הכנות בסיסיות: איך מבשלים תפוחי אדמה?

1. רוחצים היטב את תפוחי האדמה. בהתאם להנחיות במתכון (או להעדפה האישית) קולפים או משאירים את הקליפה, חותכים לקוביות או משאירים את התפוד בשלמותו.

2. שמים את תפוחי האדמה בסיר, יוצקים מים עד לכיסוי מלא (כ־2 כוסות ל־4 תפודים בינוניים) ומוסיפים חצי כף מלח.

3. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים במצב רתיחה וללא מכסה עד שאפשר לנעוץ מזלג בתפוחי האדמה (כרבע שעה. הזמנים משתנים בהתאם לגודל תפוחי האדמה).

רוצים להכין מראש? הכינו את כל מרכיבי הסלט בו בחרתם עד יום לפני ההגשה ושמרו בנפרד במקרר. לפני הארוחה, העבירו את כל המרכיבים לקערה, הוסיפו את הרוטב, ערבבו והגישו.

סלט תפוחי אדמה וסלמון

8 מנות

המרכיבים

8 תפוחי אדמה בינוניים

1 ק"ג פילה של דג סלמון טרי, חתוך לקוביות בגודל 1/2 1 ס"מ

100 גרם חמאה, מומסת

מלח גס

1 כוס אפונה (רצוי עדינה) מוקפאת

1 פלפל אדום, חתוך לקוביות קטנות

1 כוס בצל ירוק פרוס

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

להגשה: 8 פלפלים אדומים קטנים

לרוטב

1/4 כוס מיץ לימון טרי

4 שיני שום, קלופות וקצוצות דק

1/2 כפית צ'ילי טרי קצוץ דק

2 כפות שמן זית

1 כף צ'ילי מתוק

מלח, פלפל שחור גרוס

ההכנה

1. הרוטב: שמים בצנצנת את כל מרכיבי הרוטב ומערבבים היטב. משהים כשעה.

2. מבשלים את תפוחי האדמה עד ריכוך. מסננים, מצננים, חותכים לחתיכות גדולות ומניחים בצד.

3. בינתיים, מחממים את התנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

4. מניחים את חתיכות הדג בתבנית, יוצקים את החמאה המומסת, זורים מעט מלח גס ואופים כ־15 דקות, עד שנוצר מעטה דק וזהוב על קוביות הדג.

5. מבשלים את האפונה המוקפאת בהתאם להוראות היצרן.

6. הרכבת הסלט: שמים בקערת הגשה את תפוחי האדמה. מוסיפים את הפלפל, הבצל, הפטרוזיליה והאפונה ומערבבים בעדינות. מניחים את נתחי הדג על הסלט, יוצקים את הרוטב ומגישים מיד.

סלט תפוחי אדמה בניחוח אסייתי מעודן

8 מנות

תפוחי אדמה אינם מרכיב נפוץ במטבח האסייתי, אך השילוב שלהם עם שמן השומשום יוצר טעמים נפלאים.

המרכיבים

16 תפוחי אדמה קטנים

200 גרם שעועית ירוקה מוקפאת

200 גרם שעועית לבנה מוקפאת

1 כוס כוסברה קצוצה

2 כפות פלפל צ'ילי פרוס

לרוטב

2 שיני שום, קלופות וקצוצות

2 כפות חרדל

2 כפות שמן שומשום

2 כפות חומץ 5%

2 כפות סוכר חום

4 כפות מים

מעט מלח

ההכנה

1. מבשלים את תפוחי האדמה עד ריכוך. מסננים ומניחים לצינון.

2. מבשלים במיקרוגל, בהתאם להוראות היצרן, את השעועית הירוקה והלבנה. מניחים בצד.

3. הרוטב: שמים את כל מרכיביו בצנצנת ומערבבים היטב.

4. הרכבת הסלט: מניחים בקערה את תפוחי האדמה, שני סוגי השעועית, הכוסברה והצ'ילי. יוצקים את הרוטב, מערבבים בעדינות וממתינים כשעה לספיגת טעמים. מגישים.

סלט תפוחי אדמה סגולים במיונז-אנשובי (צילום: בועז לביא)
סלט תפוחי אדמה סגולים במיונז-אנשובי (צילום: בועז לביא)

סלט תפוחי אדמה סגולים במיונז־אנשובי

8 מנות

המרכיבים

12 תפוחי אדמה סגולים קטנים (ואפשר גם לבנים)

3 סלקים קטנים, מבושלים וקלופים

6 צנוניות

1 כוס נבטים

1/4 כוס שמיר קצוץ

לרוטב

1 גביע (200 מ"ל) שמנת חמוצה

2 כפות מיונז

1 שן שום, קלופה

5 פילטים של אנשובי

2 כפות שמיר

1/4 כפית פלפל שחור גרוס

מיץ מ־1 לימון

להגשה: 4 ביצים קשות, חתוכות לרבעים

ההכנה

1. מבשלים את תפוחי האדמה עד ריכוך (כרבע שעה). מצננים, קולפים וחותכים לרבעים.

2. חותכים גס את הסלקים ואת הצנוניות.

3. הרוטב: שמים את כל מרכיביו בקערת מעבד המזון ומעבדים לרוטב סמיך ואחיד.

4. הרכבת הסלט: שמים בקערה את תפוחי האדמה, הסלק והצנוניות. מוסיפים את הנבטים ומערבבים בעדינות. מפזרים את השמיר, יוצקים את הרוטב ומערבבים בעדינות. מניחים את הביצים הקשות ומגישים מיד (ניתן להכין את כל מרכיבי הסלט עד יום מראש, לאחסן בנפרד ולערבב לפני ההגשה).

סלט תפוחי אדמה שמח

8 מנות

המרכיבים

6 תפוחי אדמה בהירים בינוניים, קלופים וחתוכים לשמיניות

1 בצל סגול, קלוף וחתוך לקוביות קטנות

1 כוס עגבניות שרי אדומות חצויות

1/2 כוס עגבניות שרי צהובות חצויות

1/2 כוס עגבניות שרי ליקופן, חצויות

150 גרם גבינת פטה, מפוררת

1/4 כוס צלפים

לעיטור: עלי נענע

לרוטב

1 כף טרגון טרי קצוץ דק

2 כפות חומץ בן יין לבן

2 כפות דבש

1 כף רוטב צ'ילי מתוק

מלח, פלפל שחור גרוס

4 כפות שמן זית

ההכנה

1. מבשלים את תפוחי האדמה עד שהם רכים. מסננים ומניחים לצינון.

2. הרוטב: שמים בצנצנת את כל מרכיבי הרוטב למעט השמן. מערבבים היטב, מוסיפים את השמן ומערבבים שוב.

3. הרכבת הסלט: שמים בקערה גדולה את תפוחי האדמה ואת כל שאר הירקות. יוצקים את הרוטב ומערבבים בעדינות. מפזרים את הגבינה והצלפים, מעטרים בנענע ומגישים.

סלט ירוק עם צ'יפס וחזה עוף

8 מנות

מנה שדורשת קצת השקעה, אבל תקבלו הרבה מחמאות בתמורה.

המרכיבים

5 תפוחי אדמה, בקליפתם

שמן לטיגון חצי עמוק

1 כפית מלח

1 כפית פפריקה מתוקה

600 גרם חזה עוף, חתוך לרצועות צרות וארוכות

2 פלפלים אדומים כבושים, חתוכים לרצועות (להשיג ברשתות השיווק)

300 גרם תערובת עלים ירוקים

לרוטב הווינגרט החם

4 כפות שמן זית

3 שיני שום, קלופות וקצוצות

3 כפות מיץ לימון

2 כפות תימין קצוץ טרי

1 כף נענע קצוצה טרייה

מלח, פלפל שחור גרוס

ההכנה

1. פורסים את תפוחי האדמה דק ככל שניתן (2 מ"מ). מחממים בסיר את השמן. מטגנים את פרוסות תפוחי האדמה עד הזהבה ומעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג. מניחים בצד.

2. מערבבים את המלח והפפריקה. מתבלים בהם את חזה העוף.

3. מחממים מחבת פסים או מחבת עבה אחרת, משמנים קלות, ומטגנים את חזה העוף. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג ומניחים בצד.

4. הרוטב: מחממים מחבת, מוסיפים את שמן הזית והשום ומטגנים מספר שניות. מוסיפים את כל שאר מרכיבי הרוטב, מערבבים ומבשלים כדקה.

5. הרכבת הסלט: שמים בקערת הסלט את הפלפלים והעלים. מניחים עליהם את הצ'יפס ואת חזה העוף, יוצקים את הרוטב החם, מערבבים בעדינות ומגישים מיד.