אתר "שאילתא"‬ כולל שני מועדונים שכל מי שרוצה להשתייך אליהם מוזמן: מועדון העובדה הלא חשובה ומועדון העובדה הלא נכונה. על אימפריית המידע חתומה מורן כרמל (36), שאוספת מאות עובדות, ומדי יום שולחת עובדה לא חשובה אחת למנויי האתר. ככה, שיהיה, בין כל הדברים החשובים מדי.

כרמל גדלה בקריית ים, ויש לה אח צעיר, דותן (31), שבעבר גם אסף עובדות לא חשובות להנאתו. אחרי הצבא למדה בירושלים ועשתה תואר ראשון ושני בספרות כללית והשוואתית. הרעיון ללקט עובדות התחיל כבר לפני כתשע שנים. "ישבתי לארוחת צהריים עם הקבוצה הקבועה שלי במכון ברוקדייל, מכון המחקר של ארגון הג'וינט שבו עבדתי בארכיון‭,"‬ היא משחזרת. "באותו יום השיחה עסקה בשאלה למה עונדים שעון דווקא על יד שמאל. עניין אותי אם אוכל למצוא את התשובה, זה היה בשבילי אתגר".

"כשמצאתי את התשובה, ניסחתי אותה מצחיק ושלחתי לכולם. אנשים התלהבו, שלחו לחברים שלהם, והתחיל מבול של שאלות. מפה לשם נהייתה רשימת תפוצה למייל (2006, כן?) שקראתי לה 'מועדון שאילתא'. בהמשך הקמתי אתר ושלחתי לכל המנויים עובדה לא חשובה ביום‭."‬

כיום כרמל גרה בהולנד, לשם הגיעה בעקבות בעלה. "הכרנו כשעבדתי בכנסת‭,"‬ היא מספרת. "התפקיד שלי היה 'טיוב דברי הכנסת' – שזה אומר לעבור על הפרוטוקולים של המליאה ולהנגיש אותם לציבור, על ידי הקצאת מילות מפתח. "השתתפתי בכנס של עובדים מפרלמנטים במדינות שונות, ורונלד, בן זוגי, היה אחד הנציגים של המשלחת ההולנדית. אחרי הכנס התחלנו להתכתב – בהתחלה באופן מקצועי ואחר

כך עברנו לפסים אישיים. חיינו שנה וחצי בלונג דיסטנס. למדתי לשנוא ולאהוב שדות תעופה - כי או שנפגשים בהם, או שנפרדים. ואז נכנסתי להיריון ועברתי להאג‭."‬

איך את אוספת את העובדות?

"כל ערב אני מקדישה לנושא אחד: ביום ראשון – עובדות שקשורות למדע: טבע, חיות, חלל, פיזיקה. ביום שני - דברים שקשור לאנושות כמו חוקים משונים, כאלה. בימי שלישי – עובדות שקשורות באמנות. ברביעי – עובדות שקשורות למילים ומקורן, ובימי חמישי היסטוריה. בימי שישי אני מעלה עובדות לא נכונות.

"כדי למצוא את העובדות, אני מחפשת במחברת שנתן לי אחי, שבזמנו אסף הרבה עובדות; משוטטת ברשת ויש גם עובדות שאנשים שולחים לי. יש מאות עובדות שעוד לא פרסמתי – כי קודם אני בודקת בכמה מקורות אם הן אכן נכונות. לפעמים מסתבר לי שלא, ואז אני מכניסה אותן למדור של עובדות לא נכונות. לפעמים אני בוחרת נושא ומתעמקת בו – למשל, עשיתי שבוע שלם שמוקדש לפיצה, וגיליתי, למשל, שבארצות הברית גברים צורכים יותר פיצה מנשים, ושהתוספת הפופולרית ביותר היא פפרוני‭."‬

איך יש לך זמן לזה?

"כרגע אני בבית עם דניאלה, בתי בת השנתיים, כי בהולנד רוב הילדים מתחת לגיל ארבע לא הולכים כל יום לגן‭."‬

כל המידע הזה לפחות עוזר לך בשיחות סלון?

"עקרונית אני יכולה לזרוק בכל פעם 'ידעתם ש‭,'?...‬ אבל אני כמעט לא עושה את זה. להפך: בדרך כלל אנשים מספרים לי עובדות, ואני מיד כותבת בטלפון כדי שלא אשכח".

15 שאלות שאולי לא שאלתם, אבל באתר "שאילתא" מצאו להן תשובות מעניינות

1. מה הקשר בין וניל לוואגינה?

מקורה של המילה וניל הוא מהמילה הספרדית vaina שנגזרה מן המילה הלטינית ‭,vagina‬ ופירושה תרמיל או נרתיק (זרעי הצמח נמצאים בנרתיק). ‬

2. איפה זה פאקינג?

העיירה פאקינג (Fucking) שוכנת באוסטריה ומתגוררים בה ‭100-כ‬ תושבים. הבעיה הגדולה ביותר שלהם היא תיירים שגונבים שלטי רחוב עם שם העיירה (מה שנקרא: פאק!!!).

3. מה היה הג'וב של צביקה פיק במשטרה?

ובכן, לטענת אתר "שאילתא" הוא היה קצין הסברה במשטרת מחוז מרכז בין השנים 1985 ‭.1987-ל‬ הו, רכבת ההרים הרגשית שמעוררת המחשבה הזאת.

4. למי יש דם כחול?

את הכינוי "דם כחול" המציאו משפחות אצולה ספרדיות בזמן הכיבוש המאורי. האוכלוסייה המקומית, שהייתה בעלת עור בהיר (לעומת העור הכהה של המאורים המוסלמים),‬ הכריזה על עצמה כבעלת "דם כחול" – בגלל הוורידים שנראים כחולים יותר תחת עור בהיר.

5. היכן נמצאים האנשים הגבוהים בעולם?

בהולנד. גובהו הממוצע של הגבר ההולנדי הוא ‭183.8‬ ס"מ, ושל האישה ‭170.7 –‬ ס"מ. אבל את קבוצת האנשים (שאינה אומה) הגבוהה בעולם ניתן למצוא דווקא באלפים הדינריים: גובהם הממוצע של תושבי האלפים הדינריים הוא ‭185.6‬ ס״מ אצל גברים ‭171.1-ו‬ ס״מ אצל נשים. ואם כבר בעניין גובה: לא, נפוליאון לא היה נמוך במיוחד. למעשה, גובהו היה ממוצע לתקופתו. מקור הטעות הוא בשוני בין מידות אורך צרפתיות לבין מידות אורך אנגליות.

6. איפה קר יותר, בקוטב הדרומי או הצפוני?

בקוטב הדרומי. הבדלי הטמפרטורות (‭20-כ‬ מעלות) נובעים מהעובדה שהקוטב הדרומי גבוה יותר מעל פני הים. תודו שהייתם מהמרים על ההפך בדיוק. ובאותו עניין (כמעט):‬ לא, לאסקימואים אין 100 מילים לשלג. יש להם בערך ארבע.

7. האם היטלר באמת היה צמחוני?

לא. רופאיו המליצו לו על דיאטה צמחונית מסיבות בריאותיות, אבל הוא לא נהפך לצמחוני באופן עקבי, בטח שלא מסיבות אידיאולוגיות. ובאותו עניין: למרות השמועות, אין הוכחה שהיה לו אשך אחד בלבד.

8. מה העונש למי שקופץ מגורד שחקים?

לפי החוק האמריקאי, לקופץ מגורד שחקים צפוי עונש מוות. מעניין למה לא החליטו על מאסר. עולם.

9. מי ישן יותר, אריה או לביאה?

לביאה ישנה בממוצע שעתיים פחות מאריה. מעניין אם גם היא מתלוננת על זה אצל החברות שלה, אבל ממשיכה לקום בלילה לגורים.

10. למה עונדים שעון על יד שמאל?

השימוש הנרחב בשעוני יד התחיל במלחמת העולם הראשונה, כשהלוחמים גילו שקל יותר להציץ בו מאשר להוציא שעון מכיס החולצה, וכך התחיל ייצור של שעוני יד באופן תעשייתי. אז למה דווקא יד שמאל? כדי שאפשר יהיה להסתכל כשהיד השנייה אוחזת בנשק.

11. למי יש סיכוי גבוה יותר להיפגע מברק, לגברים או לנשים?

לגברים. בעשרות השנים האחרונות, ‭80%‬ מהנפגעים מברק היו גברים.

12. מה הקשר בין חיפושית לקוקסינל?

פירוש המילה קוקסינל בצרפתית הוא פרת משה רבנו. את הקשר בין החרק לבין מין ומגדר עשתה לראשונה צרפתייה שנולדה כגבר בשם ז'ק. בשנות ‭50-ה‬ ז'ק הייתה אמנית הבמה הראשונה שהופיעה כטרנסג'נדרית, תחת שם הבמה קוקסינל (והייתה גם הצרפתייה הראשונה לעבור ניתוח לשינוי מין)‬. בשנות ‭60-ה‬ היא הופיעה בישראל, ולאחר ההופעה החד-פעמית הזו הודבק הכינוי למי שנראה כמו אישה אבל לא נולד ככה.

13. בשירותים ציבוריים, לאיזה תא נכנסים הכי מעט אנשים?

סטטיסטית, תא השירותים הראשון בשורה הוא זה שהכי פחות משתמשים בו.

14. למה צריך שושבינה?

תפקיד השושבינה בחתונות, שמקורו כבר ברומא העתיקה, נועד לבלבל את הרוחות הרעות, כדי שלא ידעו מי הכלה האמיתית. ומאותה סיבה ממש, בעבר שושבינות ושושבינים לבשו בגדים זהים לאלה של החתן והכלה.

15. האם יש קשר בין חסידות ללידות?

נמצא קשר אמיתי בין מספר החסידות לבין מספר הלידות! במקומות מסוימים בהולנד, גרמניה וקרואטיה, בכפרים שבהם היה ריכוז גדול של חסידות, היו גם הרבה תינוקות.