים ומסמנים בהן חריץ אמצעי עדין וממנו פסים קטנים לצדדים, כמו אדרת עלה. מושחים את גלילי הבצק בביצה, מניחים בעדינות את ה"עלים" ומושחים גם אותם בביצה. אופים בהתאם להנחיות במתכון.