אם אתם נמנעים מחלב פרה, עזים או כבשים מטעמי טבעונות, בגלל רגישות ללקטוז (סוכר החלב) או בעקבות אלרגיה לחלבון החלב? ודאי שמתם לב שבתקופה האחרונה גדל מאוד מגוון משקאות חלב מן הצומח. ההיצע גדול ויכול לבלבל. בדיוק לשם כך החלטנו לבדוק אותם ולעשות קצת סדר.

>>> חבבו את "לאשה" בפייסבוק

>>> חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG צפו בתמונות מאחורי הקלעים של הפקת הגיליון החדש, וקבלו הצצה לגיליונות הבאים

בריא או לא?

משקה סויה עדיף על כל המשקאות האחרים, שעשירים בעיקר בפחמימות. יתר המשקאות מומלצים פחות ואם צורכים אותם כתחליף למוצרי חלב פרה או צאן, יש להתייעץ עם דיאטנים ולוודא שהתפריט מאוזן גם אם בלשון עממית קוראים למשקה "חלב" וגם אם צבעו לבן, זה לא באמת חלב. חלב הוא הנוזל שמייצרת נקבה ממשפחת היונקים, וההרכב התזונתי שלו שונה.

משקה אורז בטעם וניל / alpro

מכיל: מים, אורז (12%), שמן חמניות - שלושת הרכיבים הראשונים ברשימת הרכיבים.

קלוריות: 150 לכוס של 250 מ"ל.

מועשר: בסידן - מכיל 300 מ"ג סידן לכוס של 250 מ"ל; ויטמין בי 2 (0.5 מ"ג לכוס), בוויטמין בי 12 (0.95 מ"ג לכוס) ובוויטמין די 2 (1.9 מק"ג לכוס).

חלבון: כמות זניחה - רבע גרם חלבון לכוס של 250 מ"ל.

פחמימות: 30 גרם פחמימות לכוס, כמו שתי פרוסות לחם.

שורה תחתונה: משקה המבוסס על פחמימות ודל בחלבון. על אף הסידן והוויטמינים, יש חלופות טובות יותר.

משקה אורז בטעם וניל / alpro
משקה אורז בטעם וניל / alpro

משקה שקדים / alpro

מכיל: מים, סוכר, שקדים - שלושת הרכיבים הראשונים ברשימת הרכיבים.

קלוריות: 60 קלוריות לכוס של 250 מ"ל.

מועשר: בסידן (300 מ"ג סידן לכוס); בוויטמין בי 12 (0.95מ"ג לכוס; בוויטמין די 2 (1.9 מק"ג לכוס); בוויטמין אי (4.5 מ"ג לכוס).

חלבון: גרם ורבע חלבון לכוס.

שורה תחתונה: מוצר זה מכיל למעשה מים וסוכר (כפית וחצי סוכר לכוס) ואולי שקד אחד בודד לכוס. עדיף להכין משקה שקדים תוצרת בית (ראו מסגרת).

משקה אגוזי לוז / alpro
משקה אגוזי לוז / alpro

משקה אגוזי לוז / alpro

מכיל: מים, סוכר, אגוזי לוז (2.5%) שלושת הרכיבים הראשונים ברשימת הרכיבים.

קלוריות: 72 קלוריות לכוס

מועשר: בסידן (300 מ"ג סידן לכוס); ויטמין בי 12 (0.95 מ"ג לכוס); ויטמין די 2 (4.5 מק"ג לכוס); ויטמין אי (4.5 מ"ג לכוס שהם 30%)

חלבון: פחות מגרם חלבון לכוס

שורה תחתונה: מוצר זה מכיל למעשה מים וסוכר (כפית וחצי סוכר לכוס) וכמות מזערית של אגוזי לוז. אפשר לוותר.

משקה שיבולת שועל / Oat Dream

מכיל: מים, שיבולת שועל (15.6%), שמן חמניות - שלושת הרכיבים הראשונים ברשימת הרכיבים.

קלוריות: 125 קלוריות לכוס של 250 מ"ל.

מועשר: בסידן (300 מ"ג לכוס), ויטמין בי 12 (0.95 מ"ג לכוס), ויטמין די 2 (1.9 מק"ג לכוס שהם כ-12% מהכמות היומית המומלצת).

חלבון: גרם וחצי חלבון לכוס של 250 מ"ל.

פחמימות: 22 גרם לכוס של 250 מ"ל.

שורה תחתונה: המשקה לא מכיל תוספת סוכר, ולכן עדיף ממשקה האורז, אך פחות מומלץ ממשקה הסויה.

משקה שיבולת שועל / Oat Dream
משקה שיבולת שועל / Oat Dream

משקה סויה מפולי סויה מלאים ללא תוספת סוכר ומלח / alpro

מכיל: מים ופולי סויה קלופים (7.2%) בלבד. מוצר פחות מעובד וללא תוספות.

קלוריות: 88 לכוס של 250 מ"ל.

חלבון: 9.3 גרם לכוס. לשם השוואה, חלב פרה מכיל 8.3 גרם חלבון לכוס.

המשקה דל בנתרן (מכיל רק 25 מ"ג לכוס).

שורה תחתונה: עשיר בחלבון, עדיף מכל יתר המשקאות. אילו היה מועשר גם בסידן ובווטמינים B12 ו־D, היה אפילו טוב יותר.

משקה אורז בתוספת קוקוס / Coconut Dream

מכיל: מים, אורז (13.8%), קרם קוקוס (4%) - שלושת הרכיבים הראשונים ברשימת הרכיבים.

קלוריות: 125 קלוריות לכוס של 250 מ"ל.

מועשר: בסידן (300 מ"ג סידן לכוס); ויטמין בי 12 (0.95 מ"ג לכוס); ויטמין די2 (1.9 מק"ג לכוס).

חלבון: כמות מועטה - חצי גרם חלבון לכוס של 250 מ"ל.

פחמימות: 25 גרם פחמימות לכוס של 250 מ"ל.

שורה תחתונה: משקה המבוסס על פחמימות ודל בחלבון. על אף הסידן והוויטמינים, יש חלופות טובות יותר.

הכי טוב: משקה שקדים ביתי. כך תכינו:

כלל ידוע בתזונה אומר שככל שהמזון פחות מעובד, כך הוא בריא יותר: מערבבים כף גדושה של ממרח שקדים טבעי ("שקדייה" או "שקדימון") עם כוס מים ושותים. משקה כזה מכיל 150 קלוריות לכוס, 5.5 גרם חלבון, 5 גרם פחמימות, 12.5 גרם שומן ו־55 מיליגרם סידן.

ההבדל בין "עשיר" ל"מועשר"

כשמצוין על גבי אריזת המוצר כי הוא מועשר ברכיב תזונה מסוים, המשמעות היא שהוסיפו רכיב תזונה שלא היה קיים במוצר המקורי או כמות גדולה יותר של רכיב שהיה קיים בו מלכתחילה. אם היצרן מציין כי המוצר עשיר ברכיב תזונה מסוים, הכוונה היא כי הוא מכיל באופן טבעי כמויות גדולות של אותו רכיב. למשל, במשקה הסויה שבכתבה אין העשרה, לא הוסיפו לו חלבון ממקור חיצוני. משקה סויה עשיר בחלבון באופן טבעי.

10 דברים חשובים על חלב צמחי

  • משקאות מן הצומח אינם מכילים כולסטרול, כיוון שכולסטרול נמצא רק במזונות מן החי. משקאות מן הצומח דלים בשומן ומכילים 2.2־1.1 אחוזי שומן.

  • לחלק מהמשקאות מוסיפים חומרי טעם וסוכר. עדיף לבחור משקאות ללא תוספת סוכר, כדי שאתם (והילדים) לא תתרגלו לשתייה מתוקה.

  • שימו לב לרשימת הרכיבים. ישנם סוגי משקאות (לא המותגים המופיעים כאן) שמכילים סירופ תירס כממתיק במקום סוכר. סירופ תירס נמצא קשור במחקרים לסיכון גבוה יותר להשמנה ולהתפתחות כבד שומני ולכן אינו מומלץ.

  • חלק מהמשקאות מועשרים בסידן ובוויטמינים B12 ו־D וגם בוויטמינים נוספים.

  • משקאות חלב מן הצומח אינם מתאימים לתינוקות ואינם יכולים להחליף חלב אם או תרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל), כיוון שההרכב שלהם שונה לחלוטין. כך מצוין מפורשות בהנחיות משרד הבריאות להזנת התינוק מדצמבר 2012.

  • יש פערים של עד 150% בכמות הקלוריות בין המוצרים השונים. חשוב לקרוא את הסימון התזונתי על האריזה.

  • מדובר בסיפור יקר למדי: מחיר המשקאות מן הצומח גבוה בהשוואה לחלב מהחי - 12 עד 24 שקל לליטר.

  • משקה סויה הוא הקרוב ביותר בהרכבו לחלב פרה. הוא עשיר באופן משמעותי בחלבון בהשוואה לסוגי המשקאות האחרים, וזהו גם החלבון האיכותי יותר.

  • בשנים האחרונות מראים מחקרים כי אין צורך לחשוש מפני צריכת סויה, אף שהיא מכילה חומרים בעלי מבנה דומה להורמון הנקבי אסטרוגן. ממחקרים אלה עולה כי צריכת סויה אינה גורמת להתפתחות מינית מוקדמת ועשויה אף להגן מפני סרטן השד.

סיוע מקצועי ומתכון להכנת משקה שקדים ביתי: תרצה שני, דיאטנית ילדים בכירה, יועצת למשפחות בבעיות אכילה והאכלה