חופש הגדול בעיצומו. אתם הולכים לבלות בקניון, אבל כבר ביציאה מהבית הילד מודיע שהוא לא רוצה לבוא. לאחר שכנועים והבטחות הוא מצטרף, אבל כשמגיעים לקניון הוא סותם את האוזניים ונדבק אליכם. הוא עצבני וזועף ואתם לא מצליחים להבין למה.

ביום אחר אתם יוצאים לבלות עם הילדים בלונה פארק, וזה הופך לסיוט במקום יום כיף. הילד סובל ונמצא במצוקה. הוא יושב בצד ולא מעוניין לעלות על המתקנים. הרעש, הצפיפות וההמולה עושים לו רע. מה יש לו? למה הוא לא יכול ליהנות כמו שאר הילדים? אולי יש לו קושי בעיבוד חושי?

מה זה עיבוד חושי?

עיבוד חושי הוא תהליך נוירולוגי טבעי של ארגון תחושות לשם שימוש בהן בחיי היומיום. אנו משתמשים בתחושות כדי לשרוד, לספק את רצונותינו, ללמוד ולתפקד. הקשיים בעיבוד חושי (נקרא גם ויסות חושי) יכולים להופיע בצורות שונות, אבל באים לידי ביטוי בשלושה אופנים עיקריים:

1. תגובתיות יתר לגירויים מסוימים - כמו למשל פריטי לבוש (הגומי הדוק מדי, הפתקית מגרדת, התפר בגרב מציק) שגורמים לילד לנוע בחוסר שקט; מעלית שעשויה להיות מהירה מדי וגורמת לילד לבחילה; רעש במסעדה, קניון או גן שעשועים (רגישות לצלילים); מגע במרקמים וחומרים שונים (בוץ, דבק, צבעי ידיים); ריחות, אורות בוהקים או מנצנצים, ועוד. לרוב יתקשו הילדים שיש להם תגובתיות יתר במעברים ממצב למצב: ללכת לישון, להתקלח או להיכנס למכונית. הסיבה לכך היא שהילדים לומדים ליצור לעצמם "מרחב מוגן" בעולם המציף אותם, על ידי הימנעות משינויים שעלולים לגרום להם לחרדה ומצוקה.

2. תת תגובתיות לגירויים מסוימים - כאשר הילד אינו מרגיש תחושות שלילדים אחרים הן גורמות לתגובה. למשל, ילדים הממעטים לבכות כשמקבלים מכה חזקה, או ילדים שלא מודעים לתחושות כמו רעב, קור או חום.

3. חיפוש חושי - הילד מחפש ללא הרף גירויים עזים כגון התנגשות בדברים, קפיצה, טיפוס והסתחררות. הוא לוקח סיכונים ומתקשה לשבת בסיטואציות כמו הצגה, מפגש בגן וארוחה משפחתית. קשה לעשות הבחנה בין קושי זה לבין הפרעת קשב וריכוז, ונדרש לעתים אבחון על ידי צוות מומחים כדי לקבוע אבחנה מבדלת ומדויקת.

איך להקל עליהם?

עבור ילדים עם רגישות תחושתית, ביקור בפארק שעשועים יכול להיות חוויה מציפה ולא נעימה. הנה כמה דברים שאפשר לעשות כדי להקל עליהם את המתח והלחץ:

  • נסו לברר אם ישנם ימים או שעות שהצפיפות בפארק נמוכה יותר (למשל, שעות הבוקר).
  • הביאו אטמי אוזניים ומשקפי שמש.
  • בדקו מראש אם יש בפארק שטחים שקטים עם פחות גירויים שאפשר יהיה להירגע בהם במקרה הצורך.
  • לקראת כל מתקן הסבירו לילד מה הפעילות שצפויה לו בו.
  • בפארקי שעשועים יש לעתים הופעות ומיצגים היוצרים הרבה רעש וצפיפות. נסו לברר היכן הכי יתאים לילדכם לעמוד - או לוותר כליל על המופע או המצעד.
  • לעתים מפתה ללכת לכל האטרקציות ולכל המופעים. רצוי להשאיר טעם לעוד ולא להציף או לעייף את הילד. עדיף לעשות הכנה מראש שבה כל בן משפחה מציין מהן 2-3 אטרקציות שהוא "חייב" לבקר בהן, וכך לתכנן את הביקור בפארק.
  • עודדו את הילד לנסות בהדרגה חוויות תנועה חדשות.
  • אם הילד חושש להתנסות הציעו לו עזרה ("רוצה להסתובב איתי בקרוסלה? בוא אשב לידך ונסתובב ביחד") אך אל תכריחו אותו לעשות דברים המלחיצים אותו.
  • התייחסו בכבוד לצרכיו ופחדיו של ילדכם, אפילו אם הם נראים חריגים בעיניכם.
  • נוסעים לפארק בחו"ל? חלק מפארקי השעשועים בחו"ל מציעים מידע לאנשים עם צרכים מיוחדים (למשל דיסני וורלד) בדקו אם יש מידע כזה באתר הפארק כדי שתוכלו להתאים את האטרקציות לרגישות של ילדכם.