אחת התופעות הפחות נוחות בקיץ היא הזעת יתר, ממנה סובלת חלק מהאוכלוסייה. אין הסבר מדויק למה זה קורה אבל יש בהחלט דרך לפתור את הבעיה באמצעות טיפול פשוט בהזרקת בוטוקס, מזריקים ועוברים את העונה החמה "על יבש".

ההזעה היא אחת הפעולות החשובות שגופנו עושה בעיקר בימי הקיץ החמים, על מנת לאזן את רמות החום ולצנן את עצמו. הזעה יכולה להופיע במקרים של “הזעה רגשית” – כשאנחנו במתח, בהתרגשות יתר, בשעת לחץ או פחד וכמובן לאחר פעילות גופנית מאסיבית.

אלא שבקרב חלק מהאוכלוסייה, ההזעה אינה קשורה לרמות החום. מדובר באנשים הסובלים מהזעת יתר לאורך כל השנה, מטרד הגורם להם מבוכה וחוסר נוחות המתבטאת בתחושת רטיבות ובכתמי זיעה, בעיקר באזור בית השחי, כפות הידיים והרגליים, אך גם באזור הגב והישבן, מתחת לחזה ועוד. אותה מבוכה גורמת לסובלים מהזעת יתר להימנע מלחיצות ידיים או ממגע באנשים אחרים, להתקלח מספר פעמים ביום, להחליף מספר חולצות במהלך היממה ולאמץ חולצות בגוונים כהים כדי שה”עיגול” הלא מחמיא, לא ייראה בהן בצורה בולטת.

בשנים האחרונות נמצא כי הזרקת בוטוקס לאזורים הסובלים מהזעת יתר, מפחיתה באופן משמעותי את כמות הזיעה ומאפשרת לסובלים מהזעת יתר לעבור טיפול בתחילת הקיץ ולחזור לתפקוד נורמאלי גם בעונה החמה ביותר.

מדוע חלק מהאוכלוסייה לוקה בהזעת יתר?

אין לכך הסבר ברור, מלבד העובדה שנמצא מרכיב משפחתי לעניין בכ- 25% מהמקרים לפחות. במקרי הזיעה בכפות הידיים נמצא מרכיב גנטי הגורם לתופעה אולם בכל מקרה, אין המדובר בתורשה מאב לבן אלא במקרים בהם ניתן למצוא הזעת יתר אצל בן משפחה נוסף. התיאוריה המוסכמת ביותר על הרופאים היא כי מדובר בתופעה הנגרמת בשל כשל או מגירוי יתר של מערכת העצבים.

קצת על הזעת יתר והמאפיינים שלה

הלוקים בהזעת יתר הם בדרך כלל אנשים בריאים וצעירים החל מגילאי 16-18 ואילך, הסובלים לרוב מהתופעה עד שנות החמישים שלהם. מגילאים אלה ואילך, התופעה מצטמצמת ו/או נעלמת.

כיוון שקשה להגדיר מהי הכמות הנחשבת להזעת יתר, קשה גם להעריך כמה אנשים בדיוק סובלים מהתופעה. מחקרים מצאו כי בארצות-הברית, סובלים למעלה ממיליון בני אדם מהזעת יתר בבית השחי אך כ 66%- מהם הודו כי מעולם לא פנו להתייעצות רפואית בנושא כנראה משום שלא חשבו שהם מצויים בקטגוריה או שיש דרך לפתור את הבעיה, ומרביתם כנראה פשוט חשו מבוכה. אגב, אין הבדל בכמות הנשים או הגברים הפונים לקבלת טיפול, וניכר כי בקרב שני המינים מדובר בתופעה לא נעימה שמצריכה התערבות רפואית.

דרגות שונות של הזעה – ומתי זה נחשב להזעת יתר?

הזעה נורמאלית: אינה מפריעה לפעילות היומיומית התקינה. מופיעה בעיקר בבית השחי ואינה נראית לעין בדרך כלל.

הזעה נסבלת: כאשר רק מדי פעם מפריעה בפעילות.

הזעה לעיתים קרובות: שמפריעה כשהיא מתרחשת.

הזעה תמידית: שגורמת סבל בתפקוד היומי.

שני השלבים האחרונים מצדיקים ומאפשרים טיפול. כמו כן, ההגדרות להזעת יתר הן כשהתופעה קורת יותר מפעם אחת בשבוע, כשהמטופל חש סבל רב וכשההפרעה מתרחשת למעלה מ-6 חודשים ברציפות.

כיצד מטפלים?

השלב הראשון הוא שימוש בדאודורנטים פרספיראנטים, נוגדי זיעה, הגורמים להתכווצות בלוטות הזיעה ומשכך להפחתה בהזעה. בשלב הבא, עוברים לשימוש במשחות המכילות אלומיניום, שהחיסרון שלהן הוא שהן עלולות ליצור גירוי בעור. אם עדיין לא מורגשת הקלה – עוברים להזרקות בוטוקס. לאחר התבוננות של שנים בפעולתו של ה”בוטוליניום” או ה”בוטוקס” המוכר לנו מתחום האסתטיקה, הוחל בשנת 2004 להשתמש בו גם למטרות עצירת הזעת יתר בעיקר בבית השחי ובכפות הידיים. מחקרים העלו כי הזרקת בוטוקס לאזורים הסובלים מהזעה מוגברת, מונעת את הגירוי לכיווץ והתרוקנות של בלוטות הזיעה ועל ידי כך מקטינה את כמות הזיעה. ההשפעה מתקבלת לאחר שבוע עד כשלושה שבועות לערך ומחזיקה מעמד לאורך 3-7 חודשים, כאשר אצל מרבית המטופלים ההשפעה נמשכת על פני כחצי שנה. קיימת גם אפשרות להוציא את הבלוטות בניתוח אנדוסקופי (באמצעות טלסקופ זעיר, וללא חתכים חיצוניים) שבמהלכו נחתך העצב שאחראי להזעה, אולם מדובר בניתוח על כל המשתמע מכך וכן לפיכך – הבוטוקס נחשב לפתרון מצוין ובטוח לשימוש, שאינו גורם לגוף ליצור זעה במקומות אחרים, מוריד כ-70%-80% מכמות הזיעה והופך את הזעת היתר לסבירה ונורמאלית.

מתי ואיפה מזריקים?

בדומה להזרקה לצרכי אסתטיקה – מזריקים במקום הבעיה, בעיקר באזור בית השחי, היכן שמרוכזות בלוטות הזיעה. לעיתים הרופא מורח עמילן ויוד בשטח ההזעה ואלו “מסמנים” את האזורים הבעייתיים. מדובר בהזרקה קצרה ושטחית שאינה כואבת בבתי השחי. בהזרקה לכפות ידיים ורגליים,

מדובר בחוויה קצת פחות נעימה ולעיתים יש צורך בהרדמה מקומית או אזורית.

ההזרקה בתחילת הקיץ “מחזיקה מעמד” עד לתחילת החורף, מה שמאפשר לסובלים מהזעת יתר לעבור את הקיץ בשלום ובנינוחות ולהזיע כמו יתר האוכלוסייה. בחורף, ממילא מזיעים פחות ולובשים מספר שכבות כך שכל אחד יכול לבחור אם לעבור טיפול נוסף בסתיו או להסתפק בטיפול אחד לקראת הקיץ (שלאחריו הרופא שטיפל בכם יזמין אתכם לביקורת קצרה), וזהו, אפשר לעבור את הקיץ בשלום!

חשוב: מגיעים לרופא לאחר מקלחת, ללא מריחת דאודורנט ואחרי מנוחה. חשוב לא לעשות כל מאמץ גופני לפני ההזרקה כדי שבלוטות הזעה יהיו במצב מנוחה. אצל גברים בדרך כלל אין צורך לגלח את בית השחי. לאחר ההזרקה - יוצאים מהמרפאה, לקיץ הרבה יותר נינוח ו... יבש!

  • ד”ר איל קרמר, מומחה לכירורגיה פלסטית אסתטית ומשחזרת. טל’ 03-9500070 רח’ לוי משה 11 ראשון לציון.