לואיס בלק, הסופר־מחזאי־קומיקאי האמריקאי שנודע בעיקר במופעי האימה האנרגטיים שלו, שדומים במידה מסוימת להתמוטטות עצבים על הבמה, הודה פעם שהוא שותה קפה בעיקר משום שהמשקה "מעניק לי את האשליה שאני ער".

זה נשמע מצחיק, אבל יכול להיות שבלק צודק. קפה, עשוי לא להשפיע עלינו בכלל. הכל, מסתבר, תלוי בשעה.

קפה, שהוא אחד המשקאות הפופולריים בעולם (בצורתו החמה או הקרה באותה מידה), הוא בעל השפעה מעוררת, הודות לקפאין הנמצא בפולי הקפה שמהם הוא מופק. הקפאין הוא סם ממריץ, שנמצא גם בקקאו, בתה ובמוצרים נוספים המופקים מצמחים. תפגשו אותו גם בשוקולד, במשקאות קולה ובמשקאות אנרגיה. צמחי הקפה משתמשים בקפאין כבקוטל מזיקים - מאחר שהוא משתק והורג חרקים המנסים לאכול אותם.

להבדיל מחרקים, כשאנחנו צורכים קפה, אנחנו גורמים לעלייה ברמות המוליך העצבי דופמין במוח. ככל שאנחנו שותים יותר קפה, כך מערכת העצבים שלנו מפתחת סבילות לקפאין, השפעתו נחלשת ואנחנו נזקקים לעוד ועוד קפאין כדי להרגיש את אותה התעוררות, שפעם נגרמה לנו בעקבות צריכה של כמות קטנה. התוצאה: התמכרות. התמכרות שגורמת לנו, ברגע שאנחנו מתעוררים, לגשש באפלה את דרכנו אל כוס הקפה הראשונה שלנו, שבלעדיה אנחנו לא מסוגלים להתניע את היום.

כעת מתברר שכשאנחנו שותים את הקפה הראשון בתחילת היום, אנחנו נהנים הרבה פחות מהשפעתו ורק מגבירים את ההתמכרות שלנו. מחקרים מצאו כי יש שעות שבהן כדאי לשתות קפה, ושעות שבהן כדאי להימנע ממנו.

בגוף שלנו פועל שעון ביולוגי בעל מחזוריות של 24 שעות. השעון הזה אומר לנו מתי להתעורר, מתי ללכת לישון, מתי לאכול ומתי לעשות עוד כל מיני פעולות חשובות. בנקודות מסוימות, קבועות לאורך היום, משתחרר בגופנו ההורמון קורטיזול. קורטיזול מכונה "הורמון הלחץ" והוא משתחרר בגוף שלנו גם במצבי מצוקה, שבהם אנחנו חייבים להיות דרוכים ומוכנים לפעולה.

הקורטיזול גורם לנו לתחושת ערנות ודריכות, ממש כמו שעושה הקפאין. כשאנחנו שותים קפה בשעות שבהן יש לנו בגוף רמות שיא של קורטיזול, השפעת הקפאין פחותה בהרבה (כי יש לנו כבר עוררות טבעית בלעדיו). כתוצאה מכך, הגוף בונה עמידות לקפאין, ואנחנו צורכים ממנו יותר ויותר, כדי להתעורר בזמנים אחרים, שבהם הקורטיזול לא נמצא שם, וכך אנחנו מתמכרים.

חוקר המוח ד"ר סטיבן ל. מילר מסביר בבלוג המדעי שלו Neurosciencedc.blogspot.jp, כי כששותים קפה בשעות ה"לא אפקטיביות", ההשפעה שלו נמוכה כל כך, שאנחנו צריכים כמות גדולה של קפאין כדי להתעורר. התוצאה היא תחושת מתח מוגברת לאורך היום.

מתי כדאי לשתות קפה? בין 9:30 ל־11:30 ובין 13:30 ל־17:00 (צילום: shutterstock)
מתי כדאי לשתות קפה? בין 9:30 ל־11:30 ובין 13:30 ל־17:00 (צילום: shutterstock)

אז למה כדאי לשתות קפה?

1. משפר ערנות. זו כנראה הסיבה העיקרית לכך שאנו שותים קפה. קפאין, החומר המעורר שבקפה, משפר ערנות וריכוז, אבל ההשפעה שלו גדולה במיוחד בקרב אנשים שלא ישנו מספיק. כשסקרו 13 מחקרים שבהם בדקו עובדי משמרות או אנשים שסובלים מג'ט לג, מצאו שקפאין שיפר משמעותית יכולת התמצאות, קשב, זיכרון והסקת מסקנות.

2. מעלה את מצב הרוח. מחקרים מצאו שקפאין משפר את מצב הרוח. אנשים מדווחים על תחושת שמחה ואנרגיה לאחר צריכה של קפאין. אולי זו הסיבה לכך שקיים קשר בין שתיית קפה לבין סיכון נמוך יותר להתאבדויות.

3. משפר ביצועים ספורטיביים. קפאין ידוע כמשפר ביצועים במגוון סוגים של פעילות גופנית אירובית, כמו ריצה, משחקי כדור ושחייה. זו הסיבה לכך שהוועד האולימפי הבינלאומי אוסר על ריכוזי קפאין בשתן המעידים על צריכה של 6-3 כוסות קפה ביום, ולכן לספורטאים תחרותיים (וגם לחובבים שבינינו) מומלץ להגביל את צריכת הקפה ל־3-2 כוסות קפה ביום, שזו ממילא הכמות שנחשבת כמספקת את התועלת המקסימלית.

4. משכך כאבים. לקפאין יש יכולת שיכוך כאבים, במיוחד של כאבי ראש. בזמן שאנו חשים כאב ראש כלי הדם במוח מתרחבים, וקפאין גורם לכלי הדם להתכווץ. לכן תרופות רבות לשיכוך כאבים מכילות גם קפאין.

5. שומר על המוח. נכון, אין הרבה מחקרים שבדקו את הקשר בין קפה לאלצהיימר, אבל מחקרים שכן בדקו את הקשר מצאו ששתיית קפה הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר לפתח את המחלה. גם מחקרים על עכברים תומכים בכך.

6. עשוי למנוע פרקינסון. מחקרים מצאו קשר בין שתיית קפה או תה לבין סיכון מופחת לפרקינסון. מצד שני, אצל נשים לאחר הפסקת הווסת שנוטלות טיפול הורמונלי חליפי, קפה דווקא הגביר את הסיכון למחלה. כנראה יש יחסי גומלין בין קפה לבין שימוש בהורמונים לאחר הפסקת המחזור.

7. מפחית סיכון להתקפי לב. צריכה נמוכה עד בינונית של קפה (עד 3 כוסות קפה ביום) עשויה להגן מפני התקפי לב. במחקר שנערך לאחרונה במרכז הרפואי שיבא בתל השומר בראשות פרופ' מיכאל שכטר, מנהל היחידה למחקרים קליניים במכון הלב, נמצא כי גם בקרב חולי לב משפר הקפאין את תפקוד כלי הדם, מונע דלקות וטרשת עורקים, המובילה למחלות לב וכלי דם. מצד שני, צריכה מוגזמת של קפה עלולה לעורר אירועי לב והפרעות קצב אצל אנשים רגישים. בשורה התחתונה, שתיית קפה לא נחשבת גורם סיכון למחלות לב (אלא אם הקפה מלווה בסיגריה).

8. מפחית סיכון לסוכרת סוג 2. מחקרים מצאו קשר בין שתיית קפה לבין סיכון מופחת לסוכרת סוג 2. אגב, במקרה הזה לא משנה אם מדובר בקפה רגיל או בקפה נטול קפאין.

9. מסייע לפעילות המעיים. אם אחרי שתיית קפה אתם מרגישים צורך לבקר בשירותים, זה לא במקרה. קפאין מעודד התכווצות של שרירי המעיים ולפיכך משפיע על תנועתיות המעי.

10. מפחית סיכון לאבנים בכיס המרה. במחקר שבו עקבו אחרי כ־81 אלף נשים, אחיות במקצוען, במשך 20 שנה; ובמחקר שבו עקבו אחר 46 אלף גברים במשך עשר שנים, מצאו שאלה ששתו 3-2 כוסות קפה ביום נהנו מסיכון נמוך ב־20% לפתח אבנים בכיס המרה, בהשוואה לאנשים שלא שותים קפה. משערים שהקפאין מעודד את כיס המרה להתכווץ ובכך להתרוקן מהחומרים שגורמים להיווצרות האבנים.

ולמה לא כדאי להגזים בשתיית קפה?

1. כי זה יכול להיות מסוכן. צריכה עודפת של קפאין (מעל ל־400 מ"ג קפאין, שהם 4-3 כוסות קפה) יכולה לגרום לדופק מהיר, רעד, עצבנות ותחושת אי נוחות במערכת העיכול. במקרים קיצוניים ואצל אנשים רגישים, יש גם הפרעות בקצב הלב, פרכוסים ואפילו פגיעה בשריר הלב.

2. כי מפתחים תלות. כשמפסיקים לצרוך קפאין חווים תסמינים של גמילה, בעיקר כאבי ראש וגם עייפות, תחושה של אנרגיה מופחתת, מצב רוח ירוד, ישנוניות, קושי להתרכז ורגזנות. ככל שנגמלים מצריכה גבוהה יותר, כך הסימפטומים חמורים יותר. לכן חשוב להפחית את צריכת הקפאין בהדרגה. החדשות הטובות הן שאחרי תשעה ימים נעלמים תסמיני הגמילה. אגב, 50% מהאנשים לא יחוו כלל את הסימפטומים הללו.

3. כי קפה מפריע לספיגת ברזל. שתיית קפה פוגעת בספיגת הברזל ממזון ומתוספים, בגלל נוכחות של חומרים שונים בקפה שמפריעים לקליטת הברזל בגוף.

4. כי קפה בא עם חברים מזיקים. אם לכל כוס קפה ששותים מצרפים סוכר, חלב ומשהו מתוק בצד, יכולים להגיע לעודף מיותר של קלוריות וכך לבטל את ההשפעה המועילה של נוגדי החמצון שבקפה.

5. כי בהיריון הוא פחות מומלץ. נשים שמתכננות היריון ונשים הרות צריכות לשמור על צריכה מינימלית של קפאין - עד 200 מ"ג ביום (כוס או שתיים בלבד). זאת מכיוון שקפאין מגיע לעובר דרך השליה ופוגע בדפוסי השינה והערות שלו. ככל שההיריון מתקדם יותר, גוף האישה מפנה את הקפאין לאט יותר. בנוסף, צריכה גבוהה של קפאין נמצאה במחקרים כקשורה בהפלות.

6. כי גם בהנקה כדאי להגביל אותו. בהנקה כדאי לשמור על כמות מינימלית של קפאין, מכיוון שקפאין עובר לתינוק דרך החלב. בחודשים הראשונים התינוק לא מסלק היטב את הקפאין מהגוף ולכן, אם רוצים לשתות קפה, כדאי לעשות זאת אחרי ההנקה, כדי שרמת הקפאין בדם ובחלב תרד עד ההנקה הבאה. יש תינוקות שמגיבים באי שקט ובחוסר שינה גם לכמות קטנה של קפאין. בהמשך, קפאין אינו מומלץ לילדים. מתבגרים יכולים לשתות קפה, אך במינונים נמוכים מאלה של מבוגרים.

מתי הכי בריא לשתות קפה? בין 9:30 ל־11:30 ובין 13:30 ל־17:00

אלה השעות שבהן ישנה נפילה ברמות הקורטיזול, ואז הקפאין מסוגל להשפיע עלינו. גם בלילה רמות הקורטיזול נמוכות, אבל אם תשתו קפה יש סיכוי גדול שהקפאין יפריע לכם לישון.

מתי פחות בריא לשתות קפה? בין 12:00 ל־13:00 ובין 17:00 ל־18:30

אלה השעות שבהן רמת הקורטיזול מגיעה בדרך כלל לשיא. הקורטיזול הוא חלק מהמנגנון הטבעי של הגוף שנועד להעיר אותנו והוא מתקשה להשפיע בנוכחות קפאין. לכן שתיית קפה בשעות אלה רק מפריעה לגוף.

גרגירים במספרים

• בעולם נלגמות יותר משניים ורבע מיליארד (!) כוסות קפה בכל יום.

• כ־90% מהמבוגרים בעולם צורכים קפאין מדי יום, בעיקר בצורת קפה או תה. גברים שותים יותר קפה מנשים.

• בראש רשימת המדינות הצורכות קפה (על פי ארגון הבריאות העולמי) עומדת דווקא פינלנד, שבמהלך 2014 צרכה יותר מ־1,200 כוסות קפה לאדם, ובמושגים של פולי קפה - 12 ק"ג לאדם בשנה.

• ישראל צורכת רק 3.5 ק"ג קפה לאדם בשנה, שזה קצת יותר מבריטניה (שם מעדיפים תה) וקצת פחות מספרד.

• הקפה היקר בעולם עשוי מצואת פילים, הוא מכונה "השנהב השחור" ועולה 50 דולר לכוס. קפה לא פחות יוקרתי הוא זה שמסונן מצואת חמוס, אחרי שזה אכל את הפולים. הוא עולה כ־320 דולר לק"ג.

• בצרפת יש בית קפה שבו מחיר הקפה נקבע בהתאם לנימוסי הלקוחות. בבית הקפה La Petite Syrah בעיר ניס, לקוחות שאומרים "בוקר טוב" ו"בבקשה" נדרשים לשלם 1.40 אירו לכוס קפה, ואלו שאינם מפגינים נימוס משלמים 4.25 אירו עבור אותה כוס קפה. מלקוחות שמפגינים גסות רוח מכוונת גובים מחיר של 7 אירו לכוס קפה.

• החתול קרם־פאף, המופיע בספר השיאים של גינס כחתול הזקן בעולם וחי עד גיל 38 (הלך לעולמו בשנת 2005), נהג לשתות קפה מדי בוקר, ולידו בייקון, ביצים וברוקולי.

• צמח הקפה יכול לשרוד 200 שנה.