שום הוא צמח תבלין עם הרבה אופי – חריף, מעקצץ בפה ומריח למרחקים, עניין המפלג את טועמיו: לאוהבים ולשונאים. אני אוהבת. אני אוהבת לבשל עם שום, אבל אוהבת יותר להשתמש בו בסלטים ובאוכל טרי. כך הטעם המיוחד שלו, החריפות המעודנת והריח (אין מה לעשות: ריח של שום) – בולטים במיוחד. תאכלו בזוג, שיהיה לכם את מי לנשק אחר כך.

>>>חבבו את "לאשה" בפייסבוק

>>> חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG צפו בתמונות מאחורי הקלעים של הפקת הגיליון החדש, וקבלו הצצה לגיליונות הבאים

מקלוני שום

מקלות גריסיני מהממים, פריכים וטעימים, נפלאים כפתיח לארוחה חגיגית וגם סתם לנישנוש עם גבינה לבנה רכה.

המרכיבים 18-13 מקלות

3/4 1 כוסות (250 גרם) קמח

10 גרם שמרים טריים

1 כף סוכר

1/4 כוס שמן זית

1/2-1/4 כוס מים, לפי הצורך

1 כפית שום כתוש

3 כפות שומשום

1 כף קצח

1 כף תערובת עשבי תיבול יבשים: זעתר, רוזמרין, כוסברה, תימין וכו'

2 כפיות מלח

ההכנה

1. שמים בקערת המערבל או מעבד המזון עם וו הלישה את הקמח, השמרים והסוכר ומערבלים קלות, במהירות נמוכה, רק כדי לערבב. מוסיפים את שמן הזית ורבע כוס המים ומעבדים 6 דקות במהירות בינונית, עד שנוצר בצק אחיד. אם הבצק יבש מידי, מוסיפים אתת יתרת המים. מוסיפים את כל שאר המרכיבים (שום, שומשום, קצח, עשבי תיבול, מלח). ומעבדים עוד מעט, עד לפיזור אחיד.

2. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים בבד לח ומניחים להתפחה כשעה, עד שהבצק מכפיל את נפחו.

3. מחממים את התנור ל־180 מעלות ומרפדים 3-2 תבניות תנור בנייר אפייה.

4. מקמחים מעט משטח עבודה ומעבירים אליו את הבצק. מרדדים אותו לעלה בעובי של כ־3 מ"מ וחותכים לרצועות באורך של כ־12 ס"מ וברוחב של כ־2 ס"מ. מגלגלים לגלילים, מניחים בתבנית ואופים כ־20 דקות, עד הזהבה. מצננים לגמרי ומגישים.

  • איך שומרים? עד חודשיים בכלי אטום במקפיא, או עד שבוע בכלי אטום בטמפרטורת החדר.

קוביות עוף בשיני שום שלמות ובזיליקום

מנה זו היא אחת האהובות בביתי מכיוון שהיא שילוב של מזרח תיכון פיקנטי עם מעט אסיה. יחד עם קערה של אורז – זו ארוחה שלמה.

המרכיבים 4 מנות

5 כפות שמן זית

2 ראשי שום, מפורקים, לא קלופים

1 כף רוטב סויה

1 כף פפריקה מתוקה

1 כף דבש

600 גרם קוביות חזה עוף

1/2 כוס יין לבן

1 כפית קליפת לימון מגוררת

1/2 כוס עלי בזיליקום טרי

מלח, פלפל שחור גרוס גס

להגשה: עלי בזיליקום

ההכנה

1. מחממים 2 כפות משמן הזית במחבת גדולה, מוסיפים את השום ומטגנים עד הזהבה. מוסיפים את הסויה, הפפריקה והדבש. מערבבים ומבשלים עוד 4 דקות, על להבה נמוכה. מסירים מהכיריים ושומרים בצד.

2. מחממים את יתרת שמן הזית במחבת נפרדת או בסיר רחב, מטגנים את העוף עד הזהבה. מוסיפים את היין, קליפת הלימון, השום המבושל ששמרנו ואת הבזיליקום. מתבלים במלח ובפלפל, מנמיכים את הלהבה ומבשלים, מכוסה חלקית, 8 דקות, עד שהרוטב מסמיך.

3. ההגשה: מעבירים לצלחת הגשה, מפזרים עוד בזיליקום ומגישים חם.

  • איך שומרים? עד 3 ימים, בכלי אטום במקרר.

פטריות בשום

טעם נפלא של טריות (בזכות הבישול הקצר), מנה שיכולה להתאים לארוחת ערב פשוטה וגם לארוחה חגיגית מיוחדת. יכולה להתאים כמנה ראשונה או כתוספת לדגים ובשר.

המרכיבים 5 מנות

50 גרם חמאה

1 בצל, קלוף וקצוץ דק

1 ראש שום, מפורק לשיניים, קלופות

1 כף עלי תימין

2 כפות יין אדום

1 סלסלה פטריות שמפניון לבנות

1 סלסלה פטריות פורטבלה שלמות

2 סלסלות פטריות מגה פורטבלה - חתוכות לשמיניות

מלח ים גס

פלפל שחור גרוס גס

4 גבעולי בצל ירוק, קצוצים

להגשה: באגט טרי

ההכנה

1. ממיסים חצי מכמות החמאה במחבת רחבה מוסיפים את הבצל ומטגנים עד הזהבה. מוסיפים את השום ומבשלים כ־2 דקות, על להבה נמוכה. מוסיפים את התימין ומערבבים. מסירים מהכיריים ומעבירים את התערובת לצלחת נפרדת.

2. מחזירים את המחבת לכיריים, מחממים על להבה נמוכה, יוצקים את היין ומגרדים את בסיס המחבת בכף עץ. יוצקים על תערובת הבצל ומניחים בצד.

3. ממיסים את יתרת החמאה במחבת רחבה על להבה גבוהה. מוסיפים את הפטריות ומטגנים כ־2 דקות בלבד. יוצקים את תערובת השום־בצל מעל הפטריות, מתבלים במלח ובפלפל, מפזרים את הבצל הירוק ומגישים מיד, מומלץ עם באגט טרי.

  • איך שומרים? עד 3 ימים, בכלי אטום במקרר

לבבות ארטישוק בשום

מנת הדגל שלי בכל ארוחה חגיגית: גאווה גדולה ופשטות כפרית.

המרכיבים 6 מנות

לארטישוק

12 ארטישוקים טריים, או 12 לבבות ארטישוק מוקפאים, מופשרים

5-4 ליטרים מים

2 כפות מלח

מיץ מ־1/2 לימון

לרוטב

2 כפות שמן זית

15 שיני שום שלמות, קלופות

1 פלפל אדום חריף, פרוס, ללא גרעינים

1 כוס ציר מרק עוף או בקר (אפשר מאבקה)

מלח, פלפל שחור גרוס גס

מיץ מ־1/2 לימון

ההכנה

1. הארטישוק: אם משתמשים בארטישוקים טריים: מסירים שני שליש מעלי הארטישוק ובעזרת סכין חדה חותכים ומסירים את התפרחת, כמעט עד ה"לב". מנקים את השערות. שמים בסיר גדול ומוסיפים את המים המלח ומיץ הלימון, מבשלים כ־30 דקות, על להבה בינונית. מסננים היטב. אם משתמשים בארטישוקים מוקפאים: מדלגים על שלב זה וממשיכים היישר לסעיף הבא.

2. הרוטב: מחממים את שמן הזית בסיר רחב, מוסיפים את השום והפלפל האדום ומטגנים כדקה. מוסיפים את הארטישוקים ומטגנים דקה נוספת. מוסיפים את הציר, מכסים ומבשלים כ־10 דקות, על להבה בינונית, עד שהארטישוקים מתרככים.

3. מתבלים במלח ובפלפל, מוסיפים את מיץ הלימון ומגישים חם.

  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

סלט חציל רומני

סלט בניחוח בלקני: שום (כמובן), חצילים והרבה לימון. תוספת מצוינת לכול ארוחה ומעולה כממרח לכריכים.

המרכיבים 4 מנות

1 חציל גדול

4 שיני שום, קלופות וקצוצות דק

1/2 בצל, קלוף וקצוץ דק

2 עגבניות, קלופות

1 פלפל אדום, נקי מעוקץ ומגרעינים וקצוץ דק

4 גבעולי בצל ירוק, קצוץ דק

3 כפות שמן זית

מיץ מ־1 לימון

מלח ופלפל שחור גרוס

3 כפות טחינה גולמית או 2 כפות מיונז

ההכנה

1. מחממים את התנור ל־200 מעלות במצב גריל (חום עליון) ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

2. מחוררים את החציל במזלג או בסכין וצולים בתנור כ־35 דקות, מכל צדדיו, עד שהחציל מצטמק וקליפתו מתייבשת. מצננים מעט ומחלצים את בשר החציל, קוצצים גס ומעבירים לקערה.

3. מוסיפים את הירקות הקצוצים, את שמן הזית, מיץ הלימון ואת התבלינים. מוסיפים את הטחינה או המיונז. מערבבים היטב ומגישים.

  • איך שומרים? עד יומיים, בכלי אטום במקרר.