תכף זה מגיע: האפרוח הקטן שלכם יעלה לכיתה א'. ביי־ביי משחק אחר הצהריים, שלום שיעורי בית. להתראות גן ושלום ל־35 ילדים בכיתה. אם תהיתם איך אפשר לעזור לו להתמודד עם השינויים הגדולים האלה, קבלו המלצות של ליאת דוד, מנתחת התנהגות מוסמכת (BCBA) ומנחת הורים לילדים עם לקויות התפתחות:

1. בססו סדר יום קבוע

כדי להכין את הקרקע להתנהלות בתוך סדר יום בית־ספרי, התחילו כבר עכשיו בביסוס הרגלי שגרה קבועים בבית: שעת שינה קבועה, שעת קימה קבועה, שעות ידועות מראש לארוחות, למשחק, למקלחת. שגרות קבועות יוצרות אצל הילד ביטחון, מאפשרות לו לדעת מה בא אחרי מה ולעבור מפעילות לפעילות באופן עצמאי, וכן עוזרות לו להבין מה מצופה ממנו. כשילד מרגיש בטוח בשגרה שלו, הוא יכול להתפנות ללמידה.

2. חזקו עצמאות וכישורי התארגנות אצל הילד

בבית הספר נדרשת מהילד מידה גדולה של התארגנות עצמאית. לכן, כדאי כבר עכשיו להתאמן עם הילד על התארגנות: לעטוף יחד איתו את הספרים והמחברות, לסדר יחד קלמר ממוין ומופרד ואפילו לשחק ב"כאילו אנחנו בבית הספר": מה עושים כשהמורה אומרת להוציא מחברת עברית? איזה צבע יש למחברת חשבון? מה זה אומר "להיות מוכן לשיעור"? (למשל - להוציא עיפרון ומחק ואת המחברת של השיעור). לא לשכוח לחזק את הילד על כל הצלחה בהתארגנות!

3. הכינו מראש סביבת למידה וזמני למידה

כדי ליצור הרגלי למידה טובים, הכינו מראש שולחן בחדרו של הילד (לאו דווקא גדול ומשרדי, אבל פנוי ממשחקים ומחשב), ואפשר אפילו להכין יחד שלט לשולחן ("זאת הפינה של מאור").

בנוסף, כדאי כבר עכשיו להתחיל להתאמן על פינוי זמן ללמידה בתוך שגרת היום, כהכנה לזמן שיידרש לשיעורי בית. בקשו מהילד לשבת עם חוברות לחופש או עיסוק לימודי אחר במשך זמן עולה - בתחילה עשר דקות, אחר כך רבע שעה, בתחילה דף אחד ואחר כך שניים, ועלו בדרישות בהדרגה, כאשר אתם מחזקים אותו על המאמץ.

הרגילו את הילדים לבחור את הבגדים של מחר כבר בערב שלפני (צילום: shutterstock)
הרגילו את הילדים לבחור את הבגדים של מחר כבר בערב שלפני (צילום: shutterstock)

4. התאמנו על התארגנות בוקר

הרגילו את הילד לבחור את הבגדים של מחר כבר בערב שלפני. כמו כן, צרו יחד איתו שגרת בוקר ברורה (בהתחלה קמים, מצחצחים שיניים, אוכלים משהו, מתלבשים - בסדר קבוע לפי מה שמתאים בביתכם). ההתארגנות הזו תחסוך מכולכם ויכוחים ומתח בהמשך.

5. הרגילו את הילד להנאה שבקריאה

רצוי מאוד להרגיל את הילד לכך שלפני השינה קוראים סיפור, כדי לטפח את אהבת הקריאה. בשלב הזה כמובן ההורה מקריא ספר לילד, ועם הזמן אפשר לעבור לקריאה משותפת.

טפחו את אהבת הקריאה (צילום: shutterstock)
טפחו את אהבת הקריאה (צילום: shutterstock)