בישראל חיים למעלה ‭40-מ‬ מינים של יתושים, ואם זה נשמע לכם הרבה, זה משום שלא היה לכם מושג שבעולם כולו ישנם לא פחות ‭3,000-מ‬ מיני יתושים.

הזכרים ניזונים רק מצוף פרחים, ואילו הנקבות מוסיפות לתפריט בקביעות גם דם של יונקים, שממנו הן שואבות את החלבונים הדרושים להן ליצירת ביצים. כשהן עוקצות, הן מחדירות למקום העקיצה חומר המונע את קרישת הדם והוא שגורם לנו להתגרד בעוצמה.

העקיצה הזו עלולה להיות הרבה יותר מסתם מטרד. למעשה, ישנם זנים של יתושים העלולים להעביר מחלות דרך עקיצתם (וירוס הנילוס המערבי, למשל, או מלריה), והם אחראים ללא פחות מ-3‬ מיליון מקרי מוות בעולם.

‭.1‬ יתושות בוחרות את מי לעקוץ

נכון מאוד. יתושות נמשכות לחלק מאיתנו יותר מאשר לאחרים. הסיבות לכך לא לגמרי ברורות, אם כי מחקרים שונים מראים כי ישנם גורמים ותכונות ההופכים אותנו אטרקטיבים יותר ליתושות. למשל, הן נמשכות יותר למי שישנים שינה עמוקה ומתנשמים בכבדות ומאתרות את הקורבן הפוטנציאלי שממנו ימצצו את הדם באמצעים שונים: זיהוי חום הגוף, למשל ורמות של דו-תחמוצת הפחמן שאנחנו פולטים בנשימה.

‭.2‬ יתושות מבדילות בין סוגי דם

נכון, כנראה. ממחקר של קבוצת חוקרים יפנים שהתפרסם בכתב העת של האגודה האמריקאית לחקר החרקים, נמצא כי בקרב הנבדקים יותר ‭83%-מ‬ מבעלי דם מסוג O נעקצו, לעומת ‭46%‬ ומטה בקרב בעלי סוג דם אחר.

‭.3‬ יתושות מעדיפות נשים בהריון

נכון. ובעיקר יתושות אנופלס. במחקר שנעשה לפני כעשור בסודן, נבדקה מידת המשיכה של יתושות לנשים הרות, בסביבה לא עירונית. המחקר נעשה במסגרת החיפוש אחר שיטות יעילות למלחמה ביתושי אנופלס, המעבירים את מחלת המלריה, ועלה בבירור כי נשים הרות נמצאות בסכנת עקיצה ברורה ומיידית.

‭.4‬ יתושות אוהבות שתייני בירה ואכלני גבינה

נכון, כנראה. המחקרים השונים שהתפרסמו בתחום אינם חד-משמעיים, כי כל אחד מהם בחן סוג אחד בלבד של יתושים, והחוקרים נוטים לחשוב שהתוצאות לא יהיו תקפות לגבי סוג יתושים אחר. אך במחקרים שנעשו נמצא כי שתייני בירה נמצאים בסכנת עקיצה גדולה יותר, וכמוהם אכלנים של גבינה מסוג "לימבורגר‭,"‬ שהיא בעלת ריח חריף במיוחד.

‭.5‬ יש אנשים שבאופן טבעי דוחים יתושים

נכון. אבל לא ברור בדיוק מדוע ולמה. מאות גורמים שונים, ובהם החיידקים החיים על עורנו (כולל חיידקים הניזונים מזיעה),‬ קובעים איזה ריח יהיה לעור. במחקר, שתוצאותיו התפרסמו בכתב העת ‭,Journal of Chemical Ecology‬ נבדקו אנשים שנטו לא להיעקץ גם בסביבה שורצת יתושים.

הגזים הנפלטים מגופם נבדקו בשיטות שונות ובהן כרומטוגרפיה. התוצאות העלו את הסברה כי יש ‭30-כ‬ מרכיבים שדוחים את היתושות (מרכיבים שהם כנראה גנטיים ואינם קשורים לגורמים שהם בשליטתנו).

‭.6‬ יתושות נמשכות לספורטאים

נכון. מחקרים רבים מצביעים על כך שחומצה לקטית (חומצת חלב)‬, זו הנוצרת בשרירים במהלך פעילות גופנית מאומצת, שבמהלכה השרירים לא מקבלים די חמצן (מה שאנו מכירים כ"שרירים תפוסים") - מעוררת במיוחד את תאבונן של היתושות. מסקנה: לא כדאי לעשות ג'וגינג ליד בריכות או מאגרי מים.

‭.7‬ אכילת שום דוחה יתושות

לא נכון. היא אולי תרחיק מכם את בן הזוג, אבל לא את היתושה. אין עדויות מחקריות המצביעות על כך שאכילת שום הופכת אותנו לחסיני יתושים, גם לא נטילת כמוסות של ויטמין בי וגם לא שינויים דרמטיים אחרים בתזונה שלנו.

‭.8‬ יש אנשים שלא מרגישים כשהם נעקצים

נכון. תחושות הצריבה והגירוד נגרמות כתוצאה מחומרים המוחדרים לגופנו דרך רוק היתושה העוקצת. זו תגובה אלרגית, ואנשים שונים מגיבים אליה בעוצמות שונות.

‭.9‬ גירוד מחמיר את המצב

נכון. פעולת הגירוד של עקיצת היתוש מחדירה לגוף את החומרים נוגדי הקרישה שהיתושה הביאה איתה, מה שגורם לשחרור היסטמינים בגוף, וכתוצאה מכך לתחושות צריבה, כאב וגירוד מוגברות.

‭.10‬ הגוף מסוגל לחסן את עצמו נגד עקיצות יתושים

נכון. אנשים שחיים באזורים שורצי יתושים מפתחים לעתים חסינות ומפסיקים להגיב לעקיצת יתושים או מגיבים לעקיצות בצורה קלה וזניחה. אבל אין בזה בהכרח יתרון: כשנעקצים באזור שורץ יתושים, שעלולים להעביר מחלות מסוכנות, הרי שעדיף להרגיש שנעקצת ולטפל במקרה הצורך.

איך מתגוננים נגד עקיצת יתושות?

--------------------------------------

  • שעות החשיכה, החל בדמדומים ועד הזריחה, הן שעות הפעילות של היתושים. בשעות האלה לא מומלץ לשהות במוקדים מוכרים של יתושים (אזורי שלוליות ומקווי מים עומדים).
  • לבוש ארוך (שרוולים ומכנסיים) המגן על עור חשוף - מומלץ, וכמוהו גם אמצעי הגנה כגון כילה או רשתות, במקרה שאתם ישנים בחוץ.
  • כדאי להתקין בבית רשתות על החלונות (ולוודא שאין בהן חורים, ולו זעירים), להשתמש במאווררים ולא להשאיר אורות דולקים העלולים למשוך יתושים.
  • נקבות היתושים מטילות ביצים במקווי מים עומדים, ולכן כדאי לדאוג לתחלופה קבועה של מים באגרטלים, תחתיות של עציצים, בריכות שחייה, דליים ומכלים אחרים.
  • חשוב לבדוק בין שיחים וצמחים, במרתפים ועל הגג, אם יש שם במקרה מקור מים עומדים (ואם כן, לייבשו).
  • בבריכות נוי מומלץ לגדל דגים ואם ישנם מוקדי מים עומדים בחוץ, חשוב ליידע את הרשויות.
  • משרד הבריאות מפרסם מדי שנה באתר שלו רשימה של חומרים דוחי יתושים שקיבלו את אישורו. אל תשתמשו בחומרים שלא קיבלו אישור כזה, וזכרו שהחומרים שונים זה מזה בריכוז ובעוצמה, ולכן במקרה של תגובה אלרגית, פנו מיד לטיפול רפואי.
  • אסור למרוח חומרים דוחי יתושים על עקיצות, פצעים ושריטות בעור.
  • ישנם חומרים טבעיים לדחיית יתושים, וכן צמחים (ציטרונלה) ושמנים (אקליפטוס)‬, אבל האפקטיביות שלהם מוגבלת.
  • גם יעילותם של צמידים, שרשראות ומדבקות ספוגות בחומרים דוחי יתושים - מוגבלת.
  • נעקצתם? שטפו את המקום במים חמים ובסבון עדין, כדי להקל על תחושת הגירוד ולצמצם סכנה להתפתחות זיהום.