המאהבת נאבקה באישה החוקית

איש עסקים מצליח מתחום ההיי־טק, אב לשלושה בנים בוגרים, עזב את הבית בשנות ה־50 לחייו ועבר לגור עם המאהבת הצעירה שלו, לאחר שניהל עמה במשך שנים מערכת יחסים סודית. האישה הנזנחת סירבה לתת לו גט מסיבות כלכליות, לכן ערך צוואה אצל עורך דין שבה הבטיח את כל רכושו לבת זוגו החדשה, שילדה לו בינתיים בן נוסף.

חמש שנים לאחר מכן הוא נפטר מדום לב. הידועה בציבור הגישה בקשה לממש את הצוואה שכתב, ואילו האישה החוקית הגישה התנגדות, בטענה שמחצית מהרכוש שהובטח למאהבת שייך לה. "הוא היה בטוח שהצוואה תקפה, היא נעשתה כדין והכל טוב ויפה, אבל מה שהוא לא ידע זה שהוא לא יכול להוריש את מה שאין לו", מסביר עו"ד יוסי הרשקוביץ, מומחה לדיני צוואות ירושות. "מחצית מרכושו שייכת לאשתו החוקית, גם אם יש לו כבר משפחה חדשה, וגם אם לא ראה את אשתו החוקית עשר שנים לפני מותו".

"לא בטוח שזה מקרה אבוד", מבהירה מנגד עו"ד אירית רייכמן, מומחית לדיני ירושה. "ייצגתי בעבר ידועה בציבור של גבר נשוי, שמעולם לא התגרש מאשתו אך בפועל חי עם אישה אחרת במשך 35 שנה. האיש לא השאיר צוואה ולאחר מותו ניטש מאבק משפטי קשה בין הידועה בציבור לאישה החוקית, ששתיהן טענו שהעיזבון שייך להן. אנחנו ייצגנו את הידועה בציבור, והצלחנו לקבל פסק דין תקדימי שלפיו הידועה בציבור היא זו שתירש את המנוח ולא אשתו".

החתן הציב תנאים

גבר בתחילת שנות ה־50 לחייו הלך לעולמו בחטף, בטרם עלה על דעתו לערוך צוואה. הוא הותיר אחריו אישה וארבעה ילדים, אחת מהם נשואה. חוק הירושה קובע כי בהיעדר צוואה, יחולק חצי מהרכוש המשותף בין ילדיו. האם ביקשה מילדיה לחתום על "הסתלקויות", כדי שכל רכושו של בעלה יישאר ברשותה, אך למרבה הפתעתה חתנה התנה את חתימת אשתו בכך שחותנתו תבטיח בכתב את חלקו בירושה העתידית.

האלמנה הנסערת מיהרה למשרדו של עו"ד בועז קראוס, והוא יעץ לה להעיף את החתן לכל הרוחות ולהגיד לו שהוא ינושל מהצוואה שלה אם ידבק בדרישתו. "ברגע שהיא אמרה לו את זה הוא ויתר, אבל היחסים כבר לא חזרו להיות כפי שהיו", אומר עו"ד קראוס.

לא לגיטימי לבקש הבטחה תמורת הוויתור?

"זה אולי לגיטימי מבחינה משפטית, אבל לא מוסרי מבחינה משפחתית. זה כסף שלה, מי הוא בכלל שהוא מתנה תנאים? איפה החמלה, איפה המוסריות, זה מפלג משפחות".

לא ידעה שהיא מורישה הכל לבתה הבכורה

אישה שעברה את גיל 70 הלכה לעולמה והותירה את כל רכושה לבתה הבכורה. בנה הגיע למשרדו של עו"ד הרשקוביץ עם קלטת שבה נשמעה שיחה בין האם לבת. מהקלטת עלה בבירור כי הבת מחתימה את האם במרמה על מסמכי צוואה, תוך הצגת מצג שווא כאילו היא חותמת על מסמכים לבנק.

"הבן התקין האזנה בבית האם לביטחונה, ושמע בהקלטה איך אחותו מחתימה את האם מבלי שהיא מבינה שהיא חותמת על צוואה", מסביר עו"ד הרשקוביץ. "הבעיה היא שזו האזנת סתר, אפילו לי אסור לשמוע את זה. הגשנו התנגדות לקיום הצוואה, אבל הראיה לא הוצגה לבית המשפט, ולכן הצדק לא נעשה. הגענו לפשרה: הבן קיבל פחות ממה שהיה צריך לקבל. מובן שהיחסים בין האחים נותקו".

הוריש הכל לשכנה ולחתולי השכונה

זוג שכנים מבוגרים, שניהם אלמנים, גרו ברמת גן וחלקו תחביב משותף: האכלת חתולי רחוב. לאט לאט נרקמה ביניהם מערכת יחסים זוגית, אבל הם המשיכו להחזיק כל אחד בדירתו.

האיש היה ערירי והוריש את כל רכושו לשכנתו האהובה, אלא שחברת הביטוח סירבה לשלם לה את כספי ביטוח החיים שלו, בטענה שלא היו ביניהם יחסים של ידועים בציבור. האישה הגישה תביעה באמצעות עו"ד מיכל אופיר, ולאחר שבית הדין האזורי לעבודה דחה את התביעה, ערערה לבית הדין הארצי לעבודה וזכתה.

"החלק המעניין בצוואה היה שהאיש הותיר חלק נכבד מרכושו לחתולי הרחוב שבהם טיפל", מספרת עו"ד אופיר. "מנהל העיזבון היה חייב למלא את בקשתו ופתח חשבון נאמנות מיוחד למימון הבקשה. זה היה כאב ראש לא קטן בשבילו, ובסוף נתנו לאישה חלק מהכסף שיועד לחתולים כדי שהיא תמשיך להאכיל אותם. היא קיבלה את זה על עצמה בשמחה".

דרשה שנכדה יתגרש כדי שיירש אותה

סבתא מתל אביב הורישה את כל רכושה, 6 מיליון שקל, לשני נכדיה שווה בשווה, אך הורתה שאחד מהם יקבל את חלקו רק אם יתגרש או יתאלמן, ולא - יקבל אחיו את מלוא הירושה. "הייתי צריך לקרוא את הצוואה כמה פעמים כדי להאמין", מספר עו"ד קראוס, שייצג את הנכד המנושל.

"הסבתא לא סבלה את אשתו ולא אהבה את הרעיון שהיא תיהנה מכספה. גירושים פיקטיביים לא באו בחשבון, כי אפשר היה להוכיח שהשניים ממשיכים להתגורר תחת קורת גג אחת. ניסינו לטעון שזה נוגד את תקנת הציבור ולא הצלחנו, כי זכותו של אדם להתנות כל תנאי בתמורה לכספו, ובתנאי שזה לא כרוך בעבירה פלילית. בסופו של דבר הנכד לא התגרש וקיבל פחות".

לתופעה שבה ממשיך המת לשלוט מקברו על חיי בני משפחתו באמצעות הוראות והתניות בצוואתו קוראים "שלטון היד המתה", מושג שהוזכר לראשונה בבית המשפט העליון ב־1975, בערעור של בן שנושל חלקית מירושת אביו מכיוון שהתגרש. הבן טען כי התנאי של אביו שלא יתגרש פוגע בחירותו ומכתיב את אורח חייו, בניגוד לחוק "כבוד האדם וחירותו". ערעורו נדחה בטענה שצוואת אביו לא חרגה מהמותר. "בדרך כלל מדובר באנשים שמתקשים לוותר על השליטה, ולכן בונים מנגנון שימשיך לשרת את השליטה הזאת גם לאחר מותם", מסביר עו"ד קראוס.

האחות הסיעודית שטיפלה באלמן (צילום: shutterstock)
האחות הסיעודית שטיפלה באלמן (צילום: shutterstock)

האחות הסיעודית דרשה את חלקה

אלמן כבן 70, אב לשלושה ילדים בוגרים, שבר את האגן ואושפז במוסד סיעודי. אחת האחיות במוסד הייתה מסורה במיוחד, בעיקר כשראתה שילדיו לא מרבים לבקרו. עם הזמן הציעה לו לעזוב את המוסד שבו שהה, לחזור לביתו ולשכור את שירותיה כמטפלת. האיש השתכנע, והאחות עברה להתגורר איתו וטיפלה בו חודשים רבים. בהמשך התקיימו ביניהם גם יחסים מיניים והיא ויתרה על שכרה.

לאחר פטירתו הגישה האחות התנגדות לצוואתו בטענה שהיא הייתה הידועה בציבור שלו, וזכאית ל־50% מעיזבונו, בשווי כ־4 מיליון דולר.

"הוויתור שלה על השכר היה קריטי", מסביר עו"ד קראוס, שייצג את ילדיו של האלמן. "הבנו שהתקיימו פה כמעט כל הפרמטרים של ידועה בציבור: היו מגורים משותפים שכללו מין, והיא תמיד הייתה לצדו כמטפלת. כשהילדים טענו שהיא עשתה את זה כי זאת הייתה עבודתה, אמרה: 'נכון, אבל ברגע שהפכנו לזוג, הוא הפסיק לשלם לי'.

"בדרך כלל סיפורים כאלה נגמרים בפשרה, כי האיש הלך לעולמו ואי אפשר להוכיח שטענותיה שקריות. במקרה הזה עשינו חקירה מקיפה. התברר שבבית אבות אחר שהיא עבדה בו העיפו אותה בגלל סיפור דומה. ברגע שהצלחנו להוכיח שמדובר בנוכלת סדרתית, הגענו להסדר שבו היא קיבלה משהו, אבל לא הוכרה כידועה בציבור".

בית החולים קיבל מיליונים

"לקשישה ללא ילדים היו שני אחים צעירים והיא לא רצתה שהם יירשו אותה", מספרת עו"ד מיכל אופיר. "היא חשה שהם הפקירו אותה וציוותה את רכושה, שנאמד במיליונים, לאחד מבתי החולים בארץ. היא ערכה אצלי את הצוואה והייתה מרוצה מההפתעה שהיא מכינה להם. הם כמובן ערערו על הצוואה והצליחו להוציא משהו, אבל עדיין הרוב הגיע למקום שבו חפצה".

נהג משאית הזבל זכה ברכוש

"אישה קשישה וערירית הורישה לשכן שלה, שנהג לטפל בה באהבה ובמסירות, את כל רכושה", מספרת עו"ד מיכל אופיר. "אני ערכתי לה את הצוואה והשתכנעתי שמדובר באישה צלולה שקיבלה החלטה מודעת".

טיפל בשכנה הקשישה ולקח אותה לטייל במשאית (צילום: shutterstock)
טיפל בשכנה הקשישה ולקח אותה לטייל במשאית (צילום: shutterstock)

"היא סיפרה לי שהשכן, נהג משאית זבל לפרנסתו, דאג לכל מחסורה, עזר לה בקניות ואף היה לוקח אותה לטיולים באוטו זבל ברחבי העיר, שאותם אהבה. היא לא רצתה שקרובי משפחתה יקבלו את רכושה, בטענה שהם לא שומרים על קשר איתה. כשהיא נפטרה, אותם קרובים ערערו כמובן על הצוואה, בטענה שהשכן ניצל את יחסי התלות ביניהם, אבל בית המשפט קיבל את רצונה ואישר את הצוואה".

עורך הדין הוריש את משרדו לבן שילמד משפטים

"ניהלתי את עיזבונו של עו"ד מפורסם שרצה שאחד מילדיו ימשיך את דרכו", מספר עו"ד קראוס. "הוא כתב בצוואתו שיוריש את משרדו המפואר, באזור מבוקש בתל אביב, למי מילדיו שיהיה עורך דין. הם התלבטו ביניהם ובסופו של דבר החליטו לוותר על האופציה והכסף חולק בין כולם.

"מקרה דומה היה בצוואתו של ראש עיר במרכז הארץ, שהוריש חלק מרכושו לקרובת משפחתו ברוסיה בתנאי שתעלה לארץ. היא לא רצתה לעלות וויתרה על חלקה".

על גופתי המתה!!!

מעוניינים לנשל מישהו? 10 דברים שכדאי לדעת על צוואות וירושות:

1. עדיף לערוך צוואה במשרד עורך דין. כדאי להקליט את ההליך ולצרף חוות דעת רפואית.

2. מעוניינים לנשל בן משפחה קרוב? כתבו הסבר והוסיפו מסמכים, למקרה של התנגדות עתידית.

3. אתם מוטבים בצוואה? כדאי שלא תהיו נוכחים בזמן כתיבתה.

4. לזוגות נשואים כדאי לערוך צוואה הדדית המותירה את מלוא רכושם זה לזה מיד עם הולדתו של הילד הראשון, אחרת מחצית מהרכוש תהיה בבעלות הילדים ובן הזוג לא יוכל לגעת בכספים או למכור דירה משותפת ללא התערבות המדינה, עד שהילדים יגיעו לגיל 18 (מעשית הבנק מאפשר לבן הזוג לפעול בחשבון המשותף, כי מטבע הדברים ההורה שנשאר הוא אפוטרופוס לילדים. כשתוגש בקשה לצו ירושה בן הזוג יידרש להוכיח שהשתמש בכספי הילדים לרווחתם. אחרי גיל 18, הילדים יכולים לבקש מהבנק להקפיא את החשבון).

5. נמצאים בתהליך גירושים? ערכו צוואה על כל צרה, אחרת הגרוש לעתיד יזכה לרשת אתכם.

6. הכניסו מנגנונים שימנעו מלחמת אחים, כמו סעיף שקובע שמי שיתנגד לצוואה זו יאבד את חלקו בירושה.

7. חשוב לפרט בצוואה את הרכוש. רכוש שלא מצוין בצוואה, יחולק שווה בשווה בין כל היורשים החוקיים.

8. צוואה תקפה גם אם לא נערכה אצל עורך דין ובנוכחות עדים, ובתנאי שנכתבה בכתב ידו של המצווה.

9. אם להוריכם יש שכן "קרוב", ידיד "אמת", מטפלת "מסורה" או אחות "רחמנייה", התקינו מצלמות אבטחה כדי למנוע אפשרות לניצול יחסי תלות לשם קבלת רכוש מהירושה.

10. בהיעדר צוואה צריך להוציא צו ירושה אצל הרשם לענייני ירושה או בבית דין רבני. בבית הדין הרבני ההליך מהיר וזול יותר, אבל הוא פוסק על פי ההלכה ולפיה בנות לא יורשות כלל והבכור יורש פי שניים מכולם. הגשת בקשה בבית דין רבני כפופה להסכמת כל היורשים.

>>> חבבו את "לאשה" בפייסבוק

>>> חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG צפו בתמונות מאחורי הקלעים של הפקת הגיליון החדש, וקבלו הצצה לגיליונות הבאים

>>> חדש וכייפי: כל מה שישפר את סגנון החיים שלך - באפליקציה החדשה של "לאשה"