לאכול הרבה ולרזות, זו הפנטזיה של כולנו. ייתכן שאנחנו מתקדמים צעד אחד גדול לקראת מימושה. רשמו לפניכם: סירטפוד (Sirtfood‬) טרנד התזונה החדש, שזוכה לסיקור מחמיא בתקשורת העולמית בזכות מחקרים חשובים שנעשו לאחרונה.

כדי להימנות עם רשימת מזונות הסירטפוד, צריך לעמוד בתנאי סף: כמות גבוהה של כימיקלים מעוררי סירטואין - קבוצת גנים בגוף שמופקדים על הפרשת אנזים בשם זהה, שמבטיח לעשות טוב לכל דיאטה: להפחית את תחושת הרעב ולהגביר את תהליך המטבוליזם ושריפת השומנים.

"וונדר פוד‭,"‬ לא פחות, כך כינה "הדיילי מייל" הלונדוני את הסירטפוד, בזכות יכולתו המופלאה לאפשר למי שישלב אותו בתפריט היומי לשמור על משקל גוף תקין בלי לצמצם בצריכת הקלוריות. בשל מכלול יתרונותיו הבריאותיים, המליץ העיתון לקוראיו לאכול הרבה סירטפוד, וקבע כי חשיבותו לתזונה היומית לא נופלת מוויטמינים.

"הטלגרף" קבר את דיאטת אטקינס וכפילותיה שמתבססות על תפריט עשיר בחלבונים (ועני בפחמימות)‬ והכתיר את הסירטפוד כלהיט התזונה החדש שמבטיח ירידה מהירה במשקל, ואף עשוי לקיים.

אבל לפני הכל, מה זה בכלל סירטואין? "הגנים הרדומים שנקראים סירטואין מתעוררים במצב של סכנה והישרדות, כמו במהלך דיאטה דרסטית, שמקצצת למעלה ‭40%-מ‬ מצריכת הקלוריות היומית‭,"‬ מסבירה התזונאית והנטורופתית הגר שפר.

"במצב של תת-תזונה שהגוף חווה אותו כאיום, אנזימי הסירטואין נכנסים לפעולה ומגבירים את הפעילות של כל מערכות הגוף, ואת שריפת הקלוריות בהתאם. מחקרים מהשנים האחרונות הוכיחו כי ישנם סוגי מזון עשירים בחומרים מעוררי סירטואין (כמו רזברטרול, שנמצא בקליפות ענבים ויין אדום),‬ שמצליחים לשכנע את הגוף שהוא במצב של רעב - למרות שהוא לא‭."‬

לדבריה של שפר, עד לפני עשור, המדע ידע להגיד מעט על אנזים הסירטואין, אבל מאז התפרסמו עשרות מחקרים שמייחסים לו שלל סגולות: החל משיפור הזיכרון, דרך חידוש תאים ואנטי אייג'ינג, ועד מניעת מחלות כרוניות ואפילו הארכת תוחלת החיים.

"מחקרים שעוסקים בהשפעת סירטואין על תזונה וירידה במשקל התפרסמו רק לאחרונה, ובאופן טבעי, זוכים לחשיפה תקשורתית ולהתעניינות ציבורית גדולה‭,"‬ אומרת שפר. "מתברר שאנשים מוכנים יותר לעשות שינוי תזונתי, אם מבטיחים להם ירידה מהירה במשקל. מניעת מחלות או הארכת תוחלת החיים הן מטרות פחות מפתות, מה גם שאין תוצאות מהירות שנראות לעין, אלא רק השפעות על הבריאות בטווח הרחוק‭."‬

שלושה קילו בשבוע

עד כמה דיאטת סירטפוד באמת יעילה למי שמחפש תוצאות מהירות שנראות לעין, וגם ניכרות על צג המשקל? על השאלה הזאת ביקשו לענות אידאן גוגינס‬ וגלן מאטן,‬ מומחים בריטים לתזונה, שהפכו בשנה האחרונה לשניים מהתומכים הנלהבים של הסירטפוד.

השניים התבססו על תוצאות מחקרים מהשנים האחרונות, כמו למשל, מחקר שנערך באוניברסיטת יורק בטורונטו, שקבע כי חומרים מעוררי סירטואין עוזרים לגוף לפרק גלוקוז עודף ולנצלו למטרות טובות: יותר לבניית שרירים ופחות למאגר השומנים.

הם החליטו לבדוק אם לתפריט דיאטתי, שמרביתו מבוסס על מרכיבים מרשימת הסירטפוד, בשילוב פעילות גופנית, יש השפעה על קצב הירידה במשקל בטווח הקצר, ובמשך שבוע עקבו אחרי 60 משתתפי המחקר‬ (15 מתוכם בעלי משקל עודף)‭,‬ שנערך במועדון הבריאות KX בלונדון.

המשתתפים התבקשו להקפיד על משטר דיאטה (1000 קלוריות בשלושת הימים הראשונים, ‭1,500‬ קלוריות בארבעת הימים הנותרים),‬ עם תפריט שכולל שתי ארוחות מאוזנות ביום, המבוססות בעיקר על מרכיבים מרשימת הסירטפוד. ארוחת צהריים לדוגמה: מרק מיסו, חזה הודו בגריל וסלט ירוק עם זיתים, רוקט וקייל, 2‬ שייקים ירוקים ותה ירוק ללא הגבלה.

בנוסף, התחייבו משתתפי המחקר לשמור על פעילות גופנית מתונה: ‭3-2‬ אימונים אירוביים קצרים בשבוע (שאורכם כחצי שעה, לפי בחירה: ריצה, שחייה, רכיבה על אופניים).

התוצאות הדהימו את צמד המומחים: בשבוע דיאטה, שבמהלכו מאבדים בדרך כלל קילוגרם אחד מקסימום, הצליחו המשתתפים להפחית ממשקלם 3 ק"ג בממוצע, ולהוסיף 800 גרם למסת השריר. מרביתם דיווחו על הפחתה ניכרת בתחושת הרעב במהלך הדיאטה, ובסיומה כולם רשמו שיפור במדדים של בדיקות דם, כגון רמת הסוכר, השומן והכולסטרול בדם.

שפר: "במידה מסוימת, דיאטת הסירטפוד מזכירה את העיקרון הבסיסי של דיאטת ‭,5:2‬ שהייתה פופולרית מאוד לפני שלוש שנים, ושלפיה במשך יומיים בשבוע כמעט צמים - נשים אוכלות 500 קלוריות וגברים אוכלים 600 קלוריות ביום, ובמשך חמישה ימים בשבוע אוכלים כרגיל. ההפחתה הדרסטית בצריכת הקלוריות בימים הראשונים, נועדה להכניס את הגוף למצב מצוקה, שמפעיל את מנגנון הפרשת הסירטואין.

לכך הוסיפו החוקרים תפריט עשיר ברכיבים מעוררי סירטואין. התוצאות בהחלט מדהימות:

המשתתפים האיצו את קצב הירידה במשקל המקובל בדיאטה כזאת פי שלושה בממוצע, ולא פחות חשוב, רשמו שינוי משמעותי והוסיפו כמעט ק"ג למסת השריר‭."‬

אז את מצטרפת למומחי התזונה שכבר מקדמים בברכה את הטרנד?

"מומחי התזונה יודעים שירידה במשקל אינה תלויה אך ורק בצריכה הקלורית - ישנם עוד גורמים ומנגנונים, שחלקם עדיין נסתרים בפנינו, המשפיעים על פירוק המזון וקצב חילוף החומרים בגוף. אני חושבת שממצאי המחקרים שתומכים ביעילותה של דיאטת הסירטפוד מעניינים מאוד, אבל המחקר בתחום עדיין נמצא בחיתוליו ומוקדם לקבוע דעה.

עם זאת, אני סבורה שאין מניעה לנסות ולשלב סירטפוד בתפריט היומי - פירות הדר, תפוחים, פטרוזיליה, תה ירוק ושאר המזונות ברשימה, למעט יין אדום, שמכיל אלכוהול ולכן אין להפריז בצריכתו. כל המזונות האלה מוכרים מרשימות אחרות של מוצרי מזון מומלצים לבריאות, וידועים בשל ערכם התזונתי הגבוה, כך שבכל מקרה זה ווין-ווין‭."‬

גם התזונאית נטלי שמש מאמינה שכדאי לשלב סירטפוד בתפריט היומי, אך באותה נשימה, ממליצה להפחית ציפיות: "כמעט כל המחקרים שנעשו בנוגע לסירטפוד עד היום הם מחקרי מעבדה, כלומר, מחקרים בתאים או בבעלי חיים, ולא בבני אדם. אך כיוון שכל המזונות מרשימת הסירטפוד מוכרים כמזונות בריאות, שרובם מרכיבים את הדיאטה הים- תיכונית, אין מניעה ואף מומלץ לשלב אותם בתפריט היומי, כחלק מתזונה מאוזנת. מזונות אלו עשירים במגוון רכיבי תזונה חשובים כמו פוליפנולים, ויטמינים ומינרלים, שיכולים להשפיע על מגוון מסלולים בגוף, ולא רק על הפעלת מנגנון הסירטואין‭."‬

10 המזונות שמכילים הכי הרבה סירטואין (קבוצה ראשונה)

עשרת המזונות שלפניכם נחשבים למקור הטוב ביותר לחומרים מעוררי סירטואין, ויש להם יתרונות נוספים. ברשימה המורחבת תמצאו מזונות נוספים (ראו למטה)‬

‭.1‬ שוקולד מריר. עשוי להאט תהליכים הקשורים בהזדקנות, כמו פגיעה בזיכרון - ולסייע במניעת מחלות כמו סוכרת והשמנת יתר.

‭.2‬ תפוח ירוק. עשיר בפקטין שמסייע להפחתת כולסטרול ולניקוי רעלים, ויעיל במניעת רשימה ארוכה של מחלות, ביניהן אסתמה, סוכרת, אלצהיימר וסרטן.

3. פירות הדר. עשירים בוויטמינים ‭E ,C ,A‬ ובסיבים תזונתיים; עשויים להפחית בעשרות אחוזים את שיעור הסיכון להתקף לב, אירוע מוחי וסרטן.

‭.4‬ צלפים. מכילים חומרים שנחשבים למשככי כאבים, ממריצים ומטהרים את מחזור הדם ומסייעים לטיפול בבעיות במערכת העיכול.

‭.5‬ קייל. עשיר בסיבים תזונתיים, ויטמינים ‭A ,C ,K(‬ ועוד( וסידן וכן חומרים שמסייעים להורדת כולסטרול.

שוקולד מריר, תורם לירידה במשקל (צילום: shutterstock)
שוקולד מריר, תורם לירידה במשקל (צילום: shutterstock)

‭.6‬ תה ירוק. מסייע לשינה איכותית, מפחית סטרס, מחזק את מערכת החיסון, מסייע בניקוי רעלים ובטיפול בבעיות במערכת העיכול.

‭.7‬ פטרוזיליה. אחד הירקות העשירים ביותר בוויטמין ‭,C‬ ומקור מצוין גם לוויטמין K ואשלגן; מפחיתה לחץ דם, מחזקת את העצמות, תורמת לבריאות העין ולמניעת סרטן, שבץ, מחלות לב וכלי דם.

‭.8‬ כורכום. הכורכומין, החומר הפעיל בכורכום, מצטיין בפעילות נוגדת חמצון ונוגדת דלקת, מועיל לבריאות הלב, תורם לאיזון הורמונלי ומסייע במניעת אלצהיימר וסרטן.

‭.9‬ דובדבנים שחורים. הם מכילים כמות יפה של ויטמינים, בעיקר ויטמין סי, אשלגן ובטא קרוטן, המסייע בשיקום רקמות העור ושיפור הראייה. חומרי הצבע - אנתוציאנינים וביופלבנואידים - נחשבים לנוגדי חמצון שעשויים לסייע לטיפול בסוכרת ולהפחית סיכון להתקפי לב, דום לב ושבץ.

‭.10‬ יין אדום. עשיר בנוגדי חמצון ומועיל ביותר לבריאות הלב (לא יותר מכוס ביום). ‬

פירות הדר. עשירים בוויטמינים ‭E ,C ,A‬ ובסיבים תזונתיים (צילום: shutterstock)
פירות הדר. עשירים בוויטמינים ‭E ,C ,A‬ ובסיבים תזונתיים (צילום: shutterstock)

רשימה מורחבת:

בדיאטת סירטפוד מומלץ לשלב בכל ארוחה לפחות שני מזונות מהרשימה המצומצמת (מלעלה),‬ להעדיף ככל הניתן רכיבים מהרשימה המורחבת ולהקפיד על שתיית תה ירוק לפחות פעמיים ביום, עדיף ארבע פעמים.

  • דגים עשירים באומגה 3 כמו סלמון, טונה, בורי וסרדינים
  • ברוקולי
  • אוכמניות
  • סויה ומוצרי טופו
  • זיתים
  • בצל
  • קקאו
  • מרק מיסו
  • שמן זית
  • שמן דגים

>>> חבבו את "לאשה" בפייסבוק

>>> חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG צפו בתמונות מאחורי הקלעים של הפקת הגיליון החדש, וקבלו הצצה לגיליונות הבאים

>>> חדש וכייפי: כל מה שישפר את סגנון החיים שלך - באפליקציה החדשה של "לאשה"