האורז המלא – קווים לדמותו:

1. מה זה אורז מלא? אורז לבן "לבוש", כלומר שהסירו ממנו רק את הקליפה החיצונית, שאינה אכילה, אך הותירו את שאר השכבות. במצב זה מכיל האורז יותר סיבים, מינרלים ונוגדי חמצון בהשוואה לאורז "לבן".

2. איך בוחרים? מומלץ לבחור גרגרי אורז שלמים, בלי נקודות שחורות (המעידות על תחילתו של תהליך קלקול). לכל זן אורז יש גרסה מלאה: בסמטי, ארוך, עגול, פרסי ואדום. מומלץ לנסות ולמצוא את הזן החביב עליכם.

3. איך מבשלים? כמו פסטה. כך יתקבל אורז טעים במרקם של "אחד אחד": ממלאים סיר גדול ב־2 ליטרים מים ומביאים לרתיחה. מוסיפים 1 כפית מלח ו־2 כוסות אורז מלא (מכל סוג) ומביאים שוב לרתיחה. מבשלים, ללא כיסוי, על להבה בינונית־גבוהה במשך 35-30 דקות, עד שהוא רך ונגיס. מסננים.

4. וכשרוצים אורז ספוג בטעמים? מבשלים לפי ההוראות בסעיף הקודם רק כ־15 דקות. מסננים ומחזירים לסיר עם 1 1/2 כוסות נוזל מתובל (מים ותבלינים או ציר עוף או בקר). מכסים ומבשלים על להבה נמוכה 20-15 דקות, עד שהנוזלים נספגים. אם האורז קשה עדיין, מוסיפים כ־1/3 כוס נוזלים או מים רותחים. אם האורז רך לפני שהנוזלים נספגו, מבשלים ללא מכסה, תוך ערבוב, 5-3 דקות.

כמה־כמה?

1 כוס אורז מלא = 240 גרם

1 כוס אורז מלא לפני בישול = 1/2 2 כוסות אורז מבושל

קציצות אורז, ירקות ועדשים בתיבול הודי

סוד קסמן של הקציצות האלה בשפע התבלינים - אז אל תחסכו בהם. אפשר להכין את הקציצות משאריות אורז מבושל ואפילו ממג'דרה. טבעונים יכולים להחליף את הביצה ופירורי הלחם ב־3/4 כוס מחית בטטה. מי שמעדיף, יכול להסתפק בטיגון קל, כדקה מכל צד, בכ־2 כפות שמן, רק עד השחמה קלה, ולאפות 20–15 דקות ב־200 מעלות.

המרכיבים כ־15 קציצות

מעט שמן זית

1 בצל אדום גדול, קלוף קצוץ

1/2 1 כפות ג'ינג'ר טרי מגורר

1 כפית זרעי כוסברה

1/4 כפית קינמון טחון

1/2 כפית כמון

1 כפית כורכום

1 כפית מלח

1/2 1 כוסות אורז עגול מלא או לבן, מבושל

3/4 כוס עדשים כתומות מבושלות

1 פלפל חריף, נקי מגרעינים וקצוץ

1/2 כוס כוסברה טרייה קצוצה

1/2 כוס אפונה מוקפאת, מופשרת ומסוננת

1 ביצה, טרופה

1/2 כוס פירורי לחם

לטיגון: שמן (מומלץ קנולה), לטיגון עמוק

ההכנה

1. מחממים את שמן הזית במחבת ומטגנים את הבצל כ־10 דקות, עד הזהבה. מוסיפים את התבלינים וממשיכים לאדות ולערבב עוד כ־2 דקות. מסירים מהכיריים, מוסיפים את האורז ואת העדשים ומערבבים היטב. מוסיפים את הפלפל החריף, הכוסברה והאפונה ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול. מוסיפים את הביצה ואת פירורי לחם ומערבבים.

2. מחממים שמן לטיגון עמוק. בידיים רטובות צרים מהעיסה קציצות בקוטר של כ־5 ס"מ ומטגנים 3-2 דקות מכל צד, עד השחמה. מוציאים לנייר סופג. מגישים חם.

  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

תבשיל אורז, מנגולד וחומוס בלימון

מנה צמחונית נהדרת, קלילה וחמצמצה. שימו לב: שורים את החומוס לילה מראש.

המרכיבים 6-4 מנות

1 כוס אורז מלא

1/2 כוס גרגרי חומוס, שהושרו לילה וסוננו

6 עלי מנגולד

שמן זית

5 שיני שום, קלופות וקצוצות

1 כף עלי תימין

מלח, פלפל

מיץ וקליפה מגוררת מ־1 לימון

1/3 כוס בזיליקום קצוץ

2 כוסות מים

ההכנה

1. מבשלים את האורז בשפע מים כ־15 דקות ומסננים.

2. מבשלים את החומוס בסיר מלא מים כ־40 דקות, עד שהוא רך. מסננים.

3. מפרידים את חלקו הלבן של המנגולד (הגבעול והאדרה) מהירוק וקוצצים את שניהם. מחממים את השמן במחבת, מאדים את החלק הלבן עם השום 3-2 דקות, עד ריכוך. מוסיפים את החלק הירוק ואת התימין, מלח ופלפל ומאדים עוד 3-2 דקות.

4. מוסיפים את החומוס, האורז, קליפת הלימון, הבזיליקום והמים ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־30 דקות, עד שהאורז רך. מוסיפים מיץ לימון ומבשלים דקה נוספת ללא מכסה. מגישים.

  • איך שומרים? עד 3 ימים במקרר.

תבשיל אורז, עגבניות ופרגיות

ארוחה שלמה בסיר אחד.

המרכיבים 6 מנות

1/2 1 כוסות אורז מלא

1/2 ק"ג פרגיות, חתוכות

2 כפיות פפריקה מתוקה

2 כפיות אבקת קארי

מלח, פלפל

שמן קנולה

4 עגבניות, קצוצות

5 שיני שום, קלופות ופרוסות

1/4 כפית פפריקה חריפה

1/2 כוס כוסברה קצוצה

2 כוסות ציר עוף או ציר ירקות או מים

1/2 כוס חלב קוקוס

1/3 כוס אוכמניות מיובשות

להגשה: 1/4 כוס עלי כוסברה

ההכנה

1. מבשלים את האורז בשפע מים רותחים מומלחים כ־15 דקות, עד שהוא מתרכך (אך לא עשוי). מסננים.

2. מתבלים את הפרגיות בחצי מכמות הפפריקה והקארי, במלח ובפלפל. מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הפרגיות כ־2 דקות מכל צד, עד הזהבה. מוציאים לצלחת.

3. מוסיפים לסיר את השום והעגבניות ומבשלים תוך ערבוב 3-2 דקות, עד שהעגבניות מגירות נוזלים. מוסיפים את הפפריקה החריפה, יתרת הפפריקה והקארי, כפית מחוקה מלח ואת הכוסברה ומבשלים 3-2 דקות נוספות. מוסיפים את הפרגיות ואת הציר (או המים) ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה לבינונית ומבשלים כ־30 דקות, עד שהפרגיות עשויות ורכות.

4. מוסיפים את חלב הקוקוס ומביאים לסף רתיחה. מוסיפים את האורז והאוכמניות, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כ־30 דקות נוספות, עד שהאורז רך.

5. מפזרים עלי כוסברה ומגישים.

  • איך שומרים? עד 3 ימים, בכלי אטום במקרר.

ריזוטו וניל עם פירות טריים ורוטב טופי

קינוח חמים ומפנק בגרסה היותר בריאה שלו.

המרכיבים 4 מנות

2/3 כוס אורז עגול מלא

1/2 3 כוסות חלב שקדים או חלב סויה או חלב רגיל

1/2 כוס סוכר

1/2 מקל וניל (שנחצה לאורכו), או 1 כפית מחית וניל

לרוטב

1/2 כוס שמנת או חלב

1/2 כוס סוכר חום

להגשה: 1 כוס פירות טריים חתוכים

ההכנה

1. מבשלים את האורז בשפע מים מומלחים כ־15 דקות ומסננים.

2. שמים בסיר את החלב והסוכר. מגרדים את תוכן מקל הווניל לסיר (או מוסיפים את המחית) ומביאים לסף רתיחה. מוסיפים את האורז ומבשלים כ־40 דקות, תוך כדי ערבוב, עד שהאורז רך. אם הנוזלים נספגו והאורז עדיין קשה במרכזו, מוסיפים עוד מעט מים רותחים וממשיכים בבישול. מסירים מהכיריים.

3. רוטב הטופי: שמים את השמנת והסוכר בסיר, מחממים תוך ערבוב עד סף רתיחה (כ־5 דקות), עד שהסוכר נמס והרוטב מסמיך מעט.

4. ההגשה: מחלקים את האורז החמים לקעריות, מוסיפים את הפירות ומזלפים רוטב טופי.

  • איך שומרים? את האורז – בנפרד מהפירות ומהרוטב – עד 3 ימים, בכלי אטום במקרר. לפני ההגשה, מחממים על להבה נמוכה (אם צריך, מוסיפים מעט חלב או מים).

סלט אורז אדום עם סלמון צרוב, אבוקדו ועלי רוקט

המרכיבים 6־4 מנות

1/3 כוס אורז אדום

לרוטב

1/3 כוס מיץ לימון

1/3 כוס שמן זית

מלח, פלפל

1 כפית דבש

1 כפית חרדל

לסלמון

350 גרם פילה סלמון טרי, חתוך לקוביות

מלח, פלפל

2 כפות שמן זית

לסלט

1 אבוקדו גדול או 2 קטנים

1 צרור עלי רוקט

1/4 כוס עלי נענע

1/2 כוס צנוניות פרוסות

1/2 כוס חצאי שקדים קלויים או מטוגנים

ההכנה

1. מבשלים את האורז בשפע מים רותחים ומומלחים כ־30 דקות, עד שהוא עשוי. מסננים ומצננים.

2. הרוטב: טורפים את כל מרכיביו לרוטב אחיד.

3. הסלמון: ממליחים ומפלפלים את קוביות הדג. מחממים את השמן במחבת וצורבים את הסלמון כ־20 שניות מכל צד, עד שהם משחימים, אך פנים הדג עדיין ורוד. מעבירים לצלחת עם נייר סופג.

4. הסלט: שמים בקערה את כל מרכיבי הסלט. יוצקים את הרוטב ומערבבים. מוסיפים את הסלמון, מערבבים בעדינות ומגישים.

  • איך שומרים? עד יומיים בכלי אטום במקרר.