אם את מרגישה שהרעמה שלך הולכת ומאבדת מכוחה, ייתכן (אבל לא בטוח) שאת סובלת מנשירה. לפני שאת נכנסת לפאניקה, בואי ננסה לברר האם באמת יש בעיה, ואם כן, מה אפשר לעשות כדי לפתור אותה.

קודם כל, נסי לבדוק אם באמת מדובר בנשירה מוגברת - או בנשירה טבעית.

איך בודקים? מסתכלים במראה על שבילי השיער ומנסים להעריך אם הם התרוקנו והתרחבו. אם השבילים נראים פתאום רחבים יותר, אכן מדובר בנשירה מוגברת. אם לא חל שינוי באזור הקרקפת, ייתכן שמדובר בבעיה אחרת (כמו שבירה של השיער, למשל), או שאין בעיה בכלל. גם זו אפשרות.

אולי הוא סתם חלש?

ייתכן שהשיער שלך שברירי וחלש במיוחד (הבהרה אגרסיבית, למשל, יכולה להחליש אותו מאוד) ולכן הוא נחתך מכל מגע קל ומשאיר עקבות של שיער בכל פינה. במקרה כזה לא מדובר בנשירה, אלא בשיער שזקוק לשיקום, ובעיקר צריך שיעזבו אותו בשקט. נסי לנוח מצביעות, הבהרות, גוונים ופן למשך כמה חודשים ולתת לו להתחזק.

אולי תלכי לרופא?

אם הגעת למסקנה שאכן מדובר בנשירה מוגברת, התחנה הראשונה שלך תהיה רופא המשפחה, שם תקבלי הפניה לבדיקות דם. הסיבות הבריאותיות הנפוצות לנשירת שיער הן חוסר ברזל, אנמיה, רמה נמוכה של המוגלובין ותפקוד לקוי של בלוטת התריס.

בחלק מהמקרים יפנה אותך הרופא להמשך בירור אצל אנדוקרינולוג או המטולוג. במקרים אחרים מדובר במחלות נדירות שמשפיעות על צמיחת השיער. כך או כך, אבחון הבעיה וטיפול בה ישפיעו לטובה גם על מצב השיער.

אולי את לא אוכלת טוב?

דיאטות עלולות להשפיע לרעה על מצב השיער. אם את מנסה דיאטה קיצונית, השיער שלך עלול למחות. גם תזונה צמחונית או טבעונית עלולה להביא למחסור במרכיבי מזון חיוניים שהגוף שלך מתגעגע אליהם. מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה או עם דיאטנית, ולהשלים את החסר.

אולי את במתח?

אם הבדיקות שלך תקינות ואת מזהה בכל זאת נשירה חריגה, ייתכן שמדובר בתופעה חולפת הנובעת ממתח נפשי קיצוני, נשירה עונתית או נשירה אחרי לידה. במקרים כאלה, תוך שישה עד עשרה חודשים הנשירה אמורה להסתדר מעצמה ושיער הראש יחזור לקדמותו. כדי לדעת אם יש סיבה לדאגה, ניגשים לרופא. אם את אחרי לידה, נחסוך לך את הטרחה: תני לזה זמן וזה יעבור. וכן, יישאר לך שיער.

אולי זה גנטי?

אחת הסיבות הנפוצות לנשירה ולהידלדלות השיער היא גנטיקה. כמחצית מהנשים וכמחצית מהגברים סובלים מנשירה גנטית, שבדרך כלל היא תורשתית. כדי לדעת אם זה המקרה, יש להסתכל על הקרקפת ולזהות את אופי הנשירה. אצל נשים, ההידלדלות תופיע בעיקר בחלק העליון המרכזי של הקרקפת ותתפשט בהדרגה מסביב.

  • מה עושים? התכשיר היעיל ביותר כיום לטיפול בבעיה זו הוא מינוקסידיל – חומר למריחה, שמטרתו להזרים את הדם אל זקיק השערה. החומר גורם לזקיקים הגוססים להתעורר ומסייע למנוע את התפשטות אזורי הנשירה. החומר עשוי להיות יעיל גם במקרים של נשירה שאינה גנטית.
  • שימי לב: אם את נוטלת תרופות להורדת לחץ דם, התייעצי עם רופא המשפחה לפני שימוש במינוקסידיל.

אז מה אפשר לעשות?

כשמדובר בנשירה גנטית או כשלא מצליחים לשים את האצבע על הסיבה להידלדלות השיער - וגם כשהשיער דליל מלכתחילה, פשוט כי ככה נולדת - יש כמה פתרונות שאפשר לנסות, בהתאם לחומרת הבעיה ולאופי הנשירה:

  • קיימים תוספי תזונה המכילים ויטמינים, מינרלים, וחומרים אחרים הידועים כמחזקים את השיער (כמו ג'לטין, אבץ ועוד). יעילותם של תוספים אלה לא הוכחה מחקרית אבל יש משתמשים שנשבעים שמצב שערם השתפר בעקבות השימוש. הדרך היחידה לברר אם התכשיר מועיל לך, היא להשתמש בו למשך מספר חודשים ולבחון בעצמך את התוצאה.

  • תחום הרפואה האסתטית נותן גם הוא מענה לנשירת שיער, ומגייס לטובת העניין מכשירים המתבססים על טכנולוגיות כמו גלי רדיו, אולטרסאונד, לייזר, איי.פי.אל וכדומה. בגדול, מדובר על גירוי של זקיקי השיער באמצעות המכשיר, במטרה "להעיר" אותם.

  • אפשרות נוספת שמציעה הרפואה האסתטית היא הזרקות לאזור הקרקפת. בטיפול זה מזריק הרופא תמיסה המכילה את כל "אבות המזון" של השיער היישר אל תוך הזקיקים. הטיפול כרוך בזריקות רבות באזור הקרקפת (ניתן לאלחש מקומית את העור), יש לחזור עליו מספר פעמים כדי להגיע לתוצאה הרצויה וכמובן לבצע טיפולי תחזוקה מדי כמה חודשים.

  • החידוש האחרון שמציעה הרפואה האסתטית הוא שילוב של מכשור וזריקות: חימום אזור הקרקפת בעזרת קרן לייזר או איי.פי.אל, למשל, ולאחר מכן הזרקת החומרים מעודדי הצמיחה לתוך הזקיקים. השילוב מזרז את השפעת החומרים ומשפר את התוצאות.

  • כשאובדן השיער מתבטא בקרחות של ממש, הדרך היחידה להשיב את המצב לקדמותו היא השתלת שיער. אם בעבר ההשתלה השאירה צלקות רחבות ולא נראתה טבעית, היום התחום התפתח משמעותית ואפשר לקבל תוצאות מרשימות וטבעיות. לא כל אישה היא מועמדת מתאימה להשתלת שיער: יש צורך ברצועה שבה צמיחת השיער צפופה וממנה יילקח השיער להשתלה, ואם אין רצועה כזאת, ייתכן שלא יהיה אפשר לבצע השתלה. אם ההתקרחות היא מקומית (באזורים ספציפיים בלבד), הסיכוי להשתלה מוצלחת גבוה יותר. לפני שאת פונה לפתרון הזה, התייעצי עם רופא עור.

איך משתילים שיער?

שתי טכניקות עיקריות נמצאות היום בשימוש:FUE (הוצאת הזקיקים בשלמותם על ידי מחט מיוחדת) ו־FUT המכונה גם FUSS (הוצאת רצועת שיער בניתוח ולאחר מכן שליפת זקיקי השיער מתוך הרצועה). ברשת הרפואה האסתטית LookinGood, למשל, מציעים טיפול השתלת שיער ללא ניתוח, באמצעות מחט חלולה השולפת את זקיקי השיער בלי לגרום נזק לרקמה. לנשים אפשר להשתיל 2,000 שערות לכל היותר. מחיר הטיפול: 23,500-17,000 שקל.

  • פתרון נוסף, ופחות דרמטי, הוא תוספות שיער. תוספות יכולות להתאים בעיקר (אבל לא רק) במקרים של הידלדלות שיער מקומית, כשתוספת אחת מכסה על האזור הדליל ומעשירה אותו. גם בתחום זה קיימים פתרונות מתקדמים המקנים לשיער מראה טבעי, אבל קחי בחשבון: תוספות לא פותרות את בעיית הנשירה, אלא מכסות אותה, וכרוכות בהגעה למספרה פעם בחודש להצמדה מחודשת של התוספת לשורשי השיער הטבעי.

עוד טיפולים וחידושים

  • תוספת שיער המוצמדת לראש בעזרת פסי ואקום (במקום דבק) היא הפיתוח האחרון של אלי כהן, בעליו של "המרכז לפתרונות שיער" ברמת גן. שיטה זו מפחיתה משמעותית את הסיכוי לגירויים בקרקפת. שיטה נוספת שפיתח אלי היא "הקשר הכפול": חיבור התוספת באמצעות חוטים זעירים טבעיים העשויים מכותנה ופשתן בקשר מיוחד שאפשר לפתוח בלי לפגוע בשיער הטבעי (טל' 03-6520748).

  • ד"ר אלכס אלטס מציע סדרת טיפולים שבה מזריקים אל תוך הזקיקים תמיסה המכילה ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, חומצה היאלורונית ועוד. סדרה של כ־8 טיפולים במשך עשרה חודשים אמורה לשפר משמעותית את מצב השיער, ולאחריה תצטרכי טיפול תמיכה אחת לחצי שנה (מחיר טיפול בודד: 850 שקל).

  • ברשת "הייר סנטר" מציעים שלל טיפולים לשיער דליל: תוספות שיער, הלחמת שיער בלייזר, שזירת שיער, פאות וגם תכשירים לשיער דליל. (טל' 27597*).

  • בסניף הישראלי של חברת "דשלי" (משה לוי 11, ראשל"צ) מציעים סדרת טיפולים לשיער דליל ונושר וגם תכשירי טיפוח ומכשירים לשימוש ביתי התומכים בטיפול, למשל, מסרק מיוחד המכין את הקרקפת לקליטת החומרים המזינים בעזרת רטט ופולסים חשמליים. בהגיעך לסניף תקבלי אבחון שיער ללא תשלום והנחה של 40% על מוצרי החברה (טל' 073-7696000).

  • ב"המכון לשיפור השיער" (אבא הלל סילבר 7, רמת גן) מציעים טיפול בנשירה, בהתקרחות ובאלופציה אראטה (התקרחות במוקדים שונים בקרקפת) באמצעות תכשירים טבעיים, נטולי צבע וריח. במחקר שבוצע לאחרונה על ידי ד"ר ענת יפה, מנהלת מרפאת "מבט אחר", וד"ר יעל ניר, התגלה כי טיפול בתכשיר Hair up שפותח ע"י המכון היה יעיל פי ארבעה מהטיפולים הקיימים היום בשוק, ובכללם סטרואידים (טל' 03-6165866).

סייעו בהכנת הכתבה: ד"ר רון יניב, מומחה לרפואת עור העוסק ברפואה אסתטית ל"לוריאל פרופסיונל"; ד"ר אלכס אלטס, מומחה לרפואת עור העוסק ברפואה אסתטית; פרופ' רפאל קרסו למדעי המוח ומערכת העצבים, המרכז הרפואי הלל יפה חדרה ואונ' בר אילן